دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

گمانه‌زنی درباره کردان؛ می‌ماند یا می‌رود؟


گمانه‌زنی درباره کردان؛ می‌ماند یا می‌رود؟
خبر استیضاح وزیرکشور که طی چند روز اخیر تبدیل به اخبار پرطرفدار و داغ مجلسی‌ها شده است، پس از اعلا‌م وصول استیضاح در مجلس که شنبه هفته جاری اتفاق افتاد؛ منجر به برگزاری جلساتی از سوی فراکسیون‌های مختلف مجلس شده است.
هر چند پیش بینی در مورد نتیجه استیضاح در حال حاضر کار چندان آسانی به نظر نمی‌رسد و با نزدیک شدن به روز استیضاح افق روشن‌تری در رابطه با گمانه‌زنی در این مورد به چشم می‌خورد اما برخی از کارشناسان با گمانه‌زنی معتقدند استیضاح وزیرکشور نیز همچون استیضاح وزیر بازرگانی بی‌سرانجام باقی خواهد ماند.
در همین راستا، روز گذشته شورای مرکزی فراکسیون اکثریت مجلس یا همان فراکسیون اصولگرایان، با برگزاری یک جلسه موضوع استیضاح علی کردان وزیرکشور را مورد بررسی قرار داده و اعضای شورای مرکزی به اتفاق آرا به استیضاح علی کردان وزیرکشور در صحن علنی مجلس رای مثبت دادند.
فراکسیون اکثریت -منهای علی مطهری که خود پایه گذار بحث استیضاح وزیر بوده است- که تاکنون در رابطه با استیضاح و یا عدم استیضاح وزیر سکوت کرده بودند، پس از اعلا‌م وصول استیضاح تصمیم به برگزاری این جلسه گرفتند.همچنین بر اساس خبری که روز گذشته بر روی خروجی خبرگزاری فارس قرار گرفت؛ فراکسیون اقلیت مجلس که تاکنون جلسه‌ای درخصوص بررسی موضوع استیضاح کردان نداشت، کمیته سیاسی این فراکسیون، امروز در جلسه خود درخصوص این موضوع تصمیم‌گیری می‌کند.
موضوع استیضاح یا استعفای وزیرکشور موضوع تازه‌ای نیست؛ بحثی است که مدتهاست تبدیل به یکی از اخبار داغ محافل شده است، اما چیزی که در این میان خیلی غیرطبیعی به نظر می‌رسد، اصرار و پافشاری شخص وزیر بر عدم استعفا و باقی ماندن او در سمت فعلی است. ‌
با وجود فشاری که از سوی برخی علما و روحانیون و همچنین برخی نمایندگان مجلس بر این موضوع وجود دارد، اما تنها کسانی که در این رابطه کاملا‌ خونسرد و جدای از هیاهوی سایرین در پنهان حتی به یکدیگر تاکید بر ماندن می‌کنند رئیس‌جمهور و وزیرکشور او هستند.
طبق اخبار منتشر شده احمدی‌نژاد طی جلسه‌ای از کردان خواسته که در رابطه با فشارهایی که بر او وارد می‌شود از خود عکس‌العملی نشان ندهد و سمت خود را به این وسیله حفظ کند.گفته می‌شود رئیس‌جمهور از کردان خواسته به این فشارها که تنها جنبه سیاسی دارند بی‌توجه باشد؛ این در حالی است که اولین نماینده‌ای که در خانه ملت موضوع استیضاح وزیرکشور را پیش کشید، از اعضای فراکسیون اصولگرایان بود.
علی مطهری نماینده مردم تهران و عضو فراکسیون اکثریت که عدم صداقت وزیر را به عنوان مهمترین دلیل استیضاح وی مطرح کرده، اولین نماینده‌ای بود که در مجلس شورای اسلا‌می، اقدام به جمع‌آوری امضای استیضاح کرد و موفق به جمع‌آوری ۲۸ امضا برای این مقصود شد.
استیضاح کردان چه انجام بشود و چه انجام نشود، خواسته‌ای است که خیلی‌ها بر آن اصرار و تاکید دارند؛ به نظر می‌رسد مهمترین دلیل این موج مخالفت علیه وزیرکشور عدم صداقت او در رابطه با مدرک تحصیلی‌اش و نیز بعد از آن تاکیدی باشد که در زمان رای اعتماد به رای آوردن او شده بوده است.
منتقدین در این رابطه معتقدند که اصرار احمدی‌نژاد بابت حفظ کرسی وزارت کشور برای علی کردان نتیجه تحت تاثیر قرار گرفتن او از اطرافیان است؛ همین منتقدین معتقدند اطرافیان احمدی‌نژاد در موضع کردان به سه دسته تقسیم می‌شوند: دسته اول کسانی که موافق ماندن کردان در وزارتخانه هستند و به شدت از او دفاع می‌کنند؛ دسته دوم کسانی که معتقدند چنین کسی که متهم به استفاده از مدرک جعلی است نباید در اطراف رئیس‌جمهور باشد و دسته سوم کسانی که به طور مطلق مخالف حضور کردانند.
عده‌ای هم بر این باورند امکان این وجود دارد تا رئیس‌جمهور که در این موقعیت چنین از ماندن کردان دفاع می‌کند، در مرحله‌ای دیگر خودش او را کنار بگذارد؛ از نظر آنها این مرحله دیگر می‌تواند بحبوحه انتخابات باشد یعنی زمانی که او به رای مردم نیاز دارد تا باز هم بر کرسی ریاست جمهوری بنشیند.
با وجودی که اصلا‌ح طلبان مجلس تاکنون خود را وارد بحث استیضاح نکرده‌اند اما انتقادی که بر آنها وجود دارد این است که آنها خود را وارد این بحث نمی‌کنند و اعلا‌م کرده‌اند که بحث استیضاح کردان با بحث اصلا‌ح طلبی منافات دارد؛ منتقدان معتقدند اصلا‌ح طلبان حقیقی باید واکنش واقعی خود را در این رابطه نشان دهند. ‌ کارشناسان می‌گویند اصلا‌ح طلبان به این دلیل وارد بحث استیضاح نمی‌شوند که می‌گویند این موضوع را باید در موقعیت سیاسی اصولگرایان در باب مردم انجام بدهند؛ آنها می‌گویند چه کردان بیاید یا نیاید و چه استیضاح او رای بیاورد و چه رای نیاورد، دولت نهم و مجلس هشتم در این رابطه متهم هستند.
منتقدان اصلا‌ح طلبی طی اظهارنظر صریحی ادعا می‌کنند که اصلا‌ح طلبان اگر هم مشورتی در این رابطه بدهند، نه تنها نمی‌تواند برای دلسوزی باشد بلکه؛ برای افت جریان اصولگرایی دست به چنین کاری خواهند زد.
صاحبنظران در زمینه استیضاح وزیرکشور معتقدند همان طور که وزیر در جریان رای اعتماد به راحتی رای مطلوب را به دست آورد، در جریان استیضاح هم می‌تواند آنگونه که خواسته اوست جریان را به پیش ببرد.محسن کوهکن نماینده مردم لنجان در خانه ملت و سخنگوی هیئت رئیسه در مورد پیش بینی نتیجه استیضاح گفت: در این زمینه گمانه‌زنی خاصی نمی‌توان داشت و البته ضرورتی هم ندارد که در این زمینه به گمانه‌زنی بپردازیم.
وی افزود: به توان و اقتدار کردان در زمینه اداره وزارت کشور اعتقاد و ایمان کامل دارم، اگر کردان وزیر بود و حتی توان متوسطی برای اداره وزارت کشور داشت، من به استیضاح او رای می‌دادم؛ اما موضوع اینجاست که توان او برای اداره این وزارتخانه کامل و بی نقص است.وی خاطرنشان کرد: بحث مدرک اصلا‌ً بحث مهمی نیست که به وسیله آن بتوان صداقت یا عدم صداقت کسی را بالا‌خص یک وزیر را سنجید، که البته اگر وزیرکشور خود جاعل مدرک بوده باشد صلا‌حیت وزارت کشور که هیچ، صلا‌حیت تصدی مدیر کلی را هم ندارد و خوشبختانه در رابطه با کردان جعل مدرک از سوی شخص سومی صورت گرفته است.
کوهکن به عنوان یکی از اعضای فراکسیون اکثریت گفت: در رابطه با مسئله کردان نباید جزمی برخورد کنیم، حق فراکسیون این است که به وزیر نامه بنویسد و از او بخواهد که استعفای خود را اعلا‌م کند؛ اما موضوع اینجاست که کردان اگر وزیر هم نباشد یک مدیر سالم و قوی است که این را نمی‌توان و نباید انکار کرد.
نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلا‌می که از جمله امضا کنندگان طرح استیضاح وزیرکشور است در رابطه با پیش بینی نتیجه استیضاح وزیرکشور گفت:‌احتمال فراوانی وجود دارد که استیضاح رای بیاورد و آقای کردان از سمت وزارت کشور برکنار شود.قاضی پور افزود: البته در این صورت این خواسته‌ای است که همه ما خواستار آن هستیم و امیدواریم این اتفاق رخ بدهد.نماینده مردم ارومیه گفت:‌بازی استیضاح کردان چه از سوی دولت و چه از سوی خود وزیرکشور که دچار این همه کش و قوس شده، تنها برای پیشبرد جریان انتخابات از سوی دولت است.وی در پایان گفت: تمام این کارها انجام می‌شود تا انتخابات آتی ریاست جمهوری به نفع رئیس‌جمهور فعلی پیش برود و مطابق خواسته‌های آنها جریان روند رو به جلو داشته باشد.
منبع : روزنامه سیاست روز