شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی مختصر با ویندوز و اینترنت


مقدمه :
كارشناسان و دست اندركاران مسائل آموزشی بویژه افرادیكه از كامپیوتر در جهت پیشبرد اهداف آموزشی استفاده می كنند اعتقاد دارند كه این ره آورد قرن امروزه به عنوان ابزاری كارآمد و موثر است كه دست اندركاران امر آموزش می توانند از آن در جهت رشد و شكوفایی دانش آموزان استفاده نمایند .
آشنایی مختصر با تاریخچه سیستم عامل ویندوز:
سیستم عامل ویندوز ساخت شركت مایكروسافت است كه بعد از موفقیت فراوان سیستمهای عامل Dos ،Windows ۳.۱،Windows ۹۵ این شركت سیستم عامل Windows ۹۸ را در سال ۱۹۹۸ وارد بازار نمود و نسخه تكمیلی آن نیز با نام Second Edition))Win۹۸ SE در سال ۱۹۹۹ به بازار ارائه شد.
سیستم عامل ویندوز ۹۸ همزمان قادر به اجرای چندین برنامه می باشد كه این خاصیت را چند وظیفه ای (Multi Tasking) می گویند.ضمنا برنامه های Dos ،Windows ۳.۱،Windows ۹۵ نیز تحت آن اجرا می شوند، این سیستم عامل سخت افزار هایی كه به دستگاه كامپیوتر متصل می شوند رابه صورت اتومات (Plug & Play) شناسایی می كند.
در حال حاضر مرسوم ترین ویندوزی است كه كاربران كامپیوتر در سطح جهان از آن استفاده می كنند ، این درحالی است كه ویندوزهای دیگری همچون ۲۰۰۰ ، Me و به تازگی ویندوز XP با شكل و شمایل زیبا و رابط گرافیكی بهتری وارد بازار شده است و پیش بینی می شود در آینده جای ویندوز ۹۸ را بگیرد.
آشنایی مختصر با اینترنت :
اینترنت از كلمات (International Network)به معنای شبكه جهانی اطلاعات گرفته شده است ولی در تعریفی جامع تر می توان گفت كه میلیونها كامپیوتر در سراسر جهان در حال تبادل اطلاعات می باشندو همین موضوع است كه به اینترنت وسعت جهانی داده است .مؤسس اینترنت شبكه ای به نامArpanet بود كه توسط وزارت دفاع آمریكا در سال ۱۹۶۹ برای ایجاد تسهیلات مخابراتی هنگام وقوع حمله اتمی ساخته شد.
لوازم مورد نیاز برای متصل شدن به شبكه جهانی اینترنت :
۱- یك دستگاه كامپیوتر ( ترجیحأ با سرعت بالا )
گرچه سرعت بالای كامپیوتر واستفاده از سخت افزارهای با كیفیت بالا راندمان كار با اینترنت را
بهتر می كند ولی این عامل به تنهایی برای كار مطمئن در محیط اینترنت كافی نیست .
۲- خط تلفن :
در كشور ما و بسیاری از كشورهای دیگر جهان برای اتصال به اینترنت از خطوط نلفن استفاده می شود ، به این معنی كه اطلاعات درخواستی از طریق خط تلفن به كامپیوتر ما ارسال می گردد. بنابراین وجود یك خط تلفن برای اتصال به اینترنت لازم است( از طرق دیگر اتصال به اینترنت می توان استفاده از دیش های ماهواره ای و اینترنت كابلی را نام برد كه فعلا در كشور ما رایج نشده است.)
۳- مودم:
مودم وسیله ای سخت افزاری است كه ارتباط بین كامپیوتر و خط تلفن را برقرار می كند چون كامپیوتر با امواج دیجیتال و تلفن با امواج آنالوگ كار می كند ، برای برقراری ارتباط بین این دو از مودم استفاده می شود.
مودمها از نظر شكل ظاهری به دونوع داخلی (Internal) و خارجی (External) تقسیم می شوند كه نوع خارجی آن به مراتب از نظر عملكرد و سرعت بهتر است و در حین كار با اینترنت خط بسیار كمتر قطع می شود.
۴-اشتراك از یك شركت فراهم آورنده خدمات اینترنت (Isp):
به شركتهایی كه به ما امكان اتصال به اینترنت را می دهند Isp گفته می شود كه مخففProvider ) Internet Service) به معنای فراهم كردن خدمات اینترنت می باشد.
در واقع با تهیه اقلام ۱ الی ۳ ذكر شده ما به یك مركز Isp مراجعه و در خواست اشتراك اینترنت می كنیم . معمولا مراكز Isp بعد از گرفتن یك تعهد نامه از كاربر در جهت استفاده مجاز از اینترنت به فرد درخواست كننده یك نام كاربری (User Name) و یك كلمه عبور (Password) بهمراه شماره تلفنهای شركت را داده و كاربر می تواند با تنظیم سیستم خود ، با توجه به توضیحات ارائه شده در دفتر چه یا CD راهنمای شركت مورد نظر با وارد كردن نام كاربری و رمز خود وارد محیط اینترنت شود.
( بعضی از Isp ها از Proxy نیز استفغاده می كنند ، Proxy فیلتری است كه از ورود به سایتهای غیر مجاز جلوگیری می كند ولی سرعت كار را در سایتهایی كه افراد زیادی از آن استفاده می كنند بیشتر می كند . اگر از شركتی خدمات اینترنت در یافت می كنید كه دارای Proxy است ، در بعضی مواقع لازم است تنظیمات Proxy را نیزدر سیستم خود اعمال كنید ).
برای ورود به محیط اینترنت احتیاج به سیستم عامل ویندوز ۹۵ به بالا می باشد علاوه بر این می بایست نرم افزاری به نام كاوشگر اینترنت Internet Explorer نیز نصب شده باشد كه معمولا به همراه نصب ویندوز این نرم افزار به صورت اتومات نصب می شود.لازم به ذكر است كه نرم افزار های دیگری نیز در بازار موجود است كه در این جزوه فقط به طریقه كار با اشاره شده است كه این امر به دلیل رایگان و مشهور بودن این نرم افزار صورت گرفته است .
بعد ازروشن نمودن كامپیوتردر محیط اولیه ویندوز كه میز كار (Desktop) نامیده می شود بر روی آیكن Internet Explorer كلیك می كنیم چنانچه تنظیمات درست صورت گرفته باشد این نرم افزار به طور خودكار شروع به شماره گیری نموده و بعد از چند لحظه وارد اینترنت می شویم .بعد از ورود به اینترنت چنانچه دست به تنظیمات اولیه نزده باشید سایت شركت مایكروسافت به نامWWW.msn.com ظاهر می شود كه این سایت یك موتور و راهنمای جستجو می باشد (در مورد موتور های جستجو در ادامه جزوه بحث خواهد شد ).
در این سایت كافی است در كادر جستجو كه در داخل صفحه وجود دارد كلمه مورد نظر خود را تایپ نموده و سپس روی كلمه Go كلیك نموده ویا كلید Enter را بزنید ضمنأ می توانید از محتوای مطالب درون صفحه اولیه( Home Page ) آن استفاده كنید.برای استفاده از این مطالب كافی است مكان نمای موس را بر روی كلمات مورد نظر خود برده و هنگامیكه علامت پیكان موس تبدیل به علامت دست شد بر روی موس چپ كلیك كنید.از امكانات دیگر این سایت واگذاری پست الكنترونیك( E-mail ) رایگان به كاربران می باشد كه در قسمت منوی این سایت به نام Hot mail می بایستی كلیك شود ( در مورد E-mail در ادامه جزوه توضیحاتی داده خواهد شد).
بعد از توضیح بسیار مختصری كه از سایت msn داشتیم حال روشهای جستجوی اطلاعات و نحوه وارد شدن به سایتهای مختلف اینترنت را توضیح می دهیم :
روشهای جستجوی اطلاعات در اینترنت :
۱- وارد كردن اطلاعات مو رد نظر درون نوار آدرس :
یكی از روشهای وارد شدن به سایتهای مختلف واردكردن آدرس مورد نظرمان درون نوار آدرس می باشد(نوار و آدرس در قسمت بالای صفحه به صورت سراسری و سفید رنگ ایجادشده است كه كلمه آدرس در انتهای سمت چپ آن دیده می شود )
كافی است آدرس مورد نظرمان را مثلاً سایت خبر گزاری جمهوری اسلامی(WWW.Irna.Com) را در كادر آدرس تایپ نموده و كلید Enter را بزنیم.
راه میانبری نیز برای آدرسهای با پسوند Com وجود دارد كه فقط نام آدرس مانند Irna را تایپ نموده و كلید Ctrl + Enter را كلیك می كنیم در این صورت بقیه آدرس به صورت اتومات وارد خواهد شد .
روشی كه در بالا توضیح داده شد فقط در صورتی مفید است كه ما آدرس سایت مورد نظرمان را از قبل آماده كرده باشیم ولی چنانچه هیچ آدرسی در رابطه با مطلب مورد نظرمان نداریم می توانیم از موتور های جستجو Search Engine در اینترنت استفاده كنیم.
۲- استفاده از موتور های جستجو :
در محیط اینترنت سایتهایی به نام موتورها و راهنمای جستجو ایجاد شده است كه به كاربران اینترنت كمك می كند تا سایت یا مطلب مورد نظرشان را در یك سایت پیدا كنند ، از معروفترین این موتورها ی جستجو می توان به آدرسهای زیر اشاره نمود :
http://www.msn.com
http://www.yahoo.com
http://www.google.com
http://www.altavista.com
بعد از وارد شدن به این سایتها در درون اینترنت در ابتدا به یك كادر سفید رنگ برخورد میكنیم كه به آن كادر جستجو می گویند .
كاربر اینترنت می تواند با كلیك كردن دكمه سمت چپ موس در این كادر جستجو مطلب مورد نظر خود را تایپ نموده و سپس كلید Enter را كلیك كند. موتور جستجو شروع به پیدا كردن مطلب تایپ شده شما نموده و پس از مدتی لیست سایتها و مطالب یافت شده را ارائه می دهد كه كاربر می تواند سایت مورد نظر خود را از بین سایتهای یافت شده انتخاب و بر روی كلمه آبی رنگ در آن قسمت كلیك نموده و وارد سایت شود.
یكی از موتور های جستجوی بسیار قوی سایت Yahoo می باشد .
این سایت علاوه بر موتور جستجو راهنمای جستجو نیز می باشد بدین معنی كه علاوه بر این كه كادر ی به نام جستجو دارد مطالب دیگری نیز درون این سایت دیده می شود.
خدمات و سرویسهای اینترنت :
۱- استفاده از محیطهای وب :
اینترنت به كاربران خود خدمات و سرویسهای مختلفی را ارائه می دهد كه پرداختن به كلیه این سرویسها در این جزوه مختصر امكان پذیر نیست ولی از بین این سرویسها و خدمات معروفترین و مشهورترین آن استفاده از محیطهای وب می باشد .
Web به معنای تار عنكبوت می باشد ولی منظور از محیط وب در اینترنت WWW می باشد كه بر گرفته از سه كلمهٔ World Wide Web به معنای شبكه گسترده تار عنكبوتی جهان می باشد.
علت این نامگذاری این است كه كامپیوتر ها در اینترنت مانند تارهای عنكبوت به همدیگر متصل می باشند.
تقریباً اكثر قریب به اتفاق كاربران اینترنت از محیطهای وب استفاده می كنند .
محیطهای وب از زیر گروه های مشهور در اینترنت می باشند و علت محبوبیت و مشهور بودن آن به جذابیت صفحات آن بر می گردد در حالیكه بعضی از خدمات در اینترنت به صورت متنی می باشد و معمولا خشك و بی روح هستند مانند محیطهای Ftp)) ولی در محیط وب شما می توانید همراه با متن ، صدا ، تصویر و فیلم داشته باشید كه به این محیط ، محیط چند رسانه ای Multi Media) ) نیز می گویند .
۲- پست الكترونیك (E-mail ):
E-mail یا پست الكترونیكی یكی دیگر از خدمات اینترنت است كه امروزه اكثر كاربران از آن استفاده می كنند . هر كاربر برای ورود به E-mail شخصی خود ابتدا باید یك پست الكترونیك برای خود ایجاد كند . در محیط اینترنت سایتهای فراوانی به صورت رایگان پست الكترونیك را ارائه می كنند كه مشهورترین آنها سایتهای Yahoo و Msn می باشند.
در سایت Yahoo برای داشتن E-mail رایگان كافی است در صفحه ابتدائی سایت بر روی علامت پاكت نامه كه در بالای صفحه و سمت چپ وجود دارد كلیك نموده و منتظر باز شدن صفحه ای باشیم.بعد از اینكه صفحه ثبت نام باز شد بر روی Sign up now یعنی باز كردن یك حساب جدید كلیك نموده و سپس در قسمت رایگان كلیك كرده و مشخصات خود را تایپ می نماییم تا در این سایت دارای پست الكترونیكی شویم .لازم به ذكر است كه همزمان با اینكه سایت Yahoo وسایتهای مشایه آن صفحه ای را برا ی نامه های الكترونیكی به صورت رایگان در اختیار ما قرار می دهند ، در گوشه ای از صفحه تبلیغات مختلفی را ارائه می دهند .
فرهنگ مختصر كامپیوتر و اینترنت :
Address : مكان صفحه وب روی اینترنت .
Bit : كوچكترین واحد اندازه گیری در كامپیوتر .
Byte : یك واحد اندازه گیری در كامپیوتر معادل ۸ بیت .
Download : عمل انتقال برنامه ای از اینترنت به كامپیوتر خود .
E-mail : پست الكترونیك كه با آن می توان به تمام نقاط دنیا نامه الكترونیكی فرستاد .
Proxy : روشی كه از طریق آن مراكز سرویس دهنده اینترنت می توانند از ورود كاربران به سایتهای غیر مجاز جلوگیری نمایند ، ضمن آنكه می تواند باعث تسریع در دسترسی به سایتهای پر بیننده نیز بشود .
Free Ware : برنامه های مجانی در اینترنت .
Fire Wall : روشی كه با استفاده از آن می توانند از ورود كاربران به شبكه های خصوصی جلوگیری نمایند .
Ftp : روشی برای انتقال فایلها از اینترنت به كامپیوتر شخصی .
History : مكانی در Internet Explorer برای ذخیره سازی تمامی سایتهایی كه تا به حال كاربر از آن استفاده نموده است .
Home Page : صفحه ابتدائی هر سایت یا یك سایت شخصی .
Html : مخفف كلمات Hyper Txt Markap Language می باشد و یك نوع زبان برنامه نویسی است كه یا آن صفحات وب و اینترنت را به وجود می آورند .
Http : مخفف كلمات Hyper Txt Transfer Protocol به معنای روش منتقل شدن به طریقه فرا متن یا حساس می باشد كه در محیطهای وب در اینترنت به كار می رود .
Isp : مخفف كلماتProvider Internet Service ‍می باشد به معنای شركتی كه خدمات اینترنت را برای كاربران فراهم می كند .
Offline : منظور زمانی است كه به اینترنت وصل نیستیم .
Online : زمانی كه به اینترنت وصل می شویم و خط تلفن مشغول است .
Server : كامپیوتر اصلی و قوی را گویند كه اطلاعات را برای كامپیوتر های دیگر فراهم می كند .
Upload : عمل انتقال فایل از كامپیوتر به ابنترنت .
Work Offline : زمانیكه به اینترنت وصل نیستیم ولی با استفاده از صفحات ذخیره شده قبلی كار می كنیم .
WWW ( World Wide Web ( : شبكه تار عنكبوتی جهان یا وب است كه به صورت Multi Media یا چند رسانه ای است و به علت جذابیت مخصوصی كه دارد اكثر كاربران اینترنت از آن استفاده می كنند .
آدرس بعضی از سایتهای مفید فارسی :
۱- وزارت آموزش و پرورش
۲- http://www.iraneducation.org
۳- شبكه رشد http://www.roshd.ir
۴- مركز اطلاعات مدارك علمی ایران http://www.irandoc.acir
۵- خبر گزاری جمهوری اسلامی ایران http://www.iran.com
۶- صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران http://www.irib.com
۷- دفتر مقام معظم رهبری http://www.wilayah.com
۸- ریاست محترم جمهوری اسلامی http://www.president.ir
۹- باشگاه دانش پژوهان جوان http://www.ysc.ac.ir
۱۰- دفتر دولت جمهوری اسلامی ایران http://www.gob.ir
۱۰-مركز مدیریت دولتی ( اكسیر ) http://www.elixiran.com
۱۱-شورای عالی انفورماتیك http://www.hci.or.ir
۱۲-شبكه جهانی امام رضا http://www.Emamreza.com
۱۳-شبكه پارس http://www.persiannet.com
۱۴- آموزش وپرورش خراسان http://khedu.ir
منـابـع :
۱- فرهنگ تشریحی كامپیوتر مایكروسافت – ترجمه دكتر رضا حسنوی ، مهندس داریوش فرسایی – زمستان ۷۹
۲- ویژه نامه اینترنت مجله نرم افزار – ضمیمه شماره ۲۴ – دیماه ۸۰
۳- خود آموز و راهنمای جامع Yahoo - مؤلفین : مهندی سرشاد مجید فر – دكتر فرزان مجید فر – زمستان ۷۹
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان