چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

پژوهشی مقایسه ای، در خصوص شدت و فراوانی علایم و نشانه های اختلالهای هیجانی و رفتاری در کودکان و نوجوانان مادران مبتلا به اختلال وسواسی - جبری


پژوهشی مقایسه ای، در خصوص شدت و فراوانی علایم و نشانه های اختلالهای هیجانی و رفتاری در کودکان و نوجوانان مادران مبتلا به اختلال وسواسی - جبری
● زمینه و اهداف:
پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه فراوانی علایم و نشانه های اختلالات هیجانی و رفتاری در کودکان و نوجوانان مادران مبتلا به اختلال وسواسی - جبری(obsessive - compulsive disorder) و کودکان و نوجوانان مادران سالم انجام گرفت. با توجه به تعامل اثرات ژنتیک و اثرات محیط در سبب شناسی بیماریهای روانی فرض بر این بود که میزان اختلالهای هیجانی و اختلالهای رفتاری در کودکان و نوجوانان مادران وسواسی بیشتر از میزان آن در کودکان و نوجوانان مادران سالم است . هدف از پژوهش حاضر این بود که ببینیم آیا محیط تربیتی کودکان و نوجوانان و بخصوص سبک رفتاری توام با وسواس مادر می تواند بهداشت روانی کودکان را تحت تاثیر قرار داده و آنان را در معرض اختلالات روانپزشکی قرار دهد یا نه.
● روش بررسی:
تعداد یک صد نفر زن مبتلا به اختلال وسواسی - جبری مراجعه کننده به کلینیکهای تخصصی روانپزشکی درسطح تبریز با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی، انتخاب گردیده و پرسشنامه مخصوص اختلالهای هیجانی و رفتاری برای کودکان و نوجوانان ۵ تا ۱۸ساله آنان و توسط مادران آنها تکمیل گردید. از طرف دیگر همین پرسشنامه در مورد کودکان و نوجوانان یک صد نفر زن سالم که در سطح شهر تبریز و به طور تصادفی انتخاب شده بودند، نیز تکمیل گردید و سپس نتایج به دست آمده از چک لیست اختلالهای هیجانی و اختلالهای رفتاری در دو گروه از کودکان مورد مطالعه، با استفاده از روشهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
● یافته ها:
مقایسه میانگینهای اختلالهای هیجانی در دو گروه از کودکان با استفاده از آزمون- t برای نمونه های مستقل نشان داد که تفاوت معنی داری با P<?.?? میان این دو گروه وجود دارد و میانگین میزان اختلالات هیجانی در کودکان مادران وسواسی به طور معنی داری بیشتر از میزان آن در کودکان گروه مقایسه بود. همچنین مقایسه میانگینهای اختلالات رفتاری در دو گروه از کودکان با استفاده از آزمون فوق الذکر نشان داد که تفاوت بین دو میانگین با P<?.?? معنی دار بوده است. شدت علایم اختلالات رفتاری در کودکان مادران وسواسی بیشتر از گروه دیگر است.
● نتیجه گیری:
از این مطالعه نتیجه گرفته می شود که هرچند نمی توان گفت بین وسواس مادر و ابتلای کودکان به اختلالات هیجانی و رفتاری رابطه علت و معلولی وجود دارد اما به نظر می رسد که کودکان چنین مادرانی به مقدار بیشتری در معرض اختلالات هیجانی و رفتاری قرار دارند.
باقر وفایی
افسر ارفعی
حسین داداش زاده
منبع : پایگاه اطلاعات علمی