دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا
نفت گران، نیاز ایران در سال آتی
ایران رسما اعلام کرد که در بودجه سنواتی خود، نفت ۴۰ دلاری را لحاظ کرده است و نفت تعیینکنندهترین متغیر اقتصاد ایران در سال ۸۵ خواهد بود. اگر کشوری مثل ایران اعلام کند که نمیخواهد از نفت به عنوان یک سلاح استفاده کند، به معنای آن است که اکنون چنین احتمالی در بازار وجود دارد و این اظهارنظر برای دفع نگرانی بازار در این حوزه است. اکنون بازار نفت در شرایطی است که بحثهای جدی در مورد کاهش یا عدم کاهش تولید نفت به همان میزان اهمیت دارد که اطمینان دادن عربستان برای افزایش تولید.
در شرایط کنونی برخی کشورها از جمله ایران خواهان کاهش تولید نفت شدهاند و در مقابل کشوری مثل عربستان اعلام کرده است در صورت لزوم تولید خود را از ۹/۵ به ۱۱ میلیون بشکه در روز خواهد رساند و به این ترتیب کمبود احتمالی بازار را رفع خواهد کرد.
اگرچه این بحثها در شرایطی که سرما نیم کره شمالی را فراگرفته است و افت فشار گاز در اروپا فشار مضاعفی را بر قیمت نفت وارد کرده است، نمیتواند چندان ملموس باشد اما آنچه که اکنون در مورد آن بحث میشود، استراتژی تولید در فصل دوم سال است. زمانی که فشار سرما و تقاضای آنی کاهش مییابد و بازار به طور سنتی شاهد کاهش تقاضای نفت است. درواقع بحثها در حاشیه برآورد تقاضای فصل دوم و سوم جهان است که نمیتوان به راحتی از کنار آن گذشت.
● ایران
ایران ازجمله کشورهایی است که همواره خواهان کاهش تولید اوپک است. این درخواست همواره به عنوان یکی از خواستههای ایران در اجلاسهای رسمی و غیررسمی مطرح شده است و کمتر دیده شده که ایران از افزایش تولید حمایت کند.
این درخواست میتواند دلایل گوناگون داشته باشد. به طور سنتی ایران از گروه کشورهایی است که خواهان قیمت بالاتر است و این خواسته همواره در تضاد با تولید زیاد و یا افزایش تولید دیده میشود: این سیاست همواره با مخالفت کشورهایی مثل عربستان که معتقد بودند نفت گران باعث حضور تولیدکنندگان جدید در بازار میشود، مواجه بود ولی اکنون که به هر دلیلی نفت نمیخواهد از ۶۰ دلار فاصله بگیرد، این استدلال مخالفان چندان جدی و موثر نیست. ضمن آن که ایران نیز علاقهای ندارد که با بیان این استراتژی، خود را عامل افزایش قیمت نفت مطرح کند. دلیل دیگری که مطرح میشود، فشار بر توان تولید و چاههای نفتی است. در حال حاضر و بر اساس آمار ارائه شده اغلب کشورها در شرایط ظرفیت کامل تولید میکنند و کشوری مثل ایران امکان ادامه شرایط کنونی و یا افزایش احتمالی تولید را ندارد. درواقع این دلیل میتواند مبین این واقعیت باشد که ایران تلاش میکند که ضعف ساختاری و تجاری خود را در قالب یک استراتژی فراگیر و بازاری مطرح کند، بدون آن که بخواهد هزینههای احتمالی ضعف خود را بپذیرد.
در هر صورت ایران اعلام کرده بود که در اجلاس ۳۱ ژانویه (۱۱ بهمن) خواهان کاهش تولید خواهد شد. پیشنهادی که برای کاهش تولید از سه ماه دوم سال جاری میلادی خواهد بود. این خواسته که به نقل از یکی از کارشناسان امور اوپک وزارت نفت ایران مطرح شد، با این استدلال بود که کشورهایی مثل ونزوئلا و نیجریه به دلیل مشکلات تولید، با این درخواست موافقت خواهند کرد. البته ایران با این دیدگاه که ممکن است کشورها با کاهش تولید موافقت نکنند، در اجلاس عادی ماه مارس هم این پیشنهاد را مطرح خواهد کرد. این استراتژی نشاندهنده آن است که ایران یک تلاش جدی را آغاز کرده تا تولید اوپک بر اساس تقاضای مورد انتظار سازماندهی شود و یک دوره دو ماهه برای انجام مذاکره و هماهنگی بین اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (OPEC) برای خود در نظر گرفته است. اگرچه در شرایط کنونی ایران در حوزه بینالملل و چالشهای هستهای کشور، امکان چانهزنی جدی ندارد و در شرایطی که بحث تحریمها (هرچند ضعیف) مطرح شده است، به ایران به عنوان کشوری که ممکن است به صورت اجباری از چرخه عرضه خارج شود و تا زمان کاهش احتمال مذکور و کاهش فشار بر ایران، شرایط مذکور ادامه خواهد داشت.
● مخالفان جدی
مخالفت با پیشنهاد غیررسمی ایران، چندان دور از انتظار نبود، اما زمانی که الجزایر با آن مخالفت کرد، نشاندهنده آن بود که ایران در برآورد شرایط اولیه چندان دقیق عمل نکرده است. ایران موافقت احتمالی الجزایر را هم مورد توجه داشت در حالی که شکیب خلیل وزیر انرژی این کشور، با کاهش یا بحث در مورد آن در اجلاس ژانویه مخالفت کرد و گفت که این بحث باید در اجلاس عادی (مارس) مطرح شود.
جالب آن است که الجزایر هم معتقد است قیمت بالای نفت ناشی از شرایط خارج از نظام عرضه و تقاضای نفت مثل تنش هستهای ایران، سرمای شدید در روسیه و اروپاست و همین استدلال میتواند به این نتیجه ساده منجر شود که اکنون نمیتوان در مورد عرضه و یا میزان عرضه بحث کرد.
اما حرکت عربستان در این میان قابل توجه بود.اگرچه سیاست اعلام شده عربستان و استراتژی آتی این کشور را نمیتوان پاسخ به یک اظهارنظر کارشناسی درایران و یا برخی کشورهای تولیدکننده دانست اما نتیجه آن در راستای اهداف تعیین شده سعودیهاست.
عربستان سعودی اعلام کرد که در صورت لزوم حاضر به افزایش تولید ۱/۵ میلیون بشکه در روز است. وزیر نفت سعودی اعلام کرد که این کشور حاضر است تولید نفت خود را به ۱۱ میلیون بشکه در روز برساند و این سیاست در صورتی که بازار با بحران عرضه مواجه شود، صورت خواهد گرفت.
اگرچه افزایش ۱/۵ میلیون بشکهای صادرات نفت عربستان میتواند بخشی از ۲/۵ میلیون بشکه صادرات نفت خام ایران را پوشش دهد اما به طور طبیعی نمیتواند تعادل بازار را به وجود آورد. این ادعا میتواند خنثیکننده آمار روانی بحثهای مربوط به تحریم ایران و یا چالشهای عرضه از یک سو و فشارهای مقطعی تقاضا از سوی دیگر باشد.
به عبارت بهتر در شرایطی که عرضه و تقاضا در دو جهت مخالف و در راستای فشار بر قیمت دچار بحران شدهاند، طبیعی است که تلاشهایی برای تزریق تعادل به این وضعیت بحرانی صورت گیرد و آنچه که به عنوان مخالفت با کشورهایی همچون ایران مطرح شده است، درواقع مخالفت با تنش در بازار نفت است و تلاشهایی است که برای تداوم ثبات و مقابله با چالشها و جهشهای قیمتی صورت میگیرد و در چارچوب یک استراتژی کلان و مشخص تعریف شده است.
در شرایطی که عوامل مختلف دست به دست هم دادهاند که تعادل در بازار نفت رإ؛ هرچند به صورت شکننده تا پایان فصل سرد حفظ کنند و این امید وجود دارد که بازار در روزهای پایانی فصل سرد، شاهد کاهش فشار تقاضا باشد به گونهای که حتی امکان کاهش عرضه هم فراهم شود، IEA در آخرین برآورد تقاضای خود، احتمال عدم کاهش تقاضا در پایان فصل سرد و حتی افزایش تقاضا را مطرح کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی در برآوردهای ارائه شده، تولید نفت اوپک را در ماه دسامبر ۲۹/۳ میلیون بشکه در روز برآورد کرده است که ۲۰۰ هزار بشکه کمتر از متوسط فصل سوم سال ۲۰۰۵ است و این کاهش تولید میتواند تعادلها را به هم بزند.
از سوی دیگر اوپک برای متعادل کردن بازار باید ۱/۵ میلیون بشکه در روز افزایش تولید داشته باشد در حالی که این افزایش تنها ۱/۲ میلیون بشکه در روز بوده است. اما سوال این است که با کاهش سرما در نیم کره شمالی (اروپا و امریکا) و کاهش تقاضای نفت در این مناطق چرا باز هم شاهد افزایش تقاضای جهانی خواهیم بود؟ IEA دلیل این موضوع را تحولات ذخایر نفت خام در OECD از یک سو و افزایش تقاضای مصرفی آسیاییها از سوی دیگر میداند.
به عبارت دیگر کاهش حجم ذخایر کشورهای عمده مصرفکننده از یک سو و ذخیرهسازیهای ناشی از نگرانی در طرف عرضه از سوی دیگر باعث شده است که کشورها به افزایش ذخیرهسازی در روزهای کاهش فشار تقاضا متمایل باشند و به رغم کاهش مصرف، انتظار کاهش تقاضا در پایان سرمای فراگیر نیمکره شمالی چندان منطقی نباشد.
آنچه در شرایط کنونی اهمیت اوپک را افزایش داده است، نقش متعادل کننده این سازمان برآورد میشود که کشورهای غیراوپک طی سال ۲۰۰۶ به طور متوسط ۵۱/۶ میلیون بشکه در روز تولید کنند که حداقل ۲۰ میلیون بشکه بیشتر از اوپک است و عملا عرضه غیراوپک ۱/۴ میلیون بشکه بیشتر از سال ۲۰۰۵ خواهد بود اما باز هم اوپک و کشورهایی مثل ایران و عربستان و کویت هستند که به دلیل نوسان در عرضه، احتمال خروج بازار از تعادل را افزایش میدهند. در این میان قطبهای تولیدکننده نفت هم دارای اهمیت ویژهای خواهند بود و میتواند استراتژی کشورهای مصرفکننده را تحت شعاع قرار دهد.
در سال ۲۰۰۶ به طور متوسط تولید کشورهای OECD به ۲۰/۴ میلیون بشکه در روز خواهد رسید و این در حالی است که در سال ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ میزان تولید این سازمان ۲۱/۹ و ۲۱/۶ میلیون بشکه در روز بوده است و این نرخ کاهش در سال ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ ادامه داشته است به گونهای که در این سالها ۲۰/۹ و ۲۰/۴ میلیون بشکه در روز بود.
این کاهش تولید توسط سایر تولیدکنندگان غیراوپک و غیر OECD جبران شده است به گونهای که طی سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ شاهد افزایش تولید ۲/۵ میلیون بشکهای در این مناطق بودیم.
منبع : مجله گسترش صنعت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست