چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تماس غرب با حماس


تماس غرب با حماس
فرانسه روز گذشته تایید کرد طی چند ماه گذشته در تلاش برای درک بهتر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) که غزه را اداره می‌کند با رهبران این جنبش در تماس بوده است. دولت جورج بوش، رئیس‌جمهور ایالات‌متحده که اخیرا مذاکره با حماس و سایر گروه‌های مبارز فلسطینی را شبیه دادن باج به آلمان نازی در جنگ جهانی دوم دانست از فرانسه برای این تماس‌ها انتقاد کرد و گفت که این کار اقدامی بی‌فایده است.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی که گفته با حماس مذاکره نخواهد کرد درباره اقدام فرانسه اظهارنظر نکرده است. برنارد کوشنر، وزیر خارجه فرانسه روز گذشته در این رابطه گفت: فرانسه با حماس مذاکره نکرده است. (حماس در انتخاباتی کاملا آزاد در فلسطین به قدرت رسید اما با کودتایی به وسیله عباس و با حمایت امریکا و اسرائیل کرانه باختری را از دست داد و اکنون به حکومت در غزه ادامه می‌دهد).
کوشنر به رادیو اروپای یک گفت: این‌ها رابطه نیست، تماس است. ما تنها کشوری نیستیم که با آن‌ها تماس داریم. اگر می‌خواهیم نقشی ایفا کنیم باید بتوانیم مذاکره کنیم». کوشنر گزارش روزنامه فیگارو را به نقل از ایواوین دولامسوزیه، دیپلمات بازنشسته فرانسوی و سفیر سابق این کشور در عراق را تایید کرد که وی یک ماه پیش در غزه با اسماعیل هنیه، نخست‌وزیر حماس (فلسطین) و محمود زهار، از جمله رهبران برجسته این جنبش ملاقات کرده بود.
خبر این تماس‌ها چند روز پیش از دیدار برنامه‌ریزی شده کوشنر از منطقه، که شامل توقف در بیت‌اللحم در کرانه غربی خواهد بود، تایید شد. بوش کمتر از یک روز قبل از تایید تماس با حماس به دیدار خود از خاورمیانه که طی آن مخالفت خود را با تماس با حماس تکرار کرد، پایان داد.
شون مک‌براید، یکی از سخنگویان وزارت خارجه امریکا در پاسخ به خبر تماس فرانسه با حماس در واشنگتن به خبرنگاران گفت: ما معتقد نیستیم که این کار برای فرآیند آوردن صلح به منطقه مفید باشد.
در بیت‌المقدس اری مکل، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل گفت دولت او پیش‌تر موضوع این دیدارها را در بالاترین سطوح دولت فرانسه مطرح کرده و تضمین‌هایی دریافت کرده که تغییری در موضع فرانسه در ارتباط با حماس به وجود نیامده است.
مقامات اسرائیلی به شرط عدم افشای هویت‌شان گفتند اقدام فرانسه بخشی از نرمش کلی در مواضع اروپا نسبت به حماس است. آنان گفتند بسیاری از مقامات اروپایی از موضع (کنونی) اروپا ناراضی هستند و آن را غیرواقع‌بینانه می‌دانند و مایلند موضع جدیدی تدوین و اتخاذ شود. آنان گفتند این تماس‌ها بخشی از آن تلاش‌ها است.
دولت بوش علاوه بر طبقه‌بندی حماس به عنوان سازمانی تروریستی که مخالف حق موجودیت اسرائیل است، می‌گوید تماس با حماس عباس و نخست‌وزیر منصوب او که طرفدار مذاکره برای راه‌حلی دائمی بر مبنای تشکیل دو کشور بین اسرائیل و فلسطینیان است را تضعیف می‌کند.
اما به گفته اوبن دلاسوزیه طرف‌های صحبت او در حماس چیزی غیر از آنچه که تاکنون بارها به طور علنی گفته‌اند به او نگفتند. او گفت: آنان به من اطمینان دادند که آماده پذیرفتن کشور فلسطین در داخل مرزهای ۱۹۶۷ هستند، حرفی که نشاندهنده شناسایی غیرمستقیم اسرائیل است.
با این حال حماس همواره گفته است که یک چنین کشور فلسطینی فقط در صورتی می‌تواند تشکیل شود که اسرائیل از کلیه اراضی اشغالی ۱۹۶۷ خارج شود، قدمی که اسرائیل آماده برداشتن آن نیست. حماس اسرائیل را برای همیشه به رسمیت نخواهد شناخت و فقط اندیشه زیستن در کنار آن را برای ۱۰ تا ۱۵ سال به صورت متارکه جنگ می‌پذیرد.
حماس از اوت ۲۰۰۴ ممنوعیتی عمدتا موثر را درباره بمب‌گذاری‌های شهادت‌طلبانه در داخل مرزهای پس از ۱۹۶۷ اسرائیل به اجرا درآورده و در این مدت فقط چند مورد بمب‌گذاری به وسیله گروه‌های محلی در این مناطق انجام شده است.
حماس مشغول مذاکره با مصری‌ها بوده که کوشیده‌اند میانجی آتش‌بس در غزه بین اسرائیل و حماس باشند و به حملات راکتی حماس به اسرائیل و حملات اسرائیل به غزه خاتمه دهند و باعث مبادله زندانیان از جمله گیلاد شالیت، نظامی اسرائیلی شوند که در جریان عملیات حماس در ۲۵ ژوئن ۲۰۰۶ در داخل اسرائیل اسیر و به غزه منتقل شد.
کوشنر اعلام کرده نیکلا سارکوزی، رئیس‌جمهوری فرانسه، که از حامیان اسرائیل به شمار می‌آید ماه ژوئن رسما از اسرائیل دیدن خواهد کرد و چند ساعت نیز در اراضی فلسطینی خواهد بود اما با نمایندگان حماس مذاکره نخواهد کرد. اتحادیه‌اروپایی هم اعلام کرد به تحریم تماس‌های رسمی با حماس ادامه خواهد داد.
کوشنر گفت: حماس را «انعطاف‌پذیرتر از گذشته» یافته اما این جنبش هنوز مایل به شناسایی اسرائیل نیست. وی توضیح بیشتری نداد.
رهبران حماس گفته‌اند مایلند روابط بهتری با کشورهای اروپای غربی که از نظر آنان بیشتر از واشنگتن نسبت به مواضع حماس همدردی نشان می‌دهند، داشته باشند که این تمایل ضمنی آنان را به ایجاد شکاف بین امریکا و اروپایی‌ها بر سر این موضوع نشان می‌دهد.
تاکنون هر ۳ نامزد اصلی انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا گفته‌اند به سیاست دولت بوش در زمینه ممنوعیت مذاکره با حماس، تا وقتی که حماس به معیارهایی که پیشتر بر سر آنها توافق شده عمل نکند، ادامه خواهند داد. این معیارها شناسایی حق موجودیت اسرائیل، پذیرش توافق‌های قبلی بین فلسطین – اسرائیل و خاتمه دادن به خشونت را در برمی‌گیرند.
مترجم: علی ایثاری کسمایی
منبع: نیویورک تایمز
منبع : روزنامه جام‌جم