جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا
تأملی بر علل گرایش به مواد مخدر و شیوه مبارزه با سوداگران مرگ
تاكنون روانشناسان، جامعه شناسان، به طور كلی محققان، نظریه ها و دیدگاه های مختلف و متفاوتی پیرامون موضوع موادمخدر داشته اند. جامعه شناسان برای تحلیل علل رویكرد به اعتیاد بیشتر روی گزینه بیكاری انگشت می گذارند و از دیدگاه جامعه شناختی جامعه را علت اصلی آسیب های اجتماعی می دانند در مقابل روانشناسان جنبه روانی و انحراف از هنجارهای جامعه را علت اصلی می دانند. محققان دیگر از عواملی همچون مسایل اقتصادی، محیطی، خانوادگی، سیاسی و فرهنگی سخن به میان می آورند.
هرچند عوامل بسیاری در شكل گیری این پدیده شوم دخالت دارند اما علت های فوق العاده پیچیده دیگری نیز در اعتیاد مؤثر هستند كه نمی توان به یك علت خاص اشاره كرد. هر یك از فرآیندهای اعتیاد می تواند مهم و موردتجزیه و تحلیل قرار گیرد از این رو باید اذعان داشت كه اعتیاد معلول عامل واحدی نیست و مجموعه ای از عوامل در كنار هم به عنوان عوامل تعیین كننده می توانند باشند.
البته خصایص اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی علل رفتاری و روانی به عنوان عوامل بیرونی و درونی مؤثر هستند اما برای شناخت اعتیاد باید علت اصلی را در سرشت و فطرت آدمی جستجو كرد.
با نگاهی اجمالی به قوانین كشورمان از گذشته های دور تاكنون همگی مؤید این حقیقت هستند كه برای مبارزه با این پدیده استعماری مخرب و خانمانسوز مجازات های سنگینی در سیستم قضایی قانونی كشور پیش بینی و تصویب شده است و در بعضی از مقاطع حساس تاریخ علاوه بر دولتمردان دلسوز علمای اعلام و مراجع عظام تقلید و فضلای برجسته به یاری جامعه شتافته و با فتوای حرمت قطعی موادمخدر به عنوان یكی از مواد بازدارنده و برحذركننده افراد ایفای نقش كرده اند كه به عنوان نمونه می توان به تحریم تنباكو توسط یكی از علمای بزرگ اشاره كرد.
در پدیده شوم موادمخدر هر روز تغییراتی دیده می شود كه قاچاقچیان بین المللی، باندهای تبهكار و سوداگران مرگ با به كارگیری شیوه های نو و ناشناخته و با هدف افزودن بر تولید، توزیع، مصرف و به دست آوردن پولهای كلان و بادآورده در امر قاچاق موادمخدر به وجود می آورند.
با توجه به رواج این سم ویرانگر باید از توطئه هایی كه در پس پرده برای نابودی و اسارت سرمایه های اصلی جامعه یعنی جوانان عزیز و با هدف رسیدن با اهداف شوم خود طراحی كرده اند آگاه بود، هرچند این تراژدی دردناك پدیده نوظهوری نیست، بستری است كه بیگانگان در تهاجم فرهنگی علیه جامعه ما مهیا ساخته اند كه حاصلش اضمحلال وقار و صلابت جوانان كشورمان را به دنبال دارد براساس پژوهشهای صورت گرفته جدید از این پدیده به عنوان یك بیماری قابل درمان یاد می كنند.
این رویكرد جدیدی است اما باید دید منشأ این ویروس ناهنجار كجاست باید ریشه ویروس مربوط به این بیماری را خشكاند تا بیماران كم كم به حالت عادی و طبیعی برگردند، لذا با یك بررسی اجمالی مشخص می شود كه استكبار از هیچ حربه ای برای نابود كردن نیروی فكری و انسانی كشور عزیزمان ابایی ندارد.
حقیقت این است كه با دسیسه و نیرنگهای گوناگون و با معتادكردن جوانان ما می خواهند آتشی را افروخته تا از شعله های آتشین و شراره های گداخته آن هستیمان را به یغما ببرند و با چنگال خون آشام خود خون جوانانمان را مكیده تا به مقاصد شوم و پلید خود نائل آیند.
البته این پدیده مشكلی جهانی است و این تجارت مرگ با موادمخدر حتی بر تجارت نفت فزونی دارد بنابر این جای بسی تأسف است كه ساده اندیشی كرده و بپنداریم كه به این آسانی نمی توانیم بر این ارمغان شوم استعمار فائق آییم با كمی دقت متوجه می شویم كه امروز اعتیاد محدود به یك طبقه خاص از اجتماع نیست بلكه از حالت طبقاتی خارج شده و در هر گروه از جامعه یافت می شود.
نتایج تحقیقات نشان می دهد فراوانی سن مصرف در سنین جوان افزایش یافته كه خود زنگ خطر را به صدا درآورده است، حال این یك جنگ است، ستیز است، نبرد است، نبردی تمام عیار، در نبرد زندگی نباید بی تفاوت ماند و تن به پیكار حیات نداد، نباید سست و بی هدف تسلیم حوادث شد باید رویكردی نوین داشت و تجارت از بساط این ارمغان استعمار را حذف كرد.
سرزنش و نكوهش ثمری نخواهد داشت با یك عزم ملی پای به عرصه كارزار نهاده و با فكری سالم و سازنده و تدوین و اجرای برنامه های راهبردی و دلسوزانه، خاصه در عرصه مبارزه با این بلای خانمانسوز و ریشه كن ساختن آن گام برداشت، باید احساسات مردم جریحه دار شود و از نظر روانی نیز افكار عمومی برای جهاد علیه این اختاپوس زمان بسیج و مهیا شود و به طور یكپارچه تمام ملت به عنوان یك عزم ملی برای نیل به اهداف كه همانا رهایی از بند مرگبار استعمار است وارد كارزار شده و سرسختانه ستیز كرد و با سرافرازی به پیكار بی امان ادامه داد تا گام به گام به ساحل نجات نزدیك شد.
تلاش در راستای آگاهی بخشیدن به تمامی جامعه یكی از مؤثرترین شیوه ها و كارآمدترین روشها است، آگاهی عمومی و ایجاد یك حركت و عزم ملی مهمترین و دشوارترین مرحله محسوب و شناسایی موانع و مشكلات پیش روی یكی از ضرورتهای جامعه ماست، به منظور پیشگیری و مبارزه برنامه های پیشگیری و آموزش عمومی و تبلیغ علیه موادمخدر یكی از فرآیندهای سالم سازی جامعه و مبارزه قهری نیز یكی دیگر از شیوه های مبارزه است لذا برای آنكه این پدیده شوم در ابعاد مختلف به ویژه عرضه و تقاضای آن موفقیت داشته باشد باید به طور مستمر و به شیوه ها و تدابیر نوین و با داشتن پشت كار و روحیه بالای استقامت و تداوم مبارزه و تدوین برنامه ای درازمدت برای ریشه كن ساختن آن همت گمارد و به فرمایش امام بزرگوارمان(ره) كه فرمودند: «عموم مستضعفین باید به هم بپیوندند و ریشه فساد را از كشورهای خود قطع كنند» عمل كنیم.
به امید قلع و قمع ریشه های اعتیاد و فائق آمدن كشورمان بر این پدیده شوم در عصر حاضر و به امید جامعه ای سبز و عاری از مواد مخدر.
موسی شالبافیان
منبع : روزنامه کیهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست