شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا
ایران هنوز نفت گران میخواهد
![ایران هنوز نفت گران میخواهد](/mag/i/2/un8ys.jpg)
نفت ایران، سهم ایران
در بازار جهانی كشورها میتوانند به دلایل گوناگون بر بازار تاثیرگذار باشند و حتی ضریب حساسیت بازار را كاهش یا افزایش دهند.
الف: میزان مصرف و نوع آن
ب: میزان واردات و مبداهای واردات
ج: میزان تولید و نوسان آن
د: میزان صادرات و سهم آن از تولید
این متغیرها میتوانند به نوعی بر یكدیگر تاثیرگذار هم باشند. به عبارت دیگر كشوری كه شاهد افزایش مصرف داخلی است، به طور قطع شاهد كاهش صادرات و یا افزایش واردات باشد و میزان تولید برای كشورهایی مثل ایالات متحده كه همزمان جزو بزرگترین تولیدكنندگان و صادركنندگان نفت خام است، میتواند بر واردات تاثیرگذار باشد.در ایران اگرچه تلاش برای افزایش تولید نتوانسته است میزان آن را در حد قابل توجهی افزایش دهد اما افزایش مصرف داخلی عملا باعث كاهش میزان صادرات شده است. براساس گزارش رسمی بانك مركزی، ایران در فصل اول سال جاری در برابر تولید ۴/۱ میلیون بشكه در روز، تنها ۲/۸ میلیون بشكه در روز صادر كرده است و ۱/۳ میلیون بشكه از محصولات خود را مصرف كرده است كه به معنای آن است كه ایران سهم قابل توجهی از تولید خود را در داخل مصرف كرده است و معنای ضمنی این رخداد آن است كه توان ایران برای بازی در بازار جهانی تضعیف شده است. براساس تحلیلهای بازار جهانی نفت افزایش این سهم میتواند به صورت كاهنده، بر نقش ایران در بازار جهانی نفت تاثیر بگذارد و نقش ایران را به عنوان دومین تولیدكننده كشورهای صادركننده نفت خام (OPEC) تضعیف كند.این آماری است كه برای ماههای نخست سال كه جزو ماههای گرم سال است، ارائه شده و آمار مكمل و بعدی حكایت از آن دارد كه این سهم، درماههای بعدی روند افزایشی داشته است كه میتواند زنگ خطری برای كشور باشد. اگرچه، مركز آمار مرجع رسمی اعلام آمار است و بانك مركزی آنچه كه اعلام میكند، عملا به معنای آن است كه بر اساس نظرات كارشناسی است، اما این اظهارنظر میتواند از سوی سایر مراجع مرتبط نفی یا تائید شود. در روزهای پایانی آبان ماه شركت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از پالایش و پخش حدود ۴۰ درصد از نفت تولیدی كشور یعنی بیش از ۱/۶ میلیون بشكه در روز خبر داد. این اظهارنظر كه به معنای وجود افزایش در سهم مصرف داخلی طی ماههای بعد از اعلام بانك مركزی است، مبین این نكته هم هست كه ایران با ۴۰ درصد از توان خود در بازار جهانی نفت ایفای نقش میكند و عملا كشوری با صادرات ۲/۵ میلیون بشكه در روز است كه نقش ایران را در رتبهای پائینتر از كشور كویت قرار میدهد. اگر به این پارامترها، سیاستزدگی برنامههای نفتی ایران را اضافه كنیم، به خوبی میتوان پذیرفت كه اگر ایران صاحب دومین رتبه در ذخایر نفت اثبات شده (۱۳۲ میلیارد بشكه) نبود وضعیت كشور ایران بسیار مبهم و نامعلوم بود. از سوی دیگر ایران در عمل توان افزایش تولید و به تبع آن صادرات بیشتر را ندارد و اگر بخواهیم به آنچه كه مسئولان نفتی كشور مطرح میكنند، استناد كنیم باید گفت حداكثر توان افزایش تولید ایران كمتر از ۲۰۰ هزار بشكه در روز است و این موضوع به معنای آن است كه ایران حتی در صورت تصویب و افزایش تولید از سوی اوپك، باز هم امكان حضور جدی و موثر در افزایش تولید مصوب را نخواهد داشت. درواقع به نظر میرسد ایران در این حوزه دچار تضاد رفتاری است به گونهای كه سیاستهای اعلام شده با آنچه كه در عمل شاهد آن هستیم دچار تضاد و تقابل بنیادین است. برنامه چهارم توسعه، سیاستهای كلان و راهبردی ۲۵ ساله، قانون بودجه و برنامههای اعلام شده دو وزیر نفت قبلی و كنونی همه بر اساس گسترش و افزایش سهم ایران در بازار جهانی و كاهش مصرف داخلی تدوین شده است و این موضوع بارها مورد تاكید قرار گرفته اما ظاهرا قرار نیست این موضوع در عمل به واقعیت نزدیك شود و سالها با تحقق آن فاصله داریم.
هر بشكه نفت
یكی از مهمترین سوالاتی كه همزمان با آغاز تجارت نفت مطرح بود، آن است كه هر بشكه نفت به چه قیمتی فروخته شود. این موضوع به همان اندازه دارای اهمیت بوده و هست كه فرایند تكامل و تدوین قیمت نفت خام به عنوان فرایند و تاریخچه تشكیل بازار نفت خام مورد توجه است. این سوال به همان میزان كه دارای قدمت است، فاقد جواب مشخص و ثابت است و اگرچه همواره بر وجود قیمت مناسب در بازار تاكید شده است، اما كمتر به مفهوم واقعی توافق در مورد معنای «قیمت مناسب» اشاره دارد. در سالهای نه چندان دور شاهد سقوط قیمت نفت بودیم و پس از آن اوپك دامنه قیمت نفت هدف را اعلام كرد كه نشان دهد كه برای اعضای این سازمان قیمت مناسب به چه معناست. پس از آن كه قیمت از حاشیه تعیین شده خارج شد، عملا آن دامنه قیمت معنای خود را از دست داد. اكنون مدت هاست كه قیمت نفت شاخصهای گوناگون در حاشیه ۶۰ دلار در نوسان است و اوپكیها دیگر كمتر درصدد كاهش قیمت هستند و همچون سایر كشورهای فعال در این حوزه خواهان ثبات قیمت و تضمین امنیت عرضه هستند. در این میان اعضای اوپك قیمتهای موردنظر خود رادر مورد شاخصهای بازار، اعلام میكنند به گونهای كه وزیری هامانه در آستانه اجلاس اوپك از مطلوب بودن نفت ۵۰ دلاری برای ایران خبر داد.این در حالی بود كه ایران هر بشكه نفت سنگین خود را در آبان ماه ۴۹/۲۸ دلار فروخت و در مهرماه این بشكهها ۵۱/۷۳ دلار معامله شد. این قیمت كه تعیینكننده پائینترین نرخ برای نفت كشور است، به معنای آن است كه ایران عملا خواهان ثبات در سطح كنونی قیمت است و این به مفهوم قیمت مطلوب برای ایران است.طعم دلارهای نفتی
گسترش فرصتهای بالقوه در نظام مالیه بینالملل به كشورها این امكان را داده است كه براساس درآمد مورد انتظار خود برنامهریزی و عمل كنند كه این پدیده خود آثار و نتایج گوناگونی را بر كشورهای گوناگون داشته است. در این میان تغییر رفتار و نگرش اعضای اوپك در مورد قیمت نفت را میتوان یكی از آثار و نتایج این فرصتها و شرایط دانست به ویژه آنكه شاهد تداوم قیمت بالای نفت در یك دوره نسبتا طولانی بودیم. اگرچه كشورهایی در اوپك بودند كه به دلایل گوناگون خواهان پائین نگه داشتن قیمت نفت بودند و اكنون هم رسما از قیمت بالای نفت حمایت نمیكنند اما نیاز این كشورها به درآمدهای نفتی باعث شده است كه این كشورها در سایه حركت و موضعگیریهای برخی كشورها مثل ایران، از قیمت بالای نفت سود ببرند. آمار رسمی اعلام شده حكایت از آن دارد كه ایران در سال جاری ۲۸/۵ میلیارد دلار درآمد نفتی كسب كرده است، اما كشوری مثل عربستان شاهد درآمد ۱۴۸ میلیارد دلاری بوده است. این كشور در سال قبل از آن ۱۰۴/۸ میلیارد دلار درآمد نفتی داشت. در این میان كشور كوچك كویت كه در انتظار درآمد نفتی در سطح ۴۵ میلیارد دلار است، میتواند طرحهای بلندپروازانه خود را دنبال كردند، البته اگر بتواند از دام هزینههای جاری فرار كند. اگرچه ایران و تا حدودی كویت منابع مالی حاصل از نفت خام را برای هزینههای جاری خود صرف میكنند و عملا درآمد كسب شده را صرف تامین نیازهای روزمره خود میكنند، اما در این میان كشورهایی همچون عربستان سعودی بازی را به گونهای دیگر ادامه میدهد. سعودیها در سالهای بعد از جنگ عراق - كویت حركتی را آغاز كردند كه در سال جاری نتیجه آن به طور مشخص به دست آمد. سرمایهگذاریهای كلان این كشور در حوزههای مختلف اقتصادی كه شامل صنایع پائیندستی نفت هم میشد، باعث شد كه گاوصندوق دلارهای نفتی در سالهای ۹۷ و ۹۸ و همزمان با كاهش غیرقابل تصور قیمت نفت خام دچار مشكلات شدید شود اما در نهایت از مشكلات رهایی یافت به طوری كه حلال مشكلات ملك عبدالله و ملك فهد دلارهای نفت گران بود. در تداوم طرح سعودیها در سال جاری این كشور توانست عضویت خود در سازمان تجارت جهانی محقق كند تا یك كشور نفتی عضو WTO باشد و كم كم وابستگی خود به نفت را كاهش دهد و از كشور تكمحصولی فاصله بگیرد، اگرچه نباید از حمایتهای ایالات متحده آمریكا در این فرایند غافل شد. به عبارت بهتر سعودیها توانستند از نفت بهرهای را ببرند كه در حالت منطقی میتوان برای دلارهای حاصل از نفت ترسیم كرد. آنها منابع ملی و سرمایه فصلهای بعدی را تنها برای خود مصرف نكردند و بخشی از آن را برای آیندگان تبدیل به كالای سرمایهای كردند.
تعهد و التزام اعضای سازمان
اگرچه اوپك سازمانی است كه از مرز ۴۰ سالگی گذشته است اما هنوز با یك مشكل اساسی دست به گریبان است به گونهای كه در بسیاری از موارد برای رفع شبهه و اتهامات وارده به آن مجبور به انجام سیاستهایی شده است كه در تضاد آشكار با منافع اعضا قرار دارد.اگرچه در زمان ایجاد اوپك، مصرفكنندگان به بدترین صورت ممكن منافع یك جانبه را برای خود ترسیم كرده بودند، موسسان این سازمان متهم به منفعتطلبی و سودجویی یك جانبه شدند. قوانین ضدكارتل و تراست هم باعث شد تا این سازمان هرگاه كه احساس شود به خاطر سودجویی، قواعد بازار را برهم زده است، به گونهای عمل كند كه گویی عضوی از جامعه مصرفكنندگان است. این موضوع در اساسنامه اوپك هم مورد اشاره قرار گرفته است. آنچه اكنون سازمان در عمل به آن متعهد است، حفظ و تامین ثبات بازار است به گونهای كه اجازه ندهد نوسانهای شدید، مشكلآفرین شود. این تلاش ممكن است با بهرهگیری از نفت خامهایی صورت گیرد كه اساسا در بازار با كمبود مواجه نیستند و افزایش تولید ممكن است مشكلآفرین شود. در كنار این موضوع نباید از تعهدات و الزامات كشورهای تولیدكننده نفت غافل شد. این كشورها بر اساس استراتژی بلندمدت خود، اقدام به بازاریابی و عقد قرارداد فروش در مناطق مختلف جهان كردهاند و تعهداتی را برای خود به وجود آوردهاند. بر این اساس كشورها در كنار تبعیت از مصوبات سازمان، مجبور به رعایت این اصول و قواعد منسجم و البته مكتوب نشده هستند.
تقاضای جهانی و اجلاس اوپك و تضادها
آنچه در روزهای اخیر در بازار جهانی نفت رخ داده است، به گونهای است كه برای پذیرفتن آن و یا حتی تائید آن نیازمند لحاظ كردن زمان به عنوان بعد چهارم وقایع هستیم. وزیران نفت اوپك در پایان اجلاس ۱۳۸ كه یك اجلاس فوقالعاده و به میزبانی كویت بود، بازار نفت را مناسب دانستند و سقف تولید اجلاس ۱۳۶ را باز هم مورد تایید قرار دادند. نكته قابل توجه آن است كه اعضا در بهمن ماه برای تشكیل اجلاس فوقالعاده دیگری گرد هم خواهند آمد تا برای سال ۲۰۰۶ و یا تغییرات احتمالی تصمیمگیری كنند. در اجلاس كویت تولید ۲ میلیون بشكه مازاد به حالت تعلیق درآمد تا نشان دهد اعضای سازمان به عدم نیاز بازار به نفت بیشتر اعتقاد دارند. این دیدگاه به وسیله آمار ارائه شده برای ذخایر نفت و فرآورده هم مورد تائید قرار گرفت. این اظهارنظر و تصمیمگیری در شرایطی رخ داد كه اوپك پیشبینی خود برای تقاضای نفت خام در سال ۲۰۰۶ را افزایش داد. افزایش اعلام شده معادل ۱/۶ میلیون بشكه برای كشور چین است و این افزایش در كنار پیشبینی كاهش برای ماههای پایانی سال ۲۰۰۵ میتوانست كمی تاملبرانگیز باشد. اگرچه میتوان برای این نگرش و برآوردهای متفاوت تحلیلهای گوناگون ارائه كرد اما به نظر میرسد كه سازمان بیشتر به برآوردهای صورت گرفته برای ماههای آتی حساسیت دارد و تلاش میكند برای سال ۲۰۰۶ در اجلاس بعدی تصمیمگیری كند و از زمان برای كاهش فشار و احتمال خطا استفاده كند. در این میان سایر برآوردها حكایت دیگری دارد. در حالی كه اوپك تقاضای سال ۲۰۰۶ را ۸۴/۹ میلیون بشكه برآورد كرده است و اعلام كرده برای سال ۲۰۰۵ هم تقاضا تنها ۸۳/۳ میلیون بشكه در روز خواهد بود. آمار آژانس بینالمللی انرژی با آنچه اوپك برآورد كرده است كمی متفاوت است. شواهد نشان میدهد كه اصلاح برآورد اوپك از تقاضای جهانی برای سال جاری میلادی منطبق با برآورد IEA است و عدد برآورد شده قبلی از سوی سازمان بیشتر از تقاضای برآورد شده از سوی آژانس بود. این تفاوت میتواند كمی سوالبرانگیز باشد، در حالی كه روال آن است كه برآورد اعلام شده از سوی آژانس بینالمللی انرژی بیشتر از تقاضای برآوردی اوپك است. این پدیده برای سال آینده به چشم میخورد. تقاضای پیشبینی شده برای سال آینده در فصل اول ۸۵/۲ میلیون بشكه در روز است كه در فصل بعد به ۸۳/۴ میلیون بشكه در روز كاهش خواهد یافت. در مجموع IEA متوسط تقاضای جهانی را در سال آتی میلادی ۸۵/۰ میلیون بشكه در روز پیشبینی كرده است كه ۱۰۰ هزار بشكه بیشتر از تقاضای برآورد شده از سوی اوپك است. در كنار این موضوع تحلیل تفاوت در تقاضا هم اهمیت ویژهای دارد. اوپك برای سال آتی میلادی افزایش تقاضای چین را بهانهای برای افزایش برآورد اعلام شده خود تلقی میكند در حالی كه در گزارش ماهانه IEA هیچگونه افزایش تقاضا برای چین برآورد نشده است و حتی پیشبینی شده تقاضای جهانی ۱۰۰ هزار بشكه در روز در فصل اول و ۲۰۰ هزار بشكه در روز در فصلهای سوم و چهارم كاهش یابد.
منبع : مجله گسترش صنعت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست