سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا


نگاهی به برنامه‌های دولت برای تولید صنعتی ساختمان


نگاهی به برنامه‌های دولت برای تولید صنعتی ساختمان
براساس ماده ۲۶ دستورالعمل اجرایی بند «د» تبصره ۶ قانون بودجه ۸۶ كه در تاریخ سوم اردیبهشت ماه امسال توسط هیات وزیران تصویب شد، وزارت مسكن و شهرسازی موظف است، تولید صنعتی ساختمان و توسعه فناوری‌های نوین در ساخت و سازهای مسكونی را ترویج و تشویق كند.
تسهیل و تسریع در گردش كار اخذ تاییدیه فنی نیز برای ورود فناوری‌های جدید ساخت صنعتی از كشورهای دارای این فناوری هم باید ظرف دو ماه از زمان معرفی فناوری توسط مركز تحقیقات ساختمان و مسكن صورت گیرد.
همچنین پروژه‌های مناسب برای واحدهای ساخت صنعتی و ایجاد زمینه‌های لازم برای تولید این واحدها در حد ظرفیت مربوطه می‌بایست تعریف شود.
براساس بند ج این ماده شناسایی كلیه واحدهای تولیدی، سرمایه‌گذاران فناوری مدرن، مدیران و نخبگان فنی و متعهد به توسعه ساخت صنعتی و حمایت و كمك مالی از تشكل‌های صنفی مربوطه از دیگر اقداماتی است كه باید از سوی دولت انجام گیرد.
همچنین واگذاری زمین به صورت اجاره و با تخفیف و تقسیط جهت سازندگان صنعتی مسكن از مفاد بند «د» ماده ۲۶ است كه البته ضوابط بندهای «ج» و «د» باید قبل از اجرا به تصویب شورای مسكن برسد.
براساس ماده ۲۷ از دستورالعمل اجرایی بند «د» تبصره ۶ بودجه ۸۶ وزارت صنایع و معادن موظف است، ضمن واگذاری زمین در شهرك‌های صنعتی با تسهیلات برای استقرار واحدهای تولیده‌كننده مصالح، قطعات و تجهیزات ساخت صنعتی، با اولویت و در كوتاه‌ترین زمان ممكن نسبت به صدور جواز تاسیس كارخانه‌های تولید صنعتی ساختمان اقدام كند.
وزارتخانه‌های بازرگانی، صنایع و معادن، مسكن و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی و بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران نیز مطابق ماده ۲۸ همین دستورالعمل موظفند، حمایت لازم از سرمایه‌گذاران بخش غیردولتی برای ورود ماشین‌آلات خط تولید و كارخانه‌های ساخت صنعتی با فناوری‌های روز در استان‌ها و مناطق فاقد این نوع واحدها را با اولویت به انجام برسانند.
بنابر ماده ۲۹ دستورالعمل مذكور نیز وزارت امور اقتصادی و دارایی باید از طریق بانك‌های عامل، ضمن كوتاه كردن فرآیند صدور مجوز و ضمانتنامه بانكی، جهت استفاده از تسهیلات مالی خارجی نسبت به تخصیص معادل تسهیلات ریالی تا (۸۰)درصد سرمایه‌گذاری مورد نیاز اقدام كند.
براساس تبصره همین ماده طرح‌های موضوع فصل چهارم این دستورالعمل مبنی بر تولید صنعتی ساختمان و طرح‌های تولید مسكن به روش انبوه‌سازی در سراسر كشور با اولویت از اعتبارات بنگاه‌های زودبازده و اشتغالزا در قالب ضوابط مربوط برخوردار خواهند شد.
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز براساس ماده ۳۰ دستورالعمل مذكور با تجدیدنظر در واحدهای درسی رشته‌های مربوط به مهندسی ساختمان، ‌باید زمینه لازم را برای آموزش و تحقیقات كاربردی در زمینه ساخت صنعتی و فناوری‌های روز صنعت ساختمان فراهم آورد.
در ماده ۲۱ این دستور نیز آمده است: وزارت مسكن و شهرسازی با همكاری رسانه‌های عمومی (به ویژه صدا و سیما) راهكارهای لازم برای ارتقای آگاهی مردم و جامعه مهندسی كشور در ارتباط با مزایای تولید صنعتی ساختمان از جمله ساخت سریع، اقتصادی، مقاوم و سازگار با محیط‌زیست، صرفه‌جویی انرژی و مانند آن را به مورد اجرا گذارد.
براساس جدول نحوه محاسبه و توزیع یارانه سود تسهیلات بانكی موضوع بند «د» تبصره ۶ قانون بودجه سال ۸۶، حداكثر سقف یارانه سود بانكی قابل پرداخت برای اعمال فناوری‌های نو و ساخت صنعتی در شهرهای با جمعیت ۵۰هزار نفر و شهرهای جدید و شهرهای با جمعیت ۵۰ تا ۲۵۰هزار نفر ۴ واحد درصد و برای شهرهای با جمعیت ۲۵۰ تا ۵۰۰هزار نفر و نیز شهرهای با جمعیت ۵۰۰هزار تا یك‌میلیون نفر ۳ واحد درصد و برای كلانشهرها ۲ واحد درصد در نظر گرفته شده كه مبلغ این تسهیلات به ازای هر واحد ۱۲۰میلیون ریال خواهد بود.
همچنین به واحدهایی كه فناوری‌های نوین در احداث واحدهای اجاره‌ای یا حق بهره‌برداری از زمین را رعایت كنند تا ۲درصد علاوه بر نسبت‌های مذكور یارانه پرداخت می‌شود البته این در صورتی است كه این نسبت‌ها از ۷ واحد درصد تجاوز نكند.
بنابراین گزارش، براساس شرح دستورالعمل ذكر شده به واقع دولت رویكرد مناسبی نسبت به صنعتی كردن ساختمان‌سازی در كشور و به تبع آن افزایش توجیه اقتصادی ساخت و ساز و خرید مسكن و نیز افزایش استحكام در ساختمان‌های جدیدالاحداث داشته و امید است با پیاده‌سازی و اجرای دقیق این برنامه‌ها تعمیق فرهنگ ساخت و ساز اصولی در كشور و نیز بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در بخش ساختمان‌سازی بیش از پیش گسترش یابد.
میترا یافتیان
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد