جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
از هم با خبر شوید
یکی از راهکارهای موثر اخلاقی در اسلام برای تحکیم روابط خانوادگی و استحکام اجتماعی، برقراری ارتباط دوستانه با خویشاوندان است که اصطلاحا به آن «صله رحم» میگویند. «صله » به معنای وصل است، و در اصطلاح به احسان و اظهار عطوفت و رعایت حال دیگران گفته میشود. «رحم» به معنی جایگاه اولاد است و در اصطلاح به مادر گفته میشود. با این توصیف معنی اصطلاح صله رحم، محبت و رسیدگی و احسان نمودن به خویشان و نزدیکان است.
مسلمین موظفند روابط خانوادگی و فامیلی خویش را گرم و صمیمی نگاه داشته و از تنشهائی که موجب بهم خوردن روابط خوب خانوادگی است ، جلوگیری نمایند ، و از امور جزئی که موجب سوء ظنهای بیجا و سردیهای بیمورد است به راحتی بگذرند.
اسلام مسلمین را به حفظ روابط خوب و سالم خانوادگی، و زدودن عوامل کدورت، و برخورد پرجاذبه با کسانی که قطع رحم نموده و از فامیل بریدهاند ، تحریک و تشویق نموده و در مقابل قطع رحم و توقف ارتباط فامیلی را بسیار نکوهش کرده است.
● صله رحم در قرآن
صله رحم و رسیدگی به بستگان در قرآن به عنوان یک ارزش الهی واجب قلمداد شده و مومنین را به ادا، حق خویشاوندان توصیه نموده است: «حقوق خویشاوندان و مسکین را ادا کن...» (اسراء:۲۶)
یکی از بارزترین مصادیق این حقوق، در بیانی که خداوند در توصیف «اولوالالباب» (مومنان دارای خرد) فرموده، ذکر شده است: «کسانی که پیوند مییابند با آن کسانی که خداوند به پیوند با آنان امر فرموده است» .(رعد: ۲۹)
و برای تاکید بر این امر، گوشزد مینماید که من بر اعمال شما آگاه و مراقب شما هستم، مبادا کاهلی کنید: «نسبت به آن خدایی که به نام او از یکدیگر درخواست میکنید خویشتندار باشید؛ و نسبت به خویشاوندان کوتاهی نکنید ، همانا خداوند مراقب شماست.» (نساء: ۱)
از این آیه، ارزشمندی این عمل اخلاقی کاملاً مشهود است. اما در آیات دیگری بر این امر آنچنان تاکید شده که در ردیف پرستش خداوند قرار گرفته است: «خدا را بپرستید و هیچ چیز را شریک او قرار ندهید و به پدر و مادر و خویشان نیکی کنید...» (نساء: ۳۶)
در توضیح باید افزود که اصولاً در هر تعامل انسانی، در وجود هر رابطه اجتماعی نوعی قانونمندی وجود دارد. به تعبیر عامیانه هر کس نسبت به دیگری طلبهایی دارد که به اصطلاح قضایی، «حقوق» نامیده میشوند و بدهیهایی دارد که آنها را «مسئولیتها» مینامند. این امر بین هر مسلمانی با خویشاوندانش حاکم است و باید ادا گردد و صله رحم یکی از این حقوق و بلکه عامل مهمی بر ادا، این حقوق است. احساس الفت و انس با نزدیکان و خویشاوندان، باعث نوعی رضایتمندی اجتماعی میگردد ، رضایتمندیی که باعث شکوفایی فرهنگی و رشد و تعال زندگی انسانی میگردد.
● صله رحم در احادیث
در سنت رسول اکرم (ص) و مکتب اهل بیت (ع) نیز در خصوص صله رحم تاکیدات و ارشادات متعددی وجود دارد که جهت رعایت اختصار به برخی از آنها اشاره میگردد:
۱) پیامبر اکرم(ص) در اواخر عمر در جمع یاران و صحابه خویش فرمودند: «به شما جامعه حاضر زمان خودم و غیر زمان خودم و آنان که در صلب پدران و رحم مادران هستند و تا قیامت، وصیت میکنم صله رحم نمایند، اگر چه رنج یک سال سفر داشته باشد،همانا صله رحم از (اهم احکام) دین است.» (بحار، ج ۷۴، ص ۱۰۳- ۱۰۵)
۲) رسول اکرم (ص) فرمود: «صله رحم کن، اگر چه شربتی از آب باشد، و برترین مرحله صله رحم خودداری از آزار اوست». (بحار، ج ۷۴، ص ۱۰۳)
۳) پیامبر اکرم (ص) فرمود: «در دنیا صله رحم کنید گرچه به ادا، یک سلام باشد». (بحار، ج ۷۴، ص۱۰۴)
۴) امیرمومنان (ع) نیز به فرزندش چنین سفارش میکند: «خویشانت را گرامی بدار، زیرا آنان بال و پری هستند که با آنان پرواز میکنی و اصل و ریشه تو میباشند که به ایشان باز میگردی و دست (یاور) تو هستند که با آنها (به دشمن) حمله میکنی (و پیروز میشوی)». (بحارالانوار، ج ۷۴، ص۱۰۵)
کسی که میخواهد یک صله کننده واقعی باشد باید آمادگی داشته باشد که انواع کمکهای عاطفی، کمکهای فکری، کمکهای مالی و حتی کمکهای جانی را بر خویشان خود داشته باشد و آنان را از آزار و اذیت خویش در امان نگاه دارد.
● مصادیق صله رحم
نظام گسترده و کامل اخلاقی که در مکتب اهل بیت (ع) تبیین شده است، در خصوص مصادیق صله رحم نیز بیاناتی دارد که به شفافی اعمالی را که ماهیتاً صله رحم محسوب میشود، بیان نموده است؛ از آن جمله:
۱) به دیدار خویشان رفتن، (امام صادق (ع))
۲) در هنگام مسافرت به خویشان و بستگان نامه نوشتن، (امام صادق (ع))
۳) خودداری کردن از اذیت و آزار آنان، (امام صادق (ع)) (اصول کافی، ج ۲، ۱۵۱و ۱۵۲)
۴) رسیدگی و دستگیری مالی به خویشان، (امام علی (ع)) (نهجالبلاغه، خطبه ۱۴۲)
کسی که میخواهد یک صله کننده واقعی باشد باید آمادگی داشته باشد که انواع کمکهای عاطفی، کمکهای فکری، کمکهای مالی و حتی کمکهای جانی را بر خویشان خود داشته باشد و آنان را از آزار و اذیت خویش در امان نگاه دارد.
● فواید صله رحم
در روایات منقول از اهل بیت (ع)، فواید متعدد و قابل توجهی برای صله بیان شدهاست که به اختصار به آنها اشاره میگردد:
۱) صله ارحام اعمال را پاکیزه مینماید، (امام باقر(ع))
۲) اموال را زیاد میکند (امام باقر(ع))
۳) بلا را دفع میسازد (امام باقر(ع))
۴) مرگ را به تاخیر میاندازد، (امام باقر(ع))
۵) حساب انسان را در قیامت آسان میکند، (امام صادق(ع))
۶) اخلاق انسان را نیکو میکند، (امام صادق(ع))
۷) آدمی را از گناه حفظ مینماید، (امام صادق(ع))
۸) اجر صد شهید را به او عنایت میکند (پیامبر(ص))
۹) هر قدمی که به سوی صله و رحم برمیدارد، موجب چهل هزار حسنه، و محو چهل هزار سیئه، و ترفیع چهل هزار مقام است، (پیامبر(ص))
۱۰) دارای مقام کسی میشود که صد سال با صبر و خلوص خدا را عبادت کرده باشد (پیامبر(ص))
۱۱) جایگاه رهبران عادل در بهشت به او داده میشود (پیامبر(ص)) (بحارالانوار جلد ۷۴ صفحه ۱۱۱تا ۱۲۶)
منبع : نشریه بشری خانواده- با تلخیص
تنظیم برای تبیان : داوودی
تنظیم برای تبیان : داوودی
منبع : تبیان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست