دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

بررسی فراوانی نسبی تظاهرات پوستی در بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان سینای همدان


بررسی فراوانی نسبی تظاهرات پوستی در بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان سینای همدان
● سابقه و هدف:
دیابت بیماری مزمن و ناتوان کننده ای است که در سیر خود ممکن است اعضای مختلفی از جمله پوست را درگیر سازد. به علل مختلف ممکن است عفونتهای قارچی و میکروبی با شیوع بیشتری روی پوست این بیماران تظاهر کند. از طرف دیگر، برخی ازعلایم جلدی به عنوان کلید تشخیص برای دیابت یا عوارض آن بکار می رود و تشخیص به موقع آنها می تواند از ناتوانی بیشتر بیمار جلوگیری کند. هدف این مطالعه بررسی فراوانی نسبی انواع علایم و ضایعات جلدی در بیماران دیابتی در منطقه همدان بوده است.
● مواد و روشها:
این مطالعه از نوع توصیفی و تحلیلی با نمونه گیری غیر احتمالی آسان بر روی ۱۱۰ بیمار دیابتی دارای ضایعه پوستی مراجعه کننده به درمانگاه دیابت و درمانگاه یا بخش پوست بیمارستان سینای همدان طی سالهای ۸۵-۱۳۸۴ انجام شده است از بیماران شرح حال کامل گرفته و بر اساس لیستی از بیماریهای پوستی مرتبط با دیابت، بیماران معاینه کامل جلدی مخاطی شده و در موارد مشکوک از آزمایشات پاراکلینیک کمک گرفته شد. در این مطالعه خصوصیات دموگرافیک بیماران و فراوانی نسبی انواع علایم و ضایعات جلدی به تفکیک نوع دیابت مورد بررسی قرار گرفت.
● یافته ها:
از بیماران بررسی شده ۲۰.۹% دیابت نوع I و ۷۹.۱% دیابت نوع II داشتند. ۳۹.۱% بیماران مرد و ۶۰.۹% زن بودند میانگین سنی در کل بیماران ۴۹.۸±۱۶.۹ سال بود جوانترین بیمار ۱۷ سال و مسن ترین آنها ۸۱ سال سن داشت. اکثر بیماران دیابت نوع I لاغر یا متوسط بودند در حالیکه اکثر بیماران دیابت نوع II چاق یا متوسط بودند. بیماران اکثرا شهرنشین بودند. ۲۴.۵% بیماران دیابت نوع II فشار خون بالا داشتند. ۴۴% بیماران دارای سابقه فامیلی مثبت دیابت بودند. عفونتهای جلدی شایع ترین بیماری پوستی بودند که در بین آنها علل قارچی (۳۷.۹%) شایعتر از عوارض باکتریایی بود. چهار نوع علایم جلدی شایعتر با شیوع ۱۰% یا بیشتر به ترتیب عبارت بودند از انواع خارش منتشر یا موضعی (۲۸.۱%) آکروکوردون (۱۹.۱%) و آژیوم گیلاسی (۱۲.۷%) و درموپاتی دیابتی (۱۰%).
● نتیجه گیری:
ضایعات و علایم پوستی بخصوص بیماریهای عفونی در بیماران دیابتی دارای شیوع نسبتا بالایی هستند و می تواند به عنوان کلید تشخیص برای دیابت باشند لذا توجه و شناخت آنها مفید می باشد.
محمود فرشچیان
آمنه یزدان فر
مهدی فرشچیان
مرتضی فریدون نژاد
منبع : پایگاه اطلاعات علمی