جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا


هنر آشپزی با چاشنی سرعت


هنر آشپزی با چاشنی سرعت
خیلی از خانم‏ها‏ی شاغل وقتی دیر به خانه می‏رسند، می‌روند سراغ دفتر تلفن و زنگ می‌زنند به رستوران محل یا یک فست‌فود نزیک و غذا سفارش می‌دهند. اما این غذاها علاوه بر هزینه بالاتری که دارند غالبا چرب و پرکالری‌اند و مصرف‏شان‏ می‌تواند خطرناک باشد. مخاطب این متن، همین خانم‌ها هستند و این متن قرار است به آنها بگوید که گاهی می‏شود با رعایت نکاتی ساده در کوتاه‌ترین زمان ممکن، غذایی سالم و مقوی تهیه کرد. باور نمی‌کنید؟ ۲۰نکته زیر را بخوانید! ...
۱) چند تخته آشپزی داشته باشید. به جای خرد کردن یک ماده غذایی، شستن تخته و خرد کردن ماده غذایی دیگر بهتر است از دو تخته آشپزی استفاده کنید. برای گوشت قرمز، مرغ و ماهی از یک تخته و برای سبزیجات از تخته دیگری استفاده کنید. با ‏این کار هم سرعت آشپزی‏تان‏ بالا می‏رود، هم از انتقال آلودگی پیشگیری می‏کنید. ‏این نکته را درباره چاقو هم رعایت کنید.
۲) یک چاقوتیزکن در آشپزخانه داشته باشید و چاقوها را همیشه تیز نگه دارید. چاقوهای تیز و برنده سرعت عمل شما را در آشپزی بیشتر می‏کنند.
۳) برنامه‏ریزی داشته باشید. اگر برنامه غذایی هفته را از قبل آماده کنید دیگر لازم نیست در یخچال را باز کنید و فکر کنید که چه غذایی باید درست کرد. مواد اولیه مورد نیازتان را برای تهیه غذاهایی که در برنامه‏تان‏ هست، به صورت هفتگی خریداری کنید.
۴) قبل از شروع آشپزی، مواد اولیه را آماده کنید. با ‏این کار، سرعت عمل‏تان‏ در آشپزی بیشتر می‏شود.
۵) غذاهای منجمد را برای یخ‏زدایی زودتر از فریزر بیرون بگذارید و در یخچال قرار دهید.
۶) از وسایل مخصوص خرد کردن مواد غذایی مختلف و سبزیجات متنوع استفاده کنید؛ مثلا استفاده از وسیله کوچکی که تخم‌مرغ آب‏پز و سیب‌زمینی پخته را به برش‏ها‏ی نازک تقسیم می‏کند موجب می‏شود وقت کمتری برای خرد کردن این مواد غذایی صرف کنید. استفاده از رل‏ها‏ی کوچک سیر خرد‏کن هم سرعت‌تان را در خرد کردن سیر بیشتر می‏کند و هم موجب می‏شود دست‏تان‏ بوی سیر نگیرد.
۷) از لوازم آشپزخانه‏ای که به صرفه‌جویی در وقت کمک می‏کند، استفاده کنید. غذا در زودپز واقعا زودتر می‏پزد و آرام‏پز هم به شما ‏این امکان را می‏دهد که زمانی که به خانه برمی‏گردید غذایی گرم و آماده داشته باشید. برای خرد کردن، مخلوط کردن و ریز کردن مواد غذایی هم از آسیاب، مخلوط‌کن و غذاساز استفاده کنید.
۸) هم‌زن، قاشق، ملاقه و کفگیر‌هایی در اندازه‏ها‏ی مختلف داشته باشید. قیچی و پیمانه‌های آشپزی هم می‌توانند در آشپزخانه به کمک‌تان بیایند.
۹) برای ریختن روغن در ماهی‌تابه از ظروف کوچک اسپری‌کننده استفاده کنید. ‏این کار موجب می‏شود هر بار زمان کمتری را برای باز و بسته کردن درب ظرف روغن صرف کنید و در ضمن روغن کمتری برای پخت غذا استفاده کنید.
۱۰) از لوازم آشپزخانه سبک و راحت و خوش‌دست که اصول ارگونومی‏در طراحی آنها رعایت شده استفاده کنید. ‏این موضوع در بالا بردن سرعت کارتان بسیار موثر است.
۱۱) از ظروف آشپزخانه‌ای که راحت و سریع شسته می‏شوند، استفاده کنید. با ‏این کار زمان کمتری صرف شستن ظرف‏ها‏ خواهید کرد. ظروفی که سطح مقطع گرد دارند (نسبت به ظروفی با سطح مقطع چهار‌گوش) سریع‏تر و راحت‏تر شسته می‏شوند.
۱۲) برای باز کردن درب قوطی‏ها‏ی کنسرو از در بازکن‏ها‏ی تیزی که نیاز به فشار کمتری دارد، استفاده کنید. برای باز کردن درب مربا و ترشی هم از گیره مخصوص استفاده کنید تا مجبور نباشید زمان‏تان‏ را صرف قرار دادن ظرف در آب جوش کنید.
۱۳) گوشت‏ و مواد غذایی اگر در ورقه‏ها‏ی نازک بریده شوند، زودتر می‏پزند. برش دادن مواد اولیه غذا به قطعه‏ها‏ی کوچک هم راهی موثر برای آشپزی سریع است. بهتر است هنگام خرید از فروشنده بخواهید که گوشت را به قطعات کوچک‏تر تقسیم کند تا در خانه مجبور نشوید وقت‏تان‏ را صرف خرد کردن آن کنید.
۱۴) حبوبات اگر از شب قبل در آب خیس بخورند، زودتر می‌پزند. در صورت استفاده از حبوبات، بهتر است آنها را از شب قبل خیس کنید.
۱۵) رب، آب‌لیمو،‏ آب‌غوره و نمک را در مراحل آخر پخت به غذا اضافه کنید. افزودن ‏این مواد و اسیدی کردن محیط غذا، زمان پخت گوشت را بیشتر می‏کند.
۱۶) برای پخت غذا از ظروف بزرگ‏ استفاده کنید. با ‏این کار، سطح بیشتری گرم می‏شود و غذا زودتر می‏پزد.
۱۷) مایکروفر یکی از وسایل آشپزخانه است که سرعت آشپزی را بیشتر می‏کند. برش دادن و فرو کردن چنگال در چند نقطه از مواد غذایی، سرعت پخت غذا در مایکروفر را بیشتر می‏کند. برای یخ‌زدایی از مواد غذایی نیز می‏توانید از مایکروفر استفاده کنید.
۱۸) هنگام بخارپز کردن غذا قرار دادن یک حوله تمیز و مرطوب داخل ظرف، بخار را در درون ظرف نگه‏ می‏دارد و زمان پخت را کمتر می‏کند.
۱۹) گاهی وقت‏ها‏ مجبور می‏شویم وقت زیادی برای پیدا کردن و برداشتن قوطی‏ها‏ی کنسرو و مواد اولیه از کابینت‏ها‏ و قفسه‏ها‏ صرف کنیم. استفاده از قفسه‏ها‏یی که برای دسترسی آسان و استفاده راحت‏تر طراحی شده‌اند، از ‏این مشکل پیشگیری می‏کنند.
۲۰) از همسر و فرزندان‏تان‏ در آشپزی کمک بگیرید. مشارکت اعضای خانواده در تهیه غذا و چیدن میز علاوه بر صرفه‌جویی در وقت موجب هم‌دلی بیشتر می‏شود و کمک‌تان می‏کند در کنار یکدیگر اوقات خوشی داشته باشید.
فرزانه فولادبند
منبع : روزنامه سلامت