سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
اخلاق; کشتی نجات خانواده
فطرت انسان وی را به زندگی اجتماعی و تشکیل خانواده دعوت می کند، بی تردید زندگی اجتماعی برای سلامت، دوام و آرامش به روابط خاصی نیاز دارد که بی توجهی به آنها ارتباط را در هر مرحله ای که باشد سست و متلاشی خواهد کرد، شاید یکی از دلایلی که این روزها با آمار بالای طلاق مواجه هستیم، همین بی توجهی به ارزشهای فردی، اجتماعی و معنوی است. خانواده کوچکترین اجتماع انسانی است که روابط اعضای آن در درجه نخست از پیوندی عاطفی و خونی نشات می گیرد.
هر یک از اعضای خانواده دارای نقشی هستند و این نقشها پدید آورنده روابطی که تکالیف و حقوق خاصی را ایجاد می کنند. شناخت احکام اخلاقی خانواده و عمل به آنها محبت خانوادگی را سالم و بارور نگه می دارد و در سایه باروری نهال محبت، نظم خانوادگی استوار می ماند، بدون آنکه به حمایت دستگاه خاصی نیازی باشد. برای آنکه ارزش اخلاقی روابط خانوادگی را بشناسیم باید به دو مسئله توجه کنیم نخست مانند هر ارزشگذاری اخلاقی دیگری باید هدف غایی انسان را معیار اصلی و اصیل ارزش رفتارهای اختیاری قرار دهیم و دیگر اینکه باید اهداف اختصاصی خانواده و کارکردهای آن را شناسایی کنیم. پاسداری از امنیت اخلاقی جامعه، تامین آرامش زن و مرد، تداوم نسل، پرورش روحی و معنوی فرزندان، انتقال فرهنگ جامعه به فرزندان و زمینه سازی برای جامعه پذیری آنها از جمله کارکردهای خانواده است.ترغیب به ازدواج و تاکید بر آن، حکایت از تاثیر مثبت آن در حرکت تکاملی انسان دارد و اساس زندگی خانوادگی نیز بر محبت است.
بی تردید برای آنکه زندگی جمعی از شرایط و ارزشهای لازم برخودار باشد، باید اصولی مورد توجه قرار گرفته و به خوبی رعایت شوند، از این اصول به عنوان اخلاق یاد می شود و نتیجه توجه به آنها ساخت جامعه ای سالم است که افراد آن راه سعادت را می پیمایند. اخلاق هنری است که هستی و روح انسان را می سازد، اخلاق مجموعه رفتارها و کردارها و همچنین بایدها و نبایدهایی است که سازنده روح زندگی بوده، ساخت انسان و اجتماع را موجب می شود.خصیصه و فطرت انسان وی را به زندگی اجتماعی و اجتماعی زیستن دعوت می کند، بی تردید زندگی اجتماعی به روابط خاصی میان انسانها نیاز داشته و تعاملات اجتماعی جز» ضرورتهای جامعه بشری است.بنابراین اگر بخواهیم روابط انسانی را به خوبی تنظیم کنیم، احتیاج به ضوابط و روابط و همچنین اخلاقیات خاصی است.
شک نیست در روابط خانوادگی چنانچه طرفین از اخلاق فردی، معنوی و اجتماعی برخوردار باشند، به دلیل ارزش قائل بودن برای خود و دیگران همچنین در نظر گرفتن بسیاری از اصول رفتاری، بهتر توانایی و قابلیت برخورد با ناملایمات و اختلافهای کوچک و بزرگ را داشته، برای رفع آنها به شکلی شایسته و مثبت، نهایت تلاش خود را به کار می گیرند، پیش از اینکه به جدایی و "طلاق" بیندیشند.
شاید یکی از دلایل بالا رفتن آمار طلاق، جدای از مشکلاتی که به طور معمول مطرح می شود از قبیل عدم تفاهم، مشکلات مالی و مسائلی این چنین، آنچه به راحتی روجها را به جدایی سوق می دهد، بی اعتنایی یا حداقل کم توجهی به ارزشهای فردی، خانوادگی و اجتماعی است که می بایست از سوی همه پاس داشته شود.در اینکه بسیاری از مشکلات در روابط خانوادگی قابل پذیرش نیست، شکی وجود ندارد، اما چنانچه از اصول اخلاقی آگاه بوده و ضمن آگاهی، آنها را در زندگی مورد استفاده قرار دهیم، بسیاری از مسائل با گذشت، چشم پوشی، قناعت، پرهیزکاری، صرفه جویی، امید به آینده روشن، همکاری و همدلی که از اصول اخلاقی ناشی می شوند مرتفع شده، کانون خانواده متزلزل نخواهد شد.
منبع : روزنامه ابتکار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست