سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا
جرات تغییر؛ آغاز پیشرفت شغلی
حتما جمله یا جملاتی همچون «در فلان جا کار میکنم، چاره دیگری ندارم» را شنیدهاید. آیا شما هم از آن دسته افرادی هستید که پس از یافتن یک شغل و استخدام در یک جا، تا فرارسیدن بازنشستگی همانجا ساکن میشوید یا ترجیح میدهید هرچند سال یک بار، تحولی در زندگی حرفهایتان ایجاد کنید و شغل، محل کار یا کارفرمای جدیدی را تجربه کنید؟
برای بسیاری از افرادی که در یک شغل ماندگار میشوند و سالها تجربه کسب میکنند، تغییر شغل و یافتن موقعیتهای جدید کاری، به کاری بسیار سخت و شاق تبدیل میشود. کابوس بیکارشدن و نیافتن شغل دلخواه، طی کردن مجدد همه مراحل فرآیند استخدام، به خطر انداختن امنیت شغلی که با سالها کار در یک مکان ثابت کسب شده و.... از جمله فاکتورهایی هستند که باعث میشوند افراد با وجود نداشتن شور و شوق اولیه در کار خود، بیانگیزگی و کار از روی اجبار، به استقبال موقعیتهای جدید شغلی نروند.
از سوی دیگر، اگرچه بیکارشدن و از دست دادن شغل مورد علاقه یا مسائل دیگری همچون تعدیل نیرو در یک شرکت و غیره، انگیزه دیگری است که افراد را به جستوجوی شغلی جدید وامیدارد، اما بسیاری از افراد (بخصوص کسانی که سالها در یک شغل تجربه کسب کردهاند) پس از چندی از تلاش برای یافتن شغلی جدید ناامید شده و به بیکاری تن میدهند.
بهراستی چه چیزی باعث میشود بعضیها پیش خودشان فکر کنند که هنگام تغییر شغل و یافتن کاری بهتر فرا رسیده است؟ شاید علاقهشان را بهکاری که انجام میدهند و شغل فعلیشان از دست میدهند. شاید با خودشان فکر میکنند نیاز به تحولی در محیط اطرافشان دارند. شاید به این نتیجه میرسند که به لحاظ روحی، نیاز بهکار دیگری دارند که آنها را بیشتر ارضا کند. شاید خطر اخراج شدن را پیش روی خود میبینند.
شاید همه اینها، بخشی از دلایلی هستند که باعث میشود افراد، زندگی حرفهای خود را مروری دوباره کنند و به فکر فتح قلههای جدید و پیمودن راههای نرفته بیفتند. آیا برای تغییر شغل یا یافتن شغلی بهتر، بیتابی میکنید؟ آیا آرزو میکنید ای کاش در پست فرد دیگری بودید؟ با پاسخ دادن به اینگونه پرسشها میتوانید بفهمید آیا برای برداشتن گامهای بلندتر در این مقطع از زندگی حرفهای خود، آماده هستید یا نه؟
درنهایت به خاطر داشته باشید تغییر شغل یا تغییر محیط کار فعلی، بخشی از فرآیند طبیعی هر زندگی است. مطالعات در این زمینه نشان داده است بیشتر افراد در طول زندگی، شغل خود را (منظور از شغل، پست یا مسوولیت خاصی است که افراد در ارتباط با رشته تحصیلی، مهارتها و تواناییهای خود دارند و نه حرفه) چندین بار عوض میکنند.
خیلی از افراد شغل خود را عوض میکنند چون کارشان را دوست ندارند، کارفرمایشان را دوست ندارند، محیط کارشان را نمیپسندند، با همکاران خود اختلاف دارند و.... بنابراین گام اول در تغییر شغل، مشخص کردن چیزها و کارهایی است که دوست ندارید و همچنین آگاهی از زمان لازم برای انجام این کار.
با این حال، آگاهی از آنچه دوست ندارید تنها یک بعد قضیه است، زیرا در نقطه مقابل باید بدانید چه کاری را به جای کار فعلی خود دوست دارید، چه کارفرمایی را میپسندید، در چه محیط کاری احساس رضایتخاطر بیشتری خواهید کرد و... تا بتوانید در مسیر تغییر شغل، گام درستی بردارید و کمتر خطر کنید.
چه کاری شما را به هیجان میآورد؟ در اوقات فراغت به چه کاری علاقه دارید؟ آیا تحصیلاتتان با کاری که انجام میدهید همخوانی دارد؟ چند ساعت در روز کار میکنید؟ آیا کار زیاد شما را خسته کرده است یا بیعلاقگی به کاری که انجام میدهید؟
همین که علایق خود را کشف کردید وقت بیشتری را صرف تحقیق درباره مشاغلی کنید که به شکلی در ارتباط با علایق شما هستند. از داشتن شک و هراس در این مرحله نترسید، چون داشتن چنین حسی در فرآیند تغییر شغل اجتنابناپذیر است، چراکه تغییر شغل یعنی خطر؛ همچنین میزان تحقیقات شما بستگی به این دارد که چقدر میخواهید طیف فعالیتهای خود را تغییر دهید.
فرض را بر این بگیرید که از شغل کنونی خود خسته شدهاید و احساس میکنید نیاز به یک تنوع حرفهای دارید. درصدد تغییر شغل برمیآیید، اما برای لحظهای با خود فکر میکنید که تکلیف آن همه تجربهای که در شغل کنونی خود کسب کردهاید و برای آن آموزش دیدهاید، سخت کار کردهاید و دشواریهای مختلفی تحمل کردهاید، چه میشود؟ آیا باید همه آنها را دور انداخته و از صفر شروع کنید؟
در حقیقت این چنین نیست و اینجاست که پای مهارتهای قابل انتقال به میان میآید. مهارتهای قابل انتقال به آن دسته از مهارتها و تواناییهایی گفته میشود که در مشاغل گذشته خود یا از طریق انجام کارهای مختلف داوطلبانه، سرگرمیهای مختلف، دنبال کردن علایق شخصی و غیره کسب کردهاید، اما میتوانید از آنها در شغل جدید یا شغل بعدی خود استفاده کنید.
به عنوان مثال مهارتهای بسیاری همچون توانایی در مدیریت، روابط عمومیقوی، برنامهریزی و... وجود دارند که قابل تعمیم در آن کاری هستند که تصمیم دارید از این به بعد انجام دهید، از این رو ممکن است خودتان هم از این که در شغل جدید به خاطر داشتن مهارتهای سابق، تسلط و اعتماد به نفس زیادی دارید، تعجب کنید.
همانطور که پیشتر گفته شد هنگام تصمیمگیری برای شغل باید در مرحله اول تشخیص دهید که چه کاری برای شما مناسب است و بخشی از این تشخیص به این مربوط میشود که بدانید در کدام حرفهها یا مشاغل میتوانید از مهارتهایی که دارید (مهارتهای قابل انتقال) مجدد استفاده کنید.
منبع : خبرگزاری ایسنا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست