یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

نوروزی شادتر چه در سفر چه در حضر


نوروزی شادتر چه در سفر چه در حضر
چه بخواهیم و چه نخواهیم در ایام نوروز خواه بیكار در خانه باشیم و چه در سفر فعال و در گشت و گذار، پرخوری به سراغمان خواهد آمد.
سبزه، ماهی قرمز به همراه دید و بازدیدها و مهمانی های مكرر، شیرینی و شكلات و ... واژه های مشترك تمام نوروزهای ماست. وانگهی مصرف آجیل و شیرینی و انواع غذاهای پركالری و چرب و شیرین نیز جزو به یاد ماندنی ترین ویژگی های نوروز هستند.
اما گاهی همین به یاد ماندنی ها، آسیب های جدی و سنگین به بدن وارد می كنند. بدخوری از معایب تعطیلات بلند نوروز پارسیان است. شایع ترین بدخوری ها ترش كردن، نفخ معده، سوزش و درد است كه درمان آن ها راه حل های بسیار ساده دارد كه مهم ترین آن كنترل خورد و خوراك است. با رعایت برخی نكات به سادگی می توان از دچار شدن به بیماری و تلخ شدن این ایام پیشگیری كرد.
▪ اهمیت صبحانه:
متخصصان تغذیه صبحانه را از مهم ترین وعده های غذایی افراد می دانند. در ایام نوروز به دلیل تغییر ساعات خواب معمولاً افراد دیر از خواب بیدار می شوند و این وعده غذایی عموماً نادیده گرفته می شود. بهتر است تنظیم ساعات خواب طوری باشد كه افراد بتوانند صبحانه كامل شامل مقادیر مناسبی نان، شیر، گردو، پنیر و ... باشد و تا حد امكان از خوردن كره و خامه و سرشیر پرهیز كنند. گاه تخم مرغ آبپز، خیار، گوجه فرنگی، میوه ها و آب میوه ها جایگزین مناسبی برای صبحانه همیشگی هستند.
▪ آجیل و شیرینی كم مصرف كنید:
خوردن بیش از اندازه آجیل وشیرینی و شكلات با وجود مواد مغذی، می تواند پیامدهای ناگواری به ویژه در كودكان و سالمندان به دنبال داشته باشد. از مصرف شیرینی زیاد و غذاهای پرانرژی خودداری كنید. برای پذیرایی از میهمانان ترجیحاً از پسته و تخمه خام و میوه استفاده كنید. افرادی كه سابقه بیماری قند دارند به طور جدی از مصرف شیرینی و غذاهای چرب پرهیز كنند، بهتر است برای حفظ سلامت خود در دید و بازدیدهای عید بدون تعارف و رودربایستی پیاده روی را فراموش نكنید.
▪ آب بیشتری بنوشید:
در ایام نوروز به علت دیدو بازدید و گذراندن زمان طولانی خارج از خانه، مصرف آب در افراد كاهش می یابد و این موضوع شایع ترین مشكل یعنی بروز یبوست را سبب می شود بنابراین تا می توانید آب بنوشید!
▪ اگر به سفر می روید حتماً بخوانید
كشور ما از مواهب طبیعی كم نظیری برخوردار است به همین دلیل جاذبه های گردشگری فراوانی دارد اما متاسفانه به دلیل عدم توجه، از نظر امكانات پذیرایی و به كار گرفتن موازین بهداشتی فقیر است بنابراین بهتر است در سفرهای برون شهری، خانواده ها غذای مورد نیازشان را قبلا تهیه كنند و یا آن را از اماكن معتبر خریداری نمایند. چند نكته زیر در تهیه مواد اولیه، پخت و نحوه نگهداری غذاها و تشخیص كیفیت مناسب غذاها ضروری است.
۱) توجه كنید كه كیفیت مواد اولیه مناسب باشد. شیر و گوشت و تخم مرغ باید كاملاً تازه باشد. از خرید مواد غذایی در كنار جاده پرهیز كنید زیرا از كیفیت آن ها اطلاع كافی ندارید.
۲) از تهیه و خوردن غذا یا میان وعده های بین راه مانند حبوبات پخته، لوبیا و باقالی، لواشك، فلافل، سمبوسه و پیراشكی ها جداً پرهیز كنید.
۳) بكوشید تا حد امكان از غذاهای نیمه خشك با رطوبت كم استفاده كنید مانند «عدس پلو، لوبیا پلو، ماكارونی و...» از خوردن غذاهای نیمه پخته و خام خودداری كنید. در حین سفر ممكن است در یك منطقه روستایی توقف كنید و شما را به خوردن شیر تازه دوشیده از دام یا بستنی و پنیر محلی دعوت كنند كه در این گونه موارد باید از خوردن آن ها خودداری كنید.
۴) به هنگام توقف، قبل از صرف غذا، آن را به طور كامل حرارت دهید. در طول سفر از آب سالم استفاده كنید و قبل از غذا خوردن دست ها را خوب بشویید.
۵) تا حدامكان از خوردن انواع خورش ها، كباب كوبیده، سالاد اولویه و همبرگر خودداری كنید. از انواع غذاهایی كه می توان آن را چندین بار گرم كرد و ماندگی آن به سختی قابل تشخیص است خورش ها هستند. از مصرف كباب كوبیده و همبرگر به دلیل عدم اطلاع از كیفیت گوشت به كار گرفته شده، عدم اطلاع از ماندگی چند روزه گوشت چرخ شده، از مصرف سالاد اولویه به دلیل خام بودن مواد اولیه موجود در سس مایونز مانند تخم مرغ و ... در رستوران های غیرمعتبر بین راهی به طور جدی خودداری كنید.
۶) مصرف دوغ، ماست و آبلیموی تازه در كنار غذا می تواند احتمال مسمومیت ها و ناراحتی سیستم گوارشی را در طول سفر به حداقل برساند. غذاهای كاملاً داغ و تازه، میوه های تازه پوست كنده، غذاهای خشك و نان تازه و كنسروها جزو غذاهای سالم تلقی می شوند. بهترین میوه هایی كه برای مسافرت می توان همراه داشت میوه هایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند كه برای مصرف باید پوست آن ها كنده شود.
۷) به هنگام سفر، غذا باید آخرین وسیله ای باشد كه می خواهید همراه ببرید و تا لحظه قبل از حركت باید در یخچال نگهداری شود.
۸) در صورت بروز هرگونه علایم تهوع، استفراغ و اسهال به اولین مركز درمانی مراجعه كنید. ضمناً همراه داشتن ORS توصیه می شود.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید