یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

گیاهان دارویی همدان


گیاهان دارویی همدان
باغ گیاهان دارویی در استان همدان درسال ۱۳۷۶ تاسیس گردید و به جمع آوری و نگهداری گیاهان دارویی بومی و غیر بومی متناسب با شرایط اقلیمی منطقه پرداخته است. این باغ در فضایی به وسعت ۳.۷ هكتار, درداخل شهر همدان واقع گردیده است .
اهداف احداث این باغ عبارت است از:
▪ جمع آوری ژرم پلاسم گونه های گیاهی داروئی در حال انقراض و تكثیر و نگهداری آنها.
▪ تشویق كشت گونه های دارویی اقتصادی بر اساس توصیه روشهای علمی بجای جمع آوری غیر اصولی از عرصه های منابع طبیعی (محل های پراكنش ) و جلوگیری یا كاهش تخریب این اكوسیستم ها.
▪ ایجاد اشتغال و تولید درآمد منطقی در اراضی زراعی فقیر و كم بازده.
▪ صرفه جویی در وقت و هزینه علاقمندان تحقیقات بر روی گونه های دارویی و سهولت دسترسی بدون مراجعه به زیستگاه اصلی گیاه.
۵_ افزایش اطلاعات و گرایش عمومی به شناخت و استفاده صحیح از گیاهان دارویی در این باغ۱۷۳گونه گیاهی متعلق به ۶۴خانواده شامل گیاهان علفی (۲۵ درصد),بوته ای(۴۱ درصد),درختی و درختچه ای(۲۷ درصد) وگیاهان پیازی(۷ درصد) با طراحی مناسب استقرار یافنه اند.علاوه بر استمرار جمع آوری و كشت گونه های دیگر نسبت به ثبت اطلاعات در زمینه های مختلف مانند مراحل فنولوژی, روشهای تكثیر وكشت و غیره پرداخته می شود. در این مجموعه دو خانواده گیاهی ( ۳۹ درصد)Lamiaceae و(۲۳ درصد) Asteraceae بیشترین جنس و گونه ها را به خود اختصاص داده اند .
● كلكسیون های موجود در باغ:
۱) قطعه گیاهان علفی یكساله: این مجموعه وسعتی برابر ۰.۵هكتار را بخود اختصاص داده است ودر آن كرتهائی به ابعاد ۱۴ متر مربع به صورت منظم طراحی شده كه كل مجموعه به شكل یك قالی ایرانی می باشد.
۲) قطعه گیاهان بوته ای وچند ساله: این مجموعه وسعتی برابر ۰.۴هكتار را به خود اختصاص داده وكرتها دارای شكل نامنظم ومساحت متفاوت می باشند و به وسیله سیستم آبیاری تحت فشار آبیاری می گردند.
۳) محوطه درختان ودرختچه های داروئی: این محوطه ها در مجموع مساحتی برابر ۰.۹ هكتار را به خود اختصاص داده اندو به شكل یك كمربند اطراف باغ بجز قسمت شرقی آنرا در بر می گیرند.
۴) محوطه كشت پایلوت:این محوطه ها در مجموع بصورت قطعات مجزا از هم جهت كشت آزمایشی گیاهان تحت مطالعه در طرح های مرتبط با وظایف باغ در نظر گرفته شده است و در مجموع جمعا مساحت حدود ۰.۸ هكتار را به خود اختصاص داده است.
۵) فضای سبز و محوطه های گل كاری وچمن كاری: جهت زیبائی وتنوع مجموعه در حاشیه راهها ومحوطه ها با طراحی مناسب ایجاد شده است.
۶) محوطه گیاهان پیازی وریزوم دار: در زمینی به وسعت ۳۰۰ متر مربع تعداد زیادی از گیاهان پیازی به صورت مجموعه ای زیبا كشت گردیده است.
۷) گلخانه وشاسی ها: وسعت این منطقه جمعا حدود ۰.۲ هكتار می باشد كه شامل سه گلخانه در مجموع به مساحت ۹۸۰ متر مربع و۸۰ متر مربع شاسی جهت نگهداری تكثیر وكشت گیاهان داروئی مختلف می باشد .
۸) نمایشگاه فرآورده های داروئی وداروهای گیاهی: در قسمت مركزی باغ بهٔوسعت ۵۰ متر مربع احداث ودرآن فراورده های گیاهی وداروئی وداروهای ساخته شده از گیاهان به نمایش گذاشته شده است..
۹) راههای ارتباطی مجموعه
باتوجه به محدودیت اقلیمی تاكنون ۱۷۳ گونه گیاهی جمع آوری گردیده كه پیش بینی می شود این تعداد به حدود ۳۲۰ گونه ارتقاء یابد امید است با استمرار طرح هر روز بر تنوع وتعداد گیاهان مجموعه و دایره پژوهشهای مرتبط با موضوع باغ گیاهان افزوده گردد.
منبع : باغ گیاه شناسی ملی ایران