شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

میلیون ها کامپیوتر و تلفن غیرقابل استفاده در جهان/بازیافت زباله های الکترونیکی


اما امروزه مشخص شده كه یكی از عوامل اصلی آلوده كننده محیط زیست، در حقیقت همان «تكنولوژی» است.این روزها زباله های الكترونیكی (e-waste) كه شامل كامپیوترها ، مانیتورها، تلویزیون و ... فرسوده می باشند با مواد شیمیایی سمی درون خود به مسموم كردن شهروندان و آلوده كردن آب آَشامیدنی آنان می پردازند.
به گفته طرفداران محیط زیست، دستگاه های الكترونیكی شخصی و كوچك بیش از دستگاه های بزرگ سلامت مردم را تهدید می كنند، به همین دلیل به مردم توصیه می كنند كه به فكر بازیافت گوشی های تلفن همراه، دستگاه های پخش موسیقی دیجیتال و پلی استیشن های همراه خود باشند.
بیشتر این دستگاه های همراه، حاوی باتری می باشند كه باتری های این دستگاه ها بسیار گرانقیمت است به همین دلیل مردم ترجیح می دهند به جای تعویض باتری، دستگاه های خود را (پس از اتمام باتری) به سطل زباله بیندازند و دستگاهی جدید خریداری كنند چون این كار برای آنها به صرفه تر از خرید باتری است.
یك كارشناس محیط زیست در آمریكا می گوید: شركت های الكترونیكی دستگاه های كوچك سبك به بازار عرضه می كنند و مدعی می شوند كه این دستگاه ها قابل بازیافت است. اما هنگامی كه مدل جدیدتری از این دستگاه ها به بازار می آید و مردم با پرداخت پول اندكی كه آن را خریداری می كنند همین شركت ها فراموش می كنند كه مشتریان خود را تشویق به بازیافت دستگاه قدیمی نمایند و اینگونه برحجم زباله های الكترونیكی افزوده می شود.
در حال حاضر حجم اعظم زباله های الكترونیكی را گوشی های تلفن همراه و دستگاه های پخش موسیقی دیجیتال تشكیل می دهند. برای ساخت چنین دستگاه هایی باید به استخراج مواد معدنی در كشورهای مختلف جهان پرداخت كه اینگونه منافع ارزشمند از بین می رود. هنگامی كه این دستگاه ها كهنه و فرسوده می شوند، در انبارهای زباله به انتهای حیات خود می رسند و زیر زمین دفن می شوند به همین دلیل نشت مواد سمی از این دستگاه ها منابع آب های زیرزمینی را آلوده می كند.
در حال حاضر شهروندان آمریكا، ۵۰۰ میلیون گوشی تلفن همراه غیرقابل استفاده در منازل خود دارند كه هر سال ۱۳۰ میلیون دستگاه به آن اضافه می شود كه معادل ۶۵ هزار تن زباله می باشد.
تنها ۲درصد از این گوشی های فرسوده بازیافت شده و یا پس از تغییر به مصرف می رسند. به همین دلیل مشخص نیست كه ۹۸ درصد از گوشی های دیگر به كجا می روند.
اخیراً گروه های حافظ محیط زیست در آمریكا تبلیغات گسترده ای را در سراسر این كشور آغاز كرده اند و مردم را تشویق به بازیافت گوشی های تلفن همراه خود می كنند. مردم از طریق اینترنت قادر به دانلود كردن برچسب های رایگان اداره پست خواهند بود كه این برچسب ها را روی پاكت های حاوی گوشی های تلفن فرسوده می چسبانند و آن را به آدرس مركز بازیافت پست می كنند.
اخیراً اعلام شده كه در یك دفتر كار ۸ نفره، ۳۰ گوشی تلفن همراه فرسوده در داخل فایل های كارمندان یافت شده كه آنها نمی دانستند با این گوشی ها چه بكنند.براساس قانون اتحادیه اروپا از تابستان سال ،۲۰۰۶ فروش گوشی های تلفن همراه كه حاوی سرب و یا سایر مواد سمی باشند ممنوع خواهد شد.
اما مشكل زباله های الكترونیكی با بازیافت گوشی های تلفن همراه به پایان نمی رسد چون تنها در كشور آمریكا، مردم در هر روز به طور متوسط ۱۳۳هزار دستگاه كامپیوتر شخصی خود را از رده خارج می كنند و نیمی از مردم این كشور حداقل صاحب یك دستگاه الكترونیكی غیرقابل استفاده در منازل خود می باشند.
به هر حال دوستداران محیط زیست با ارسال نمابرهای متعدد، شركت اپل را تشویق به بازیافت كردن تولیدات خود كرده اند.
این شركت برای بازیافت كامپیوترها و لپ تاپ های فرسوده مردم ۳۰ دلار ازآنها پول دریافت می كند اما مشكل اصلی بازیافت ipodهای این شركت است كه تنها در سه ماه اول سال جاری میلادی
۳/۵ میلیون از این دستگاه را تولید كرد كه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷ برابر افزایش داشت.
منبع : خبرگزاری فارس