یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

نرم افزارهای ضد هک


نرم افزارهای ضد هک
سعی ما بر این خواهد بود که از طریق توضیح در مورد نرم افزارهای محافظ و آموزش روش های حفظ امنیت اطلاعات الکترونیک ، به شما کمک کنیم تا زندگی الکترونیک امن تری را در پیش بگیرید .
همانطور که ده ها نوع نرم افزار مخرب تولید شده در مقابل انواع متفاوتی از نرم افزارهای محافظ نیز جهت استفاده در دسترس است .
از آنجا که در مورد ضد ویروس ها و فایروال ها به دلیل اهمیتی که در مقابله با هک دارند ، بخش مجزایی در نظر گرفته شده ، در این بخش در مورد سایر نرم افزارهای محافظ به توضیح می پردازم .
اولین نکته ای که باید بدانید این است که کلیه نرم افزارها از جمله نرم افزارهای محافظ در انواع رایگان (Free) ، غیر رایگان و قابل خرید ، نرم افزارهای دوره ای (Trail) ، و مشترک افزارها (Shareware) وجود دارند .
نرم افزارهای دوره ای در واقع در نهایت باید خریداری شوند ولی شرکت سازنده مدت زمان خاصی را جهت تست نرم افزار توسط کاربر در نظر می گیرد تا در صورتی که از آن رضایت داشت آن را خریداری نماید و یا در مقابل پرداخت پول کد فعال سازی (Activation Code) را دریافت نماید .
مشترک افزارها نیز گاهی توسط گروه های خاصی به طور مشترک طراحی شده و در اختیار کاربران قرار می گیرند .
هدف اصلی از این کار یک اقدام مثبت در راستای کمک به سایر کاربران است ولی کاربران در صورتی که بخواهند می توانند با پرداخت پول سازندگان را حمایت کنند .
نکته ای که به تجربه در یافته ام این است که در بیشتر موارد بهترین و قدرتمند ترین نرم افزارها ، همان نرم افزارهای قابل خرید و غیر رایگان هستند .
با توجه به این امر که قانون کپی رایت در مورد نرم افزارهای خارجی ، در ایران اجرا نمی شود ، می توانید نرم افزارهای قدرتمند را با قیمت مناسبی از مراکز معتبر فروش نرم افزار خریداری نمایید .
● اما نرم افزارهای محافظ در چه زمینه هایی وجود دارند ؟
۱) ضد ویروس ها (Anti Viruses) :
قدیمی ترین نرم افزارهای محافظ هستند و در ضمن در مبارزه با انواع نرم افزارهای مخرب توانایی های بیشماری دارند . حتی تنها وجود یک ضد ویروس قدرتمند و همواره به روز خواهد توانست درصد بالایی از امنیت را برای هر کامپیوتر فراهم نماید . در بخش ضد ویروسها بیشتر به آنها خواهیم پرداخت .
۲) فایروال ها (Firewalls) :
همزمان با گسترش استفاده از اینترنت و شبکه ها ، فایروال ها نیز بیشتر مورد توجه قرار گرفتند . این به اصطلاح دیواره های آتش امنیت کامپیوتر را در مقابل هک و نفوذ شبکه ای و همچنین نفوذ کرم ها افزایش می دهند . در بخش مربوطه اطلاعات بیشتری در مورد آنها در اختیار شما قرار خواهد گرفت .
۳) ضد جاسوس افزارها (Anti Spy wares) :
بعضی از ضد ویروسها توانایی نسبتا کمی در شناسایی جاسوس افزارها دارند ، ولی از آنجا که رشد روزافزون جاسوس افزارها کاربران را با مشکلات جدی مواجه ساخته ، نرم افزارهای ویژه ای جهت مبارزه با آنها طراحی شده .
ضد جاسوس افزارها انواع حرفه ای و غیر حرفه ای دارند . انواع غیر حرفه ای به صورت رایگان در اینترنت در انواع مختلفی وجود دارد . روش کار ضد جاسوس افزارهای غیر حرفه ای بیشتر بر پایه اسکن است . به این معنی که نمی توانند از آلوده شدن سیستم به جاسوس افزار جلوگیری کنند ، ولی هر گاه سیستم را با آنها اسکن کنید ، می توانند جاسوس افزارها را بیابند و نابود کنند .
بعضی از ضد جاسوس افزارهای حرفه ای نیز به صورت رایگان عرضه شده اند ولی بیشتر آنها هنگامی که نرم افزارهای مخرب را پیدا می کنند ، از شما می خواهند نرم افزار را خریداری کنید تا آنها را نابود کنند .
ضد جاسوس افزارهای حرفه ای محافظت در زمان واقعی (Real Time Protection) را ارائه می دهند و از نصب جاسوس افزارها جلوگیری می کنند . همچنین چنانچه نرم افزاری بخواهد خودش را در لیست برنامه هایی که با ورود به ویندوز به طور اتوماتیک اجرا می شوند ، قرار دهد ، از شما اجازه خواهند گرفت . در ضمن توانایی کنترل و حذف کوکی ها نیز تقریبا در تمامی ضد جاسوس افزارها وجود دارد .
انواع بسیار پیشرفته می توانند امنیت مرورگر اینترنت شما را کنترل کنند و با تنظیم گزینه های مربوط به امنیت ، خطر آلوده شدن به نرم افزارهای مخرب را کاهش دهند .
به عنوان یک کاربر خانگی می توانید از ضد جاسوس افزار رایگانی که به همراه نرم افزار یاهو مسنجر ارائه می شود (Yahoo Anti Spyware) استفاده نمایید . این نرم افزار بر پایه اسکن کار می کند و استفاده از آن بسیار آسان است . در صورتی که نرم افزار یاهو مسنجر (Yahoo Messenger) را بر روی سیستم خود دارید به احتمال زیاد می توانید دکمه ضد جاسوس افزار را در پنجره مرورگر اینترنت خود مشاهده نمایید . البته فعلا این نرم افزار فقط برای استفاده در اینترنت اکسپلورر و مرورگر فایرفاکس طراحی شده .
در صورتی که این نرم افزار را ندارید از صفحه اصلی سایت و یا از قسمت دانلود برای دریافت آن اقدام نمایید. با دریافت تولبار یاهو (Yahoo Toolbar) این نرم افزار به صورت خودکار نصب خواهد شد .
به طور متوسط بهتر است در هر هفته یک بار سیستم عامل از طریق نرم افزارهای ضد جاسوس افزار اسکن شود . انواعی از ضد جاسوس افزارها در بخش دانلود قابل دریافت هستند .
۴) ضد تبلیغ افزارها (Anti Ad wares) :
به منظور جلوگیری از ورود تبلیغات ناخواسته هنگام جستجو در وب به کار می روند . برخی از ضد جاسوس افزارها بخشی برای مبارزه با تبلیغ افزارها نیز دارند . باید توجه داشته باشید که تبلیغ افزارها گاهی در بطن برنامه های دیگر قرار دارند و از کار انداختن آنها نرم افزار مورد نظر را نیز غیر فعال خواهد کرد .
نرم افزارهایی مانند Download Accelerator Plus تا زمانی که به صورت رایگان مورد استفاده قرار می گیرند و ثبت (Register) نشده اند تبلیغات ناخواسته ای را برای شما نمایش خواهند داد . همچنین درصد بالایی از نرم افزارهایی که از سایتهای دانلود و یا سایتهای نامعتبر دریافت می شوند حاوی تبلیغ افزار یا جاسوس افزار هستند . ضد تبلیغ افزارهای می توانند این دسته از نرم افزارها را کشف و نابود کنند .
معمولا در مورد کاربران خانگی احتیاجی نیست که یک نرم افزار ضد تبلیغ جداگانه نصب شود . تقریبا تمامی ضد جاسوس افزارها و حتی برخی از ضد ویروس های پیشرفته توانایی کشف و نابودی تبلیغ افزارها را دارند . تنها در صورتی اقدام به نصب ضد تبلیغ افزار جداگانه نمایید که سیستم شما به یک نرم افزار تبلیغاتی آلوده شده و سایر نرم افزارهای محافظ قادر به نابود کردن آن نمی باشد .
۵) ضد اسپم ها (Anti Spam) :
حتما تا به حال ده ها ایمیل تبلیغاتی و ناخواسته در یافت کرده اید . به این نامه های آزار دهنده و یا تبلیغاتی اسپم (Spam) یا هرزنامه می گویند . این موضوع به ویژه برای افرادی آزار دهنده است که می خواهند نامه های الکترونیک خود را با استفاده از نرم افزار Outlook دریافت کنند و در کامپیوتر خود مطالعه نمایند . نرم افزارهایی برای مبارزه با هرز نامه ها یا اسپم ها طراحی شده اند که با کنترل نامه های ورودی به نرم افزار Outlook ، نامه های ناخواسته و تبلیغاتی را فیلتر می کنند .
نرم افزارهای قدرتمند ضد ویروس نظیر (Norton Anti Virus) قسمت جلوگیری از اسپم و همچنین اسکن ایمیل های ورودی را در خود دارند .
در صورتی که نرم افزار ضد ویروس شما همچین بخشی ندارد و یا از Outlook جهت دریافت ایمیل استفاده می کنید ، نصب یک ضد اسپم بسیار مفید است . در غیر این صورت احتیاجی به نصب آن نخواهید داشت . در بخش دانلود می توانید انواع رایگانی را بیابید .
۶) نرم افزارهای چند منظوره :
این نرم افزارها مجموعه ای از نرم افزارهای محافظ هستند . نرم افزارهای ذکر شده در بالا هنگامی که به صورت جداگانه مورد استفاده قرار بگیرند ممکن است در کار یکدیگر اختلال ایجاد کنند و یا سرعت سیستم را تا حد قابل توجهی پایین بیاورند . به همین منظور کمپانی های شناخته شده در زمینه تولید نرم افزارهای امنیتی در چند سال اخیر دست به ابتکار جالبی زده اند و مجموعه ای از نرم افزارهای محافظ را در یک پکیج ارائه کرده اند .
برخی از نرم افزارهای چند کاره معتبر و قدرتمند با این نام ها در دسترس هستند . Norton Internet Security , McAfee Internet Security , Pccillin Internet Security .
به طور شخصی به نرم افزارهای نورتون (Norton) ، تولید شده توسط شرکت Symantec علاقه بیشتری دارم .
نرم افزار نورتون اینترنت سکیوریتی (Norton Internet Security ۲۰۰۵) در حال حاضر در فروشگاه های نرم افزار موجود است . البته ورژن ۲۰۰۶ نیز به بازار آمده ولی در هنگام نوشتن این مطلب ، فقط نمونه های اصلی و گران قیمت آن قابل تهیه است .
ورژن ۲۰۰۵ شامل این قسمتهاست : ضد ویروس ، فایروال ، ضد تبلیغ افزار ، ضد اسپم (Spam) و قسمت اسکن کننده ایمیل های ورودی . در ورژن ۲۰۰۶ قسمت ضد جاسوس افزار نیز وجود دارد ولی در صورت استفاده از ورژن ۲۰۰۵ باید از یک ضد جاسوس افزار کمکی استفاده کنید
نرم افزارهای سری نورتون (Norton) در مقایسه با سایر نرم افزارهای هم رده از این نظر برتری دارند که قابلیت ارتقای بسیار خوبی از طریق اینترنت داشته و به دلیل راحتی در استفاده برای کاربران متوسط و پایین تر هم مناسب هستند .
در انتها این مطلب را یادآوری میکنم که یکی از موثر ترین و همچنین آسان ترین روشهای مقابله با هک و پیشگیری از آن ، داشتن یک نرم افزار امنیتی چند منظوره مناسب و به روز نگاه داشتن آن از طریق اینترنت می باشد .
در ضمن داشتن یک نرم افزار چند منظوره شما را از تفکر در مورد داشتن و ارتقای نرم افزارهای گوناگون بر حذر می دارد . پس در صورتی که چنین نرم افزاری ندارید ، تهیه آن در اولین فرصت می تواند گام بزرگی در راستای تامین امنیت کامپیوترتان باشد .
منبع : pypc