جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

این ده نفر


این ده نفر
۱) محمود احمدی نژاد
رئیس جمهور ایران هفته گذشته در شرایطی هیات امنای حساب ذخیره ارزی را منحل کرد که خیلی از کارشناسان این تصمیم را در جهت اهداف رئیس جمهور مبنی بر خرج بی حساب و کتاب می دانند. همانطور که می دانید حساب ذخیره ارزی هشت سال پیش و در دوره اول ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی برای ایجاد ثبات برای درآمدهای نفتی، حفظ اقتصاد کشور در مقابل کاهش درآمدهای نفتی و کاهش سرمایه گذاری ایجاد شد. اداره این حساب را هیات امنایی برعهده داشت که برخی از اعضای اقتصادی هیات دولت عضوش بودند، اما اعلام شد هیات وزیران با این استدلال که باید موانع پیش روی استفاده مطلوب از حساب ذخیره ارزی برداشته شود، آیین نامه اجرایی ماده یک قانون برنامه چهارم توسعه را تغییر داده و وظایف هیات امنای حساب ذخیره ارزی را به کمیسیون اقتصادی دولت منتقل کرده است البته این تنها تصمیم اقتصادی احمدی نژاد نبود. او نرخ سود بانکی پیشنهادی خودش را هم ارائه کرد که مطابق با وعده یی بود که پیش از این داده بود. او گفته بود نرخ بهره بانکی باید زیر ده درصد باشد و در جدیدترین پیشنهاد او نرخ سود بانکی۱۰ درصد در نظر گرفته شده. در این باره البته رئیس کل بانک مرکزی سکوت کرده و چیزی نگفته، اما بعید است که اتفاق خاصی بیفتد و به احتمال فراوان همین سود ۱۰ درصد به تصویب می رسد. بالاخره سال آخر دولت نهم است و رئیس جمهور باید به وعده هایش عمل کند، حتی اگر این تصمیم ها به زیاندهی اقتصاد کشور منجر شود. خداوند آخر و عاقبت ما را به خیر کند.
۲) غلامحسین الهام
استاد غلامحسین الهام عضو حقوقدان شورای نگهبان اولین نفری بود که صبح روز بیست و هشتم خردادماه ۱۳۸۴ خبر راه یافتن محمود احمدی نژاد را به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد. پس از آن بود که خیلی ها از دوستی محمود احمدی نژاد و الهام سخن گفتند و گفتند که این عضو شورای نگهبان در دولت احمدی نژاد سمتی درجه یک می گیرد. این آدم ها البته فکرش را هم نمی کردند که الهام در دولت نهم چند شغل را همزمان در اختیار بگیرد. او اینک هم وزیر دادگستری است، هم سخنگوی دولت و هم رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و جالب اینکه هنوز عضو شورای نگهبان هم هست و گرچه مجلس چندی قبل قانونی را تصویب کرد که اعضای قوای سه گانه نمی توانند در شورای نگهبان عضویت داشته باشند، اما این قانون را شورای نگهبان مغایر با اصول قانون اساسی دانست و اینچنین به نفع عضو خود رای داد، اما آنچه سبب شد الهام به عنوان یکی از چهره های این هفته انتخاب شود، نامه یی بود که محمود احمدی نژاد در پاسخ به نامه سخنگوی دولتش نوشت که چندی قبل نوشته بود آماده است از مناصب دولتی اش کناره بگیرد. احمدی نژاد در نامه پرشور و احساسش به غلامحسین الهام که اشک خیلی ها را در آورد، نوشت؛ «اینجانب به اخلاص و فداکاری و اهتمام شما در راه خدمت بی منت به ملت بزرگ ایران واقفم و شما را برادری دلسوز و پرتلاش می دانم که در راه خدمتگزاری شب از روز و سر از پا نمی شناسید... پس ای برادر توکل کن و تحمل.» و این یعنی الهام در کابینه می ماند، با این تفاوت که آگاهان خبر از این می دهند که شغل پنجم الهام هم در راه است.
۳) محمدرضا باهنر
این آقای باهنر که رئیس فراکسیون اصولگرایان در مجلس هفتم بود، آدم جالبی است. او قبل از مرحله ثبت نام انتخابات مجلس هشتم گفته بود دیگر علاقه یی به مجلس نشینی ندارد و این یعنی او علاقه داشت به دولت بپیوندد. خیلی ها همان روزها گمانه زنی کردند که باهنر یا وزیر نفت می شود یا معاون اول، چون به عنوان نایب رئیس مجلس هفتم خدمات بسیاری را به دولت اصولگرای نهم کرده و در اینکه مجلس در بسیاری از مواقع برخلاف نظرات کارشناسی به نفع خواسته های دولت رای بدهد نقش مهمی را ایفا کرده بود. البته نفوذ استاد باهنر در مجلس و دولت دلایل بسیاری دارد که یکی از مهم ترین آنها نسبت فامیلی اش با مجتبی ثمره هاشمی مشاور ارشد و تئوریسین دولت نهم است. حتماً می دانید ثمره هاشمی خواهرزاده باهنر است و برای همین است که خیلی ها باهنر را «دایی جان باهنر» صدا می زنند. اما تازه ترین شاهکار باهنر تقدیر از نمایندگانی است که برای مجلس هشتم رای نیاورده اند، اما در طول مجلس هفتم همواره پشتیبان نایب رئیس اول مجلس در حمایت از دولت بوده اند. هفته گذشته سایت تابناک خبر از این داد که «محمدرضا باهنر درصدد است برای نمایندگان بازمانده از راهیابی به مجلس هشتم شغلی متناسب با شرایط آنها در نظر گیرد. احمد رسولی نژاد نماینده دماوند و فیروزکوه در خلال جلسه علنی چهارشنبه گذشته مجلس فرم هایی که توسط محمدرضا باهنر تهیه شده را بین نمایندگان بازمانده از راهیابی به مجلس هشتم توزیع کرد که از آنها خواسته شده ضمن ارائه گزارش سوابق کاری و تحصیلی خود اعلام کنند خواهان فعالیت در چه حوزه اجرایی هستند.» البته پس از این خبر مرتضی تمدن - که خودش احتمالاً به عنوان معاونت حقوقی و پارلمانی رئیس جمهور معرفی می شود - گفت در این نامه باهنر فقط از نمایندگان اصولگرا به خاطر همکاری شان در این چهار سال تشکر کرده بود. البته حتماً می دانید منظور از «همکاری» چیست دیگر؟
۴) محمدجعفر بهداد
سرانجام معاون ارتباطات و اطلاع رسانی ریاست جمهوری به عنوان مدیرعامل ایرنا انتخاب شد. پس از اینکه انتقادات از سیدجلال فیاضی مدیرعامل سابق ایرنا به دلیل اینکه ایرنا نتوانسته بود خدمات بی پایان دولت را منتشر کند، بالا گرفت، گمانه زنی های فراوانی صورت گرفت مبنی براینکه چه کسی جانشین فیاضی در ایرنا می شود و در این بین نام سه نفر بیش از بقیه شنیده می شود؛ مهدی کلهر، علی اکبر جوانفکر و محمدجعفر بهداد. مهدی کلهر که به عنوان برادر مرتضی آقاتهرانی رابطه بسیار خوبی با رئیس جمهور دارد، نپذیرفت که مدیرعامل ایرنا شود و علی اکبر جوانفکر به عنوان کسی که سابقه کار در ایرنا را در کارنامه دارد، شانس خوبی برای نشستن بر کرسی مدیرعاملی ایرنا داشت اما سرانجام محمدحسین صفارهرندی مثل سایر انتخاب هایش یکی از همکاران سابق خود در کیهان را به دیگران ترجیح داد و حکم مدیرعاملی را به نام بهداد زد. بهداد یکی از ستایشگران دولت نهم است و این یعنی احتمال اینکه خبرگزاری ایرنا هم به «رجانیوز»ی دیگری بدل شود، وجود دارد.
۵) غلامحسین نوذری
وزیر نفت هفته گذشته اعتراف ارزشمندی کرد و از تخلف دو میلیارد دلاری دولت نهم پرده برداشت. او در جمع نمایندگان مجلس اعتراف کرد در سال ۸۶ بدون اجازه مجلس حدود دو میلیارد دلار از منابع داخلی شرکت نفت را صرف واردات بنزین کرده است. در این باره سایت الف (منسوب به احمد توکلی) نوشت؛ «در سال ۸۶، دولت موظف بود با روش های مختلف از جمله سهمیه بندی، مصرف بنزین را محدود و حداکثر ۸/۳ میلیارد دلار بنزین وارد کند اما در عمل بدون اجازه و اطلاع مجلس، حدود ۷/۵ میلیارد دلار بنزین واردکرد که در نتیجه بخشی از تلاش ها برای مهار مصرف و واردات بنزین در سال ۸۶ خنثی شد. در نشست کمیسیون انرژی مجلس احمد توکلی و الیاس نادران از وزیر نفت پرسیدند که چرا وزارت نفت به طور شفاف و قانونی برای واردات کسری بنزین، لایحه دوفوریتی یا سه فوریتی به همراه استدلال به مجلس ارائه نداد و به انجام کار غیرقانونی متوسل شد؟ وزیر نفت در پاسخ گفت واردات بیش از مجوز قانونی را به دستور رئیس جمهور انجام داده است.» البته فردای روزی که این خبر منتشر شد، دفتر اطلاع رسانی ریاست جمهوری جوابیه یی را به روزنامه های منتشر کننده این خبر ارسال کرد که اقدام دولت را قانونی دانست، اما نمایندگان مجلس هنوز هم معتقدند که اقدام دولت غیرقانونی بوده است؛ اقدامی که با اعتراف غلامحسین نوذری لو رفت.
۶) فرهنگ معیری
در هفته گذشته یکی دیگر از سرمایه های سینمای ایران و از استادان و پیشکسوتان هنر چهره پردازی دار فانی را وداع گفت و جامعه سینمایی را عزادار کرد. مرحوم فرهنگ معیری از قدیمی های عرصه گریم ایران به حساب می آمد که در بیشتر آثار بهرام بیضایی به عنوان چهره پرداز و طراح گریم، هنر خود را به نمایش گذاشته بود. فرهنگ معیری سال ۱۳۲۲ در شهر مرند متولد شد. طراحی چهره پردازی فیلم هایی چون اشک سرما (عزیزالله حمیدنژاد)، رخساره (امیر قویدل)، سگ کشی (بهرام بیضایی)، پرواز در شب (رسول ملاقلی پور) و مادیان (علی ژکان) توسط او انجام شده است. معیری همچنین چهره پرداز فیلم هایی چون باشو غریبه کوچک، مسافران و شاید وقتی دیگر (بهرام بیضایی)، کانی مانگا (سیف الله داد)، طلسم (داریوش فرهنگ)، خانه عنکبوت (علیرضا داوودنژاد)، نقطه ضعف (محمدرضا اعلامی)، خط قرمز و سفر سنگ (مسعود کیمیایی) بوده است. مرحوم معیری برای فیلم های سگ کشی و مسافران نامزد دریافت سیمرغ جشنواره فجر و برای فیلم های اشک سرما و سگ کشی نامزد دریافت تندیس خانه سینما شد. پیکر مرحوم معیری در روستای چاران واقع در هجده کیلومتری جاده چالوس به خاک سپرده شد.
۷) ولادیمیر پوتین
جناب پوتین رفتنی نیست. هر که برود و بیاید، او در سیاست روسیه باقی می ماند. از در کاخ کرملین هم بیرون رود از پنجره آن بازمی گردد، فرقی هم نمی کند که در کاخ رئیس جمهور صدایش کنند یا دفتر نخست وزیر را اختیار کند. دیمیتری مدودوف چندی پیش پس از ادای سوگند به عنوان رئیس جمهور جدید روسیه، ولادیمیر پوتین را به عنوان نخست وزیر خود انتخاب کرد که مورد تایید پارلمان این کشور نیز قرار گرفت. پوتین نیز وزرای خود را معرفی کرد که چندان تغییری در کابینه پیش نیامد. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه و آناتولی سردیوکف وزیر دفاع و آلکسی کودرین وزیر اقتصاد در پست های خود ابقا شدند. علاوه بر آن دستیاران ارشد پوتین ایگور سیچن و ایگور شوالف در دوران نخست وزیری، نیز او را همراهی می کنند.
۸) ابراهیم حاتمی کیا
تقدیر در شب جشن کارگردانان و حضور در شبکه خبر باعث شد تا هفته گذشته ابراهیم که معمولاً کمتر اهل دیده شدن و حرف زدن است، تیترهای خبری متعددی را در رسانه های مختلف به خود اختصاص دهد. در هفته گذشته اولین عکس های فیلم جدید حاتمی کیا با نام «دعوت» روی یکی از خبرگزاری ها قرار گرفت. حاتمی کیا که ترجیح داده بود تولید این فیلم را در سکوت خبری سپری کند، در برنامه شبکه خبر به توضیحاتی درباره فیلمش پرداخت. او گفت «دعوت» فیلمی اپیزودیک با مضمونی اجتماعی است که به مسائل زنان می پردازد. حاتمی کیا همچنین در این برنامه خبر از ساخت فیلم تازه یی با نام «ققنوس» داد که به زودی وارد مرحله تولید خواهد شد. گفته می شود به احتمال فراوان «دعوت» عید فطر اکران خواهد شد و حاتمی کیا تا جشنواره فجر منتظر نخواهد ماند؛ چرا که او قصد دارد فیلم «ققنوس» را که بازگشتی دوباره به سینمای دفاع مقدس است برای حضور در جشنواره امسال آماده کند. «دعوت» که از ابتدای ساخت بر سر حضور بازیگران شناخته شده مناقشه یی میان علاقه مندان فیلمساز جریان ساز برانگیخته بود این هفته با خبری دیگر هم مورد توجه قرار گرفت. گفته می شود حاتمی کیا بنا به دلایل اعلام نشده یی یک اپیزود از این فیلم را که با بازی پژمان بازغی و لیلا اوتادی ساخته شده بود از نسخه نهایی حذف کرده است و همین امر منجر به واکنش ملایم بازغی در نخستین برنامه «مثلث شیشه یی» کار جدید رضا رشیدپور شد. گفته می شود «دعوت» فیلمی متفاوت در کارنامه حاتمی کیاست. باید منتظر ماند و دید.
۹) سرالکس فرگوسن
هنوز فصل شروع نشده بود که استاد در اظهارنظری عجیب و غریب گفت؛ «این بهترین تیمی است که تا حالا در اختیار داشته ام.» و این یعنی فرگوسن بزرگ از همان روز اول، از همان روز که شاگردانش را برای اولین تمرین پیش فصل گردهم آورده بود، می دانست که چه فصلی را پیش رو دارد و حالا که منچستر دهمین قهرمانی اش با فرگوسن را جشن گرفته و دارد خودش را برای فینال هفته آینده مقابل چلسی آماده می کند می شود عمق دید پیرمرد را درک کرد. فرگوسن با کمک کارلوس کرش با گردهم آوردن بازیکنانی درجه یک تیمی را شکل داد که تر و تمیز بازی می کرد، چه در هنگام دفاع و چه در زمان حمله و این مهم ترین دلیلی بود که سبب شد منچستر یونایتد قهرمان لیگ برتر انگلستان بشود و به فینال لیگ قهرمانان راه یابد؛ چیزی که اگر دو سال پیش آن روزها که منچستر و فرگوسن افت کرده بودند به هواداران یونایتد می گفتید، باور نمی کردند، چرا که خودشان هم متاثر از رسانه ها باورشان شده بود فرگوسن پیر شده و تیم شان باید مثل چلسی و لیورپول به دنبال مربیان جوان باشد. سرالکس اما ایستاد و مبارزه کرد و پس از آنکه مچ مورینیو مغرور را خواباند، امسال هم رو دست بزرگی به همه مربیان جوان و پیر انگلستان و اروپا، از رافا بنیتس و آرسن ونگر تا لوچانو اسپالتی و فرانک رایکارد زد و تیمش را تا اینجا بالا کشید. فرگوسن پس از قهرمانی در لیگ برتر انگلستان گفت؛ «به خودم افتخار می کنم.» و ما هم پس از تماشای بازی های من یو و طراوت و شادابی سرمربی هفتاد ساله اش گفتیم؛ «به تو افتخار می کنیم پیرمرد.»
۱۰) پپ گواردیولا
برای هواداران بارسلونا خیلی سخت بود که دو سال بدون جام بمانند. آن هم پس از آن فصل رویایی که بارساکمر بهترین تیم های اروپا را شکست و هم قهرمان لالیگا شد و هم قهرمان لیگ قهرمانان اروپا. مثل بسیاری از جاهای دنیا هم مدیران بارسا صلاح را در این دیدند که پس از شکست ها سرمربی تیم شان را تغییر بدهند. گمانه زنی ها البته خیلی زود شروع شد. عده یی می گفتند که ژوزه مورینیو سرمربی بارسا می شود و برخی از مذاکره سران بارسا با میشل لادروپ خبر می دادند. بعضی ها هم می گفتند لوران بلان به عنوان سرمربی بارسا معرفی می شود. اما در نهایت هیات مدیره بارسا اعلام کرد که پپ گواردیولا سرمربی بارسا شده است. گواردیولا را راستش خیلی وقت بود که ندیده بودیم. از آن روزهایی که از بارسا رفته بود به ایتالیا و بعد هم به قطر، فراموشش کرده بودیم و وقتی نامش را به عنوان سرمربی بارسا شنیدیم، ترسیدیم که انتخاب نامناسبی باشد. اما وقتی عکس های جدید او منتشر شد، دیدیم که آن جنم مربیگری در چهره اش است. پپ گواردیولا با تجربه بازی در تیم رویایی یوهان کرویف، بابی رابسون و لوئیس فن گال از رهبران خط میانی بارسا بود و به خاطر دادن پاس های بسکتبالی متمایز از سایر هافبک های دفاعی دنیا بود. او سال گذشته سرمربی تیم B بارسلونا بود و توانست این تیم را قهرمان دسته سوم لیگ اسپانیا کند. اما چیزی که نشان داد گواردیولا می تواند به مربی بزرگی بدل شود تمجید او از فرانک رایکارد بود. او گفت بارسا با فرانک رایکارد به سطح بالایی رسید و سعی می کند که بارسا را به دوران خوش رایکارد بازگرداند و این یعنی گواردیولا فهمیده که بارسای دوست داشتنی چگونه تیمی است، دانسته که چگونه باید با اطرافیانش رفتار کند و پی برده که برای آرام کردن تماشاگران از چه جملاتی استفاده کند. او تازه ۳۷ سالش است، اما می تواند به بزرگ ترین مربی کاتالونیا بدل شود. پپ ثابت کرده لیاقتش را دارد.
منبع : روزنامه اعتماد