یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

پشتیبانی از حافظه‌های DDR۳ در مادربردهای GIGABYTE


پشتیبانی از حافظه‌های DDR۳ در مادربردهای GIGABYTE
در حال حاضر مادربردهای اندکی قادر به پشتیبانی از حافظه‌های DDR۳ هستند اما شرکت GIGABYTE به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان مادربردها به تازگی برنامه‌های گسترده‌ای را برای تولید مادربردهایی که قادر به پشتیبانی از این حافظه‌ها باشند تدارک دیده است. این شرکت با استفاده از چیپ‌ست‌های سری ۳ Intel متنوع ترین محصولات را با با پشتیبانی از حافظه‌های DDR۳ روانه بازار نموده ‌است، در حال حاظر این شرکت حداقل سه مدل از مادربردهای خود را با پشتیبانی از حافظه‌های DDR۳ معرفی کرده. مدل‌هایGA-P۳۵T-DQ۶، GA-P۳۵T-DS۴ و GA-P۳۵T-DS۳P مدل های جدید از مادربردهای GIGABYTE بر پایه چیپ‌ست‌های سری P۳۵ هستند که، از حافظه‌های DDR۳ با فرکانس ۱۳۳۳ مگاهرتز پشتیبانی می‌کنند.
حافظه ها در مقایسه با بسیاری از سخت افزارهای کامپیوترهای شخصی دارای رشد و تحولات بسیار سریعی هستند. به طور معمول هر نسل از حافظ‌ها طول عمری برابر با ۲ تا ۳ سال دارند و معمولا پس از گذشت این زمان روند جایگزینی نسل جدیدی از حافظه‌ها با نمونه‌های رایج آغاز می‌شود. یکی از دلایلی که بازار حافظه شاهد چنین رشد و تحول سریعی است، افزایش سریع کارایی سخت افزارهایی چون پردازنده‌ها است که نیاز به حافظه‌هایی با پهنای باند و سرعت بالاتر دارند تا با گلوگاه‌های در این زمینه مواجه نباشند. معمولا هر نسل جدیدی از حافظه‌های RAM فرکانس کاری و پهنای باند را نسبت به نسل قبل افزایش داده و از مرز محدودیت‌های ایجاد شده عبور می‌کند. دقیقا به همین دلیل است که در آینده‌ای نه چندان دور شاهد جایگزینی نسل جدیدی از حافظه‌ها، که با نام حافظه‌های DDR۳ شناخته می‌شوند، با حافظه‌های رایج DDR۲ خواهیم بود. عرضه حافظه‌های DDR۳ و پیش‌بینی استفاده گسترده از آن‌ها در سیستم‌های آینده سبب شده است که بسیاری از سازندگان چیپ‌ست ها، مادربردها و دیگر تجهیزات مرتبط گام‌هایی را به سوی استفاده این حافظه‌ها بردارند. در این میان شرکت Intel که به عنوان بزرگترین تولید کننده پردازنده‌ها و چیپ‌ست‌ها شناخته می‌شود، قبل از دیگر تولید کنندگان تصمیم به پشتیبانی از این حافظه‌ها گرفته است و در حال حاظر در چیپ‌ست‌های سری P۳۵، G۳۳ و X۳۸ از حافظه‌های DDR۳ پشتیبانی می‌کند. اما حافظه‌های DDR۳ چه تفاوت‌هایی با حافظه‌های DDR۲ دارند و به چه دلیلی مورد توجه صنعت سخت افزار قرار گرفته‌اند؟
حافظه‌های DDR۳ از نظر معماری شباهت های بسیاری با حافظه‌های DDR۲ دارند. اما بهینه سازی های صورت گرفته در ساختمان آن ها سبب شده است تا قادر باشند در فرکانس‌هایی بالاتر از انواع دیگر حافظه با کار پرداخته و در نتیجه پهنای باند بالاتری را در اختیار پردازنده و دیگر اجزای سیستم قرار دهند. با توجه به این موضوع که فرکانس حافظه‌های DDR۲ در محدوده ۱۰۶۶ مگاهرتز متوقف شده و به دلیل وجود مشکلات تکنیکی نمی‌توان آن را تا بیش از این میزان افزایش داد، حافظه‌های DDR۳ به گونه‌ای طراحی شده‌اند تا قادر باشند در فرکانس‌های بسیار بالاتری (برای مثال تا ۲۱۳۳) به کار بپردازند. علاوه بر این چگالی ذخیره سازی داده‌ها در این حافظه‌ها نیز بسیار بیشتر است. ماژول‌های حافظه‌ DDR۳ دارای حداکثر ظرفیت ۴ گبگابایت خواهند بود در حالی که حداکثر ظرفیت استاندارد برای حافظه‌های DDR۲ برابر با دو گیگابایت است. در نهایت مشخصات حافظه‌های DDR۳ به گونه‌ای تنظیم شده اند تا بتوان از ولتاژ ۱.۵ ولت برای تغذیه آن ها استفاده کرد. این ولتاژ نسبت به ولتاژ مورد استفاده در حافظه‌های DDR۲ (۱.۸ ولت) و DDR (۲.۵ ولت) تا حدودی کاهش یافته است. به همین دلیل حافظه‌های DDR۳ ، توان کمتری را نسبت به حافظه‌های DDR۲ مصرف می‌کنند.
جدول بالا مشخصات انواع حافظه‌های DDR۳ را که تا سال ۲۰۰۸ در دسترس خواهند بود نمایش می‌دهد.
منبع : آواژنگ