چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
نظام اقتصاد جهانی؛ حافظ منافع ابرقدرت ها
...دوربین های «رولیفلکس» بزودی در سنگاپور مونتاژ خواهد شد ]یا هم اکنون شده است.[، «زیمنس»، همچنین، «آگفا ـ گورت» لوازم شان را در ژاپن می سازند، لوازم خانگی «سوئدی» از کارخانه های لهستانی بیرون می آید، بخشی از قطعات اتومبیل های «رنو» در یوگوسلاوی و رومانی تولید می شود، و دیگر و دیگر... بسیاری از «تراست»های امریکایی، فعالیت های صنعتی خود را یکسر به خارج منتقل کرده اند: تمامی دستگاه های عکس برداری که در ایالات متحد به فروش می رود، در خارج ساخته شده است، همچنین ۹۶درصد ضبط صوت ها، ۹۰ درصد گیرنده های «تی.اس.اف.»، ۷۰ درصد ماشین تحریرهای قابل حمل، ۶۷ درصد کفش ها، ۵۰ درصد دوربین های تلویزیونی، و دیگر و دیگر...
...تولید چند ملیتی ها اکنون دوبار سریع تر از مجموع فعالیت اقتصادی جهانی رشد می کند. بر پایه ی پیش بینی های کنونی، در ۱۹۸۵ سیصد تا چهارصد چند ملیتی، هشتاد درصد مجموع صنایع جهان سرمایه دار را در چنگ خواهند داشت.
اگر به صنایع ]به اصطلاح[ «پیشرفته» نظر افکنید ...تصدیق خواهید کرد که یک مشت شرکت که بیشتر، به صورت کنسرسیوم یا مجتمع بهم پیوسته اند، اینک بر جهان مستولی شده اند: هفت شرکت غول آسا، تمامی صنایع نفتی را زیر نگین دارند، ۱۵ غول دیگر، پتروشیمی را در چنگ گرفته اند، الکترونیک حرفه یی در اختیار ده شرکت است، صنایع لاستیک سازی به دست هشت شرکت اداره می شود، ساخت شیشه ی مسطح به دست پنج شرکت، تولید کاغذ به دست نه شرکت، و دیگر و دیگر.
و اگر می پندارید که این غول ها، چاقو به دست، برای افزایش سهم خویش در بازار جهانی با هم می جنگند زود از اشتباه به درآیید. بی تردید در موارد و در مناسبت هایی، بازار رقابت هنوز گرم است، اما در میان
شرکت های جا افتاده، گرایش، به سوی جنگ نیست، بلکه به سوی توافق «کارتل» است، به سوی تبانی به سبک «جنتلمن»هاست، و به سوی هم ـ یاری با هدف تحکیم شالوده های استیلا، و راه بندی بر نورسیدگان. مورد لاستیک سازی را در نظر بگیرید. شاید برای تان گفته باشند که «میشلین» در امریکای شمالی با دردسرهایی روبروست، زیرا می خواهد در این نیم قاره، کارخانه های بزرگ برپا کند. بی تردید از این گفته نتیجه می گیرید که جنگ میان غول های لاستیک ـ «دانلپ ـ پیرلی»، «گودریچ»، «فایرستون» و «گودیر» آتشین است، اما ناگهان کشف می کنید که «دانلپ» در بسیاری از کشورها به حساب «گودیر» لاستیک تولید می کند، «میشلین» و «دانلپ» در قلب مجتمع های معاملاتی دست به یکی هستند و منتهای شرارت، اینکه یک کارخانه ی ایرلندی که به حساب یک شرکت آمریکایی لاستیک می سازد، متعلق به شرکت اتریشی «سمپریت» است که زیر نظر شرکت فرانسوی ـ بلژیکی «کلبرـ کولومب» قرار دارد و شرکت اخیر، زیر نظر شرکت فرانسوی «میشلین» کار می کند که کرسی آن در «بال» سوئیس است.
باری، وقتی با شما از «نبرد غول ها» سخن می گویند، لبخند بزنید:
«غول های واقعی با یکدیگر نمی جنگند. در این کار، خطرهاست. مناقشه های آن ها به شیوه یی مسالمت آمیز، دور یک قالی سبز حل و فصل می شود. بدینسان است که «شل» در بیست و پنج و «استاندارد اویل آو نیوجرسی»(۱) (اسو) در سی و پنج مجتمع معاملاتی با دیگر شرکت های نفتی شریکند...»
تصویر غریبی که از این داده ها بر سر دست می آید تصویر یک «اولیگارشی» (حکومت متنفذان) جهانی است که از چند صد شرکت بزرگ تشکیل می شود. مدیران این شرکت ها که بزودی مدیران روسی هم بر آن ها افزوده خواهند شد، از مدارس واحدی و از محیط اجتماعی واحدی برآمده اند، عقاید یکسانی را ابراز می دارند و هدف های واحدی را با وسایل واحدی تعقیب می کنند...(۲)
حاکمیت پرقدرت شرکت های چند ملیتی از طریق یک نظام واحد اقتصادی بر سراسر کره ی زمین، اقتدار و حاکمیت سیاسی همه ی دولت ها و حکومت ها را در شرق و غرب سیاره نفی می کند. دولت ها و حکومت ها ـ چه شرقی و چه غربی ـ اگر نقشی هماهنگ و هم جهت با این نظام واحد اقتصاد بر عهده گرفته باشند بر جای می مانند و اگر نه، نابود می شوند. همه ی انقلاب های جهان بعد از پیروزی و به دست گرفتن حکومت ناچار شده اند که حتی بر خلاف ایدئولوژی و شعارهای اساسی خویش
سیاست هایی اتخاذ کنند که بقای آنان را تضمین کند، هر چند به قیمت از دست دادن و زیر پا گذاشتن اصولی که بعضا محتوای اصلی انقلاب را تشکیل می داده است. این یک قاعده ی کلی است و اگر ان شاء الله انقلاب اسلامی ایران به پیروزی برسد و اسلامیت و استقلال خویش را در برابر شرق و غرب حفظ کند تنها نمونه ای است که از این قاعده مستثنی شده است. این ضرب المثل معروف که «انقلاب فرزندان خویش را
می خورد» از همین جا نتیجه شده است که همواره انقلاب ها بعد از پیروزی و تشکیل نظام به صورتی ناخواسته به جانبی کشیده شده اند که با اصول محتوایی نهضت مخالفت داشته است.(۳)
چرا همه ی انقلاب های جهان در قرون اخیر به این سرنوشت محتوم دچار شده اند؟ آیا این سرنوشت، جبر یا موجبیتی است که از آن نمی توان گریخت؟ ما با تکیه به نظام اعتقادی اسلام می دانیم که اینچنین نیست و انسان در مقام ولایت و خلیفه اللهی می تواند بر همه ی موجبیت ها غلبه کند، مشروط بر اینکه نسبت اعتقادی خویش را با ذات مقدس پروردگار متعال حفظ کند و از محدوده ی ایمان و توکل خارج نشود.
نظام اقتصاد جهانی سیستم واحدی است حافظ منافع سیاسی ابرقدرت ها و تا کسی از این سیستم واحد اقتصادی اعراض نکند هرگز نمی تواند به طور کامل از سلطه ی سیاسی ابرقدرت ها خارج شود. همه ی رهبران انقلابی جهان بعد از پیروزی و تشکیل نظام با این واقعیت مواجه شده اند که باید برای حفظ خویش از بحران های اقتصادی، به ناچار تکنوکرات ها را بر مصدر امور اجرایی بنشانند و فکر نمی کنم کسی در این معنا تردید داشته باشد که تکنوکراسی حافظ منافع ابرقدرت هاست. حاکمیت تکنوکرات ها ـ خواه ناخواه ـ نظام های انقلابی را به جانبی متضاد با شعارهای اساسی انقلاب ـ آزادی و استقلال - می کشاند و رفته رفته همان بلایی بر سر نهضت ها می آید که در الجزایر و سوریه و لیبی و کوبا و... شاهد آن بوده ایم.
چرا انقلاب ها بعد از پیروزی نتوانسته اند از حاکمیت تکنوکرات ها اعراض کنند؟ جواب این سؤال را باید در نظام واحد اقتصاد جهانی پیدا کرد. رهبران انقلابی همواره با شعارهای پیشرفته ای گام در میدان گذاشته اند، اما بعد از پیروزی، در عمل مواجه با این واقعیت شده اند که سیاست قلمرو ترکتازی اقتصاد است و بقای سیاسی نظام ها در گرو تمهیدات اقتصادی است و سراسر جهان امروز متأسفانه از این نظام واحد اقتصادی تبعیت می کند. شوروی و چین نمونه های عبرت انگیزی هستند که می توانند تا حدی این معنا را روشن کنند. شوروی و چین، هر دو بعد از پیروزی انقلاب می پنداشتند که می توان با یک دیوار آهنین از بقیه ی جهان فاصله گرفت و به استقلال دست یافت. اما آنچه بعدها رخ داد و اکنون ما در شوروی و چین امروز شاهد آن هستیم نشان داد که هیچ نظامی نمی تواند خود را از سیطره ی نظام اقتصادی جهانی خارج کند. مگر به یک شرط. مائو می گفت: «اگر هدف ما سرخ است، راه ما نیز باید سرخ باشد.» و ریویزیونیست(۴)های امروزی چین می گویند: «برای گربه چه تفاوتی می کند که موش سرخ بگیرد یا نه؟» آنچه دیوار آهنین چین کمونیست را ویران کرد دیکتاتوری است به نام اقتصاد که هیچ انقلاب شناخته شده ای تاکنون راه مبارزه با آن را نیافته است.(۵)
● روسیه چطور؟
بر اساس اعلام جنگ اقتصادی فراموش ناشدنی روس ها در دهه ی ۱۹۵۰، می بایست در سال ۱۹۶۵ درآمد کلی شوروی به آمریکا برسد و درآمد سرانه ی آن نیز در سال۱۹۷۰ با آمریکا برابر گردد، ولی بر مبنای داده های آماری خود سازمان مرکزی آمار شوروی، هم اینک، یعنی در سال ۱۹۷۹، درآمد کلی شوروی ۶۷ درصد آمریکا و درآمد سرانه ی مردم آن فقط ۵۶ درصد سرانه ی آمریکاست. البته مطابق آمار و تخمین های منابع آمریکایی، درآمد سرانه ی مردم شوروی از نصف درآمد سرانه ی آمریکایی ها به مراتب پایین تر است... و امروزه این نکته را حتی تکنیسینها و روشنفکران روسی مخالف نهضت ناراضیان نیز بوضوح بیان می کنند: «در زمان تزارها، گندم صادر می کردیم تا تکنولوژی صنعتی بخریم، امروزه مواد اولیه مثل نفت، گاز، فلزات صادر می کنیم تا هم گندم بخریم و هم تکنولوژی صنعتی.»(۶)
این یکی دیگر از مظاهر غلبه ی اقتصاد بر سایر وجوه حیات بشری است و بعدها البته خواهیم گفت که اگر ذات اقتصاد، تکنولوژیک نبود ـ یعنی اگر اقتصاد امروز وابستگی ذاتی به صنایع مدرن نداشت ـ باز هم فاجعه بدین درجه از عمق و گسترش نمی رسید، هر چند اقتصاد بر سایر وجوه حیات بشری غلبه می یافت.
غلبه اقتصاد کار را تا بدانجا کشانده است که قدرت، تنها در پول متمرکز است و پولدارها قوی ترین افراد این عصر هستند.(۷) قدرت شرکت های چند ملیتی به قدرت سرمایه و پول باز می گردد و آنچه از قدرت پول حراست می کند نیز نظام بانکداری جهانی است. قصد ما نفی بانک و بانکداری نیست بلکه بیان واقعیاتی است که تمدن غربی بر آن مبتنی است. شوماخر در توصیف جامعه ی غرب جمله ی بسیار گویایی دارد که می تواند ما را به عمق مطلب رهنمون شود. او جامعه ی غرب را جامعه ای توصیف می کند که «شعار اصلیش خود را ثروتمند ساز (enrichissez_ vous) باشد و میلیونرها را همچون قهرمانان فرهنگی خود بزرگ می دارد،»(۸) و این گفته عین واقعیت است. برای ادراک کامل این توصیف باید به عمق معنای پول و بانک رجوع کنیم، چرا که سرمایه و ثروت و سود همه در پول است که مفهوم پیدا می کند. پول چیست؟
پی نوشت ها:
۱ Standard Oil of New Jersey
۲. حسین مهری، صدای پای دگرگونی، امیرکبیر، ۱۳۵۷، تهران، صص ۱۱۲ تا ۱۱۵.
۳. انزوای حزب الله در نظام ما نیز نشانه ی خوبی نیست. هر چند که الحمد لله و المن سایه ی مبارک حضرت امام امت همچون ابر رحمتی بر سر ما گسترده است و ما را از بلیات و خطرات حفظ می کند، اما به هر تقدیر شکی نیست که اکنون در نظام ما حزب الله رفته رفته به انزوای سیاسی کشیده می شود و کارها به دل باختگان تکنوکراسی واگذار می گردد. این نشانه ای است از همان سرنوشت محتومی که همه ی انقلاب های جهان را وا داشته است تا فرزندان خویش را ببلعند... و خدا آن روز را نیاورد.
Revisionist ۴، تجدید نظر طلب
۵. انقلاب اسلامی ایران ان شاء الله از این قاعده ی کلی مستثنی خواهد شد.
۶. آلبرتو رونکی، غول های بیمار، پیروز ملکی، امیرکبیر، تهران، ۱۳۶۰، صص ۱۱۸ و ۱۱۹.
۷. البته باید متذکر شد که اگر چه شواهد و مصادیق بسیاری در تأیید این حرف وجود دارد، اما حقیقت امر جز این است. تجربه ی پیروزمند انقلاب اسلامی نشان داد که قوی ترین افراد، مؤمنی است که مؤید به نصرت خدایی است. غرض ما از پرداختن به قدرت پول بیان واقعیاتی است که در جهان غربی و غرب زده حاکم است. سخن از آنچه هست می گوییم نه از آنچه باید باشد.
۸. کوچک زیباست، ص ۱۹۸.
۱ Standard Oil of New Jersey
۲. حسین مهری، صدای پای دگرگونی، امیرکبیر، ۱۳۵۷، تهران، صص ۱۱۲ تا ۱۱۵.
۳. انزوای حزب الله در نظام ما نیز نشانه ی خوبی نیست. هر چند که الحمد لله و المن سایه ی مبارک حضرت امام امت همچون ابر رحمتی بر سر ما گسترده است و ما را از بلیات و خطرات حفظ می کند، اما به هر تقدیر شکی نیست که اکنون در نظام ما حزب الله رفته رفته به انزوای سیاسی کشیده می شود و کارها به دل باختگان تکنوکراسی واگذار می گردد. این نشانه ای است از همان سرنوشت محتومی که همه ی انقلاب های جهان را وا داشته است تا فرزندان خویش را ببلعند... و خدا آن روز را نیاورد.
Revisionist ۴، تجدید نظر طلب
۵. انقلاب اسلامی ایران ان شاء الله از این قاعده ی کلی مستثنی خواهد شد.
۶. آلبرتو رونکی، غول های بیمار، پیروز ملکی، امیرکبیر، تهران، ۱۳۶۰، صص ۱۱۸ و ۱۱۹.
۷. البته باید متذکر شد که اگر چه شواهد و مصادیق بسیاری در تأیید این حرف وجود دارد، اما حقیقت امر جز این است. تجربه ی پیروزمند انقلاب اسلامی نشان داد که قوی ترین افراد، مؤمنی است که مؤید به نصرت خدایی است. غرض ما از پرداختن به قدرت پول بیان واقعیاتی است که در جهان غربی و غرب زده حاکم است. سخن از آنچه هست می گوییم نه از آنچه باید باشد.
۸. کوچک زیباست، ص ۱۹۸.
منبع : روزنامه کیهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست