پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پادزهری برای بیماری های مهلک


پادزهری برای بیماری های مهلک
امروزه رژیم غذایی به عنوان عامل مهمی در پیشگیری و درمان سرطان ها در نظر گرفته می شود. طبق گزارش موسسه ملی سرطان امریکا، یک سوم سرطان ها با رژیم غذایی ارتباط دارند. بنابراین انتخاب درست غذاها می تواند نقش عمده یی در پیشگیری از سرطان ها داشته باشد (معمولاً سرطان در یک دوره طولانی پیشرفت می کند). آخرین تحقیقات حاکی از آن است که تغذیه در فرآیند مرحله یی سرطان دخالت می کند. آنتی اکسیدان ها (شامل ویتامین ها) می توانند مواد سرطان زا را ریشه کن و حتی آسیب های سلولی را ترمیم کنند. حتی اگر سرطان در مرحله رشد باشد باز هم توسط غذاها می توان از پیشرفت بیشتر آن جلوگیری کرد و در سرطان های پیشرفته، غذاهای مناسب طول عمر بیمار را بیشتر می کند. از سال ۱۹۷۰ محققان در پی یافتن رابطه سرطان با رژیم غذایی بوده اند و اکنون با قاطعیت تایید می کنند که میوه ها و سبزیجات به عنوان پادزهر سرطان عمل می کنند. دکتر پیتر گرین والد رئیس بخش کنترل و پیشگیری سرطان و موسسه ملی سرطان امریکا، اعلام کرده است که خوردن بیشتر میوه ها و سبزیجات احتمال ابتلا به سرطان (از سرطان روده و معده تا سرطان سینه و حتی سرطان ریه) را کمتر می کند. تحقیقات نشان می دهد مصرف میوه دو بار در روز نسبت به مصرف کمتر از سه بار در هفته خطر ابتلا به سرطان ریه را تا حدود ۷۵ درصد (حتی در افراد سیگاری) کاهش می دهد. موسسه ملی سرطان امریکا غذاهای گیاهی که خاصیت ضدسرطانی دارند را این گونه اعلام کرده است؛ سبزیجات مانند سیر، کلم، گوجه فرنگی، دانه سویا، زنجفیل، هویج، کرفس، پیاز، بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل، خیار، مرکبات مانند پرتقال، گریپ فروت، لیموترش و لیموشیرین، دیگر غذاها مانند زردچوبه، نان سبوس دار، برنج قهوه یی (برنج سبوس دار)، انواع توت ها و گیاهانی مانند رزماری، مریم گلی، پیازچه، ریحان و آویشن.
محققان معتقدند ویتامین A اثر بازدارنده بر مواد سرطان زا دارد و همچنین به سیستم دفاعی بدن در مبارزه با سرطان کمک می کند. طبق تحقیقاتی که اخیراً در بریتانیا انجام شده است، میزان سرطان در مردانی که کاروتن بتا (صورت ابتدایی ویتامین A) در خونشان زیاد است تا ۴۰ درصد کاهش داشته است. همچنین آنهایی که سطح اسید فولیک (که در سبزیجات سبزرنگ موجود است) و پیگمان (که در ترکیبات گوجه فرنگی موجود است) خونشان بالا است، نسبت به همه انواع سرطان ها کمتر حساس و آسیب پذیر هستند (خصوصاً سرطان های ریه، پانکراس و گردن رحم).
رژیم غذایی با هدف پیشگیری از سرطان عموماً با رژیم غذایی برای جلوگیری از بیماری های قلبی و دیگر بیماری ها یکسان است. چند نمونه آن عنوان شده است؛
۱) از خوردن غذاهایی که به شکل صنعتی فرآوری شده یا شدیداً سرخ شده، اجتناب کنید یا حداقل کمتر بخورید.
۲) حداقل هر دو روز یک بار ماهی بخورید. سایر غذاهای دریای نیز مفید هستند.
۳) گوشت قرمز کمتر بخورید.
۴) روزانه پنج قطعه میوه یا سبزی بخورید (هر قطعه به اندازه یک سیب یا هویج است). بهتر است میوه ها و سبزیجات به صورت خام خورده شوند یا با دقت آب پز شوند که خواص غذایی شان را از دست ندهند.
۵) مصرف چربی را کم کنید.
۶) به منظور دستیابی به چربی متعادل بدن از منابع چربی نظیر زیتون، روغن زیتون، روغن کانولا، روغن بادام، روغن آفتابگردان و روغن ماهی استفاده کنید.
۷) از روغن سویا و روغن ذرت هم به طور متوسط در رژیم غذایی استفاده کنید.
۸) از منابع چربی نظیر کره، روغن نارگیل و روغن نخل کمتر استفاده کنید زیرا چربی های اشباع شده زیادی دارند.
۹) میزان مصرف قند را کم کنید.
۱۰) میزان نمک مصرفی را کم کنید، اما در نظر داشته باشید که در هوای گرم یا انجام کار جسمی سنگین به نمک بیشتری نیاز دارید.
۱۱) خوردن کافئین را کم کنید.
یکی دیگر از عواملی که در رژیم غذایی ضدسرطان گنجانده می شود این است که غذاها را تا جایی که امکان دارد به شکل طبیعی و با کمترین تغییرات مصرف کنیم. اگر غذاها را نزدیک به وضعیت طبیعی آنها مصرف کنیم به احتمال زیاد مواد غذایی مورد نیاز بدن را تامین می کنیم که این خود برای پیشگیری از سرطان موثر است. یکی از نمونه های این مساله آهن است. بدن ما برای جذب آهن نیاز به ویتامین C دارد. هر چند مکمل های آهن در بازار فروخته می شود، اما با ویتامین C در هم آمیخته نشده است. حال اگر «جعفری» بخورید، نه تنها سرشار از آهن است بلکه حاوی ویتامین C نیز هست. یکی دیگر از دلایل مصرف مواد غذایی به شکل طبیعی این است که پختن، آنزیم های طبیعی را از بین می برد و چون آنزیم ها نقش حیاتی در هضم غذاها دارند در نتیجه روی کیفیت مواد مغذی که از غذاها دریافت می کنیم، اثر می گذارد. مضافاً اینکه آنزیم ها به ویژه آنزیم های غده لوزالمعده (پانکراس) نقش حیاتی در مبارزه علیه سرطان دارند. یکی از راه های مصرف غذاها به شکل طبیعی آنها، خوردن سالاد است. سالادهای متنوع سبزیجات، به انضمام سبزیجات رنگی یکی از راه های به دست آوردن آنزیم های زنده است. همچنین می توان با تزئین غذا هم از سبزیجات خام استفاده کرد مثلاً روی تخم مرغ نیمرو، جعفری خرد شده بریزید یا دو حلقه فلفل سبز روی ماهی پخته بگذارید، از میوه های خام برای تزئین کباب یا استیک استفاده کنید و نظایر آن. مصرف زیاد مواد گوشتی خصوصاً گوشت قرمز به طرز قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد و سبزیجات (خصوصاً گوجه فرنگی) خطر ابتلا به این سرطان را کاهش می دهد. همچنین طبق تحقیقات اخیر محققان دانشگاه بوستون، ویتامین E نیز به عنوان عامل کاهش سرطان پروستات اعلام شده است. براساس این تحقیقات، ویتامین E تا ۳۲ درصد میزان بروز و تا ۴۱ درصد میزان مرگ ومیر ناشی از سرطان پروستات را کاهش می دهد. طبق همین تحقیقات، سرطان ریه نیز با مصرف کاروتنوئیدها به طور قابل توجهی کاهش می یابد. کاروتنوئیدها همانند آنتی اکسیدان ها عمل می کنند و آسیب های سلولی را به حداقل می رسانند. در این تحقیقات مشخص شد خطر سرطان ریه در افرادی که در رژیم غذایی شان مقادیر زیادی از انواع کاروتنوئیدها مصرف می کنند به ویژه افراد غیرسیگاری تا ۶۳ درصد کاهش می یابد. همچنین مشخص شد میزان بروز سرطان سینه در ژاپن بسیار کم است و این به علت رژیم غذایی آنهاست که شامل مصرف چربی کم، مصرف ماهی زیاد، نوشیدن چای سبز و استفاده از محصولات سویا است. همچنین عواملی نظیر افزایش میزان کربوهیدرات ها، غذاهای پرنمک، سرخ شده، غذاهایی که مواد نگهدارنده به آنها اضافه شده، خوردن غذاهای خیلی داغ، تند غذا خوردن، به طور نامرتب و نامنظم غذا خوردن و زیاد خوردن از عوامل افزایش خطر سرطان معده هستند. به طور کلی رژیم غذایی نقش عمده یی در کمک به درمان و پیشگیری سرطان ها ایفا می کند. برای جلوگیری از سرطان یک نوع غذای خاص وجود ندارد اما ترکیبی از گروه های مختلف غذایی قطعاً موثر است. رژیم غذایی مناسب می تواند سالیانه از بروز ۳ تا ۴ میلیون مورد سرطان جلوگیری کند.
www.healthguideance.org
مریلین بنت
ترجمه؛ فرانک باجلان
منبع : روزنامه اعتماد