یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

۱۳ ژوئن ۱۹۶۷ ـ درباره جنگ ۶ روزه اسرائیل با اعراب


۱۳ ژوئن ۱۹۶۷ پیشنهاد مسکو به شورای امنیت سازمان ملل که اسرائیل را مجازات و آن را وادار به تخلیه اراضی متصرّفه کند ردّ شد. ارتش اسرائیل پنجم ژوئن ۱۹۶۷ دست به یک حمله غافلگیرانه به پایگاههای هوایی مصر زده بود که مقدمه جنگ شش روزه اسرائیل با اعراب بشمار می آید. این جنگ دهم ژوئن عملا پایان یافته بود. در این جنگ بود که اسرائیل اورشلیم شرقی (بیت المقدس) را تصرف و اردن را از منطقه غرب رود اردن بیرون راند، ارتفاعات جولان، نوار غزه و صحرای سینا را اشغال کرد. جنگ شش روزه با شبیخون ۱۹۷ هواپیمای اسرائیلی به پایگاههای هوایی مصر آغاز شده بود. مصر با این که ۴۵۰ هواپیمای نظامی ازجمله ۳۰ بمب افکن متوسط «تی یو ـ ۱۶» داشت، دارای آشیانه فلزی و زیر زمینی نبود؛ بنابراین بیشتر این هواپیماهای در همان نخستین حمله، روی زمین نابود شدند و صد هزار نظامی، ۴۵۰ تانک و هزار توپ مصری در صحرای سینا پوشش هوایی خود را از دست دادند و شکست خوردند. هواپیماهای اسرائیلی از طریق مدیترانه که انتظار نمی رفت به پایگاههای هوایی مصر حمله غافلگیرانه کرده بودند. در پی این حمله؛ جبهه های زمینی صحرای سینا، جولان و غرب رود اردن با حملات ۲۶۴ هزار سرباز اسرائیلی گشوده شد. در حمله به سوریه و اردن نیز، نیروی هوایی اسرائیل نخست پایگاههای هوایی این دو کشور را هدف قرارداده بود.
این ارقام برآورد جمع تلفات دو طرف در این جنگ شش روزه را نشان می دهد:
ـ تلفات اعراب ۲۱ کشته، ۴۵ هزار مجروح و شش هزار اسیر
ـ تلفات اسرائیل ۷۷۹ کشته، و دو هزار و ۶۰۰ مجروح
ضمنا در این جنگ ۴۰۰ هواپیما از اعراب و ۱۹ هواپیما از اسرائیل منهدم شدند.
این جنگ بر شمار آوارگان فلسطینی افزود. صحرای سینا دو دهه بعد پس از سازش کمپ دیوید، تخلیه شد ولی جولان همچنان در اشغال نظامی اسرائیل باقی مانده است.
منابع اسرائیلی در ژوئن سال ۲۰۰۶ به مناسبت ۴۰ ساله شدن جنگ شش روزه گفته بودند که اگر شبیخون هوایی پنجم ژوئن ۱۹۶۷ صورت نگرفته بود بقای اسرائیل تا به امروز دشوار بود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز