دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
سندی برای آینده
![سندی برای آینده](/mag/i/2/xdl46.jpg)
سند چشمانداز نفت شاید واقعیترین جمله را در سرفصل خود آورده باشد چراکه سه سال قبل هنگامی که سیاست راه خود از اقتصاد را جدا ساخت بسیاری هشدار دادند اقتصاد نان سفره سیاست را خواهد برید. اگر دولتی با شعار نفت و سفره سکان اداره کشور را در دست گرفت، اکنون نه از نان خبری به گوش میرسد و نه سفره برای چشم انتظاری صبوری میکند. سند چشمانداز نفت آمده بود تا راه اعطای طلای سیاه را هموار سازد ولی شاید در هنگامه بحران سندسازی نیز راه به جایی نبرد. مردان نفتی دولت نهم هرچند که چندان با ثبات باقی نبودند تا برنامهریزی کنند ولی سندی را مهیا ساختند که سندی شد برای نمایش بحران اقتصاد. روزگاری عالمان اقتصادی هشدار میدادند اقتصاد نفتی قرار بود با درآمدهای سرشار سهساله به سوی اقتصاد بدون نفت رهسپار شود.
از همین روی نویسندگان برنامه در مقدمه چشمانداز آینده نفت یادآور شده بودند، آرمانگرایی نکردهاند و واقعبینی پیشه ساختهاند: «چشمانداز واقعبینی است و نه آرمانگرایی.» اما شاید قدری رویاسازی باشد، همکاری با شرکتهای بینالمللی در دورانی که یکی از شرق آسیا ساز مخالف میزند و دیگری از غرب نیمکره خاکی تهدید به قطع همکاری میکند. ساکنان قاره سبز هم چندان در اندیشه آرمانگرایی نبودند که اندک شرکتهای نفتیشان را از ایران بیرون کردند. سند چشمانداز نفت قصد داشت با همکاری بینالمللی و انس جهانی همراه نفت باشد و خاطره ماندگار از خود به جایگذارد. سند چشمانداز نفت تاکید داشت، در زمان مورد نظر باید با برنامههای تدوین شده نزدیک شود، سه سرفصل این سند نیز تاکید میکرد، کیفیت و کمیت برنامه به شیوهای تنظیم شده که در موعد مورد نظر برنامههای تدوین شده قابل تحقق باشد. نویسندگان این سند آنقدرها خوشبین بودند که حتی برای مشارکتهای مردمی نیز برنامهریزی کرده بودند. آنان در زمانی که شرکای خارجی دل از همکاری بریده بودند، قصد داشتند مشارکتهای مردمی را جذب کنند هرچند که این دو رویایی سخت دور بودند.
اگرچه برنامهنویسان کلام خود را با واقعبینی آغاز کرده بودند ولی در میانه راه سر به آرمانگرایی سپردند و چنین خواهان اجرای برنامه شدند: «منفینگری را باید رها کرد.» منفینگری شاید تحلیل مناسبی از آینده برنامه نباشد چراکه روزهای پاییزی سال ۸۷ نشان داد، منفینگری همان واقع بینی است و مثبت اندیشی شاید مصداق خیالبافی باشد. سند چشمانداز نفت به همکاری شرکای خارجی تاکید داشت ولی روزهای پاییزی خبرهای دردناکی در خود داشت.
برگریزان آغاز شده بود و ناامیدی موج میزد هنگامی که خبر رسید همزمان با افت بهای نفت اندک بازماندگان شرکتهای خارجی در ایران نیز کولهبار سفر بستهاند. نویسندگان برنامه نفت قصد کرده بودند دولتی نفتی را به دولت مبتنی بر نفت تغییر دهند ولی آنچه رخ داد دولتی وابسته به درآمدهای میلیاردی نفت بود. چه شاید محسن صفاییفراهانی قائم مقام سابق وزارت امور اقتصادی و دارایی نیکوترین تعبیر را به کار بست، هنگامی که تاکید کرد، سه سال سرمایههای نفتی را به تاراج گذاشتهایم. او به درآمدهایی اشاره داشت که صرف واردات کالاهای مصرفی شدند و هیچکدام راهی به تولید نبردند. سرفصل بخش اول سند چشمانداز نفت هنوز به انتها نرسیده بود که خبر رسید، حساب ذخیره ارزی نیز دیگر نه سرمایه در خود دارد و نه اندیشهای برای اندوختن سرمایههای جدید چراکه هرچه از نفت حاصل میشد، به سرعت هم راهکاری برای هزینه کردن آن سر از وزارتخانهای بیرون میآورد. ۹ اولویت اصلی برای آینده نفت شاید به زمانی مناسب برای اجرا نیاز داشت ولی برنامهنویسان دولتی جملگی ایدههای خود را در برنامهای آورده بودند که جایی برای اجرا نداشت.
اما شاید اصلیترین جمله در میانههای سند آمده باشد، جایی که اشاره میکند در افق سال ۱۴۰۴ ایران در میان آسیاییها نامی یگانه است و در جهان کشوری تعیینکننده ولی هنوز ۱۴۰۴ نرسیده و در ۱۳۸۷ اتفاقات دیگری رخ میدهد، شاید هم آینده را اینگونه باید ساخت چه «آینده آن نیست که میآید و آن است که دولتها میسازند.»
منبع : روزنامه کارگزاران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست