پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

روز شغالی - The Day Of The Jackal


روز شغالی - The Day Of The Jackal
سال تولید : ۱۹۷۳
کشور تولیدکننده : انگلستان و فرانسه
محصول : جان وولف
کارگردان : فرد زینه‌مان
فیلمنامه‌نویس : کنت راس، برمبنای رمانی نوشته فردریک فورسایت.
فیلمبردار : ژان تورنیه
آهنگساز(موسیقی متن) : ژرژ دلرو
هنرپیشگان : ادوارد فاکس، میشل لونسدال، آلن بادال، اریک پورتر، ژان مارتن، سیریل کوزاک، دلفین سیریگ، دانلد سیندن، تونی بریتن و تیموتی وست.
نوع فیلم : رنگی، ۱۴۲ دقیقه.


پس از تلاش نافرجام برای ترور «دوگل» در اوت سال 1962، گروه OAS با مشکلات قابل توجهی روبه‌رو می‌شود و بسیاری از رؤسای آن شناسائی می‌شوند. رئیس جدید گروه، «سرهنگ رودن» (پورتر) تصمیم می‌گیرد تا آدم‌کشی حرفه‌ای را که هیچ ارتباطی با گروه ندارد اجیر کند. مردی انگلیسی با اسم رمز «شغال» (فاکس) انتخاب می‌شود که خون سردی‌اش بزرگ‌ترین امتیازش است و قبول می‌کند تا در ازای پانصدهزار دلار برای آنان کار کند. او به تنهائی کار می‌کند و تنها یک رابط تلفنی در پاریس دارد. «رودن» و دو نفر از همکارانش که هویت «شغال» را می‌شناسند، برای مخفی نگاه داشتن نقشه پنهان می‌شوند. سرقتی که OAS در یکی از بانک‌ها انجام می‌دهد هزینه دست‌مزد «شغال» را تأمین می‌کند. نیمی از پول درخواستی «شغال» به حساب یکی از بانک‌های سوئیس واریز می‌شود و «شغال» تمهیدات کارش را با دقت تمام شروع می‌کند. هنگامی که سرویس اطلاعاتی فرانسه، «وولنسکی» (مارتن) یکی از محافظان «رودن» را دستگیر و شکنجه می‌کند، مسئله ترور «دوگل» فاش می‌شود. گروهی مرکب از مقامات دولتی رؤسای سرویس اطلاعاتی - که از سوی «دوگل» برای اجرای اقدامات حفاظتی بیشتر منع می‌شوند - «کلود لبل» (لونسدال)، ماهرترین کارآگاه فرانسوی را برای یافتن تروریست منصوب می‌کنند. هرچند که به‌نظر می‌رسد کشف هویت «شغال» ناممکن باشد، اما به کمک تحقیقات بین‌المللی مشخص می‌شود که آدم‌کش، مردی انگلیسی به‌نام «چارلز کالتروپ» است و ترکیب هجاهای اول اسم و فامیل او، همان «شغال» است. اما «شغال» با تغییر دادن گذرنامه‌اش و با وجود تمامی بازبینی‌های امنیتی، با با مهارتی خاص و عجیب از مرز می‌گذرد...
* اقتباس زینه‌مان از رمان یکی از استادان ژانر تریلرهای سیاسی، چیز خاصی به «اصل» نمی‌افزاید؛ چه به لحاظ روایتی و چه به لحاظ شخصیت‌پردازی. فاکس انگلیسی با آن چهره خونسرد و آداب و رفتار جنتلمن مآبانه‌اش تصویری ماندگار از آدم‌کشی حرفه‌ای و کمال‌گرا ارائه می‌دهد، شخصیتی که برای موفقیت تنها به اندکی شانش نیاز دارد که از آن هم بی‌نصیب است. اوایل فیلم، جمله «شغال» خطاب به سازمان نظامی مخفی که «پانصدهزار دلار بدهید فرانسه را تحویل‌تان می‌دهم» اوج اسطوره‌سازی فورسایت از شخصیت‌ اصلی‌اش است. برگ برنده زینه‌مان، فاکس است و رعایت موبه‌موی جزئیات (مثل هنرپیشه‌ای که نقش دوگل را بازی می‌کند). علاقه‌مندان چپی زینه‌مان، در آن سال با ساخته شدن چنین فیلم بی‌بو و خاصیتی، حسابی سرخورده شدند، اگرچه که چند سال بعد او با فیلم جولیا (1977) جبران مافات می‌کند. در سال 1997‌ به‌نام شغال (به کارگردانی مایکل کاتن جونز و همکاری بروس ویلیس) بازسازی می‌شود.