سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

نقش زنده احزاب


نقش زنده احزاب
خانه احزاب ایران پس از روی کار آمدن دولت نهم که اعتقادی به کارحزبی و تشکیلاتی نداشت و رئیس آن همواره به حمایت نکردن احزاب از وی در جریان انتخابات ریاست جمهوری نهم افتخار می‌کرد، فرازو نشیب‌های زیادی را پشت سر گذاشت؛
از کاهش سطح فعالیت‌ها، قطع یارانه های سالانه، تحریم برگزاری جلسات در سالن‌های وزارت کشور گرفته تا ابطال انتخابات شورای مرکزی سوم توسط کمیسیون ماده ۱۰ احزاب وزارت کشور و رد درخواست برای گذاشتن میز احزاب در انتخابات شوراها! اما اینک پس از ۳ سال بالاخره زمینه‌های تشکیل میز احزاب برای نظارت بر انتخابات مجلس هشتم در وزارت کشور فراهم شده است.
تشکیل میز احزاب را باید ناشی از فعالیت‌های عملی و رایزنی های گسترده نمایندگان احزاب اصولگرایی دانست که طی یک انتخابات وارد شورای مرکزی خانه احزاب شدند.
محمد میرمحمدی نماینده قم در مجلس و عضو جدید شورای مرکزی خانه احزاب ایران فعال‌ترین فرد در این زمینه بود.
میرمحمدی روابط نزدیکی با مجموعه هواداران هاشمی رفسنجانی و هواداران دولت داشته و قدرت بیشتری برای رایزنی در جهت خواسته های خانه احزاب دارد.
میر محمدی مسئول کمیته روابط بین الملل خانه احزاب نیز هست. او به همراه مرتضوی کیاسری، مسئول کمیته نظارت برانتخابات خانه احزاب، تلاش بسیاری برای گذاشتن میز احزاب درستاد انتخابات وزارت کشور کردند.
مرتضوی کیاسری که فردی کاملا ناشناخته در صحنه سیاسی کشور بود با تشکیل حزب و عضویت در خانه احزاب و شرکت همیشگی و منظم در جلسات و همایش‌های خانه احزاب، توانست طی ۶سال پس از فعالیت رسمی خانه احزاب، به چهره‌ای درمیان احزاب عضو تبدیل شود و به شورای مرکزی راه یابد.
وی که جانبازی روشندل است دارای روحیه مستقلی است که او را در انجام کارها و مسئولیت‌های محوله پیگیر و دارای پشتکار کرده است.
میرمحمدی و مرتضوی کیاسری برای نخستین بار توانستند به نمایندگی از سوی خانه احزاب با احمد جنتی دبیر شورای نگهبان دیدار و مذاکره کرده و توافق وی را نیز برای تشکیل میز احزاب در ستاد انتخابات وزارت کشور جلب کنند.
آنها تقریبا با همه دست‌اندرکاران اجرایی انتخابات دروزارت کشور نیز دیدار و مذاکره کردند.
کاری که به دلیل جابه جایی پی درپی مسئولان وزارت کشور از معاونان سیاسی وزیرکشور گرفته تا مدیران کل انتخابات که معارفه های هفتگی داشتند، دشوار و وقت گیر بود.
حال این سئوال مطرح است که چرا اصولگرایان عضو خانه احزاب در زمینه فعالیت خانه احزاب در بخش انتخابات مجلس فعال شده اند؟ شاید بتوان ریشه این فعالیت را در تغییر نگاه آنان نسبت به جایگاه احزاب در روند سیاسی کشور جست‌وجو کرد.
حبیب الله عسگراولادی زمانی که توانست با رایزنی و گفت‌وگو با بهزاد نبوی مسائل داخلی خانه احزاب را حل کند در نخستین همایشی که پس از توافق بر سر اصلاح اساسنامه و انجام انتخابات جدید برای راه یابی تعدادی از اصولگرایان به شورای مرکزی برگزار شد گفت: در روزهای آخر عمرم قصد دارم ضرورت فعالیت احزاب را جا بیندازم تا باقیات الصالحات آخر عمرم باشد.
عسگراولادی که متعلق به طیف سنتی اصولگرایان است اینک باقیات الصالحات عمرش را درکنار آنچه که درگذشته تنها در ساختن مسجد و مدرسه و بیمارستان خلاصه می‌شد، جا انداختن ضرورت کارحزبی و تشکیلاتی قرارداده است. حال باید دید او تا چه اندازه موفق به بازکردن جایی تازه برای احزاب در تغییر و تحولات سیاسی کشور می‌شود.
اعضای شورای مرکزی خانه احزاب ازعملکرد عباس شیبانی نیز در این زمینه قدردانی می‌کنند اگر چه او تاکنون در مورد برخی مسائل ترجیح داد سکوت کند اما برای تشکیل میز احزاب فعال ظاهر شد.
مشخص نیست از وظایف و اختیارات میز احزاب در ستاد انتخابات وزارت کشور چه تعریفی شده است ولی به نظر می رسد کارکرد این میز نظارت بر سلامت انتخابات و حل مشکلات احزاب در رابطه با انتخابات باشد.
اگر چه خانه احزاب از هیچ اهرم قانونی برای دخالت در انتخابات برخوردار نیست اما می‌تواند با رایزنی و کدخدامنشی مشکلات احزاب را دررابطه با مسئولان اجرایی و نظارتی پیگیری کند و این میز را در طول انتخابات فعال و زنده نگه دارد، البته این نگرانی نیز وجود دارد که خانه احزاب در حالی که فاقد هرگونه وظیفه و یا اختیار قانونی است شریک برخی نارسایی های همیشگی در برگزاری انتخابات شود.
خانه احزاب همچنین در شرایط انتخابات که بهار کار حزبی و سیاسی است در پی برگزاری۲ همایش در روزهای پایانی هفته جاری است.
یک همایش که روز پنجشنبه برگزار می شود به سخنرانی بزرگان نظام اختصاص دارد که معمولا حاضرند در آستانه برگزاری انتخابات در این نوع برنامه‌ها که جنبه تبلیغاتی نیز دارد شرکت کرده و به عنوان یک تریبون از آن استفاده کنند.
در حالی که در شرایط غیر انتخاباتی اما و اگرهای زیادی برای شرکت دراین برنامه‌ها دارند.
همایش دیگر که روز جمعه برگزار خواهد شد به خود احزاب اختصاص دارد تا از چند ساعت برنامه همایش، برای اعلام برنامه‌ها و معرفی ائتلاف‌ها و نامزدهایشان بهره ببرند.
شورای مرکزی خانه احزاب به دنبال آن است تا از غلامعلی حداد عادل رئیس مجلس شورای اسلامی برای انجام سخنرانی همایش اول دعوت به عمل آورد.
منبع : روزنامه همشهری