یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا
استعفای فرشیدی و بقای اسکندری
استعفای مهندس محمود فرشیدی از وزارت آموزش و پرورش کار شجاعانه و در خور تحسینی بود که او را شایسته تقدیر میکند، میگویند در ژاپن مدیران در صورت عدم توفیق در اجرای وعدههای خود «هاراگیری» (یا خودکشی) میکنند که از نظر فرهنگ غنی اسلامی کاری ناشایست و ناپسند است. اما «استعفای» مدیری که توانایی پیشبرد اهداف در برنامههای اعلام شده و مصوب حوزه مدیریتی خود را ندارد امری نیکو و پسندیده است.
واقعیت این است که حتی مخالفان فرشیدی در مسند وزارت آموزش و پرورش نیز در مورد حسن نیت، تلاش و صداقت او تردید نداشته و ندارند. اما اداره وزارتخانهای با این درجه از اهمیت را خارج از توان او میدانستند. نگارنده ضمن تقدیر از زحمات خالصانه این خدمتگزار عزیز توفیقات بیشتری را در سایر سنگرها برای وی آرزو میکند.
اما وزیر دیگری در همین دولت همچنان اصرار دارد که با وجود نابسامانیها و ناهنجاریهای ناشی از سوء مدیریتش همچنان بر کرسی وزارت تکیه داده و وعدههای تحقق نیافته خود را هر روز رنگینتر از قبل تکرار نماید تا شاید با حلوا حلوا کردن کام ساده دلان ناآشنا با دانش کشاورزی را شیرین کند.
اسکندری که در هنگام اخذ رای اعتماد اصرار داشت تا برنامه یا بهتر بگوییم وعدههایی قابل سنجش و اندازهگیری ارائه دهد در پاسخ به تذکر مشفقانه دوستان و نزدیکان خود (از جمله نگارنده) مبنی بر خودداری از ارائه زمان دقیق (و بسیار کوتاه) برای تحقق وعدههای غیرممکن (نظیر خودکفا شدن در جو در مدت یکسال) میگفت: من برای وعدههایم زمان دقیق تعیین میکنم تا چنانچه در موعد آنها موفق نشدم خودم کنار بروم و در غیر این صورت مجلس مرا عزل کند.
این اظهارات در آن هنگام «متهورانه» و از سر صداقت و آزادگی از مقام و منصب تلقی شد و موجب شد وی رای بالایی برای رای اعتماد کسب کند. اما کمتر از یک سال زمان کافی بود تا بیپشتوانه بودن و ناتوانی این وزیر برای نمایندگان مجلس و دست اندرکاران محرز شود و موجب شود تا به وی عنوان اولین وزیر کابینه دولت اسلامی «استیضاح» شود.
با وجود تلاش گستردهای که برای سیاسی قلمدادن نمودن این استیضاح صورت گرفت و هزینهای که رییس جمهور برای نجات وی در مجلس شورای اسلامی پرداخت کرد، قریب به یکصد نفر به استیضاح وی رای مثبت (و جمع کثیری رای ممتنع) دادند. اکنون بیش از یک سال دیگر از آن هنگام میگذرد و حتی بسیاری از کسانی که معتقد بودند «استیضاح» وی زودهنگام بوده است و باید فرصت بیشتری به این وزیر پرتلاش و جهادگر داده شود،تردیدی ندارند که تحقق «وعدههای» اسکندری با عملکرد دانایی ستیز، پراکندن نیروهای متخصص، درگیری با تشکلها و تولیدکنندگان، بیتوجهی به مکاتبات و مطالبات انجمنهای علمی و اساتید دانشگاهها، شعلهور کردن اختلاف (جهادی-کشاورزی) بیتوجهی به حوزههای پژوهشی و فناوری بخش کشاورزی و عدم توجه و حتی پاسخ به نامههای نمایندگانی که دهها و گاهی صدها امضا در پای آن دیده میشود امکان ندارد.
واقعیت این است که اسکندری در همین دو سال هم رکوردهای بیسابقهای را در کارنامه خود ثبت کرده است. رکورد بالاترین واردات برنج در سال ۸۵، رکورد اولین واردات سیبزمینی خوراکی در دهه گذشته، بالاترین رکورد واردات حبوبات و پایینترین رکورد صادرات حبوبات، رکورد پایینترین سطح زیر کشت تولید پنبه در طی ۶۰ سال گذشته، رکورد واردات میوه در عین ثبت بالاترین قیمتهای غیرقابل باور میوه و سایر تولیدات کشاورزی، کاهش صادرات میگو، پایینترین رکورد تولید واکن دام و طیور طی دهه گذشته و اختلال جدی در کمیت و کیفیت تولیدات واکسن انسانی، وضعیت نابسامان شیلات، گرانی بیسابقه خوراک دام و طیور و گوشت، و فرآوردههای لبنی، توقف طرحها و پروژههای تحقیقاتی، ترک روز افزون نیروهای متخصص از وزارت جهاد کشاورزی، ناشایسته سالاری و تعویض مکرر مدیران موسسات پژوهشی کلان کشور، کاهش سی درصدی سطح زیر کشت چغندر قند و رکورد واردات شکر . .. مشکلاتی هستند که حتی در صورت استعفای مهندس اسکندری، سالها زمان برای اصلاح آن و بازگشت به شرایط سال ۱۳۸۴ نیاز دارد.
در یک کلام نه تنها هیچ یک از وعدههای مهندس اسکندری مبنی بر نیل به خودکفایی در تولید جو در یک سال، تولید ذرت و برنج در سه سال، شکر در چهار سال و افزایش ضریب خودکفایی در دانههای روغنی و روغن تا پایان برنامه چهارم تحقق نیافته و یا چشمانداز تحقق آن وجود ندارد، بلکه با قاطعیت میتوان ادعا نمود که واردات محصولات مورد وعده خودکفایی حتی گندم در دو سال گذشته نسبت به دو سال پیش از آن افزایش چشمگیری داشته و خودکفایی پایدار برخی محصولات مانند حبوبات (که همواره صادر کننده آن بودهایم) سیبزمینی خوراکی و پنبه نیز از کف رفته است!
اسکندری کافی است تنها به یکی از دهها وعده خود عمل کند: استعفا به دلیل ناتوانی! شاید با تحقق این وعده برخی بتوانند خود را مجاب کنند که اسکندری صداقت دارد و عدم تحقق وعدههای وی به دلایلی خارج از حوزه اختیارات وی بوده است!
ـدکتر بهزاد قرهیاضی
منبع : خبرگزاری آفتاب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست