چهارشنبه, ۱۸ مهر, ۱۴۰۳ / 9 October, 2024
مجله ویستا

ارتباطی به گرمی آتش


ارتباطی به گرمی آتش
در حال حاضر یکی از اساسی ترین مسائلی که در دنیای کامپیوتر به آن پرداخته می شود، مسأله برقراری ارتباط کامپیوترها با کامپیوترهای دیگر یا وسایل جانبی است. این کار با توجه به نوع ارتباط و نیازهای موجود به راه های گوناگون امکان پذیر است که هر کدام از این روش ها مانند استفاده از گذرگاه USB، گذرگاه اسکازی و غیره دارای خصوصیات و ویژگی های بسیار خوب و منحصر به فردی است. هم اکنون بسیاری از دستگاه های جانبی به وسیله گذرگاه USB به کامپیوتر متصل می شوند و بعضی دیگر از دستگاه ها نیز از راه امواج رادیویی و الکترومغناطیس با کامپیوتر در ارتباط هستند. اما در این بین تکنولوژی جدیدی عرضه شده که firewire (سیم آتش) نام دارد و نام دیگر آن i-link است. این گذرگاه اطلاعاتی، یک استاندارد واسط برای گذرگاه سریال در کامپیوترهای شخصی است که امکان برقراری ارتباطات صوتی و تصویری دیجیتال را فراهم می کند.
در واقع firewire در بسیاری از موارد جایگزین گذرگاه ارتباطی اسکازی شده است. اسکازی گذرگاهی است که با سرعت ۱۰ مگاهرتز، اطلاعات را بین کامپیوترها و همچنین دستگاه های جانبی همچون ام پی تری پلیر برقرار می کند. در اصل به دلیل کمتر بودن هزینه پیاده سازی و همچنین به دلیل سادگی استفاده از سیم های کابلی سیستم firewire جایگزینی مناسبی برای اسکازی است. در حال حاضر مدت ها است که تقریباً همه دوربین های دیجیتالی مدرن از این اتصال کامپیوتری پشتیبانی می کنند. بسیاری از کامپیوترها از جمله سیستم مکینتاش ساخت کمپانی اپل که به منظور استفاده خانگی و حرفه ای صوتی - تصویری طراحی شده اند به طور پیش ساخته از گذرگاه ارتباطی firewire استفاده می کنند. جالب اینکه این گذرگاه سال ها است که در آی پادهای شرکت اپل مورد استفاده قرار می گیرد و برای دریافت اطلاعات در عرض چند ثانیه یا شارژ مجدد باتری در آی پاد از این کابل استفاده می شود. از سوی دیگر این گذرگاه معمولاً برای اتصال دوربین های ویدئویی دیجیتال و دستگاه ها و رسانه های ذخیره سازی اطلاعات استفاده می شود. از دیگر کاربردهای این گذرگاه، استفاده در سیستم های ویدئویی realtime یا زنده مثل سیستم های نظارت و کنترل و همچنین سیستم های حرفه ای صوت است. در بعضی موارد هم از firewire به جای گذرگاه USB استفاده می شود.
دلیل آن هم این است که سرعت USB کمتر است. ضمن اینکه firewire به کامپیوتر میزبان هم نیازی ندارد. این گذرگاه کابلی همه قابلیت ها و توانایی های گذرگاه اسکازی را داشته و در مقایسه با گذرگاه USB از سرعت بالاتری برای تبادل اطلاعات بهره می برد. این خصوصیت برای کاربران عرصه صوت و تصویر بسیار حائز اهمیت است. گذرگاه کابلی firewire می تواند تا ۶۴ دستگاه جانبی را به طور خطی به یکدیگر متصل کند. تنها محدودیت این اتصالات هم غیرچرخشی بودن ساختار شبکه است. یعنی از آنجایی که شبکه به صورت خطی درست شده است، بنابراین امکان ارتباط دو به دو نیز بین کامپیوترها و دستگاه های شبکه وجود خواهد داشت.
به عنوان مثال یک کامپیوتر و یک چاپگر می توانند به طور مستقیم با یکدیگر در ارتباط باشند. بدون اینکه نیازی به حافظه سیستم مرکزی داشته باشند.
از سوی دیگر firewire از وجود چند میزبان در هر گذرگاه نیز پشتیبانی می کند. یعنی می تواند چند سیستم را به طور همزمان با یکدیگر مرتبط کند، در حالی که گذرگاه USB برای فراهم آوردن این امکانات به یک تراشه مخصوص احتیاج دارد. بنابراین به یک کابل مخصوص که گرانقیمت هم هست احتیاج دارد. این در حالی است که گذرگاه firewire فقط به یک کابل با تعداد سوزن های مشخص در ورودی و خروجی کابل نیاز دارد که برای پشتیبانی از اجزای اصلی شبکه طراحی شده است. به این معنی که در صورت نیاز به قطع ارتباط یک دستگاه با دستگاه های دیگر یا جایگزینی یکی با دیگری هیچ نیازی به قطع منبع تغذیه نیست و در حال روشن بودن دستگاه ها نیز این اعمال امکان پذیر بوده و هیچ کدام از دستگاه های شبکه آسیبی نمی بیند. یکی از جدیدترین نوع از گذرگاه کابلی، firewire۴۰۰ است که توانایی تبادل اطلاعات بین دستگاه ها را با سرعت ۲۰۰ و ۴۰۰ مگابیت در ثانیه دارا است.
اگرچه طراحان گذرگاه USB۲ مدعی هستند که گذرگاه آنها می تواند اطلاعات را با سرعت بیشتری منتقل کند. اما در عمل گذرگاه firewire ثابت کرده که به دلیل ارتباط مستقیم بین دستگاه ها دارای سرعت عمل بیشتری است. البته در صورتی که طول هر کابل ارتباطی حداکثر ۴ متر باشد. اما جدیدترین نوع این فناوری firewire۸۰۰ است که امکان تبادل اطلاعات با سرعت ۷۸۰ مگابیت در ثانیه را فراهم می کند و البته نوع به روز شده این گذرگاه که هم اکنون در دسترس است می تواند تا ۶/۳ مگابیت در ثانیه را پشتیبانی کند که واقعاً فوق العاده است.
www.edunews.ir
منبع : آموزش فناوری اطلاعات