سه شنبه, ۲۰ شهریور, ۱۴۰۳ / 10 September, 2024
مجله ویستا
رسوبات دریاچهای
رسوبات دریاچهای (Limnic Sediment)
رسوبات دریاچهای منشا متفاوتی دارد که عمدهترین آنها سه گروه آواری ، شیمیایی ، و بیولوژیکی طبقهبندی میشود. مهمترین رسوبات دریاچهای عبارتند از :
● رسوبات کلاستیک دریاچهای
این نوع رسوبات که شامل قطعه سنگها ، شن ، ماسه و رس میباشند به طور دائم از طریق رودخانهها وارد دریاچهها شده و ته نشست میگردند. قسمت اعظم مواد آواری وارد شده بوسیله رودخانه در مصب آنها ته نشین میشود و فقط مواد رسی که دانه ریزترند در فاصله دورتر و در نقاط عمیقتر دریاچهها رسوب میکنند. رسوباتی که در مصب رودخانهها ته نشین میشوند باعث تشکیل دلتا میگردند.
● رسوبات آهکی دریاچهای
رسوبات آهکی دریاچهها دارای اهمیت چندانی نیستند و در اثر جمع شدن پوسته آهکی صدفها ، جلبکهای آهکی و سایر موجودات که دارای پوسته آهکی میباشند تشکیل میشود. این رسوبات همچنین در اثر تهنشین شدن کربنات کلسیم موجود در آب دریاچهها نیز بوجود میآیند.
رسوبات آهکی که در نزدیکی ساحل تشکیل میشوند گل آهکی (Mud cul careous) نامیده میشوند. ضخامت آهکها ممکن است تا چندین متر هم برسد که در حدود ۹۰ تا ۹۵% حاوی کربنات کلسیم میباشد. در نواحی نیمهخشک قسمت عمده رسوبات عمیق دریاچه را کربنات کلسیم تشکیل میدهد که به صورت طبقات ضخیم آهک ااولیتیک دیده میشود.
● رسوبات آهندار دریاچهای
در برخی مناطق که مقدار زیادی آهن به دریاچهها حمل میگردد، آهن حمل شده در دریاچهها رسوب کرده و تشکیل کانیهای آهندار را میدهد.
● رسوبات آلی دریاچهای
گیاهان و جانورانی که در دریاچهها زندگی میکنند رسوبات قابل توجهی را تشکیل میدهند. به طور کلی برای تشکیل این نوع رسوبات در نوع دریاچه لازم است. اول آنهایی که از نظر مواد غذایی فقیر هستند، لذا موجودات کمی در این نوع دریاچهها زندگی میکنند. دوم دریاچههایی که به علت وجود مواد غذایی کافی مثل فسفر و نیتروژن به مقدار زیادی واجد پلانکتونها و دیاتومها میباشند.
در کف این دریاچهها نوعی لجن قهوهای و یا تیره جمع میشود که منشا گیاهی و یا جانوری دارد. گاهی اوقات این لجن همراه با مواد رسی نیز میباشد. به این لجن Sapropel (ساپروپل) میگویند.
● رسوبات نمکی دریاچهای
اگر در اثر تبخیر مواد محلول دریاچهها به حد اشباع برسند مقداری از آنها رسوب میکنند. از جمله این رسوبات میتوان نمک طعام (NaCl) ، سولفات سدیم آبدار و کربنات سدیم آبدار را نام برد. میزان این نوع نمکها در دریاچههایی که در نواحی گرم و خشک قرار دارند زیاد میباشد زیرا در این دریاچهها میزان تبخیر بسیار بالا است و تبخیر بیش از حد باعث افزایش غلظت نمکهای موجود میشود.
منبع : شبکه رشد
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست