چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نگاه متفاوت و تحولات بنیادی


نگاه متفاوت و تحولات بنیادی
هرچند احیای دوباره کمیته ورزش های پایه و پرمدال به دلیل آن که این کمیته در تجربه نخست نتوانست حتی در کمترین سطح تحولی را در این ورزش ها ایجاد کند نمی تواند راهکار و استراتژی مطمئنی برای رسیدن به اهداف مدنظر باشد اما چنین اتفاقی نیاز اساسی و یک اولویت برای ورزش ایران است و مسئولین ورزش کشور باید برنامه ای کلان، هدفمند و کاملاً تأثیرگذار برای این مهم داشته باشند، که بخش یا تمامی این استراتژی می تواند در بطن اهداف و برنامه های کمیته ورزش های پایه و پرمدال قرار بگیرد. اگرچه توان، دامنه اختیارات و قابلیت های اعضای این کمیته یکی از شروط اساسی در نیل به چنین هدفی است. به طور کلی آنچه که به عنوان یک نیاز در این خصوص مطرح است تغییر نگاه مسئولان ورزش کشور به گونه ای هدفمند و تأثیرگذار است. بی شک این نگرش متفاوت باید در تمامی صحنه ها و رخدادهای این ورزش ها دیده شود. همچنین ایجاد تحولات اساسی و بنیادی در ساختار سازمانی و تشکیلاتی ورزش های فوق است که برجسته ترین آنها به شرح ذیل است:
الف) یکی از مهم ترین عوامل بازدارنده در توسعه و گسترش ورزش های پایه و پرمدال فقدان امکانات و ابزارهای استاندارد قهرمانی و همچنین نیروی انسانی توانمند و بادانش است. به شکلی که بسیاری از استان های مستعد کشور نظیر سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، لرستان و... که می توانند یک پایگاه استعدادیابی و قهرمانی برای ورزش های پایه و پرمدال باشند هیچ گاه مجال بروز و عرضه استعدادهای ورزشی خود را نمی یابند.
ب) ساختار سازمانی و تشکیلاتی تعدادی از فدراسیون های پایه و پرمدال حتی در صورت فراهم بودن امکانات و ابزارهای لازم قابلیت و توانایی ایجاد تحولات اساسی در این ورزش ها را دارا نیستند. بی شک یکی از مهم ترین وظایف مسئولین ورزش کشور و کمیته ورزش های پایه و پرمدال تلاش در جهت دگرگونی و تحول در ساختار سازمانی این فدراسیون هاست. این مسئله زمینه ساز حضور نیروهای فعال باانگیزه و دارای تفکرات مؤثر در این ورزش ها خواهد بود.
ج) هیأت های استان ها و شهرستان ها به رغم آن که متولیان ورزش های پایه و پرمدال در نقاط مختلف کشور هستند و می تواند نقشی بسیار برجسته در توسعه و جذب استعدادهای بالقوه به ورزش های پایه داشته باشند به دلایلی که مهم ترین و اثرگذارترین آنها فقدان امکانات مالی و عدم به کارگیری نیروهای توانمند است عملکرد بسیار کمرنگی دارند و این مسئله متأسفانه هیچ گاه از سوی مسئولان ورزش کشور دیده نشده است، بی شک یکی از شروط اولیه به جهت تحول در ورزش های پایه و پرمدال احیای هدفمند ساختار سازمانی و تشکیلاتی هیأت های استان هاست.
د) به تأثیر از کمبودها و چالش های بسیار در هیأت های ورزشی مربیان داخلی رشته های پایه و پرمدال نیز عملاً از دور خارج شده و یا فعالیت هایشان بسیار کم اثر و کمرنگ است. مسلماً برای مرتفع ساختن این معضل سازمان ورزش کشور باید تمامی مربیان داخلی را در قالب برنامه ای مؤثر به صحنه قهرمانی باز گرداند. اگرچه احیای هیأت های استان ها پیش شرط اعمال چنین راهکاری است.
هـ) باشگاه ها در کشور ما به رغم آن که غالباً از امکانات و منابع دولتی استفاده می کنند حضورشان در ورزش صرفاً براساس سلایق و دیدگاه های مدیرانشان بوده و هیچ گاه نقشی تأثیرگذار و اساسی در ورزش های پایه نداشته اند. این مسئله در کنار بی توجهی مسئولان ورزش کشور به چگونگی حضور باشگاه ها در ورزش های پایه موجب شده است حضور محدود باشگاه هایی همچون ذوب آهن، دانشگاه آزاد، نفت و... نیز اصلاً دیده نشده است. بی شک اتخاذ راهکارهایی به جهت جلب نظر مسئولین باشگاه ها برای حضور هدفمند در ورزش های پایه یکی از وظایف اساسی و انکارناپذیر مسئولین تراز اول ورزش کشور است.
و) فقدان مسابقه های بین المللی در داخل کشور یکی از مهم ترین دلایلی است که ورزشکاران این رشته ها در یک پروسه طولانی به اوج تجربه و پختگی می رسند و حتی نفرات دوم و سوم این رشته ها به دلیل فقدان مسابقه های بین المللی کمترین فرصتی برای بروز استعدادهای خود می یابند. این مسئله در عدم اشتیاق نوجوانان و جوانان برای حضور در این رشته ها نیز بسیار اثرگذار است.
ز) حضور هدفمند رسانه ها و مطبوعات به جهت انعکاس فعالیت های صورت گرفته در ورزش های پایه نیازمند رایزنی و اتخاذ راهکارهای مناسب است. این مسئله علی الخصوص در مورد صدا و سیما به عنوان یک رسانه ملی که در شرایط حاضر اکثر برنامه های ورزشی آن بدون توجه به اولویت ها به یک رشته خاص و حواشی آن اختصاص دارد کاملاً صادق است.
در کنار موارد مطرح شده به یقین مسائل دیگری نیز در این خصوص مطرح است که توسعه ورزش های پایه بدون توجه به آنها بسیار دشوار خواهد بود.
مجید کیهانی
منبع : روزنامه ایران