شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

چهار غذای شفابخش


چهار غذای شفابخش
فلفل قرمز، گریپ‌فروت، کیوی و قارچ از جمله مواد مغذی هستند که فواید بی‌شمار را به همراه طعم مطبوع دارند
● فلفل قرمز
فلفل قرمز - یا فلفل تند - جزء خوشایند غذاهای آمریکای جنوب غربی و بعضی از کشورهای جنوب آسیا است که به بسیاری از غذاها طعم و مزه می‌دهد. فلفل‌های قرمز مغذی‌تر از فلفل‌های شیرین هستند و انواع سبز آن نسبت به انواع قرمز، عموماً محتوای تغذیه‌ای بیشتری دارند. این گیاه، منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان‌ها، به ویژه بتاکاروتن و ویتامین C است. یک فلفل تند قرمز خام (حدود، ۴۵ گرم) به تنهایی، حاوی حدود ۶۵ میلی‌گرم ویتامین ( Cنزدیک به ۱۰۰درصد رژیم توصیه شده) است. فلفل‌های قرمز حاوی بیوفلاونوئیدها (رنگدانه‌های گیاهی که دانشمندان معتقدند به پیشگیری از سرطان کمک می‌کند) نیز هستند.
به علاوه، بررسی‌های اخیر نشان داده‌اند که کپسایسین (جزئی که باعث تندی فلفل می‌شود) ممکن است به عنوان ماده ضدانعقاد عمل کند و شاید به پیشگیری از لخته شدن خون که می‌تواند به حمله قلبی یا سکته مغزی منجر شود، کمک کند. مواد شبیه کپسایسین در ترکیب با کرم‌های موضعی، درد ناشی از آرتریت (التهاب فصلی) را تسکین می‌دهند.
برخلاف عقیده مردم، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان بدهد فلفل قرمز باعث زخم یا مشکلات گوارشی می‌شود اما حتی مقادیر جزئی از مواد شبه کپسایسین، اگر وارد چشم شوند می‌توانند باعث ایجاد تحریکات شدید شوند. پس از برش دادن فلفل قرمز، مراقب باشید که لنزهای چشمی شما با آن تماس پیدا نکند!
● گریپ فروت
یک فنجان آب گریپ‌فروت تازه، حاوی ۹۵ میلی‌گرم ویتامین C است.گریپ‌فروت به ویژه مقادیر فراوانی پکتین (فیبر محلولی که به کاهش کلسترول خون کمک می‌کند) است. به علاوه، بررسی‌های اخیر نشان می‌دهند که گریپ‌فروت حاوی سایر موادی است که از بسیاری بیماری‌ها پیشگیری می‌کنند. به عنوان مثال، لیکوپن، ماده آنتی‌اکسیدانی که در گریپ‌فروت‌های صورتی و قرمز یافت می‌شود، خطر سرطان پروستات را کاهش می‌دهد. هنوز پژوهشگران مکانیسم عمل لیکوپن را شناسایی نکرده‌اند اما یک بررسی در دانشگاه هاروارد نشان داد که مصرف ۱۰ نوبت غذای سرشار از لیکوپن در هفته با ۵۰درصد کاهش در خطر سرطان پروستات، ارتباط دارد.
سایر مواد شیمیایی گیاهی حفاظت‌کننده که در گریپ‌فروت یافت شده‌اند عبارتند از: فنولیک اسید (که از تشکیل نیتروزامین‌های ایجادکننده سرطان جلوگیری می‌کند) لیمونوئیدها، ترپن‌ها و مونوترپن‌ها (که القاءکننده تولید آنزیم‌هایی هستند که به پیشگیری از سرطان کمک می‌کند) و بیوفلاونوئیدها (که از فعالیت هورمون‌هایی که رشد تومور را تسریع می‌کنند، جلوگیری می‌کنند.) برخی از افراد مبتلا به آرتریت روماتویید، لوپوس و سایر بیماری‌های التهابی هم مشاهده کرده‌اند که ظاهراً مصرف روزانه گریپ‌فروت، علائم ایشان را کاهش می‌دهد. این اتفاق می‌تواند به دلیل مهار عوامل التهابی توسط مواد شیمیایی گیاهی باشد.
● کیوی
کیوی‌ها هنگامی که سبزند برداشت می‌شوند و در جای سرد، ۶-۱۰ ماه قابل نگهداری هستند که همین باعث می‌شود غالب اوقات سال در دسترس باشند. کیوی‌های رسیده به صورت خام مصرف می‌شوند و در صورت برداشتن کرک‌ها، حتی پوست این میوه نیز قابل مصرف است. یک کیوی با اندازه متوسط حاوی مقادیر فراوانی پتاسیم و پکتین است. کیوی حاوی لوتئین و زیگزانتین نیز هست که آنتی‌اکسیدان‌هایی مرتبط با سلامت چشم هستند. یک میوه ۹۱ گرمی تنها ۵۶ کالری دارد و دارای حدود ۸۵ میلی‌گرم ویتامین C است.
آنزیم اکتینیدین ماده دیگری است که در کیوی یافت شده است و نرم‌کننده طبیعی گوشت می‌باشد. این میوه جهت تُرد کردن گوشت سفت نیز قابل استفاده است. پیش از آشپزی، برشی از کیوی را به گوشت بمالید و ۳۰ دقیقه صبر کنید، گوشت بدون آن که طعم کیوی را به خود بگیرد، نرم خواهد شد.
● قارچ
قارچ‌ها از دیرباز بخش مهمی از رژیم بسیاری از آسیایی‌ها را تشکیل می‌دهند. مطالعات ژاپنی‌ها نشان داده‌اند که بعضی قارچ‌ها ممکن است تاثیرات مطلوبی روی دستگاه ایمنی بگذارند و مزایای بالقوه‌ای در مبارزه با سرطان، عفونت و برخی بیماری‌های خودایمنی مانند آرتریت روماتویید و لوپوس دارند. این اثر ممکن است به دلیل مقادیر فراوان اسید گلوتامیک باشد. قارچ‌های سفید منابع خوبی از سلنیوم هستند. سلنیوم ممکن است به پیشگیری از وقوع سرطان پروستات کمک کند زیرا تصور می‌شود که همراه با ویتامین E رادیکال‌های آزاد را که به سلول‌ها آسیب می‌رسانند، از بین می‌برد. مطالعات نشان می‌دهد که احتمال بروز سرطان پروستات در مردانی که سطح سلنیوم خون آنان کمتر است، در مقایسه با مردانی که سطوح سلنیوم طبیعی دارند، ۴تا۵ برابر بیشتر است.
● اعاده حیثیت از غذاهای مضر
لزومی ندارد از این غذاها کاملاً اجتناب کنید، بسنجید که چقدر برای شما مفید هستند. مایونز: این ماده مضر را می‌شناسید. کالری زیاد و قدرت بالقوه‌ای در مسموم کردن غذاها دارد. اگر واقعاً نمی‌توانید ساندویچی را که مایونز ندارد میل کنید، با مالیدن آن تنها بر روی یک تکه از نان ساندویچ، میزان مصرفی آن را به نصف کاهش دهید. سعی کنید در ساندویچ‌تان به جای مایونز از سس خردل یا قرمز استفاده کنید. این سس‌ها چربی ندارند و کالری آنها نیز کم است . همچنین می‌توانید با مخلوط کردن این سس با ماست ساده کم‌چربی یا آب دوغ، از میزان کالری آن بکاهید. گوشت دودی: پیش از این، برای حفظ گوشت و ماهی لازم بود آن را دودی کنند، اما تاکنون، صدها جزء مضر در دودشناسایی شده‌اند مثل الکل‌ها، اسیدها، فنل‌ها و مواد سمی متعدد دیگر (و احتمالاً حتی سرطانزا.) این مواد شیمیایی مانع رشد باکتری‌ها می‌شوند و تجزیه چربی‌ها را آهسته می‌کنند. اما این گوشت‌ها مقادیر فراوانی نیترات هم دارند ،که هنگام آشپزی و هضم به شکل نیتروزامین‌های عامل سرطان درمی‌آیند.
خطر ایجاد سرطان در اثر نیترات‌ها به ویژه در مقایسه با خطر وقوع بیماری‌های عروق کرونری ناشی از مصرف زیاد از حد چربی اشباع شده، (که در گوشت دودی مقادیرفراوانی از آن وجود دارد) بسیار کم است. اگر از مصرف گوشت‌های دودی یا نمک سود لذت می‌برید، فقط گه‌گاه و به مقدار کم از آنها استفاده کنید.
دانیال تارمست
منبع : علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند


همچنین مشاهده کنید