جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

دیگ‌های خورشیدی


مجموعاً به‌خاطر وجود بیش از ۵۰۰۰۰ متر مربع خازن خورشیدی در روسیه سالانه ۵۰۰۰ تن مواد سوختی صرفه‌جویی می‌شد. برای ازدیاد ذخیره حرارت در چند سال آینده تولید خازن‌های خورشیدی افزایش خواهد یافت.
لذا برای رسیدن به هدف توسعه طرح و تولید مخازن، باید روکش‌های مخصوص فراوان ساخته شده و مخازن حرارتی کافی، مخصوصاً فصلی تولید گردیده و در معرض مصرف قرار گیرد. تا بدین طریق در ضمن بالا بردن اعتماد به طرح‌ها عملکرد آنها را نیز ساده گردانیم.
یک چنین دیگی که از سال ۱۹۷۸ در هتلی کار گذاشته شده علاوه برآب گرم مورد نیاز ۲۶۵ نفر، گرمای هتل را نیز تأمین می‌نماید. این حرارت توسط ۳۲۰ خازن خورشیدی در مساحتی به وسعت ۲۰۴ متر مربع در کنار ساختمان هتل کارگذاشته شده است. صفحات آلومینیمی به هم پیوسته خازن مشکی رنگ گردیده و سیستم برق آبی دو جریانه و تانکر مخزن اصلی ۲۵ متر مکعب گنجایش دارد و پمپ‌ها بطور خودکار خاموش و روشن می‌گردند.
در طول تابستان خازن خورشیدی کار ۲۰۰۰۰ متر مکعب گاز طبیعی را انجام می‌دهد و سبب ذخیره آن مقدار گاز می‌گردد. بازده حد متوسط سالانه دیگ‌های خورشیدی ۴۰% می‌باشد که در طول فصل گرما به ۷۰% رسیده و در بقیه فصول به ۲۵% نزول می‌کند. روی این اصل هزینه تولید انرژی ۱۰% بالا می‌رود. بهای حرارت تولید شده از مواد سوختی استاندارد ۱% بهای حرارتی است که از طریق خازن‌های خورشیدی به دست می‌آید. برای مثال یک متر مربع خازن خورشیدی ۱۰۰ تا ۱۲۰ روبل تمام می‌شود لذا انرژی خورشیدی می‌تواند فقط با انرژی الکتریکی رقابت نماید و یا در مناطقی که مواد سوختی در دسترس نیست و یا انتقالش گران تمام می‌شود بکار رود.
برای آزمایش در منازل متعددی از دستگاه‌های حرارتی خورشیدی استفاده می‌شود. یک خانه با مساحت ۹۰ متر مربع با سیستم حرارتی شامل بر تانکر مبادله حرارت پمپ و سیستم حرارتی خورشیدی که از صفحات مشکی آلومینیمی که مساحتی به وسعت ۴/۳۲ متر مربع را اشغال کرده باشد، تشکیل می‌یابد. واحد گاز به‌عنوان یک منبع حرارتی متغیر عمل می‌کند. سیستم حرارتی خورشیدی مخارج گرم کردن خانه را به مرز ۴۸۰۰ روبل ترقی داده است. این سرویس آزمایش بعد از ۵ سال نشان می‌دهد که این خانه با ۶ واحد مسکونی ۵۰ تا ۶۰ درصد سوخت سالانه را مصرف کرده است.
در حال حاضر دانشمندان مشغول بررسی‌هائی هستند تا بتوانند بیش از پیش از انرژی خورشید سود ببرند و انرژی تولیدی را به نقاط دور انتقال دهند. [ترجمه: فریدون کمالی‌نیا ـ ۱۵].
منبع : مطالب ارسال شده