چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
معمای بنلادن
اوایل هفته جاری بود که یکی از مقامات سرویس اطلاعاتی ارتش پاکستان(ISI) از اختفای اسامه بنلادن، رهبر گروه تروریستی القاعده در مناطق قبایلینشین مرزی پاکستان با افغانستان خبر داد.
روزنامه فرانسوی پاریزین که این خبر را منتشر کرد بدون اشاره به هویت این مقام پاکستانی مدعی حضور بنلادن در منطقه کوهستانی چیترال در مجاورت ولایت کنر در شرق افغانستان شد.
هنوز ساعاتی از انتشار این گزارش نگذشته بود که وزارتخانههای امور خارجه افغانستان و پاکستان برای تکذیب این خبر تحرک گستردهای را آغاز کردند.
ایالاتمتحده با گذشت نزدیک به ۶ سال از حملات تروریستی یازدهم سپتامبر به رغم به کارگیری ظاهری تمامی توانمندیهایش نتوانسته سرشاخههای القاعده را شناسایی کرده، به اسارت درآورد یا به قتل برساند.
حجم گسترده عملیات اطلاعاتی، همکاریهای بینالمللی و حتی تعیین جایزهای ۲۵ میلیون دلاری برای ارائه اطلاعاتی که منجر به دستگیری یا قتل بنلادن و ایمنالظواهری، مرد شماره ۲ مصریتبار این گروه شود هم نتوانست گره از پرونده کور القاعده بگشاید.
القاعده و شخص بنلادن به دستمایه اصلی تصمیمگیریها و اقدامات اطلاعاتی بسیاری در ایالاتمتحده و سایر کشورهای غربی تبدیل شدهاند. غربیها با اتکا به خطر القاعده و بنلادن آزادیهای مدنی را محدود میکنند، مهاجران را تحتنظر میگیرند و حتی علیه کشورهای دیگر و با ادعای جلوگیری از تهدیدات آینده دست به اقدامات پیشگیرانه میزنند.
با این حال امپراطوری عظیم و طویل دستگاههای اطلاعاتی آمریکا به رغم در اختیار داشتن بودجهای بیحد و حساب و برخورداری از جدیدترین پیشرفتها در عرصه فناوری و افزودن چاشنی تطمیع مالی تودههای فقیر در افغانستان، پاکستان و سایر کشورهای در حال توسعه و شاید مهمتر از همه برخورداری از همکاری و پشتیبانی نهادهای اطلاعاتی در اروپا، ژاپن و سایر کشورهای متحد واشنگتن از عهده دستگیری بنلادن برنمیآید.
یافتن دلایل پس پرده این ناکامی چندان هم دشوار نیست. هنوز چند ماهی از حملات یازدهم سپتامبر نگذشته بود که جورج بوش، رئیسجمهور آمریکا به صراحت اعلام کرد نباید اجازه داد بنلادن در اذهان ملتهای خشمگین عرب به اسطوره تبدیل شود.
کشته شدن بنلادن توسط عوامل دستگاههای اطلاعاتی آمریکا از بنلادن شهیدی میساخت که یک تنه در برابر هیمنه آمریکا ایستاده بود. از دگر سو واشنگتن اساسا به وجود بنلادن و القاعده نیاز دارد تا بتواند بسیاری از اهداف خود را اجرایی کرده و عملکرد خود را در پس پرده مقابله با اقدامات تروریستی توجیه کند.
تئوری حمایت پنهان واشنگتن از حملات ۱۱ سپتامبر شاید واقعگرایانه و عقلانی نباشد اما این واقعیتی غیرقابل کتمان است که بنلادن و القاعده همان کاری را انجام دادند که زمامداران امریکایی امید داشتند انجام شود.
در غیاب حملات ۱۱ سپتامبر، دولت بوش دستاویز لازم برای حمله به عراق و افغانستان و تلاش برای به دست گرفتن کنترل این دو کشور که جای پایی برای ارتش آمریکا در دو منطقه استراتژیک خلیجفارس و آسیای میانه به وجود میآورد را نداشت.
شاید به همین دلیل است که روزنامه انگلیسی دیلیتلگراف سهشنبه این هفته در گزارشی از مخالفت کاخسفید با دستگیری بنلادن توسط نیروهای ویژه ارتش آمریکا پس از شناسایی محل اختفای وی پرده برداشت.
منبع : روزنامه جامجم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست