یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
من می ترسم، نمی توانم حرفم را بزنم
مشکلات مختلف قاطعیت چه چیزهایی هستند؟
چگونه میتوان به اختلاف بین قاطعیت و پرخاشگری پی برد؟
ایستادگی چه زمانی درست است و چه وقتی نادرست؟
چگونه میتوان اصول آموزش قاطعیت را در رفتار خود مورد استفاده قرار داد؟
مانند هر چیز دیگر زندگی، چگونگی قاطعیت را نمیتوان در سیاه و سفید طبقهبندی کرد، ولی به طور کلی افراد دارای مشکل را میتوان به هفت گروه اساسی تقسیم کرد. انواع مشکلات قاطعیت
۱) فرد ترسو اجازه میدهد آلت دست قرار گیرد. نمیتواند حرفی بزند و در تمام مواقع انفعالی و صبور است. هر اندازه حالت ترس و عدم اتخاذ تصمیم داشته باشید همیشه نقطهای وجود دارد که میتوانید تغییرات را از آن جا شروع کنید.
۲) شخصی که مشکلات ارتباطی دارد. تصریح میکنم که قاطعیت دارای چهار مشخصهی رفتاری صراحت و آشکاری، صداقت و تناسب است. ممکن است شما در یکی یا سه جزء آن توانایی نداشته باشید، ولی غالباً در یکی فاقد قاطعیت هستید.
ارتباط غیر صریح و آشکار: تمایل به زیادهگویی دارید و فاقد صراحت هستید. به جای این که به شوهرتان بگویید «چون از جلو سوپرمارکت رد میشوی ممکن است دو کیلو گوشت بخری»؟ میگویید «میدانم امروز به سلمانی میروی. راستی از خیابان سی و هشتم میگذاری»؟ مستقیماً تقاضا نمیکنید شوهرتان هم نمیداند چه میخواهید، به این خاطر آن چه میخواهید به دست نمیآورید. تمرین بیان مطالب به طور مستقیم و ساده و بدون شاخ و برگ میتواند الگوی رفتاری شما را تغییر دهد. ارتباط غیر صادقانه و قاطعیت دروغی: ظاهراً قاطعیت نشان میدهید، ولی در گفتارتان صداقت ندارید. شما میگویید «از دیدنت خوشحالم، مدتهاست که به تو فکر میکنم»، در حالی که این طور نیست و طرف این را میداند. این امر نمیتواند نزدیکی و صمیمیت ایجاد کند.
ارتباط نامتناسب: مسئلهی درستی را در وقت نامناسب مطرح میکنید. مثلاً موقعی که شوهرتان دربارهی روز سختی که در اداره داشته صحبت میکند، شما اشتباهات او را به میان میکشید و بحث میکنید. ممکن است شما صریح و صادق باشید، ولی رفتار سادهلوحانه و غیر بالغانهی شما در روابط ایجاد مشکل کند و به جای نزدیکی ایجاد فاصله نماید.
۳) نیمه قاطعیت: افراد ممکن است در یک بخش قاطعیت موفق شوند و در قسمت دیگر شکست بخورند. ممکن است بتوان احساسات دلسوزانهی خود را هر جا ابراز کرد، ولی به طور کلی نتوان احساسات خود را نشان داد. مردی ممکن است در اداره کاملاً حالت انفعالی داشته باشد، ولی در خانه مانند یک دیکتاتور رفتار کند یا این که در اداره یا ارتباطات اجتماعی قاطع باشد، ولی در مقابل همسرش نتواند قاطع عمل کند. تشخیص مرز قاطعیت خیلی باریک است. شما ممکن است در کار قاطع باشید، ولی با یک سرپرست، یک زیردست، یا فقط یک شخص به خصوص این طور نباشید. ممکن است شما در روابط فرد با فرد قاطع باشید، ولی در مقابل عدهای چنین نباشید. مثلاً خانمی با همه قاطع است، ولی در مقابل خدمتکاری که هفتگی برای او کار میکند این طور نیست یا بعضی از افراد در مقابل همه قاطع هستند به جز مادرزنشان.
۴) شخص با نقص رفتاری. بعضیها نمیتوانند تماس چشم در چشم برقرار کنند، با کسی حرفی بزنند و برخوردی داشته باشند، یا سر صحبت را باز کنند. این مهارتهای قاطعیت را میتوان یاد گرفت.
۵) شخص با موانع به خصوص: بعضیها میدانند چه میتوانند بکنند و قدرت انجام آن را هم دارند، ولی ترس از طرد شدن، خشم، کنجکاوی، انتقاد، نزدیکی، یا دلسوزی مانع از انجام کار آنها میشود.
▪ ایدههای نادرست: فرق بین تجاوز و قاطعیت را نمیدانید. میدانید چگونه کاری را انجام دهید، اما حق خود را در انجام آن مورد سؤال قرار میدهید.
▪ داشتن نظر اشتباه نسبت به واقعیات اجتماعی: انواع گوناگون روابطی را که با افراد مختلف وجود دارد درک نمیکنید. فکر میکنید با یک غریبه باید مانند یک دوست رفتار کرد. هیچ وقت به نظرتان نمیرسد که با غریبه مانند یک غریبه و با دوست مانند دوست باید رفتار کرد. به طور مثال یک بیمار جدید اعلام کرد «من به کسی اعتماد نمیکنم». تحقیقات نشان داد که او به کسانی که پول دارند یا دارای اطلاعات اقتصادی هستند اعتماد میکند.
▪ اشتباه او: فکر میکرد چون نمیتوان در همه چیز به کسی اعتماد کرد، پس باید به کسی اعتماد نکرد.
داشتن یک ایدهی اشتباه در واقعیت روانشناختی: شما در مورد نگرانی نگران هستید، در مورد اضطراب مضطرب میشوید، درک نمیکنید که در مواقعی، زندگی مشکلاتی پیش میآورد و اضطراب واکنش مناسبی است.
▪ مردی با یک سلسله مشکلات نزد من آمد: اخیراً پدرش به طور ناگهانی فوت کرده بود، همسرش به علت سرطان تحت عمل جراحی قرار گرفته بود، به تازگی کارش را از دست داده بود و پسرش هم زندانی شده بود. چون به خاطر این چیزها افسرده و ناامید شده بود فکر میکرد عصبی است. طبیعی است وقتی که زندگی این طور صریح حرف میزند شخص مضطرب و ناراحت میشود. به هر حال به جای گفتن این که «خوب من در موقعیت بدی هستم به همین علت ناراحتم» نتیجه میگیرید که «چون عصبی هستم خیلی نگرانم، پس بهتر است در فکر این امر باشم». به خاطر توجه به اختلال عصبی مانع خودانگیختگی خویش میشوید. در مواردی مانند آن چه ذکر کردم مطمئناً بهتر است به خویشاوندان و دوستان متوسل شوید تا به درمانگر.
▪ ندادن استقلال رأی به دیگران: فکر میکنید به خاطر دلایل منطقیتان دیگری نیز باید با شما هم عقیده باشد، ولی غالباً دیگری به علت نیازها، احساسات، و گرفتاریهایش نمیتواند با شما هم عقیده باشد. احساس میکنید تا زمانی که کار درستی انجام میدهید باید موفق و پیروز باشید: اگر این طور نشود عیب و علتی در کار شماست. واقعیت بدین صورت عمل نمیکند. شما ممکن است درخواست اضافه حقوق بکنید و مستحق آن هم باشید، ولی وضع اقتصادی مؤسسهی شما امکان پرداخت اضافه حقوق را نداشته باشد.
۶) شخص دارای عادات مزاحم: چون یاد گرفتهاید کارها را به طور نادرست انجام دهید ممکن است در کاری که میخواهید انجام دهید مشکل داشته باشید. من این عادات مزاحم را «سندرم ساندویچ بادام زمینی» مینامم. من برای بیمارانم این سندرم را با بیان داستان دو کارگری که با هم ناهار میخورند شروع میکنم. یکی سفرهی خود را باز کرد و ساندویچ خود را برداشت و گازی به آن زد و گفت: «اوه، دومرتبه ساندویچ بادام زمینی! من از ساندویچ بادام زمینی متنفرم». رفیقش به او گفت: «چرا به همسرت نمیگویی برای ناهارت این ساندویچ را درست نکند»؟ مرد اولی پاسخ داد: «همسرم! من ساندویچم را خودم درست میکنم». اگر بدانید رفتار ناخواستهی شما چیست ممکن است توانایی تغییر آن را داشته باشید. اما ممکن است بدانید رفتار ناخواستهی شما چیست، ولی هرگز به فکر تغییر آن نیفتید و به خوردن ساندویچ بادام زمینی ادامه دهید. سرگذشت «بیژن» که اخیراً دکترای خود را گرفته به علت مشکل شغلی نزد من آمد. او از درس دادن در کالج لذت میبرد، اما اخیراً کارش را خسته کننده و کسالتآور میدید. مذاکرات ما روشن ساخت که این امر از موقعی که پایان نامهی دکترای خود را مینوشت شروع شد. چون خیلی گرفتار بود نمیتوانست خود را کاملاً برای کلاس آماده کند، به این خاطر هر چه به نظرش میرسید تدریس میکرد. بعد از اتمام پایاننامه این عادت جدید خود را ادامه داد. «بیژن» متوجه شد این دروس نامرتب و سطحی است. وقوف بر این امر باعث ایجاد عدم رضایت و افسردگی او شد. این نکته به نظرش نرسیده بود که در این مورد کاری بکند. من داستان ساندویچ بادام زمینی را برای او گفتم. او قبول کرد که آماده ساختن دوباره دروس کلاس برای او امکان دارد. در وسط ترم بعدی تلفنی به من اطلاع داد که با آن کار لذت درس دادن دوباره برگشته است.
۷) فردی که با فرزندان خود مشکل قاطعیت دارد: پدران و مادران میخواهند فرزندانشان با قاطعیت رشد کرده افراد با عزتنفسی شوند، ولی آنها از درک این مطلب غافلند که مهارتهای مختلف قاطعیت لازم است تا شخص مستقل شود و بتواند با دیگران روابط نزدیک برقرار کند؛ ضمناً آنها نمیدانند که مشکلات قاطعیت آنها چگونه روی فرزندانشان اثر میگذارد. پدران و مادران باید نمونهی درست و صحیحی باشند. اگر فرزندتان ببیند شما به خود احترام میگذارید، برای منافع خود ایستادگی میکنید، صداقت نشان میدهید او هم یاد میگیرد این کارها را بکند. اگر شما در عمل خود را قاطع نشان ندهید، هر نوع گفتاری که داشته باشید و هر راهنمایی که بکنید باعث قاطعیت او نخواهد شد. دو نکته را به یاد داشته باشید:
الف) شما ممکن است به طور کلی کاملاً قاطع باشید ولی با فرزندانتان مشکل داشته باشید، چون میخواهید از تکرار بحثها و عدم موافقتهایی که بین شما و والدینتان وجود داشته جلوگیری کنید.
ب) اگر خودتان زندگی کاملی داشته باشید کمتر به نیابت از طرف آنها عمل میکنید و به آنها امکان میدهید تا خودشان راهشان را پیدا کنند.
نگارش یافته توسط محمود قوچانی
منبع : مردمان پورتال جوانان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست