یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
آیا شما خوشبین هستید ؟
مثبت اندیشی چیزی فراتر از اعتقاد کورکورانه است و قدرت آن بر زندگی انسانها بسیار زیاد و شگفت انگیز است .
خوشبین ها تقریباً درهمه ی جنبه های زندگی بهتر از بدبین ها عمل می کنند ومعمولا به موفقیتهای بیشتری نائل شده و از موفقیتهای اجتماعی لذت بیشتری می برند . انسانهای خوشبین همچنین کمتر مستعد پذیرش افسردگی و بیماریهای جسمی هستند . " مارتین ای . پی . سلیگمن " پروفسور روانشناسی دانشگاه پنسیلوانیا می گوید : " شواهدی وجود دارد که خوشبینی ، سیستم دفاعی وحفاظتی بدن را تقویت می کند ."
روانشناسان معتقدند خوشبینی وبدبینی ، عاداتی هستند که ما از زمان کودکی می آموزیم و والدین ما الگو و سرمشق ها ی ما هستند . به یاد بیاورید هنگامی که در اثر ترکیدن لوله آب ، خانه جدید شما غرق آب شد، پدر شما آه و ناله کرد که " چرا من چنین خانه بدی را انتخاب کردم ؟ " یا گفت : " در قرار داد ما تضمین شده که همه چیز بی عیب و نقص باشد، بنابراین من از معمار ساختمان می خواهم لوله کشی ساختمان را تعمیر کرده و خسارت به وجود آمده را جبران کند"؟ سلیگمن می گوید : " خوشبینی ، یک روش عادی برای توضیح شکستها به خودتان است ".
انسان بدبین معتقد است اتفاقات بد ، از شرایطی دائمی و ثابت نشأت می گیرد: " من در امتحان ریاضی مردود شدم ، چون استعداد یادگیری اعداد و ارقام را ندارم " و اتفاقات خوب ، از شرایطی موقتی ناشی می شود: " همسرم امروز به من یک شاخه گل هدیه کرد ، چون روز کاری خوبی داشته ". اما انسان خوشبین ، شکست را به عوامل موقتی نسبت می دهد " من در امتحان رد شدم چون دقت نکردم " و موقعیت های مطلوب را به عوامل پایدار: " او برای من گل هدیه آورد، چون مرا دوست دارد ".
بدبین اجازه می دهد ناامیدی در بخشی از زندگی اش وارد شود و به سایر بخشها نفوذ و سرایت کند . به عنوان مثال وقتی به شخصی گفته می شود به طور موقتی از کار بر کنار شده است ، انسان بدبین نه تنها به خاطر از دست دادن شغل خود احساس بدی دارد بلکه نگرانی اش را به سایر ابعاد زندگی خود منتقل کرده ، ابراز می کند که زندگی زناشویی اش در معرض خطر است و فرزندانش غیر قابل کنترل هستند، اما انسان خوشبین اجازه نمی دهد یک شکست ، تما م زندگی او را محدود کند ، او با خود فکر می کند " پس من در این شرایط، شغلی ندارم ، ولی من وهمسرم هنوز رابطه خیلی خوب و نزدیکی با هم داریم و فرزندانمان مایه افتخار ما هستند ".
وقتی مشکلی پیش می آید و کارها خراب می شود، بدبین ها خود را سرزنش می کنند : برای مثال اگر راننده دیگری به ماشین پارک شده آنها خسارت وارد کند ، آنها خود را سرزنش می کنند که چرا ماشین را در جای نامناسبی پارک کرده اند . اما انسان خوشبین چنین مشکلی را به اتفاق نسبت می دهد یا سعی می کند راه جدیدی پیدا کند : " دفعه بعد ماشین را در جایی که ماشین های کمتری وجود دارد ، پارک می کنم ."
● آیا شما هم می خواهید یک انسان خوشبین باشید ؟
خوشبختانه عادتهای فرا گرفته شده می توانند به فراموشی سپرده شوند. تازه ترین تحقیقات نشان می دهد که خوشبینی ، مهارتی است که هر انسانی می تواند به خوبی آن را فراگیرد . در اینجا یک برنامه چهار مرحله ای توصیه می کنیم که به شما کمک می کند تا مثبت بیندیشید:
۱) با افکار منفی مبارزه کنید
فرض کنید با تأخیر به محل کار خود رسیده اید ، پیش از آنکه خود را سرزنش کنید و بگویید : " من همیشه دیر می رسم " از خود ارزیابی دقیق و درستی داشته باشید. سعی کنید به خاطر بیاورید آخرین باری که با تأخیر به محل کارخود رسیدید ، چه زمانی بود، دیروز ؟ نه ، هشت هفته پیش . آیا تأخیر شما به این دلیل بود که برای جدا شدن از رختخواب تنبلی کردید؟ نه ، پسر نوجوان شما دیشب باک ماشین را خالی کرده بود و شما مجبور شدید برا ی پر کردن باک ماشین به پمپ بنزین بروید .
بدترین فیلمنامه را تصور کنید که بر خلاف انتظار، بهترین فیلم را در پی داشته باشد ؛ شما آه و ناله می کنید که " من حتما اخراج خواهم شد "، اما ، شاید رئیس شما در ترافیک گیر افتاده باشد و حتی دیرتر از شما به محل کار برسد . در مرحله بعد ، سناریویی را که احتمال وقوعش بیشتر است ، مجسم کنید : همچنان که شما با دستپاچگی و به سرعت به سمت میز کار خود می روید ، رئیس با اخم وعصبانیت به شما نگاه می کند . دستپاچه کننده و باعث شرمندگی است ، ولی کشنده که نیست .
در نتیجه به فکر یافتن یک راه حل باشید . یا در وقت صرف نهارهم کار کنید یا چند دقیقه زودتر خانه را ترک کنید تا در صورت بروز تأخیرهای پیش بینی نشده ، فرصت کافی در اختیار داشته باشید.
۲) برنده بودن را تمرین کنید
" در امتحانات ، افرادی که تصور می کنند نتیجه خوبی خواهند گرفت و موفق خواهند بود، بسیار بهتر از آنانی که از خود انتظار مردود شدن دارند، عمل می کنند ، اگر برای امتحانی که در پیش دارید ، احساس نگرانی می کنید ، پیش از روز امتحان ، خود را مجسم کنید در حالی که سرجلسه امتحان نشسته اید و برگه امتحان در مقابلتان قرار دارد و شما با یاد خداوند و کمک خواستن از او شروع به خواندن سؤالات کرده و به خوبی به آنها پاسخ می دهید . درهنگام مواجهه با صحنه واقعی ، این تمرین فکری به شما اطمینان و نیروی اراده خواهد داد.
۳) به خودتان اعتبار و ارزش بدهید
به موفقیت های خود در گذشته اعتراف کنید . اتفاقات خوبی را که برای شما به وجود آمده ، به عنوان نتیجه تلاش های خودتان تجزیه و تحلیل کنید . " عکس هایی که در تعطیلات گرفتید ، عالی بودند نه به این خاطر که دوربین به خوبی ساخته و طراحی شده بود ، بلکه به خاطر مهارت شما در زمینه نور و ترکیب اجزای صحنه ." " مهمانی شما در فضای باز موفقیت آمیز بود، نه به این دلیل که هوا خوب و مساعد بود ، بلکه این موفقیت به خاطر تدارک خوب و مهارت های اجتماعی شما بوده است ." از موفقیت ها ی خود تجلیل کنید ( موفقیت های خود را جشن بگیرید ) : " من قفل در را تعمیر کردم بدون این که مجبور باشم از نجار کمک بخواهم ، حالا من به شیوه جدیدی با خود رفتار خواهم کرد ." احساس افتخار و مباهات ، نسبت به کمالات و فضایل خود ، برای شما یک احساس خود ارزشی می سازد.
۴) برا ی خود ، هدف تعیین کنید
دقیقاً تعیین کنید که قصد دارید چه کاری انجام دهید . مثلا ً متعهد شوید که هفته ای یک بار به صورت داوطلبانه در مؤسسات خیریه فعالیت کنید . هدفهای بزرگ را به هدفهای کوچکتر تقسیم کنید ، تا زیر بار سنگین وظایفتان فلج نشوید. با دستیابی به هر هدف اولیه ، شاهد یک پیشرفت خواهید بود. شما در مورد آنچه در آینده اتفاق می افتد ، احساس انرژی و هیجان خواهید داشت و این ، نشانه و قدرت یک انسان خوشبین است .
منبع : تبیان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست