شنبه, ۲۳ تیر, ۱۴۰۳ / 13 July, 2024
مجله ویستا

شکلات و کاهش خطر بیماری


شکلات و کاهش خطر بیماری
اگرچه بومی های مكزیك و اجداد اسپانیایی شان، اولین مصرف كنندگان دانه های تلخ كاكائو بوده اند و در متون قدیمی آنها، اشارات فراوانی به اثر انرژی زایی شكلات و كاكائو شده است، اما نخستین كسانی كه كاكائو را به شكل مدرن از دانه كاكائو استخراج كردند، هلندی ها بودند و بدین ترتیب شكلات های مدرن متولد شد.
نتایج یك بررسی كه روی تعدادی مرد هلندی انجام شده، نشان می دهد شانس ابتلا به انواع بیماری ها در كسانی كه شكلات مصرف می كنند، تقریباً ۵۰درصد كمتر از افرادی است كه شكلات نمی خورند. برایان یجیس- محقق ارشد مؤسسه ملی سلامت عمومی و محیط زیست- و همكارانش كه تحقیقات وسیعی در مورد اثرات میزان شكلات دریافتی در ۴۷۰ مرد ۶۵ تا ۸۴ ساله انجام دادند، به نتایج جالبی دست یافتند. متخصصان تغذیه حدوداً ۲۴ ماده غذایی حاوی شكلات را در رژیم غذایی مردان تحت مطالعه مشخص كردند، سپس میزان كاكائوی دریافتی در یك روز را در هر فرد اندازه گیری كردند و با توجه به مقدار كرم كاكائوی دریافتی فرد در هر روز، مردان تحت مطالعه را به ۳ دسته تقسیم كردند:
۱- افراد با میزان مصرف بسیار كم
۲- افراد با میزان مصرف متوسط
۳- افراد با میزان مصرف بسیار زیاد
بین كسانی كه حداكثر مصرف شكلات را داشتند(یعنی به طور میانگین ۴ گرم در روز)، میزان فشار خون سیستولی و دیاستولی، بین ۱/۲ تا ۷/۳ میلی متر جیوه، كمتر از دیگران گزارش شده است .
البته باید توجه داشت كه این نتایج، تنها مختص كسانی بود كه فقط شكلات مصرف می كردند و نه هیچ ماده شیرین دیگری. همچنین این نتایج در مورد افراد سیگاری، افراد غیرفعال(كه ورزش روزانه ندارند) و نیز افراد الكلی صدق نمی كرد.
اگرچه دریافت زیاد شكلات، میزان كالری دریافتی را بالا می برد و به عبارت بهتر، غذاهای حاوی شكلات، معمولاً جزو غذاهای پرانرژی طبقه بندی می شوند، اما شكلات، خطر ابتلا به بیماری های قلبی یا هر بیماری دیگری را تا حدود ۵۰درصد كاهش می دهد.
بر اساس تحقیقات انجام شده، شواهد زیادی در دست است كه ثابت می كند شكلات، فشار خون را كاهش داده و طول عمر را زیاد می كند، اما محققان بر این عقیده اند كه این دو عامل از نظر آماری با هم ارتباطی ندارند؛ بدین معنا كه مكانیسم دقیق عمل شكلات در بدن همچنان یك معماست.یافته های ما حاكی از آن است كه كاهش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی، بیشتر از اینكه به دلیل كاهش فشار خون باشد، به دلیل مكانیزم مرموز و خاصی است كه شكلات منشأ آن است.

رویترز-سلمی كریمی
منبع : روزنامه همشهری