دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

PHP چیست؟


PHP چیست؟
PHP سال ۱۹۹۴ توسط Rasmus Lerdorf ایجاد شد و مخفف واژگان Personal Home Pages به حساب می آید. با گسترش قابلیت ها و موارد استفاده این زبان PHP در معنای Hypertext Preprocessor به كار گرفته شد. عبارت پیش پردازشگر (Preprocessor) بدین معنی است كه PHP اطلاعات را قبل از تبدیل به زبان Html پردازش می كند.
مطابق مطالب سایت وب رسمی PHP كه در آدرس http://www.php.net قرار دارد، PHP زبان اسكریپتی سمت سرویس دهنده Html Embeded , Cross-Platform ,(Server-side) می باشد.
سمت سرویس دهنده بودن PHP بدین معناست كه تمام پردازشهای این زبان بر روی سرویس دهنده (Server) انجام می گیرد. یك سرویس دهنده در حقیقت یك كامپیوتر مخصوص می باشد كه صفحات وب در آنجا نگهداری می شوند و از آنجا به مرورگر وب كاربران منتقل می شوند.
چگونگی ادامه این روند را در درس های آتی توضیح داده خواهد شد.
منظور از Cross-Platform بودن این زبان این است كه بروی هر سیستم و با هر سیستم عاملی از قبیل : Unix, Windows NT, Macintosh, Os/۲ اجرا میشوند. توجه كنید كه منظور از سیستم عامل، سیستم عامل هایی می باشند كه بر روی سرویس دهنده نصب می شوند. PHP نه تنها قابلیت اجرا بر روی هر سیستم عاملی را دارا می باشد بلكه برای منتقل كردن برنامه های آن از یك سیستم عامل به سیستم عامل دیگر احتیاج بــه تغییرات اندكی خواهید داشت و حتی در بعضی از موارد بدون احتیاج به هیچ تغییری می توانید یك برنامه به زبان php را از یك سیستم عامل به سیستم عامل دیگر منتقل كنید.
منظور از Html embeded بودن PHP این است كه دستورات این زبان در بین كدهای html قرار می گیرند. بنابراین برنامه نویسی به زبان PHP كمی پیچیده تر از برنامه نویسی به زبان Html به حساب می آید.
PHP بر خلاف زبانهای برنامه نویسی (Programming Languages) یك زبان اسكریپتی (Scripting Language) می باشد به عبارت دیگر دستورات PHP بعد از رخداد یك رویداد (Event) اجرا می شوند. این رویدادها می توانند شامل ارسال یك فرم رفتن به یك URL مشخص و یا مواد دیگر باشند متداولترین زبان اسكریپتی زبان Java Script می باشد كه معمولا برای پاسخ به رویدادهای كاربر در مرورگر وب بــه كار می رود تفاوت عمده Java Script با PHP در این است كه Java Script یك تكنولوژی سمت سرویس گیرنده (Client-side) می باشد.
زبان هایی مانند Java Script یا PHP تفسیر شونده (Interpreted) نامیده می شوند. به عبــارت دیگر برای اجرا به یك مفسر مانند مرورگر وب احتیاج دارند. اما زبانهای برنامه نویسی مانند C یا Java بعد از ترجمه به زبان ماشین (Compile) به خودی خود قابل اجرا می باشند.
جدیدترین نسخه PHP نسخه ۴ این زبان اسكریپتی می باشد و كلیه فایل ها و كدهایی كه توی این وبلاگ ارائه میشه تحت این نسخه كار میكنند. اما یك مشكل هست كه اكثر سرویس دهنده‌ها از نسخه ۳ استفاده میكنند. تفاوت این دو نسخه PHP بسیار اندك هست و تغییرات مهم عموما در مسیر اصلاح عملكرد این زبان صورت گرفته شده است.
PHP چگونه كار میكند؟
خوب از حالا به بعد یكم بحث را تخصصی تر كنیم ! در ادامــــــه می خواهیم در مورد این صحبت كنیم كه : PHP چگونه كار می كند؟ و ما چطوری می توانیم برنامه های PHP رو اجرا كنیم و به چیزهای احتیاج داریم؟
همان طور كه میدانید PHP یك زبان سمت سرویس گیرنده است! و این بدان معنی است كه كدهای نوشته شده به این زبان در كامپیوتر میزبان (Host) صفحــــــات وب قرار می گیرد. برای مثال وقتی كه شما به سایت وب www.php.com می روید ISP (Internet Servise Provider) شما در خواست (Request) شمـــــــــــا را به سرویس دهنده ای كه اطلاعت این سایت را نگهداری می كند ارسال می كند. در این هنگام سرویس دهنده بعد از خواندن كدهای PHP آنهــــا را پردازش می كند . برای مثال در این مورد PHP به سرویس دهنده فرمان می دهد كه اطلاعــــات یك صفحه وب را به صورت برچسبهای HTML به مرورگر شما منتقل كند بنابراین PHP یك صفحه HTML را تولید می كند. این حالت با هنگامی كه صفحه ار ابتدا با كدهـــای HTML طراحی شده باشد تفاوت دارد در حالت دوم تنها یك درخواست به سرویس دهنده ارســــال می شود و سرویس دهنده نیز اطلات HTML موجود را به مرورگر كــــــــــــاربر منتقل می كند بنابراین برای مرورگر كاربر تفـاوتی بین home.html و home.php وجود ندارد اما تفاوت عمده ای بین این دو حالت وجود دارد و آن این است كه در حــــــــــالت اول صفحه بصورت دینامیك توسط سرویس دهنده تولید شده است ولی در حـــالت دوم به صورت بدین صورت نیست و ممكن است برای مثال تفاوتی بین اینكه كــــاربر قبلا این صفحه را بازدید كرده یا برای بار اول است كه بازدید می كند وجود داشته باشد. پس هر آنچه PHP انجام می دهد در همان سمت سرویس دهنده انجام می دهد و سپس اطلاعات مناسب را به سرویس گیرنده منتقل می كند. مهمترین نیــــاز برای كار با PHP دسترسی به سرویس دهنده ای می باشد كه PHP را پشتیبانی كند.
قبلا گفتم كه PHP یك زبان سمت سرویس دهنده می باشد.
برای مطمئن شدن در این مورد كه آیا سرویس دهنده شمــــــــــــا از PHP استفــاده می كند یا نه می توانید گوشی تلفن رو بردارید شماره آنها رو بگیرید و از ایشــــــان سئوال كنید :))
در ادامه در مورد اینكه چطوری می توانید سیستم خودتان را به یك سرویس دهنده تبدیل كنید و چطوری می توانید سرویس دهنده ای را كه خودتـان راه انداخته اید به PHP مجهز كنید توضیح خواهم داد.
برای اینكــــــــــه شما سیستم خودتان را به یك سرویس دهنده تبدیل كنید اول باید مطمئن شدید كه آیا سیستم عاملی كه از آن استفــاده می كنید قدرت این را دارد كه به یك سرویس دهنده تبدیل شود یا نه؟ منظورم این است كه آیا این نسخــه از سیستم عامل شما قابلیت تبدیل شدن به یك Web Server رو داراست یا نه ؟ تا جایی كه من اطلاعات دارم سیستم عامل های كه PHP می تواند روی آنهـــــا نصب گردد عبارتند از : Unix,Windows, Macintosh , Os/۲ Linux
البته بحث ما بیشتر پیرامون دو سیستم عاملخواهد بود: Linux و Windows .
منبع : شبگرد