شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا
آمریکا و باتلاق دیگری به نام لبنان
با ارسال هواپیماهای غول پیكر آمریكایی حامل انواع سلاح و مهمات به لبنان به بهانه حمایت از دولت این كشور برای مبارزه با به اصطلاح پدیده تروریسم، بحران لبنان كه جزیی از بحران منطقه محسوب می شود وارد مرحله جدیدی شده است. از بیروت ، آمریكایی ها كه پس از چشیدن طعم تلخ بمب گذاری سال ۱۹۸۳مقر نیروهای دریایی آمریكا نزدیك فرودگاه بیروت كه حدود ۲۶۰ كشته و دهها زخمی برجای گذاشت، جرأت اعزام نیرو و مداخله مستقیم نظامی در این كشور حساس خاورمیانه را به خود نداده اند این بار با سوء استفاده ازاوضاع آشفته این كشور سیل مهمات و تجهیزات جنگی را(براساس آنچه كه گفته می شود به درخواست دولت فواد سنیوره) وارد بیروت كرده اند.
ورود این سلاح ها به لبنان در واقع بیانگر اهداف وراهبردهای آمریكا در منطقه و استفاده از لبنان به عنوان وسیله ای برای تحقق این اهداف محسوب می شود اما آیا این اقدام سبب خواهد شد تا تروریسم در لبنان پایان یابد یا این كشور دچار جنگی قومی و فتنه مذهبی خواهد شد و یا اینكه سبب خواهد شد آمریكا همزمان با عراق وارد باتلاق دیگری به نام لبنان شود؟ موضوع حمایت نظامی آمریكا از دولت فواد سنیوره نخست وزیر لبنان پس از حمایتهای سیاسی از وی دارای ملاحظاتی است كه در پی می آید.
● ورود حجم سنگینی از سلاح و مهمات برای مبارزه با گروهی كوچك به نام « فتح الاسلام»:
هرچند دولت لبنان اعلام می كند كمك های نظامی ارسالی آمریكا بخش اندكی از كمكهای درخواستی دولت لبنان محسوب می شود و این كمك ها ادامه خواهد یافت اما یكی از اهداف ارسال این محموله های نظامی و مشكوك،كمك به مبارزه دولت سنیوره و ارتش این كشور با افراد گروه كوچك و سلفی فتح الاسلام است كه از چندی قبل در اردوگاه فلسطینی نهرالبارد در حال درگیری با نیروهای ارتش لبنان هستند.
در این میان دو موضوع قابل توجه است : نخست اینكه آیا مبارزه با این گروه نیاز به این حجم از سلاح و مهمات داشت؟ و دوم آیا نیروهای ارتش لبنان كه نه تجربه چندانی دارند و نه آموزشهای لازم را برای استفاده از سلاح های اهدایی آمریكا دیده اند آیا می توانند از آنها استفاده كنند.
همین امر ممكن است باعث باز شدن پای كارشناسان و نظامیان آمریكایی به بهانه آموزش و نظارت بر استفاده از سلاح ها به لبنان و محكم كردن جای پای خود در منطقه شود.
● حمایت از دولت سنیوره در برابر مخالفان :
یكی از اهداف مهم آمریكا در ارسال كمك های نظامی ، حمایت از دولت فواد سنیوره كه از سوی مخالفان خود غیر مشروع و غیر قانونی تلقی می شود است.در واقع از دیدگاه مخالفان دولت كنونی لبنان ، نخست وزیر این كشور از نظر بین المللی به شدت از سوی آمریكاو چند كشور غربی مورد حمایت قرار گرفته و واشنگتن و كشورهای غربی برای دستیابی به اهداف خود در منطقه و عمل به تعهداتی كه به اسراییل دارند چاره ای جز حمایت از دولت سنیوره ندارند.اما این حمایت نظامی آمریكا با استدلال دولت در مورد سلاح مقاومت در تعارض و چالش است.بسیاری از تحلیلگران سیاسی می گویند حال كه وقایع اردوگاه نهرالبارد ثابت كرد ارتش این كشور به دلیل فقدان تجربه و نداشتن سلاح كافی توان سركوب گروه كوچكی مانند فتح الاسلام را ندارد چگونه خواهد توانست بدون اتكا به سلاح مقاوت در برابر تهدیدهای همیشگی رژیم صهیونیستی ایستادگی كند.
و آیا در این بین اتكا داشتن به سلاح مقاومت كه همواره درجهت آزادسازی خاك لبنان وحمایت از مردم این كشور استفاده شده بهتر و شایسته تراز دریافت سلاح از آمریكا كه حمایت آن از رژیم صهیونیستی برای همه به ویژه برای لبنانی ها آشكار شده نیست؟
● مقدمه چینی برای خلع سلاح حزب الله :
آمریكا و فرانسه به عنوان بانیان تصویب قطعنامه ۱۵۵۹شورای امنیت در تابستان سال ۱۳۸۳در مورد لبنان همواره مصر بر اجرای بندی از آن هستند كه خلع سلاح حزب الله را خواستار می شود. هرچند در این قطعنامه اشاره مستقیمی به حزب الله نشده اما می گوید گروههای شبه نظامی در لبنان باید خلع سلاح شده و سلاح در انحصار ارتش لبنان باشد و نیروهای ارتش باید به تمام نقاط این كشور سیطره یابند ( همان آروزی دیرینه رژیم صهیونیستی ) .
در واقع واشنگتن با ارسال سلاحهای كنونی تحت عنوان كمك نظامی كه بنا به اعلام الیاس المر وزیر دفاع لبنان تا چند سال دیگر هم ادامه خواهد یافت ، سعی می كند با تجهیز ارتش لبنان، زمینه های خلع سلاح حزب الله را نیز فراهم كند. اما در صورت تحقق چنین سناریویی ، به یقین وابستگی شدید ارتش لبنان به تجهیزات آمریكایی به عنوان یكی از نقاط ضعف همیشگی برای این كشور خواهد بود زیرا آمریكا هیچگاه حاضر نخواهد بود ارتش لبنان به اندازه ای قوی شود كه حتی بتواند در برابر اسراییل مقاومت كند چه رسد به آنكه بتواند قدرت تهاجمی نیز داشته باشد.
● تقویت گروه ۱۴مارس و تصویب قطعنامه مربوط به تصویب دادگاه بین المللی حریری :
پس از غیر قانونی و نامشروع خواندن دولت فواد سنیوره از سوی مخالفان كه از پشتوانه عظیم مردمی برخوردارند موضوع تصویب طرح تشكیل دادگاه بین المللی برای پرونده ترور رفیق حریری در واقع وارد حالت برزخی شد.
از یك سو گروه ۱۴مارس با حمایت و پشتیبانی آمریكا و كشورهای غربی سعی در متقاعد ساختن جامعه بین الملل برای تصویب این طرح داشته اند و نخست وزیر لبنان گفته است اگر موفق شود در دوره نخست وزیری خود حتی همین یك طرح را نیز به نتیجه برساند برایش كافی است.از سوی دیگر برخی كشورهای واقع بین مانند روسیه و چین افق و آینده تصویب چنین طرحی را چندان روشن ندیده و می گویند بدون توافق لبنانی ها در باره این طرح ، تصویب آن ممكن است باعث بروز درگیری های شدیدتر و به راه افتادن جنگ داخلی در لبنان شود.بر همین اساس در جامعه بین الملل به ویژه نزد كشورهای عضو شورای امنیت كه نقش موافقت و یا مخالفت با تصویب طرح مذكور را دارند اختلاف وجود دارد.
با این مقدمه ، درگیری گروه فتح الاسلام با ارتش لبنان و استفاده دولت این كشور از مساله تجهیز و حمایت از ارتش در برابر این گروه می تواند از یك سو به ترمیم مشروعیت دولت سنیوره در داخل و خارج از لبنان بیانجامد و از سوی دیگر ممكن است زمینه های ذهنی اعضای شورای امنیت را برای موافقت با تصویب طرح دادگاه فراهم آورد.
● امكان عملی شدن تهدیدهای فتح الاسلام و وارد شدن آمریكا به باتلاق دیگری به نام لبنان :
گذشته از مصارف سیاسی داخلی موضوع درگیری ارتش لبنان با گروه فتح الاسلام و ارسال تسلیحات و مهمات نظامی از سوی آمریكا به لبنان ، تهدید گروه فتح الاسلام نیز در این زمینه قابل ملاحظه است . این گروه اعلام كرده در صورت حمله ارتش لبنان به داخل اردوگاه واستفاده از سلاح های آمریكایی كه گفته می شود شامل برخی سلاح های ممنوع مانند گازهای اعصاب و بمب های خوشه ای است، دسته های تخریبی خفته این گروه در نقاط مختلف لبنان دست به عملیات خواهند زد.
هر چند در این زمینه برخی صاحبنظران معتقدند گروه فتح الاسلام به عنوان كاتالیزور و كمك به تحقق اهداف آمریكا در منطقه در نظر گرفته شده و پس از تحقق این اهداف خود بخود حذف و یا توسط آمریكا نابود خواهد شد اما اگر تهدید گروه فتح الاسلام نیز جدی گرفته و تا حدودی نیز عملی شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟در صورت بروز چنین فرضیه ای ، جنگ قومی و فتنه مذهبی در لبنان به راه خواهد افتاد و علاوه بر گرفتار كردن ملت لبنان با بلای جدیدی به نام اختلافات مذهبی و قومی ، آمریكا نیز باید یا فورا خود را از مهلكه این كشور خارج و یا وارد باتلاق دیگری به نام لبنان شود كه این موضوع تبعات بسیار خطرناكی را برای لبنان ، منطقه و كل جهان درپی خواهد داشت.
منبع : روزنامه ابرار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست