جمعه, ۲۰ مهر, ۱۴۰۳ / 11 October, 2024
مجله ویستا
زلاند نو
پیاده روی در قسمت های جنوبی جزیره، در ماههای گرم از جمله تفریحات جهانگردان محسوب می شود.
نیوزیلند (New Zealand) یا زلاند نو، کشوری است که زیبایی آن نتیجه زمین لرزه های متعدد است! کوهستانهای پر برف و یخ، رودخانه های خروشان، دریاچه های عمیق و شفاف، چشمه های آب گرم و گلهای جوشان از جمله مشخصه های بارز این کشور هستند.
در آنجا میتوان جنگلهای متعدد بومی، سواحل طولانی و متروک و طیف وسیعی از جانوران مختلف و کمیاب چون کیوی (kiwi نوعی مرغ سنگین و فاقد قدرت پرواز) که تنها در سواحل این کشور زندگی میکند نیز پیدا کرد.
هرنوع فعالیت پرتکاپوی هوای آزاد، از جمله پیاده رویهای طولانی، اسکی، کلک رانی (کلک قایق مسطح ساخته شده از الوار) و یکی از محبوبترین کارهای اهالی و جهانگردان، پرش از ارتفاع با طناب کشی که به آن bungy jumping میگویند، در انتظار ماجراجویان است.
در این کشور شما میتوانید با دلفینها شنا کنید، با بره های تازه راه افتاده به جست و خیز بپردازید، به تماشای نهنگها رفته و یا به صید قزل آلاهای فربه در رودخانه ها و نهرهای طبیعی بپردازید.
● زمان مناسب برای سفر
آب و هوای نیوزیلند هرگز آنقدر بد نیست که دلیلی برای نرفتن باشد. در تمام طول سال کارهایی برای انجام دادن و مناظری برای دیدن وجود دارد. ماههای گرمتر (نوامبر تا آوریل، معادل آبان تا فروردین) به خصوص در زمان تعطیلات مدارس، شلوغترین زمان هستند.
طبیعتا شهرهایی که پاتوق اسکی بازها هستند در ماههای زمستان شلوغترند. بهترین زمان برای سفری دور از جنجال و با خیالی آسوده، قبل یا بعد از زمان اوج تعطیلات کریسمس و تعطیلات مدارس است.
● تاریخ نیوزیلند، قبل از قرن بیستم
کشف نیوزیلند در حدود سالهای ۸۰۰ میلادی، به یک افسر ناوبر پولینزیایی (Polynesian مجموعه جزایری در اقیانوس آرام) به نام کوپه (Kupe) نسبت داده میشود. بنابر حکایات موجود، همسر کوپه هینه - ته (Hine-te-aparangi)، این کشور تازه کشف شده را ائوتیاروا (Aotearoa)، سرزمین ابر بلند سپید، نامگذاری کرد. مسکن گزینی مردم در نیوزیلند به طور مستمر از سال ۱۲۰۰ میلادی آغاز شد که در پی اولین افراد، روند مداوم مهاجرت مردم از موطن کوپه که هاوایکی (Hawaiki) نام داشت آغاز شد که از مسیر ثبت شده توسط کوپه به این سرزمین رسیدند.
فرهنگ این مردم در اصل پولینزیایی است که در طی قرنها در اثر تماس محدود با کشورهی زادگاه هر گروه از مهاجران، رشد یافته است. سیستم اجتماعی این کشور سیستم طبقاتی بوده و مقام و مرتبه اجتماعی از طریق رابطه خونی منتقل میشده است.
در سال ۱۶۴۲، کاشفی هلندی به نام ابل تاسمن (Abel Tasman)، مشغول گشت و گذار مختصری در ساحل غربی نیوزیلند بود، هنگامی که او قصد داشت در ساحل پیاده شود، تعدادی از کارکنان کشتی کشته و خورده شدند و به این ترتیب او دیگر کوچکترین علاقه ای برای ماندن در این ناحیه نداشت.
در سال ۱۷۶۹، کاپیتان جیمز هوک (James Cook) دورتا دور دو جزیره اصلی را با کشتی خود به نام (Endeavour) گشت. رویارویی اولیه با اهالی مائوری (Maori) خشونت آمیز بود اما کوک که تحت تاثیر شجاعت و روحیه خاص مائوریها قرار گرفته و امکانات بالقوه این سرزمین تازه یافته شده را تشخیص داده بود، قبل از حرکت به سوی استرالیا، این سرزمین را برای سلطنت بریتانیا تصرف کرد.
● آوکلند (Aukland) یک از شهرهای بزرگ نیوزلند
هنگامی که بریتانیایی ها مستعمره سازی در سرزمینهای قطبی را آغاز کردند، نیوزیلند در ابتدا به عنوان یکی از انشعابات موسسه اقتصادی استرالیا (Australian Enterprise) در زمینه صید نهنگ و خوک دریایی به شمار می آمد.
در حقیقیت، از سال ۱۸۳۹ تا ۱۸۴۱ این کشور در قلمرو قدرت نیو ساوث ولز (New South Wales منطقه ای در جنوب شرقی استرالیا) بوده است. در هر صورت، افزایش زیستگاههای اروپایی نشین به زودی مشکل ساز شد و نیاز فوری به یک سیاست مناسب برای حل و فصل اختلافات ارضی میان پاکه ها (Pakeha لغتی نیوزیلندی به معنای اروپاییان) و مائوریها احساس میشد.
در سال ۱۸۴۰، معاهده وایتنگی (Waitangi) به امضا رسید که بر طبق آن مائوریها فرمانداری کشور خود را به بریتانیا تسلیم کردند تا در مقابل از حمایت آنها و تضمین حفظ زمینهایشان از طرف بریتانیا بهره مند شوند.
اما رابطه میان مائوریها و پاکه ها، هرچند در برخی نواحی هماهنگ بود، اما در بخشهایی نیز خصمانه به نظر میرسید. دلایل این مشکلات متنوع و پیچیده بود، اما مهمترین ویژگی این دشمنیها، اختلاف بر سر زمین به شمار میرفت.
نبرد نورتلند (Northland War) که در طی سالهای ۱۸۴۴-۴۶ ادامه یافت، با جنگهای دیگری در استحکامات دیگر مائوریها، از جمله تاراناکی (Taranaki در سالهای ۶۱-۱۸۶۰ و ۶۹-۱۸۶۵) ، وایکاتو (Waikato ۱۸۶۳-۶۴) و ساحل شرقی (East Coast ۱۸۶۸-۷۲) ادامه یافت.
بالاخره جنگ به پایان رسید و هر چند نتیجه قطعی هیچ یک از آنها مشخص نبود، اما پاکه ها ادعای پیروزی داشتند.
● تاریخ معاصر
در اواخر قرن نوزدهم، همه چیز به طور موقت در آرامش قرار گرفت. کشف طلا در منطقه موجب شکوفایی و رونق بیشتر شد. از طرفی پرورش گوسفند در مقیاس گسترده نیز به معنای تبدیل شدن نیوزیلند به کشوری با بهره وری بالا و خودکفا بود. تغییرات اجتماعی فراگیر- حق رای برای زنان، تامین اجتماعی، حمایت از اتحادیه های صنفی و معرفی خدمات کودک یاری - اعتبار نیوزیلند را به عنوان کشوری علاقمند به اصلاحات تساوی گرانه، محکمتر کرد.
نیوزیلند در سال ۱۹۰۷ به مقام مملکت عضو جامعه ممالک مشترک المنافع بریتانیا رسید و در سال ۱۹۳۱ اعلام استقلال نمود. البته این استقلال تا سال ۱۹۴۷ به طور رسمی اعلام نشد. وضعیت اقتصادی تا زمان رکود اقتصادی جهانی در دهه ۸۰ و افزایش بیکاری، همچنان پر رونق بود. در حال حاضر اقتصاد نیوزیلند در وضعیتی تثبیت شده به سر میبرد که تا حد زیادی مدیون صادرات بوده است.
در میانه دهه ۸۰، نیوزیلند به خاطر موضعگیری ضد تسلیحات اتمی و مخالفت با آزمایشات اتمی فرانسه در اقیانوس آرام، مورد تشویق واقع شد، هرچند که این موضع گیری میتوانست به معنای رویارویی با آمریکا باشد.
● وضعیت فعلی
جمعیت مائوری در حال حاضر به طور فزاینده ای از جمعیت اروپایی نیوزیلند بیشتر شده است و یک تجدید حیات در فرهنگ مائوری موجب تاثیری اساسی و پایدار در جامعه نیوزیلند شده است. یکی از جنبه های بسیار دلگرم کننده این جنبش، پیدایش حرکتهای مشترک برای رسیدن به یکپارچگی فرهنگی میان مائوریها و پاکه ها است.
● خلاصه ای از رویدادهای سالیانه
تعدادی از رویدادهای فرهنگی قابل توجه نیوزیلند از این قرارند، برنامه تابستان که شامل مجموعه ای از جشنواره ها در اطراف شهر است. یک ماه تمام به جشنهایی برای تبادلات فرهنگی بومی و بین المللی اختصاص دارد، مسابقه پشم چینی قیچی طلایی، نمایشگاه کشاورزی، سوارکاری و سرگرمیهای بومی در کانتربوری (Canterbury Show).
● مشخصات نیوزیلند به طور اجمالی
▪ پایتخت : ولینگتن
▪ وسعت: ۲۶۸،۶۸۰ کیلومتر مربع
▪ جمعیت : ۴،۰۰۰،۰۰۰
▪ زبان رسمی :ا نگلیسی و مائوری
▪ مذهب : بیشتر مسیحی (۷۵%)
▪ پول رایج : دلار نیوزیلند معادل ۰.۶۳۶۴ دلار آمریکا
منبع : ایفستیوال
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست