جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

احیای قلبی ریوی


احیای قلبی ریوی
● باز كردن راه هوایی Air way
اولین قدم باز كردن راه هوایی فرد است .در فرد بیهوش تمامی ماهیچه ها شل شده اند.عضلات زبان و گردن هم از این قاعده مستثنی نیستند و احتمال دارد كه زبان به طرف حلق بر گردد و راه هوایی را مسدود كند .
كف دست را روی پیشانی مصدوم گذاشته و سر او را به طرف عقب بر گردانید . همزمان با این كار دست دیگر را زیر چانه او قرار داده و به سمت بالا فشار دهیدبه طوریكه دندانهای فك بالا و پایین در مقابل هم قرار گیرند . در صورت انجام صحیح این مراحل شما موفق به باز كردن را ه هوایی مصدوم خواهید شد .
مراقب باشید كه دهان فرد را بیش از حد باز نشود چون در این صورت ممكن است زبان به عقب برگردد و راه هوای را مسدود كند .
● دادن تنفس مصنوعی Breathing
▪ پس از بازكردن راه هوایی باید از وضعیت تنفس مصدوم أگاه باشید.ابتدا قفسه سینه فرد را برهنه كنید.
▪ اگر صورت مصدوم كبود و رنگ پریده باشد .
▪ نه جریان هوا از بینی و دهان فرد حس شو د و نه صدایی كه نشانگر جریان هوا باشد به گوش برسد.
▪ قفسه سینه حركت نداشته باشد.
تنفس وی قطع شده است و باید تنفس مصنوعی را آغاز كنید حتی اگر نتوانستید تشخیص دهید كه فرد مذكورتنفس دارد یا نه نفس مصنوعی را آغاز كنید چون اگر فرد تنفس داشته باشد شما در هنگام تنفس مصنوعی متوجه می شوید.
● تكنیك دادن تنفس مصنوعی
▪ سررابه عقب متمایل كنید به صورتیكه دهان كمی بازتر باشد (نحوه باز كردن راه هوایی در مبحث قبل آمده است.)با انگشتان دستی كه روی پیشانی مصدوم است سوراخهای بینی فرد را ببندید .
▪ دهان خود را روی دهان مصدوم بگذارید بطوریكه , لبهای شما كاملا اطراف دهان اورا بگیرد.با یك بازدم عمیق هوارا وارد دهان فرد مصدوم كنید.همزمان از گوشه چشم خودبه قفسه سینه فردنگاه كنید وببینید آیا هنگامی كه درون مجاری هوایی اومی دمید قفسه سینه بالا می رود یا نه ؟
▪ وقتی قفسه سینه فرد بالا می آید تنفس را قطع كنید ودهان خود را از دهان فرد دا كرده و بینی اورا آزاد بگذارید و خودتان برا ی تنفس بعدی نفس بگیرید.
▪ هنگام تنفس موثر سینه وشكم مصدوم بالاو پایین می آید , احیاگر حس می كند كه بادكنكی را پر میكند و پس از دمیدن حجم معینی , مقابل ورود هوای اضافه تر مقاومت احساس میكند .به تدریج رنگ پوست فرد از زردی و كبودی به صورتی تغییر می یابد.
● ماساژ قلبی Circulation
پس ازدادن یك یا دو تنفس مصنوعی در صورتیكه فرد تنفس خود را بازنیابد باید نبض فرد را كنترل كرد.
▪ طریقه كنترل كردن نبض :
ـ پس از آنكه تنفس مصنوعی تمام شد كف دست را از روی پیشانی فرد بر ندارید و دو انگشت دست دیگر را در وسط گردن بالای نای و حنجره روی برآمدگی جلوی گردن ( سیب آدم ) بگذارید .
ـ انگشتان خود را به آرامی به سمت پایین و كنار آن قسمت بلغزانید و سپس كمی فشار دهید . به مدت ۵-۱۰ ثانیه این كار را ادامه دهید تامطمئن شوید كه نبض را حس میكنید یا نه؟
ـ كنترل كردن نبض احتیاج به مهارت و دقت خاصی دارد شما نیز میتوانید با تمرین كردن و شركت در كارگاههای عملی احیا تنفسی این مهارت را كسب نمایید .
ـ اگر فرد نبض داشت به تنفس مصنوعی با اندزه’ دوازده بار در دقیقه ادامه دهید . بیشتر
ـ اگر فرد نبض نداشت باید بی درنگ ماساژ قلبی را همراه با تنفس مصنوعی آغاز كنید.زیرا فرد دچار ایست قلبی شده و احتمال دارد صدمات جبران ناپذیری به مغز وی برسد.
برای دادن یك ماساژ قلبی موثر علاوه بر اینكه باید ماساژ را با تكنیك صحیح انجام داد لازم است كه وی را در وضعیت مناسبی بخوابانید.
ـ بیمار را به پشت خوابانده , مطمئن شوید كه وی روی یك سطح سخت قرار گرفته است . اما اگر فرد در رختخواب یا هر سطح نرم دیگری است وقت را تلف نكنید و فقط كافیست كه اورا روی روی زمین بلغزانید یا اینكه یك تخته با هر شی صاف و سخت را از بین پشت او و ملحفه قراردهید .
ـ كنار مصدوم زانو بزنید .
ـ اخرین حددنده های او را با دو انگشت دستی كه بالای فرد نزدیكتر است بیابید انگشتان خود را بسمت بالا بلغزانید تا یك فرو رفتگی در محل اتصال دنده های دو طرف برسید .
ـ یك انگشت را در محل فرورفتگی بگذارید و انگشت دیگر را كنار آن قرار دهید سپس ته دست دیگر را در كنار آن دو انگشت قرار دهید .بعد ته دست دوم را روی دست اولی بگذارید .
ـ موقعیت بدن خود را طوری تنظیم كنید كه بازوها خم نشوند و شانه ها در امتداد نقطه اتكا دستها باشند . به اندازه ای بر جناغ فرد فشار وارد كنید كه ۴-۵ سانتی متر پایین برود.
ـ پس از انجام ۱۵ عدد ماساژ پشت سر هم ( این ۱۵ ماساژ در مدت ۱۱ ثانیه خواهد بود ) دو عددتنفس مصنوعی به فرد بدهید شما برای انجام این دو تنفس ۴ ثانیه فرصت دارید .این سیكل باید چهار بار در دقیقه تكرار شود برای اینكه بتوانید نسبت ۱۵:۲ را در هر دوره رعایت كنید بهتر است با هر ماساژ شماره آن را بلند بگویید .
ـ بعد از یك دقیقه وضعیت مصدوم را ازریابی كنید .
ـ اگر ضربان مداوم رگ گردن باز نگشته باشد دوباره احیای قلبی ریوی را با دو تنفس و ۱۵ ماساژ قلبی از سر بگیرید . شما برای انجام این دو تنفس و ۱۵ ماساژ , ۱۵ ثانیه فرصت دارید.
ـ این كار را برای مدت ۳ دقیقه دیگر ادامه دهید .
ـ اگر دراین مدت تنفس منظم فرد بازگشت نیازی به تكرار احیای قلبی ریوی نیست بلكه باید مرتب تنفس و نبض فرد را چك كنید .
ـ اگر تنفس منظم فرد برنگشت تنفس مصنوعی را با سرعت ۱۲ عدد در دقیقه شروع كنید و همزمان نبض فرد را چك كنید .
ـ توجه داشته باشید كه وقفه در انجام مراحل احیای قلبی ریوی بیشتر از ۵ ثانیه نشود.
منبع : پایگاه اینترنتی امدادگران ایران