چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
قصر بهرام
در فاصله ای نه چندان دور از جنوب شرقی پایتخت مجموعه و نمایشگاهی طبیعی از وحوش کمیاب بیابانی و کویری وجود دارد.
کل و بز، قوچ و میش وحشی، گربه شنی، جبیر، یوزپلنگ ایرانی و جوامع گیاهی متنوع. این منطقه مجموع شبه جزیره ای است که بین دریاچه نمک، کویر ریگ، کویر مرکزی و کویر گرمسار محصور و نمونه بارزی از بیابان ها و استپ های کم آب است. این منطقه در سطح کره زمین یکی از چند نقاطی است که به عنوان ذخیره گاه کره باید مورد حفاظت قرار گیرد. این منطقه در سال ۱۳۴۳ توسط کانون شکار ایران با مساحت ۶۰۹ هزار و ۴۳۸ هکتار حفاظت شده، اعلام شد و در سال ۱۳۵۵ به پارک ملی تبدیل شد و در سال ۵۷ شورای عالی محیط زیست با آزاد اعلام کردن قسمت های جنوبی، آبریزهای کوه سرخ و آبریزهای جنوبی کوه سفید آب را جزو پارک ملی اعلام کرد و مساحت پارک به ۶۷۰ هزار هکتار رسید. در سال ۶۱ با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی و امکانات و توانایی های حفاظتی به دو قسمت پارک ملی به وسعت ۴۲۰ هزار هکتار شامل منطقه سیاه کوه، نخجیر، سفید آب و کلیه ارتفاعات و تپه ماهورها و دشت های مجاور آن و منطقه حفاظت شده کویر به مساحت ۲۵۰ هزار هکتار شامل دشت های مکوش، سیاه پرده، پرده زرد و ارتفاعات دوازده امام و نره خرکوه تقسیم شد که تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان اکنون قرار دارد.
پارک ملی و منطقه حفاظت شده کویر مرکزی در غرب کویر مرکزی ایران و شرق دریاچه نمک و قم رود در استان قم، پیشوا و دهستان ارادان و قشلاق بزرگ گرمسار و شمال دهستان ابوزید آباد کاشان قرار دارد که در محدوده استان های تهران - قم، سمنان و اصفهان واقع شده است و دارای اقلیم خشک و بیابانی است و بیشتر بارندگی آن از آبان تا اردیبهشت ماه می بارد. متوسط میزان سالیانه باران در منطقه ۱۵۰ میلی متر است. معمولاً گرمای شدید از اوایل خرداد تا پایان مهر در منطقه ادامه دارد.
● راه های ورودی منطقه
مناسب ترین راه ورودی منطقه از طریق راه آسفالته ورامین، پیشوا تا یک کیلومتری ایستگاه راه آهن ابردژ ادامه دارد و از مسیر جاده شنی قلعه بلند، عسگرآباد، حصارگلی به پاسگاه محیط بانی مبارکیه می رسد.
از سمت جنوبی منطقه راه دیگری از طریق کاشان، آران، مرنجاب به پاسگاه محیط بانی سفید آب و نرسیده به بندعلی خان را از طریق جاده ورامین، جواد آباد، چرمشهر به محیط بانی فصلی بندعلی خان می رسد.
راه های دیگری برای ورود به منطقه وجود دارد که عبور از آنها بدون راهنما کاری بسیار خطرناک است. جهت جلوگیری از هرگونه پیشامد سوء و ناگوار احتمالی باید قبل از انجام برنامه سفر به کسب اطلاع و مجوز اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان و هماهنگی با واحدهای تابعه مستقر در منطقه اقدام شود. پارک ملی کویر قریب یک سال است که از اداره حفاظت محیط زیست استان تهران به استان سمنان واگذار شده است. راهی که ما طی کردیم جاده کاروانسرای قصر بهرام بود این جاده تا دو راهی قصر بهرام در مسیر مبارکیه چند کلیومتر بعد از گلدار گل سرخ از جاده سفیدآب جدا شده، سپس از دست چپ پس از طی ۱۸ کیلومتر وارد کاروانسرای قصر بهرام شدیم، این راه خاکی نسبتاً خوب بود. کاروانسرای شاه عباسی در منطقه به قصر بهرام معروف است در پارک ملی و منطقه حفاظت شده کویر جز یک یا دو رودخانه دایمی منطقه که آن هم در فصول گرم دارای آب کمی هستند، تقریباً هیچ آب جاری که بتوان آن را رودخانه نامید وجود ندارد.
● منابع عمده آبی
دریاچه نمک که تنها دریاچه ای است که در جوار پارک قرار دارد یکی از بزرگترین شوره زارهای ایران است. این دریاچه حالت مثلثی دارد که رأس آن در شمال قرار گرفته و وسعت آبگیر دریاچه حدود ۲۵۰۰ کیلومتر مربع و مرز غربی پارک ملی کویر را تشکیل می دهد. آب این دریاچه بسیار شور است و در هنگام غروب از قله سیاه کوه منظره بسیار زیبایی دارد. دریاچه نمک حوزه آبگیر بسیاری از رودخانه های مرکزی ایران است و اطراف آن باتلاق های زیادی وجود دارد هر چند هیچ نوع آبزی در آب این دریاچه وجود ندارد ولی زمستان ها تعداد قابل توجهی از پرندگان مهاجر آبزی به این دریاچه و رودهای اطراف آن روی می آورند. سال ها پیش، تابستان ها نیز تعدادی فلامینگو در نواحی جنوبی آن دیده می شد.
● آبگیرهای دیگر
آبگیر مکوش، بیره زرد، اسب قدیر اکثراً خشک و محل جمع شدن سیلاب هستند. رودخانه های منطقه عبارتند از: رودخانه بندعلی خان، این رودخانه مهمترین رودی است که در منطقه حفاظت شده کویر جاری بوده و سرچشمه این رود از کوه خرسنگ است که رودخانه جاجرود را به وجود می آورد و در مسیر خود از مناطق حفاظت شده ورچین و جاجرود و پارک ملی خجیر عبور کرده در پارچین که وارد دشت ورامین می شود چندین شاخه می شود و مورد استفاده آبیاری قرار می گیرد و پساب رودخانه جاجرود و مسیل فاضلاب تهران را در جلگه ورامین دریافت کرده و در بندعلی خان وارد منطقه حفاظت شده می شود. چند سالی است که مانداب های رودخانه بندعلی خان به علت ریزش فاضلاب کارخانه های مختلف به گنداب تدیل شده و دیگر زمستان زیستگاه بعضی پرندگان مهاجر مخصوص خوتکا و سرسبز نیست. رودخانه قره چای: که از کوه های راسوند در جنوب اراک سرچشمه گرفته بعد از گذر از اراک و ساوه با قم رود یکی شده به دریاچه نمک می ریزد. شعبه سفلای این رود در نزدیکی مرزهای حفاظت نشده کویر زیستگاه زمستانی انواع پرندگان مهاجر آبزی به خصوص غار، اردک های کله سبز و خوتکا و اردک های خشک زی مانند آنقوط و باد کوبه ای در تمام فصول بوده و حائز اهمیت است.
● چشمه های حائز اهمیت پارک ملی
عین الرشید، آب محله، شکر آب، نخجیر، چشمه شاهی، سیاه کوه از معروف ترین چشمه های پارک ملی کویر است، در حال حاضر تأمین کننده آب قصر بهرام است این چشمه در دامنه شمالی سیاه کوه قرار دارد و مشرف به قصر بهرام است که به وسیله یک کانال آبی روباز به طرف قصر شاهی و عمارت حرمسرا هدایت شده که از عجایب معماری به شمار می رود. چشمه شاهی آب شیرین مایل به شور دارد که به وسیله لوله به قصر بهرام برای استفاده عموم هدایت شده است در اطراف چشمه نی و درخت بادامک به وفور دیده می شود چشمه های دیگر که آبشخور قوچ و میش و جبیر است عبارتند از: چشمه بید، چشمه عین الرشید،حوض آقا محمد، چشمه آب محله، چشمه بز، چشمه سرخ، چشمه پیغمبر، چشمه آب گله، چشمه قاجاریه، چشمه شکراب، چشمه طلحه، چشمه ملک آباد، چشمه زنبوری، چشمه آب باریک، چشمه لکاب، چشمه میراب دراز. پارک ملی کویر علاوه بر داشتن جوامع گیاهی کویری، نیمه کویری و جوامع گیاهی خاک های شور در بخش های کوهستانی دارای جوامع گیاهی با سیمایی استپی است حفاظت از منطقه و جلوگیری از بوته کنی، چرای دام، قطع درختچه ها به طور چشمگیری باعث ترمیم پوشش زنده خاک شده و گیاهان فرصت یافته اند تا استقرار و رشد و توسعه یابند.
بسیاری از شن ها و ریگ های روان و متحرک که از ویژگی های بارز مناطق کاملاً کویری است در این منطقه کمتر به چشم می خورد با استقرار رستنی ها تثبیت یافته اند مگر در مناطق حفاظت شده که در بخش هایی از آن هنوز از این پدیده ها وجود دارد. در ابتدای راه که از مناطق حفاظت شده عبور می کردیم، در بعضی مناطق با حفر چاه به کشاورزی پرداخته بودند و بقیه مزرعه ها تحت اجاره یکی از آقازاده ها برای امور پرورش شتر اختصاص یافته بود. گیاهان پارک ملی کویر از گونه های خشکی پسند (گزروفیت ها) و گیاهان شور پسند (هالوفیت) هستند که به عنوان شاخص زنده تطابق با شرایط اکولوژیکی نامساعد زیستی قسمتی از سال را در معرض کمبود آب قرار داشته و برای ادامه حیات و سازگاری با کمبود آب و شوری خاک ساختمان خاصی پیدا می کند که معرف خشکی و محدودیت های زیستی این گیاهان برای مقابله با کم آبی، حرارت زیاد، برگ های کوچک منتهی به خار پیدا می کنند که معرف خشکی و محدودیت های زیستی این گیاهان برای مقابله با کم آبی، حرارت زیاد برگ های کوچک منتهی به خار پیدا می کنند. در بیشتر نقاط هموار و کوهپایه ای جامعه درمنه دیده می شود. پارک ملی کویر علاوه بر دشت های هموار و تپه ماهورها دارای رشته کوه هایی در بخش جنوبی، شرقی و مرکزی نیز است. این کوه ها شامل سیاه کوه، نخجیر و سفیدآب می شوند. در کوهپایه های سیاه کوه و کوه های خشک نزدیک چشمه سفیدآب درختچه های بادامک، شیر خشت و خنجک به صورت تک درختان پراکنده و روی دامنه ها جوامع گیاهی استپی دیده می شود.
در دره ها و کوهپایه های سنگی گونه کاروان کش اغلب به چشم می خورد در اطراف چشمه های لب شور گونه های گز، گرگ تیغ، توده های انبوه نی از جوامع گیاهی این منطقه به شمار می آید. در اطراف قصر بهرام که از خاک های سنگریزه ای تشکیل شده درمنه همراه با شور، گون، آتریپلکس، سودا، هلیوتروپیوم پراکنده اند روی دامنه های صخره ای کوه ها بوته چوبک، پوشیده شده است.
در کل این منطقه جمعاً ۲۰ محیط بان مسئول حفاظت و کنترل ملی کویر و منطقه حفاظت شده هستند که در واقع به هر نفر ۳۳ هزار و ۵۰۰ هکتار به طور تقریبی جهت مراقبت و سرکشی می رسد. مدتی که ما مستقر بودیم تمام خودروهای محیط بانان به خاطر اشکال فنی قادر به حرکت نبودند و از اتومبیل دوستان میراث فرهنگی حاضر در قصر بهرام کمک گرفتیم. علم محیط زیست علمی است که امروزه برای آشنایی با آن کلاس ها و دوره های مختلفی قرار داده اند که روز به روز پیچیده تر می شود. اما متأسفانه محیط زیست با آن کاربری، اکنون در ایران زیر استاندارد است از جمله در مورد یوزپلنگ ایرانی که در حال انقراض است و یکی از زیستگاه های او پارک ملی کویر است. از طرف دفتر عمران سازمان ملل متحد (UNDP) طرح حفاظت از یوزپلنگ برقرار شده، حدود پنج محیط بان به این مسئله می پردازند که متأسفانه اکثراً دوره لازم را که حاوی اطلاعات کافی در مورد زندگی و رفتار این حیوان باشد نگذرانده اند. محل زندگی محیط بانان از بهداشت کافی برخوردار نبوده و حتی یک ظرفشویی مناسب جهت شست وشوی ظروف خود نداشتند.
از همه مهمتر لباس و وسایل مناسب خوب در اختیار نداشتند و ظاهراً مسئولی که خود از محیط زیست اطلاعی نداشته باشد و مرتباً با مسئله حیات وحش و معنای زیستگاه کره در تماس نباشد هیچ وقت تن به سرکشی از داخل کویر نمی دهد. مدت ها بود که بی سیم خراب بود و فقط از خارج می توانستند از طریق پاسگاه سیاه کوه با آنها تماس بگیرند.
محیط بانی پاسگاه مبارکیه نیز از حداقل امکانات برخوردار بود و حتی یک چراغ قوه هم نداشت، ورود و خروج کنترل اساسی نمی شد. در این کویر، عقرب، مار جعفری، مار شاخدار به وفور پیدا می شد و حتی یک سی سی سرم ضدمار و یا یک مرکز درمانی و یا حتی یک تکنسین نبود اگر خدای ناکرده محیط بانی دچار حادثه می شد معلوم نبود کی و کی به او رسیدگی می شود. محیط بانان هر روز باید مسافت های طولانی را جهت سرکشی و آمارگیری طی می کردند و این مستلزم این بود که کفش مناسب کوهنوردی و کوله مناسب داشته باشند که متأسفانه به یکی دو نفر از محیط بانان لباس تحویل داده نشده بود.
هر سال تعداد کثیری از طریق دانشکده های مختلف فارغ التحصیل منابع طبیعی داریم که وارد اجتماع می شوند. آیا از بین این خیل نیروی علاقه مند و تحصیلکرده و بیکار نمی توان نیروی کار آمد این مناطق تأمین شود. شواهد چنین برمی آمد که وضعیت پارک رها شده و بسیار افت پیدا کرده بود. مسئول قبلی پارک که سال ها در دوره کویر تجربه داشت تعویض شده و پارک به دست کسانی افتاده که حتی هر هفته داخل آن پا هم نمی گذارند.
برنامه اجرا شده :
تعداد : ۱۸ نفر
تاریخ : جمعه ۲ دی ماه ۱۳۸۴
طبق برنامه ریزی یکی از دوستان شاغل در محیط زیست ، ترکیبی از کوهنوردان و طبیعت دوستان تهرانی که از گروههای مختلف از جمله دماوند ، همت شمیران ، ستاک و کهبد ، گرد هم آمده بودند روز جمعه دوم دی ماه ۱۳۸۴ با تعداد ۱۸ نفر بوسیله یک دستگاه مینی بوس برای بازدید از منطقه حفاظت شده پارک ملی کویر واقع در کویر مرکزی عازم منطقه میشویم .
ساعت حرکت ۵:۳۰ دقیقه از پیچ شمیران تعیین شده است ، با کمی تاخیر دوستان در محل حاضر شده و نهایتا ساعت ۵:۴۵ دقیقه به سمت ورامین به راه میافتیم . یک از دوستان که مقداری دیرتر به محل حرکت رسیده و از خودرو جا مانده است با خودرو سواری دیگر حوالی شریف آباد به جمع ما می پیوندد . دقیقا طبق نوشته خانم روحانی از طریق راه آسفالته ورامین، پیشوا تا یک کیلومتری ایستگاه راه آهن ابردژ میرویم و از مسیر جاده شنی قلعه بلند، عسگرآباد، حصارگلی به پاسگاه محیط بانی مبارکیه می رسیم . حدود ساعت ۷:۴۵ در ابتدای جاده خاکی بطول تقریبی ۶۰ کیلومتر هستیم که باید آن را طی کنیم . پس از هماهنگی لازم با محیط بانی مبارکیه ساعت ۸:۱۵ جاده ای خاکی که در بیشتر مناطق به علت شسته شدن توسط باران نامناسب بنظر میرسد در پیش میگیریم . تمامی منطقه از تپه ماهورهای کوتاه و بلند تشکیل شده است و فقط در دوردست ها رشته کوههایی چند ( در شرق سیاه کوه و در جنوب رشته کوههای سرخ ، منطقه سفید آب ) با ارتفاعی بلند تر نسبت به منطقه خودنمایی میکنند . در بین راه چندین پاسگاه نظامی که برای مانورهای نظامی درنظر گرفته شده است را مشاهده میکنیم که برای مانورهای نظامی احداث شده اند و متاسفانه ، بیشتر مانورها با تخریب وسیع ذخائر زیست محیطی منطقه همراه بوده است . به علت نامساعد بودن مسیر برای وسیله ای چون مینی بوس ، حداکثر سرعت ما ۲۰ کیلومتر بر ساعت است و به همین دلیل ساعت ۱۱:۳۰ دقیقه به قصر بهرام ( محیط بانی قصر بهرام ) می رسیم . در بین راه حدود ۳۰ کیلومتری قصر چندین دسته از پرندگان مهاجر را می بینیم که طبق گفته دوستان با تجربه تر این منطقه جز تالاب بندعلیخان به حساب میآید و در این حوالی در فصول پر آب انواع و اقسام پرندگان مهاجر را میتوان دید . هر از گاهی شاهین ، قرقی و دیگر پرندگان شکاری و بومی منطقه را میتوان در آسمان مشاهده نمود . در اطراف جاده دسته های شتر نیز بدون اعتنا به اطراف در حال چریدن هستند .
به هنگام رسیدن به قصر بهرام ، هوا کمی ابری و سردتر شده است . پس از کمی گشت و گذار در اطراف قلعه و دیدن شاخهای کلها و بزهایی که در منطقه مرده اند و توسط محیط بانان پیدا شده است ، ساعت ۱۲:۱۵ برای دیدن کاروانسرای عین الرشید که در دو کیلومتری جنوبی قصر بهرام واقع شده است به راه می افتیم . تضاد رنگ تپه ها و کوههای منطقه در نوع خود جالب است رشته کوه سیاه کوه با رنگی سیاه در شرق قرار گرفته است و در پای این کوه تپه هایی به رنگ زرد و گهگاه قرمز دیده میشود و در جنوب رشته کوهی سرخ رنگ در قسمت جنوبی عین الرشید واقع شده است ، با پیاده روی در حدود ۳۰ دقیقه به کاروانسرای عین الرشید میرسیم .
یکی از دوستان که با خودرو شخصی خود ( جیپ آهو ) به منطقه آمده است و بر اساس گفته دوستان از کویر نوردان قدیمی ایران است با نقشه هایی که به همراه آورده است منطقه را بطور کامل و جامع برای دوستان تشریح می کند . و ما برای بهتر دیدن منطقه از تپه های اطراف کاروانسرا بالا رفته و به تماشای زیبایی منطقه که در زیر هوایی ابری پنهان شده است مینشینیم. حدود ساعت ۱۴ مجددا به سمت قصر بهرام به راه میافتیم . و برای اینکه سریعتر به تهران برسیم پس از صرف ناهار حدود ساعت ۱۵:۳۰ آماده حرکت میشویم . و با گرفتن چند عکس یادگاری به همراه دوستان تازه ، ساعت ۱۶ قصر بهرام را به امید دیداری دوباره ترک میکنیم .
با اجرای یک روزه برنامه به این آگاهی میرسیم ، که اگر هدف از رفتن به منطقه ، فقط دیدن کاروانسراهای قصر بهرام و عین الرشید باشد برنامه ای یک روزه کافی خواهد بود اما اگر قصد دیدن دریاچه نمک ، رملها و محیط بانی سفید آب را داریم و یا قصد صعود به کوههای سیاه کوه را داریم الزاما باید برنامه طی دو یا سه روز اجرا شود . و اگر دوستدار دوچرخه سواری نیز باشید میتوان در برنامه ای سه روزه از مبدا محیط بانی مبارکیه به کاروانسرای مرنجاب رسید و از زیباییهای کویر مرکزی لذت برد .
نرگس روحانی
http://kouhestan.blogfa.com/۸۴۱۰.aspx
http://kouhestan.blogfa.com/۸۴۱۰.aspx
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست