چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
شهر دانوب آبی
وین یکی از زیباترین شهرهای دنیا محسوب می شود . این شهر نه تنها مقر حکومت بسیار از فرمانروایان و خانواده آنها بوده است ، بلکه بسیاری از چهره های سرشناس در زمینه فرهنگ ، تاریخ و علم از دل آن بیرون آمده اند . شهر وین معمولاً با رود دانوب در تمامی زمینه ها پیوند خورده است و نام آن در ذهن بسیاری از مردم جهان ناخودآگاه رود زیبای دانوب را به یاد می آورد . البته این رود حدود دو قرن پیش از شهر جدا گردید . اوایل قرن نوزدهم و با اجرای طرح هایی برای بهینه سازی بهره برداری از آب دانوب ، جریان اصلی آن از داخل شهر جدا شد و به نقطه ای دیگر هدایت گردید . اما در سال ۱۹۷۹ مسیر دانوب مجدداً به داخل شهر برگردانده شد . امروز سواحل این رود یکی از جذابترین نقاط وین محسوب می شوند .
وین با وجود قدمت و شهرت فراوان به هیچ وجه یک کلان شهر محسوب نمی شود .
در این شهر خبر از آسمان خراش های آنچنانی نظیر چیزی که در اکثریت شهرهای بزرگ دنیا دیده می شود ، نیست و بافت قدیمی شهر تا حدود زیادی حفظ شده است . حفظ بافت قدیمی به گونه ای است که تصویر کلی شهر و آنچه که در ذهن گردشگران نقش می بندد ملهم از ساختمان های قدیمی و اشکال سنتی معماری است . البته طرح های ساختمان سازی قابل توجهی نیز در این شهر به اجرا درآمده ، اما ساختمان های جدید به هیچ وجه نتوانسته اند جای بناهای قدیمی را در تصویر کلی وجود از شهر بگیرند .
با وجود قدیمی بودن ساختمان ها بازدیدکنندگان و کسانی که به این شهر سفر می کنند بافت وین را کهنه و فرسوده نمی یابند . تقریباً در تمامی نقاط شهر طرح هایی برای نوسازی بناهای قدیمی با تاکید کامل بر حفظ ویژگی های سنتی معماری به اجرا درآمده است . لذا می توان گفت که وین در معماری نوین خویش بسیار موفق بوده ، چرا که ضمن ارائه تصویری دوست داشتنی از شهر و معرفی سنت های کهن ، از نگاه انسان امروزی نیز شهری تمیز و در عین حال دارای مقتضیات زندگی امروز تلقی می گردد .
در وین باد زیاد می وزد و حتی برخی این شهرها را » شهر بادهای تند « نامیده اند . همین موضوع باعث می شود که حتی در روزهای گرم تابستان قدم زدن در خیابان های شهر برای عابران قابل تحمل باشد . بادی که از روی دانوب می گذرد هوایی مطبوع و نسبتاً ملایم را در فصل تابستان برای سکنه شهر به ارمغان می آورد .
شهر وین در دوران روم باستان شکل گرفت . طی قرون وسطی خاندان بابن برگ (Babenberg) این شهر را تحت سیطره خویش داشتند . بعد از آنها نوبت به خاندان هابسبورگ رسید . پادشاه هابسبورگ از سال ۱۲۸۲ میلادی تا سال ۱۹۱۸ یعنی پایان جنگ جهانی اول بر این شهر حکم می راندند . اقوام ترک دو بار به وین حمله کردند ؛ یک بار در سال ۱۵۲۹ و بار دوم در سال ۱۶۸۳ ، اما هر دو بار شکست خوردند . موفقیت مردم شهر در دفاع در مقابل ترک ها در برخی از قصه های قدیمی و اشعار شاعران مورد توجه قرار گرفته است . پس از آنکه وین برای بار دوم به صورت قاطعانه بر ترک ها پیروز شد ، عملاً عصر باروک آغاز گردید ، عصری که دارای ویژگی های فرهنگی و هنری بسیاری در اتریش و اروپا است . با شروع عصر باروک حومه شهر وین گسترش یافت و قصرهای فراوانی برای اشراف ساخته شد ، قصرهایی که هنوز هم نمونه های فراوانی از آنها پابرجاست و به مکان هایی برای بازدید گردشگران بدل شده اند .
طی انقلاب صنعتی در اروپا وین به شهری مدرن و بزرگ بدل گردید . در این شهر تنوع قومی ، نژادی و دینی تا حدی بود که در سراسر دنیا تقریباً نمونه ای برای آن وجود نداشت . تا زمان سلطنت خاندان هابسبورگ و پایان جنگ جهانی اول وین عملاً پایتخت جهان لقب گرفته بود . اما پس از پایان جنگ کاهش اعتبار وین آغاز گردید . جنگ جهانی دوم و دوران اشغال وین زخم های عمیقی از خود در این شهر به جای گذاشت . پس از جنگ جهانی دوم جمعیت وین به تدریج رو به کاهش گذاشت ، البته کیفیت زندگی مردم همچنان خوب باقی ماند . حتی عده ای معتقدند کاهش جمعیت وین در بالا رفتن سطح رفاه مردم در این شهر تاثیر بسازایی داشته است . در حال حاضر جمعیت وین در حدود ۵/۱ میلیون نفر است . کشور هشت میلیون نفری اتریش همچنان به وین افتخار می کند . پایتخت کشور اتریش در کنار شهری فرهنگی نظیر زالتزبورگ هر ساله پذیرای بسیاری از گروه های موسیقی ، تئاتر و اپرا از گوشه و کنار جهان می باشد و جشنواره های هنری در این شهر شهرتی جهانی دارد .
اصولاً بسیاری کشور اتریش را خاستگاه موسیقی می دانند . آهنگسازان بسیاری از جمله موتزارت از این کشور برخاسته اند و موسیقی جهان را به اوج اعتلای خویش رسانده اند . تعداد آهنگسازان اتریشی ای که توانسته اند شهرت جهانی داشته باشند ، شاید حتی قابل شمردن نباشد . به موازات اعتباری که اتریش و آهنگسازان اتریشی در دنیا به دست آورده اند ، وین نیز جایگاه بسیار بالایی در جهان موسیقی به دست آورده است . سازندگان اپرا نیز در این شهر بسیار موفق بوده اند . در حال حاضر بسیاری از جهانگردانی که به وین سفر می کنند خرید بلیط کنسرت های موسیقی و اپرا را جرو برنامه های سفر خویش قرار می دهند .
از جمله مراکز دیدنی شهر وین می توان به موارد زیر اشاره کرد : میدان اشتفان (یا اشتفان پلاتز) ، برج دانوب ، هوفبورگ و مجموعه بسیار زیبای شونبرون .
به حدی تعداد مراکز نمایش و اجرای موسیقی در شهر وین زیاد است که یک مسافر عملاً نمی تواند طی یک بار سفر به این شهر از تمامی آنها دیدن کند . در وین سه مرکز بزرگ آموزش موسیقی وجود دارد که عبارتند از : کنسرواتوار وین ، مدرسه موسیقی وین که دربرگیرنده مجموعه ای از مراکز آموزشی است و مجموعه مدارس ویژه تعلیم آواز به کودکان . از مهمترین تالارهای نمایش وین نیز می توان به تالارهای زیر اشاره کرد : ساختمان جدید اپرای وین ، اپرای دولتی ، اتحادیه تالارهای وین (متشکل از تئاتر رایموند ، تئاتر اَن در وین و تالار (تابلسمنت روناخر) . تعداد زیادی گروه کر نیز در شهر وین فعالیت دارند که از میان آنها می توان به گروه های زیر اشاره کرد : گروه کر آرنولد شونبرگ ، اتحادیه کُر جوانان وین ، گروه کُر جاز وین و گروه کُر سنت آگوستین .
همه ساله تعداد قابل توجهی از گروه های موسیقی این شهر به دعوت مراکز هنری سراسر جهان به گوشه و کنار دنیا سفر نموده و به اجرای برنامه می پردازند .
وین شهری است که در قلب اروپا قرار گرفته و همان گونه که اشاره گردید بارها و توسط شخصیت های مهم تاریخی پایتخت اروپا نامیده شده است . از آنجایی که اتریش در بطن کوه های آلپ قرار گرفته است ، از دیرباز مردم اتریش از جمله ساکنان شهر وین علاقه وافری به ورزش اسکی داشته اند . یکی از تفریحات گردشگرانی که به اتریش سفر می کنند نیز اسکی بازی و رفتن به نقاط کوهستانی است . شدت توجه اتریشی ها و مردم وین به اسکی به حدی بوده که همواره در مسابقات جهانی اسکی اتریشی ها جزو مدال آورترین کشورها بوده اند . در حال حاضر نیز » هرمان مایر « عامل افتخار اتریشی ها و مردم وین در عرصه رقابت های جهانی اسکی می باشد . این اسکی باز اتریشی مدال های رنگارنگی را طی سال های گذشته برای اتریش کسب نموده است .
در مورد شهر وین نقل قول های متعددی از سوی افراد مختلف به جای مانده است که اغلب آنها در مدح این شهر و زیبایی های آن بوده اند . موتزارت ، آهنگساز نامی اتریش ، این شهر را دروازه بهشت نامیده است . ویلهلم اول ، پادشاه آلمان ، نیز آن را پایتخت هنر جهان می نامید . فئودور داستایفسکی ، نویسنده شهیر روس ، نیز در جایی گفته بود که اگر قرار باشد محل مرگ خویش را انتخاب کند ترجیح می دهد در وین بمیرد . حتی جمله ای است که آن را به گوته ، شاعر بزرگ آلمانی ، نسبت می دهند و بر اساس آن وین الهه شهرهای جهان دانسته شده است .
نقل است که برخی از فرماندهان نازی در زمان جنگ جهانی دوم علاقه خاصی به این شهر داشتند . آنها حتی سعی می کردند با پرداخت مبالغی بعضاً قابل توجه آثار هنری موجود در این شهر را تصاحب کنند . اگر چه بسیاری از گنجینه های هنری وین به واسطه حملات نازی ها از میان رفت ، اما بسیاری از آثار هنری باارزش در این شهر نیز توسط خود افسران آلمانی از نابودی نجات یافت . در حال حاضر نیز بسیاری از این آثار در موزه های کشور آلمان نگهداری می شوند . البته بخش قابل توجهی از آنان هم پس از جنگ بازگردانده شدند .
مردم وین و اصولاً کشور اتریش به واسطه اشتراکات فرهنگی ، قومی و زبانی ارتباطات نزدیکی با مردم آلمان دارند . زبان ساکنین شهر وین و کشور اتریش آلمانی است . یکی بودن زبان مردم اتریش و آلمان در گسترش ارتباطات این دو کشور نقش زیادی داشته است . این امر موجب شده تا اغلب آثار سمعی و بصری تولید شده در آلمان در کشور اتریش و وین نیز انتشار یابند و بالعکس ، محصولات صوتی و تصویری اتریش و وین در آلمان جایگاه خاصی داشته باشند . در حال حاضر حتی بسیاری از شبکه های رادیویی و تلویزیونی آلمان در اتریش نیز پخش می شوند . به واسطه قدرت رسانه های آلمان بعضاً در مواردی دیده می شود که روزنامه ها ، مجلات یا شبکه های تلویزیونی آلمان حتی در رقابت با رسانه های بومی اتریش نیز در این کشور نفوذ بیشتر و مخاطب فراوانتری به دست می آورند . به خصوص در زمینه شبکه های تلویزیونی این امر در وین محسوس است .
البته مردم وین و کشور اتریش زبان آلمانی را با لهجه خاصی بیان می کنند که بعضاً فهمیدن آن برای کسی که تازه آلمانی یاد گرفته باشد ، دشوار است . از جمله روزنامه های پرتیراژ و مهم اتریش می توان به » نویه کرونه سایتونگ « و استاندارد اشاره کرد . شهر وین دارای دانشگاه های متعددی است که به خصوص در زمینه موسیقی پذیرای دانشجویانی از سراسر جهان می باشند .
سازمان های مهمی هم دفتر خویش را در شهر وین قرار داده اند . شاید یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین این سازمان ها در جهان ، » سازمان کشورهای تولید کننده نفت (اوپک) « باشد . مقامات مسئول در صنایع نفت کشورهای عضو اوپک به حدی به این شهر رفت و آمد می کنند که بسیاری از آنان گوشه و کنار شهر را به خوبی می شناسند . اوپک چه در هنگام جلسات اضطراری و چه در هنگام جلسات دوره ای خویش همواره مسئولان نفتی کشورهای عضو را به سفر به این شهر را فرامی خواند . حتی می توان گفت طی سال های اخیر وجود دفتر اوپک در وین یکی از عوامل مطرح شدن نام این شهر در اخبار رسانه های عمومی و شهرت بیشتر آن بوده است .
در مجموع می توان گفت وین با وجودی که عظمت و اعتبار سابق خویش را از دست داده است ، اما هنوز هم یک شهر بین المللی است . مناظر زیبا و چشم اندازهای بدیع این شهر موجب می شود تا به رغم کاهش اعتبار سیاسی و یا حتی اقتصادی مردم گوشه و کنار دنیا نتوانند از » شهر دانوب آبی « چشم بپوشند .
عباس فتاح زاده
منبع : بنياد انديشه اسلامي
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست