چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
محاصره مکّه توسط وهابیها
برخی از مردم به فرمانده سپاه وهابیها "مضایفی" نامه نوشتند و بعضی هم شبانه مخفیانه پیش او رفتند، شریف كه از این جریان اطلاع یافت، عدهای را زندانی كرد و عدهای را اعدام نمود ولی بسیاری از اشراف از شدت ناراحتی به وهابیت گرویدند.
در سال ۱۲۱۹ وهابیها از هر طرف مكه را در محاصره گرفتند و از هر طرف راهها را بستند و از رسیدن آذوقه مانع شدند، در آن سال گرانی، گرسنگی، علت بسته شدن راهها شدت گرفت و این وضع از اواخر ماه ذیحجه سال ۱۲۱۹ شروع و تا ماه ذی القعده سال ۱۲۲۰ ادامه داشت. قیمت اجناس و مواذ غذائی به دهها برابر رسید. مردم مكه تمام دارائی خود را به نازلترین قیمت فروختند و آنگاه آذوقه در شهر تمام شد و مردم از هر راهی كه ممكن بود، سدّ جوع میكردند، حتی خون، پوست حیوانات، گوشت گربه و سگ و هر حیوان دیگر را میخوردند.
برخی از مردم به فرمانده سپاه وهابیها "مضایفی" نامه نوشتند و بعضی هم شبانه مخفیانه پیش او رفتند، شریف كه از این جریان اطلاع یافت، عدهای را زندانی كرد و عدهای را اعدام نمود ولی بسیاری از اشراف از شدت ناراحتی به وهابیت گرویدند.
و بیشتر عربهای اطراف مكه نیز با وهابیها بیعت كردند وهابیها از هر طرف راهها را بسته و مأمورانی گذاشته بودند كه نگذارند آذوقه و لوازم به مكه برده شود.
در این موقع عدهای از جنگجویان وهابی به فرماندهی "مضایفی" به سوی جده حركت كردند و شهر جده را نیز به محاصره انداختند، آنان به خود نردبان و كلنگ همراه داشتند و نگهبانان برج و باروی شهر، وهابیها را به توپ و گلوله بستند و بسیاری را كشتند و مابقی را وادار به عقبنشینی كردند، سپس مضایفی عقبنشینی كرد و راههای جده، یمن، صحرای نعمان و قلعه مدره را به شدت بستند و هركه را هم سر راه میدیدند، اعم از زائر خانه خدا و غیره، میكشتند یا اسیر میكردند زیرا آنان مردم مسلمان را كافر و مشرك میدانستند و سپس به چهل تن از قبیله هذیل مأموریت دادند كه راه میان مكه و عیینه را بگیرند و راهزنی كنند و راهها را ناامن سازند، آنها مانع از این شدند كه مردم از "تنعیم" مُحْرِم شوند و برخی را كه به عمره میآمدند، در راه كشتند.
در اثر ناامن بودن راهها قیمت مواد غذائی آنقدر بالا رفت كه مردم قادر نبودند برای خود آذوقه تهیه نمایند و بالأخره قحطی و گرانی آنقدر شدید شد كه بسیاری از مردم از گرسنگی میمردند، جنازه مردهها كوچهها را پر كرده بود و در مكه جز اندكی نماندند و حتی صف اول نماز جماعت در مسجدالحرام پر نمیشد و تمام مغازهها و دكانها بسته شده بود.
در این شرائط یكی از علمای وهابی به نام عبدالرحمن بن نامی نزد شریف آمد و با او پیشنهاد صلح كرد به این شرط كه شریف به آنان اجازه زیارت خانه خدا را بدهد. آنها پس از زیارت به سرزمین خود برگردند و همه مردم مكه و اطراف آن تحت حكومت وهابیها باشند منتها حكومت شهر مكه به دست شریف باشد و تعهد كردند كه با مردم مكه به مهربانی رفتار كنند و بنا را بر این گذاشتند كه سعود را از جریان باخبر سازند و به انتظار پاسخ بنشینند.
وهابیها پس از این قرارداد وارد مكه شدند و در مراسم حج شركت كردند، آنها به هنگام طواف پایكوبی میكردند و به طرف حجرالأسود با چوب و عصا اشاره میكردند.
مردم شهر كه اغلب فرار كرده بودند، به شهر باز گشتند و اوضاع آرام شد و قیمتها پائین آمد و در همین سال زائران شامی به سرپرستی عبدالله پاشا با نیروئی فوقالعاده حدود ۱۵۰۰ سوار رسیدند و خود سعود نیز در مراسم حج شركت كرد.
سعود به عبدالله پاشا و نیز به امیر حاجّ مصر به خاطر محملهائی كه با خود آورده بودند، اعتراض كرد. آنها در پاسخ گفتند: اینها علامت و نشانههائی هستند كه حجاج قافلههای خود را پیدا كنند، سعود آنها را تهدید كرد كه اگر باز آنها را بیاورند، خواهد شكست و شرط كرد كه به هنگام انجام مراسم حج نباید طبل و نی و شیپور بزنند.
وهابیها تا یازدهم محرم ۱۲۲۱ در مكه ماندند و بعد آنجا را ترك گفتند آنها در مدت اقامت خود در مكه به بیماری آبله مبتلا شدند و بسیاری از آنها مردند و آنقدر مرده زیاد شد كه چندین جسد را در یك قبر دفن میكردند و عدهای هم كه از آنها سالم مانده بودند، به كارهای پست مشغول شده بودند.
در آغاز همان سال بود كه شریف غالب مأموران خود را به اطراف فرستاد و خود به جده وارد شد و به كارهای خود سرو سامان داد و مشغول مرمّت خرابیهای ناشی از جنگ شد، آنگاه تعداد بیست نفر از وهابیها از درعیه وارد جده شدند، آنها حامل نامهای از سعود بودند و این نامه در رابطه با صلح بود، مردم را به مسجد عكاش فرا خواندند و رساله محمد بن عبدالوهاب را كه طی آن همه مسلمانان را كافر خوانده بود، برای مردم جده خوانده شد.
شریف غالب از جنگ با وهابیها خسته شده بود و از طرفی نیروی مقاومت در خود نمیدید و از طرف دیگر سخت علاقه داشت كه بقیه نفوذ خود را حفظ كند، از این روی چارهای نداشت جز این كه به مسلك وهابی تظاهر نماید و طبق تمایلات وهابیها رفتار نماید و با پذیرفتن دین خدا و رسول با سعود دست بیعت بدهد۱.و قول داد كه همه كارهای ممنوع از طرف وهابیها را ممنوع سازد. برای این كه خلوص نیت خود را بهتر به ثبوت رساند، دستور داد بقعههائی را كه وهابیها خراب نكرده بودند، ویران سازند و دستور داد مردم با شنیدن اذان نماز، جملگی برای شركت در نماز جماعت حاضر شوند و رسالههای محمد بن عبدالوهاب تدریس شود و نماز جماعت در مسجدالحرام بهطور مكرر برگزار نشود و... با همه اینها اعمالی از او سر میزد كه سعود را نسبت به خلوص وی بدگمان میساخت.
از كارهای جالب توجهی كه از شریف سر میزد، این بود كه از بازرگانان اموالی به عنوان "عشور" دریافت میداشت و چون مورد اعتراض قرار میگرفت، میگفت: این بازرگانان مشركند(مقصودش این بود كه چون وهابی نیستند، پس مشرك هستند) و بنابراین من این مال را از مشركین دریافت میكنم نه از مسلمانان موحّد۲.
مورخان نوشتهاند: سرپرست حجاج شامی آن سال باز عبدالله پاشا بود وقتی كه قافله وی به نزدیكی مكه رسید، یكی از مأموران وهابی به او اخطار كرد كه جز به شرط سال گذشته نباید وارد مكه شود او هم نپذیرفت و قافله وی بدون انجام مراسم حج از همانجا به شام برگشتند و محمل مصریها به دستور سعود به آتش كشیده شد و پس از پایان مراسم حج كسی از طرف سعود اعلام كرد كه سال دیگر كسی كه ریش خود را بتراشد، حق شركت در حج نداد و ضمنا آیه شریفه را خواند:
"یا اَیُّهاَ الَّذِینَ آمَنُوا إِنَّماَ المُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلا یَقْرَبُوا المَسْجِدَ الحَرامَ بَعْدَ عامِهِمْ هذا..."۳.
"ای كسانی كه ایمان آوردهاید بدانید كه مشركان پلیدند، پس از امسال دیگر به مسجدالحرام نزدیك نشوند".
از همین سال كاروان حج شامیها و مصریها قطع شد۴. و بهطور كلی غیر از وهابیان همه مسلمانان از شركت در مراسم حج و زیارت خانه خدا منع شدند زیرا آنان جز وهابیها را مشرك میدانستند.
● تصرف مدینه
جبرتی در ضمن حوادث سال ۱۲۲۰ مینویسد كه:
وهابیها مدت نزدیك به یك سال و نیم مدینه را در محاصره داشتند و از ورود آذوقه به شهر ممانعت میكردند، سرانجام مردم مدینه ناگزیر از تسلیم شدند و وهابیها شهر را به تصرف درآوردند، استعمال تنباكو و توتون را منع كردند و گنبدهای روی قبور را به جز گنبد روی قبر پیغمبر صلیاللهعلیهوآله همه را ویران ساختند۵ و تمام اشیای گرانبهایی را كه در حرم پیامبر صلیاللهعلیهوآله وجود داشت، به تصرف آوردند و قاضی مكه و مدینه را كه از طرف عثمانیها بودند، از شره بیرون كردند. آنگاه پست قضاوت مكه را به شیخ عبدالحفیظ و پست قضاوت مدینه را به برخی از علمای این شهر دادند، آنان مردم را از زیارت قبر پیامبر منع و جلوگیری كردند۶.
بنابر نوشته صلاح الدین مختار، چون سران و بزركان مدینه دریافتند كه شریف غالب قصد بیعت با سعود را دارد، به سعودیها پیشنهاد كردند بیعت اهل مدینه را مبنی بر پذیرفتن دین خدا و رسول و فرمانبری از سعود، قبول كند. پس از این پیشنهاد اهل مدینه به ویران ساختن قبّهها و بناهای روی قبور اقدام كردند۷.
به این ترتیب، وهابیها حكومت حجاز را نیز به دست آوردند و عمّال عثمانی را بیرون كردند و نام پادشاه عثمانی را از خطبهها انداختند و به این هم قانع نشدند به فكر تصرف عراق و سوریه افتادند.
امیر حیدر شهابی در تاریخ خود مینویسد:
وهابیها در این سال (۱۲۲۵) به سرزمین حوران یورش بردند و تمام اموال مردم را تاراج كردند و غلاّت را آتش زدند و مردم بیگناه را قتل عام نمودند و خانههایشان را ویران ساختند و فساد و آشوب بپا كردند و گفتهاند: معادل سه میلیون درهم به این منطقه خسارت وارد آوردند۸.
● هجوم وهابیها به كربلا و نجف:
از اوایل تشكیل حكومت آل سعود گاهی وهابیها به شهر و نواحی مختلف عراق حمله میكردند بنابه نوشته مورخّان حملات وهابیها به كربلا و نجف از سال ۱۲۱۶، زمان حكومت عبدالعزیز آغاز شد و تا بعد از سال ۱۲۲۵ دوران حكومت سعود بن عبدالعزیز ادامه داشت و در طول مدت دوازده سال چندین بار كربلا و نجف و مناطق مرزی عراق مورد تاخت و تاز وهابیها قرار گرفت.
ظاهرا نخستین بار در سال ۱۲۱۶ بود كه سعود بن عبدالعزیز با لشگر عظیمی به كربلا حمله كرد آنچه در زیر میخوانید، عصارهای است كه از نوشتههائی كه سه گروه از مورخان (مورخان وهابی، مورخان شیعه، و علمای بزرگی كه خود شاهد و ناظر بودهاند و مورخان غیر اسلامی) در باره این حملات نوشتهاند.
صلاح الدین مختار، از نویسندگان وهابی در این باره چنین مینویسد:
"در سال ۱۲۱۶، امیر سعود(پسر عبدالعزیز) در رأس سپاهی از مردم نجد و عشایر جنوب و حجاز و تهامه و نواحی دیگر به قصد عراق حركت نمود و در ماه ذیقعده به شهر كربلا رسید و آن را محاصره كرد، سپاه مذكور باروی شهر را خراب كردند و به زور وارد شهر شدند، بیشتر مردم را در كوچه و بازار و منازل به قتل رسانیدند و نزدیك ظهر با اموال و غنائم فراوان از شهر خارج شدند و در آبی به نام ابیض گرد آمدند، خمس اموال را خود سعود برداشت و بقیه را به هر پیاده یك سهم و به هر سواره دو سهم قسمت كرد"۹.
مورخ نجدی، شرح واقعه مزبور را اینطور نوشته است كه:
"در سال ۱۲۱۶ در ماه ذیقعده سعود، با سپاهی مركب از جمیع شهرنشینان و بادیهنشینان نجد و جنوب و حجاز و تهامه و نقاط دیگر به قصد حمله به سرزمین كربلای حسینی علیهالسلام حركت كرد و در بیرون شهر فرود آمد. سپاه مزبور دیوار شهر را خراب كردند و به زور وارد شهر شدند، بیشتر مردم را در بازارها و خانهها به قتل رسانیدند و گنبد روی قبر را ویران ساختند و صندوق روی قبر را كه زمرّد و یاقوت و جواهرات دیگر در آن نشانده شده بود، برگرفتند و آنچه در شهر از مال و سلاح و لباس و فرش و طلا و نقره و قرآنهای نفیس و غیر آنها هرچه یافتند، غارت كردند، نزدیك ظهر از شهر بیرون رفتند در حالی كه قریب به دو هزار تن از اهل كربلا را كشته بودند۱۰.
صلاح الدین مختار، پس از نقل سخن ابن بشر، میگوید كه:
"امیر سعود به شهری حمله برد و قتل و غارت كرد كه در نظر شیعه، شهری است كه رعایت احترام آن لازم است"۱۱.
و یكی از مستشرقین درباره جنایات هولناك وهابیها در كربلا، مینویسد:
"۱۲ هزار وهابی غافلگیرانه به ضریح امام حسین علیهالسلام هجوم آوردند، بعد از آن كه به غنائم عظیمی دست یافتند، هرچه میتوانستند با خود حمل كردند و هرچه باقی ماند، طعمه حریق ساختند، پیر مردها و زنها و كودكان به شمشیر عربهای وحشی قتل عام شدند، قساوتشان هرگز اشباع نمیشد و آنقدر كشتند كه خون مثل نهر آب جاری شد و در نتیجه در این حمله سبعانه بیش از چهار هزار نفر به قتل رسیدند و آنچه غارت كردند و با خود بردند بیش از چهار هزار بار شتر بود و بعد از غارت و كشت و كشتار ضریح امام و هرچه در اطراف آن بود، كوبیدند و به صورت تل خاكی درآوردند و همه چیز را ویران ساختند و به خصوص منارهها و قبّهها را به اعتقاد این كه از طلا ساخته شدهاند"۱۲.
مرحوم علامه سید محمد جواد عاملی مؤلف "مفتاح الكرامهٔ" كه حمله سبعانه وهابیان به كربلا و نجف در حال حیات او اتفاق افتاده و خود شاهد حمله آنها به نجف بوده در خاتمه جلد پنجم "مفتاحالكرامهٔ" مینویسد:
"سعود وهابی كه در سرزمین نجد سر به شورش برداشته و در منطقه آشوب به پا كرده بود، بدعتهای زیادی در دین گذاشت و خونهای زیادی از مسلمانان بریخت و قبور ائمه شیعه را با خاك یكسان كرد و در سال ۱۲۱۶ به مشهد حسین علیهالسلام هجوم بردند، مردان و كودكان را كشتند، اموال مردم را گرفتند و در بیاحترامی نسبت به آستان مقدس زیادهروی كردند و آن را ویران ساختند و از ریشه درآوردند و آنچنان در حرم شریف فساد و ویرانی بار آوردند كه خدا میداند"۱۳.باز میگوید:
"در نهم ماه صفر سال ۱۲۲۱ قبل از طلوع صبح، سعود وهابی به نجف حمله آورد و ما را غافلگیر كرد حتی برخی از هواداران او از دیوار سور نجف بالا آمدند و نزدیك بود شهر نجف را به تصرف خود درآورند كه از امیرمؤمنان علی علیهالسلام كرامات آشكار و معجزات روشن ظاهر گشت، از سپاهیان او عده زیادی كشته شدند و او ناكام برگشت"۱۴.
باز در جلد ششم "مفتاحالكرامهٔ" مینویسد:
"در ماه جمادی الآخر سال ۱۲۲۳ آشوبگری به نام "سعود" از نجد با بیست هزار پیكارگر -بلكه بیشتر- به عراق هجوم آوردند به ما اطلاع رسید كه او میخواهد غافلگیرانه به نجف اشرف حمله كند، ما خود را آماده ساختیم و همه مردم در داخل سور قرار گرفتیم، آنها شبانه به سوی نجف رو آوردند دیدند ما آماده پیكار هستیم و همگی در داخل سور رفتهایم و توپها و گلولهها فراهم ساختهایم، آنها كاری از پیش نبردند، نجف را به سوی حلّه ترك گفتند، اهل آنجا را هم مجهز یافتند آنگاه به سوی كربلا رو نهادند و این شهر روز روشن محاصره كردند اهالی شهر پشت دروازه شهر مقاومت كردند، كشتهها دادند و از دشمن نیز بكشتند و سرانجام در آن حمله، سعود ناامید بازگشت او در عراق فساد و تباهی راه انداخت و بر مكه و مدینه چیره شد و برنامه حج را سه سال به صورت تعطیل درآورد"۱۵.
باز مرحوم علامه عاملی در جلد هفتم مفتاحالكرامهٔ مینویسد:
"این جزء از كتاب، بعد از نیمه شب نهم رمضان المبارك ۱۲۲۵ به دست مصنف آن خاتمه یافت، درحالی كه دل د رنگرانی و تشویش بود، زیرا اعراب "عنیزه" كه وهابی هستند، اطراف نجف اشرف و مشهد حسین علیهالسلام محاصره كردهاند، راهها را بسته و زوار حسین علیهالسلام را كه از زیارت نیمه شعبان به وطنهای خود باز میگشتند، غارت نمودهاند و جمع كثیری از آنان(بیشتر از زوار ایرانی را) به قتل رسانیدهاند، گفته میشود عدد مقتولین(دراین بار) یكصد و پنجاه تن بوده است، البته كمتر از این هم گفتهاند۱۶.
نویسندگان شیعه، عموما قتل عام كربلا را در روز هجدهم ذیحجه(عید غدیر) سال ۱۲۱۶ نوشتهاند از جمله مؤلف "روضاتالجنات" در شرح حال مولی عبدالصمد همدانی حائری نوشته است كه در روز چهارشنبه هجدهم ذیحجه كه عید غدیر بود، پس از آن كه وهابیان، عالم مزبور را با حیله و مكر از خانه بیرون و به دست ایشان به شهادت رسید۱۷.
دكتر عبدالجواد كلیددار كه خود از اهل كربلاست، در تاریخ كربلا و حائر حسین علیهالسلام از تاریخ كربلای معلّی نقل كرده است، واقعه را این چنین شرح میدهد:
"در سال ۱۲۱۶ امیر سعود وهابی سپاهی مركب از بیست هزار مرد جنگی تجهیز كرد و به شهر كربلا حملهور شد، كربلا در این ایام، در نهایت شهرت و عظمت بود زوار ایرانی و ترك و عرب بدان روی میآوردند، سعود پس از محاصره شهر، سرانجام وارد آن گردید، و كشتار سختی از مدافعین و ساكنان آن نمود، حصار شهر، از چوب و شاخههای درخت خرما كه آنها را پشت دیوارهای گلی، تعبیه كرده بودند، به وجود آمده بود.
سپاه وهابی در این یورش وحشیانه، چنان رسوایی در شهر به بار آوردند كه به وصف نمیگنجد حتی گفته میشود كه در یك شب بیست هزار تن را به قتل رسانیدند"۱۸.
همین نویسنده ادامه میدهد:
"پس از آن كه امیر سعود، از كارهای جنگی فراغت یافت، به طرف خزینههای حرم، متوجه شد، این خزائن از اموال فراوان و اشیای نفیس، انباشته بود وی هر چه در آنجا یافت، برداشت. میگویند كه در مخزنی را باز كرد كه سكههای بسیار در آن گردآوری شده بود، از جمله چیزهایی كه به چنگ آورد، گوهر درخشان بسیار بزرگی بود با بیست قبضه شمشیر كه همه با طلا زینت یافته و با سنگهای قیمتی مرصّع شده بود، ظرفهای زرّین و سیمین و فیروزه و الماس از ذخائر گرانقیمت، همه را برداشت، دیگر چهار هزار شال كشمیری، دو هزار شمشیر طلا، تعداد زیادی تفنگ و اسلحه دیگر، همه به غارت رفت.
كربلا، پس از این حادثه به وضعی درآمد كه شعرا برای آن مرثیه میگفتند از جمله:
فشدلایثنی هواه الثانی و مزّق الكتاب و المثانی
و هدم الشباك و الرواقا و استلب الحلی و الاعلافا
و قتل النساء و الأطفالا اذ لم یجد فی كربلا رجالا
لانّهم زاروا الغدیر قصدا فارخوه (بغدیر) عدا۱۹ كسانی كه جان سالم بدر برده بودند، به تدریج به شهر باز گشتند و به اصلاح پارهای از خرابیها برخاستند.
بنابر آنچه "لونكریك" در تاریخ خود نوشته(چهار قرن از تاریخ عراق) تمام پایتختهای كشورهای اسلامی از این واقعه به شدت لرزید"۲۰.
همین نویسنده در جای دیگر از كتاب خود، به نقل از "لونكریك" این چنین آورده است:
"خبر نزدیك شدن وهابیها، به شهر كربلا غروب روز دوم نیسان ۱۸۰۱ میلادی، درحالی كه بیشتر ساكنان آن شهر به قصد زیارت به نجف رفته بودند، با عجله دروازهها را بستند وهابیها كه تعداد آنها به ششصد پیاده و چهارصد سوار تخمین زده میشد، به كنار شهر فرود آمدند و چادرهای خویش را برافراشتند و آذوقههای خود را به سه قسمت كردند، آنگاه از طرف محله بابالمخیم سوراخی در باروی شهر به وجود آوردند و از آن سوراخ وارد خانهای شدند و از آنجا به نزدیكترین دروازهها حمله بردند و به زور آن را گشودند و داخل شهر شدند. مردم وحشتزده و سراسیمه پا به فرار نهادند وهابیان به طرف ضریحهای مقدس سرازیر گشته، شروع به خرابی آنها نمودند، اشیاء نفیس و نذورات قیمتی و هدایایی كه فرمانروایان و پادشاهان ایران تقدیم كرده بودند، همه را غارت كردند، همچنین زینت آلات دیوارها و طلاهای سقف را كندند، شمعدانها و قالیهای گرانقیمت و قندیلهای پرارزش را بردند، درهای مرصّع و آنچه از اینگونه یافته میشد، همه را كندند. و قریب پنجاه نفر زائر را نزدیك و پانصد نفر را بیرون ضریح و در صحن به قتل رسانیدند و به هركس رسیدند بدون رحم با قساوت تمام كشتند، بر پیران و خردسالان هم ترحم نكردند بعضی تعداد كشتگان را هزار تن و بعضی دیگر پنج برابر تخمین زدهاند۲۱.
مؤلف كتاب "العراق قدیما و حدیثا" درباره هجوم وهابیها به كربلا مینویسد:
"در سال ۱۲۱۶ گروهی از وهابیها، مركب از حدود ۶۰۰ شتر سوار و چهارصد اسبسوار به كربلا هجوم آوردند و این در هنگامی بود كه بیشتر اهالی به نجف رفته بودند. مهاجمین صحنهای امام حسین علیهالسلام و برادرش عباس علیهالسلام را به سختی ویران ساختند و آنچه در آن دو حرم شریف بود، غارت كردند، اشیای نفیس و دانههای قیمتی و قطعه سنگهای معدنی و چوبهای ساج و آینههای بزرگ و هدایای گرانقیمتی كه وزرا و امرا و پادشاهان ایران هدیه كرده بودند، همه را بردند و هرچه به دیوارها نصب شده بود و طلایسقفها را كندند و قالیهای پر ارزش و شمعدانها و اشیای نفیسی كه از سقف آویزان بود، و درهای مرصّع و هرچه از این قبیل بود، به یغما بردند۲۲
"اوژن فلاندن" در سفرنامه خود به ایران، مینویسد:
"كاردانان میگویند كه این اشیاء و جواهرات آتش طمّاعی اعراب را فراهم كرده كه با دست منحوس خود به ربودن این نفایس قیام كنند ولی آنچه كه بیشتر حرص اینان را تحریك میكند، همانا وجود دو ضریح علی و حسین علیهماالسلام است. اهالی محل با شگفت و بهت نقل میكنند كه چهل سال پیش (۱۲۵۶ - ۱۲۵۸هـ) وهابیها كه طایفهای از اعرابند، به تعداد پانزده هزار نفر به شهر كوچك كربلا هجوم آوردند، تمام مردمش را كشتند، خانههایش را ریشهكن كرده كلیه نفایس و غنائمش را ربودند"۲۳.
آری وهابیها در این یورش سبعانه به سالمندان و خردسالان و زنان، كوچكترین ترحمی ننمودند و به جنایاتی دست زدند كه قلب هر انسان را به درد میآورد، تعجباور است كه به قول "مسترلونكریك" وهابیها این جنایات هولناك را به نام دین انجام میدادند. و نام آن را جهاد فی سبیلالله گذاشته بودند!!
همانطوری كه ملاحظه میشود مورخان تعداد لشگریان سعود و همچنین تعداد مقتولین را با اختلاف زیاد نقل كردهاند، بعضی تعداد سپاه سعود را بیست هزار و بعضی یك هزار، یا میان این دو گفتهاند. با توجه به نوشتههای نویسندگان وهابی كه قسمتی از آنها قبلاً نقل گردید، و قرائن دیگر، گویا تعداد لشگریان سعود در حمله سال ۱۲۱۶ بیست هزار و تعداد كشته شدگان پنج هزار درستتر باشد.
انگیزه حمله وهابیها به دو شهر مقدس كربلا و نجف دو چیز بود:
نخست عداوت شدید آنها نسبت به شیعیان به خاطر احترام فوقالعادهای كه آنها برای قبور ائمه اهل بیت علیهمالسلام قائلند.
دوم دوختن چشم طمع به ذخایر فراوانی كه در خزائن و حرمهای این بزرگواران وجود داشت، و در یك كلمه"غارتگری" آنها، در وهله اول در حمله خویش به كربلا پیروز شدند ولی در حملات دیگر به نجف و كربلا بر اثر هشیاری مردم مسلمان ناكام باز گشتند.
▪ صاحبنظران علل غلبه وهابیها به شهر كربلا را در مرتبه اول خلاصه كردهاند:
۱ ) از همه مهمتر خیانت عمرآقا حاكم شهر كربلا بود او از طرف سلیمان پاشا، والی بغداد از طرف سلطان عثمانی برای حفاظت شهر، كاری انجام نداد و هیچ اقدامی نكرد، بلكه به سبب تعصب تسنن با وهابیها همزبان و همقول بود و به همین جهت مورد مؤاخذه سلیمان پاشا قرار گرفت و سرانجام اعدام گردید۲۴.
۲ ) برج و باروی شهر كربلا، استحكام كافی نداشت، به علاوه برای دفاع از آن عده كافی و لازم وجود نداشتند۲۵.
۳ ) وقوع وبا در مدت كوتاهی قبل از آن بهطوری كه گروه عظیمی از مردم تلف و عدهای از شهر فرار كرده بودند و به این ترتیب شهر آمادگی كافی برای دفاع نداشت.
۴ ) هنگام هجوم وهابیها به شهر كربلا طبق نوشته مؤلف "مفتاحالكرامهٔ" قبائل شیعی مذهب اطراف از قبیل قبیله خزاعل و آل بعیج و آل جشعم، با یكدیگر، اختلاف داشتند و سرگرم زد و خورد بودند۲۶. و مجال جلوگیری از وهابیان را نداشت.
۵ ) از همه مهمتر این كه مردان و جوانان، عموما به مناسبت عید غدیر رهسپار نجف اشرف شده بودند و كسی نبود كه از شهر دفاع كند و در برابر مهاجمان بایستد، در شهر فقط زنان و سالخوردگان و كودكان باقی مانده بودند كه از ایشان كاری ساخته نبود۲۷.
ولی این حادثه اثر عمیقی در شیعیان عراق گذارد، حاكم شهر را بركنار كردند و او را به عنوان قصاص كشتند و یكی از عراقیان به صورت مرد قلندری به نجد رفت و با وهابیان خو گرفت و در یك فرصت مناسب، عبدالعزیز را به قتل رساند. برج و باروی كربلا و نجف را محكم كردند و آذوقه و اسلحه به قدر كافی فراهم نمودند و در حملات دیگر در مقابل وهابیان با رشادت تمام مقاومت نمودند.
از علمای بزرگی كه برای دفاع از شهر نجف و مقابله با وهابیان كوشش و تلاش فراوان كردند، مرحوم شیخ جعفر كاشف الغطاء بود كه طلاب نجف و مردم آن شهر را برای مقابله با وهابیان بسیج كرد و این بسیج همگانی اثر قابل ملاحظهای در دفع آنها داشت.
عبداللّه فیلبی گوید كه عمل سعود در حمله به كربلا، گذشته از شیعه، همه جهان را به هیجان آورد و نقطه استواری بود برای قیامهایی كه در برابر وهابیت انجام یافت و عواقب وخیمی برای دولت سعودی به بار آورد۲۸.
پاورقیها:
۱۲) فاسیلیف، تاریخ العربیهٔالسعودیهٔ، ص ۴۸.
۱۵) مفتاح الكرامهٔ، ج۶، ص ۴۳۴.
۱) تاریخ المملكهٔالعربیهٔ السعودیهٔ، ج۱، ص ۹۱.
۱۸) تاریخ كربلا و حایر حسین علیهالسلام ص ۱۷۴.
۱۶) مفتاح الكرامه، ج۷، ص ۶۵۳.
۱۴) همان.
۱۳) مفتاح الكرامهٔ، ج۵، ص ۵۱۲.
۱۷) روضات الجنات، ج۴، ص ۱۹۸.
۱۰) عنوان المجد، فی تاریخ نجد، ج۱، ص ۲ - ۱۲۱.
۱۱) تاریخ المملكهٔالعربیهٔالسعودیهٔ، ج۱، ص ۷۷ و ۷۸.
۱۹) موسوعهٔ العتبات المقدسهٔ، قسم كربلا، ج۸، ص ۳۷۵.
۲۱) تاریخ كربلا و حائر حسین، ص ۱۷۲ - موسوعهٔالعتباتالمقدسهٔ، ج۸، قسم كربلا، ص ۲۷۱.
۲۲) به نقل موسوعهٔالعتبات المقدسهٔ، قسم كربلا، ص ۲۷۱.
۲۶) مفتاح الكرامهٔ، ج۷، ص ۶۵۳.
۲۰) تاریخ كربلا و حائر حسین، ص ۱۷۴.
۲۷) وهابیان، علی اصغر فقیهی، ص ۲۶۲.
۲۵) مسیر طالبی، ص ۴۰۸.
۲۸) تاریخ نجد، ص ۹۹.
۲۴) مسیر طالبی، ص ۴۰۸ -تاریخ العربیهٔالسعودیهٔ، ص ۴۹.
۲۳) سفرنامه "اوژن فلاندن" به ایران، چاپ سوم، انتشارات اشراقی، ص ۴۶۲ ترجمه نور صادقی.
۲) المختار من تاریخ الجبرتی، ص ۶۶۷.
۳) توبه: ۲۸
۴) خلاصهٔالكلام، به نقل كشف الإرتیاب، ص ۳۶.
۵) تاریخ جبرتی، ج۳، ص ۹۱.
۶) تاریخ المملكهٔ العربیهٔالسعودیهٔ، ج۱، ص ۹۱، ۹۲.
۷) تاریخ المملكهٔالعربیهٔالسعودیهٔ، ج۱، ص ۹۱، ۹۲.
۸) به نقل كشف الإرتیاب، ص ۳۷.
۹) تاریخ المملكهٔالعربیهٔالسعودیهٔ، ج۱، ص ۷۳.
منبع:نشریه درسهایی از مكتب اسلام ، شماره ۴۶۴
۱۲) فاسیلیف، تاریخ العربیهٔالسعودیهٔ، ص ۴۸.
۱۵) مفتاح الكرامهٔ، ج۶، ص ۴۳۴.
۱) تاریخ المملكهٔالعربیهٔ السعودیهٔ، ج۱، ص ۹۱.
۱۸) تاریخ كربلا و حایر حسین علیهالسلام ص ۱۷۴.
۱۶) مفتاح الكرامه، ج۷، ص ۶۵۳.
۱۴) همان.
۱۳) مفتاح الكرامهٔ، ج۵، ص ۵۱۲.
۱۷) روضات الجنات، ج۴، ص ۱۹۸.
۱۰) عنوان المجد، فی تاریخ نجد، ج۱، ص ۲ - ۱۲۱.
۱۱) تاریخ المملكهٔالعربیهٔالسعودیهٔ، ج۱، ص ۷۷ و ۷۸.
۱۹) موسوعهٔ العتبات المقدسهٔ، قسم كربلا، ج۸، ص ۳۷۵.
۲۱) تاریخ كربلا و حائر حسین، ص ۱۷۲ - موسوعهٔالعتباتالمقدسهٔ، ج۸، قسم كربلا، ص ۲۷۱.
۲۲) به نقل موسوعهٔالعتبات المقدسهٔ، قسم كربلا، ص ۲۷۱.
۲۶) مفتاح الكرامهٔ، ج۷، ص ۶۵۳.
۲۰) تاریخ كربلا و حائر حسین، ص ۱۷۴.
۲۷) وهابیان، علی اصغر فقیهی، ص ۲۶۲.
۲۵) مسیر طالبی، ص ۴۰۸.
۲۸) تاریخ نجد، ص ۹۹.
۲۴) مسیر طالبی، ص ۴۰۸ -تاریخ العربیهٔالسعودیهٔ، ص ۴۹.
۲۳) سفرنامه "اوژن فلاندن" به ایران، چاپ سوم، انتشارات اشراقی، ص ۴۶۲ ترجمه نور صادقی.
۲) المختار من تاریخ الجبرتی، ص ۶۶۷.
۳) توبه: ۲۸
۴) خلاصهٔالكلام، به نقل كشف الإرتیاب، ص ۳۶.
۵) تاریخ جبرتی، ج۳، ص ۹۱.
۶) تاریخ المملكهٔ العربیهٔالسعودیهٔ، ج۱، ص ۹۱، ۹۲.
۷) تاریخ المملكهٔالعربیهٔالسعودیهٔ، ج۱، ص ۹۱، ۹۲.
۸) به نقل كشف الإرتیاب، ص ۳۷.
۹) تاریخ المملكهٔالعربیهٔالسعودیهٔ، ج۱، ص ۷۳.
منبع:نشریه درسهایی از مكتب اسلام ، شماره ۴۶۴
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست