سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

طرح الزام پذیرش دانشجویان دختر در محل زندگی


طرح الزام پذیرش دانشجویان دختر در محل زندگی
طرح الزام پذیرش دانشجویان دختر در محل زندگی در کمیته آموزش عالی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس بررسی شده است. با توجه به این‌که شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیر بومی گزینی است، مجلس این طرح را به این شورا ارجاع داده‌، تا مورد بررسی قرار گیرد. موضوع باید در شورای عالی انقلاب فرهنگی که اعضای شورا و نمایندگان مجلس و دستگاه‌های اجرایی حضور دارند، بررسی شود.با توجه به آن چه در آزمون سراسری سال ۸۷ پیش آمد، باید بحث بومی گزینی و کل سهمیه‌ها را مورد مطالعه قرار گیرد. در این راستا مقرر شده که جلسات مشترکی با شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیسیون آموزش و تحقیقات برگزار شود و بازنگری انجام گیرد تا مسایلی که در آزمون سراسری سال ۸۷ ایجاد شد، در سال ۸۸ تکرار نشود. یکی از مشکلات بومی‌گزینی که در حال حاضر اعمال شده، کاهش دسترسی دانشجویان نخبه به دانشگاه‌های برتر است، لذا باید تغییری که در بومی‌گزینی صورت می‌گیرد، به صورتی باشد که معایب آن به حداقل و محاسنش به حداکثر برسد. قاعدتا باید دسترسی به دانشگاه‌های برتر که در کشور مشخص هستند، را بر اساس توانمندی علمی مشخص کنیم و نهایتا سایر دانشگاه‌ها را باید بر اساس وضعیتی که می‌تواند مشکلات جا به جایی و مهاجرت را به حداقل برساند، داشته باشیم. رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در این باره می گوید: طی تعامل با شورای عالی انقلاب فرهنگی درصدد هستیم که دانشگاه‌های برتر و برگزیده کشور از قانون بومی گزینی پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها مستثنی شوند.
این دانشگاه‌ها باید به صورت کشوری در دسترس همه نخبگان کشور باشند، البته دانشگاه‌های دیگر می‌توانند به صورت بومی نسبت به پذیرش دانشجو اقدام کنند و بر اساس آن از مزایای بومی‌گزینی بهره‌مند شوند. از چند سال گذشته بحث بومی‌سازی در دوره‌های روزانه مطرح بوده است و از همان زمان نیز از زاویه عدالت اجتماعی منتقدین زیادی داشت، و برخی کارشناسان نظر مساعدی نسبت به آن نداشتند. این دسته از کارشناسان بر این باور بودند که بومی گزینی استعدادهای کشور را از دسترسی به فرصت‌های آموزش عالی محروم می‌سازد. بومی سازی بخشی از استعدادهای خوب در مناطق محروم و دورافتاده کشور را از فرصت تحصیل در دانشگاههای ممتاز محروم می‌کند.استعدادهای خوبی که در مناطق محرومند و زحمت کشیده و به نمرات و رتبه‌های بالایی از نظر علمی دست یافته‌اند، نباید از فرصت دسترسی به ظرفیت‌های مطلوب محروم شوند. اعمال بومی گزینی در کنکور امسال سبب شده تا بسیاری از کسانی که از نظر علمی واجد شرایط پذیرفته شدن بودند از این فرصت محروم شده و به این مساله اعتراض داشته باشند.لذا این دسته معتقدند طرح بومی سازی پذیرش دانشجو مانع از ورود دانش‌آموزان مستعد به دانشگاههای ممتاز می‌شود.
دانشگاه‌هایی نظیر شریف، تهران، شیراز، اصفهان، امیرکبیر و ...، سرمایه‌های ملی کشور هستند که به یک بوم خاص تعلق ندارند و همه مردم کشور باید فرصت مساوی برای ورود به این دانشگاه‌ها را داشته باشند به عنوان مثال حوزه علمیه قم که سرمایه ملی کشور است را که مگر می‌شود تنها به داوطلبان بومی اختصاص داد و داوطلبان و افراد شایسته سایر شهرها را به تحصیل در حوزه‌های علمیه شهر‌های خود محدود کرد. شاید اگر شرایط آموزش عالی در سراسر کشور یکسان بود می‌توانستیم بحث بومی پذیری را مطرح کنیم در حالی که پذیرش بومی در شرایط فعلی، محدودیت‌هایی را برای افراد شایسته و نخبه جهت تحصیل در دانشگاه‌های مورد علاقه آنها ایجاد می‌کند. هر گونه محدودیتی که منجر به حذف شانس تحصیل یک فرد شایسته و دارای رتبه برتر در یک دانشگاه برتر شود، صحیح و عادلانه نیست. از آنجا که بومی‌ گزینی مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است و مصوبات شورا باید توسط خود شورا تغییر کند، اگر مجلس در این زمینه تغییری اعمال کند، توسط شورای نگهبان رد خواهد شد. بر طبق فرمایشات مقام معظم رهبری که فرمودند اگر در کاری شورای عالی انقلاب فرهنگی وارد شد، مجلس دیگر وارد نشود و برعکس به همین دلیل طرح بومی‌گزینی به طور کامل به شورای عالی انقلاب فرهنگی سپرده شد.
نرگس محمودی
دانشجو
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید