چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نسخه واشنگتن برای اروپا مناسب نیست


نسخه واشنگتن برای اروپا مناسب نیست
استقرار سیستم آمریكایی دفاع ضد موشكی در لهستان و چك چه چیزی به اروپا می دهد و چه چیزی از آن می گیرد ؟ البته می توان دلایل رسمی اعلام شده از سوی واشنگتن را باور كرد كه استقرار این سیستم ها برای دفاع اروپا در برابر تهدیدهای موشكی است، اما در جهان واقعیت دلایل بسیاری برای رد آن وجود دارد.
از جمله، جغرافیا، بالستیك و اطلاعاتی كه در سازمان های اطلاعاتی كشورهای بزرگ دنیا وجود دارند. باید مواضع دفاع ضد موشكی را در محل دیگری مستقر نمود. اینكه برای چه آمریكا این گزینه را برای خود موفقیت آمیز می داند را بررسی نمی كنیم، چرا كه اكنون سخن درباره آن نیست.این بسیار جالب تر است: اروپا چه چیزهای مثبت و منفی خواهد داشت ؟ بنظر می رسد كه نكته مثبت دیگری بغیر از تشویق واشنگتن وجود ندارد. هرچند كه آنها هم مسلما بی ارزش نیستند و می توان آنها را به چیز مفیدی برای اروپا تبدیل كرد. اما فقط نه برای امنیت!در اینجا، اتفاقا همه چیز برعكس است.
با فروپاشی اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی و گسسته شدن قرارداد ورشو، اروپای غربی در چنان امنیتی قرار گرفت كه حتی پیشتر نمی توانست آرزوی آن را در رویاهای داشته باشد. موشك های برد متوسط و دور شوروی كه مستقیما تهدیدی برای اروپا بودند، نابود شدند. تسلیحات سنگین، یعنی تانك ها، ماشین های زرهی و سیستم های توپخانه ای كه در این زمینه شوروی نسبت به غرب برتری محرزی داشت، مطابق قرارداد كاهش یافتند. بنظر می رسید كه جهان فرصتی یافته تا به جهانی دیگر تبدیل شود.اما این اتفاق نیفتاد.
غرب تمامی تعهدات خود در برابر شوروی و سپس در برابر روسیه در زمان یلتسین را نقض كرد، اعضای سابق قرارداد ورشو اعضای ناتو شدند و مرزهای این اتحاد طی این سالها بطور مداوم به مرزهای روسیه نزدیكتر شدند. حتی در زمینه تسلیحات سنگین عادی نیز، غرب با نقض توافقات، از حدودی كه در اسناد مربوطه قید شده بودند، پا را فراتر گذاشت.
حتی می توان ارقامی مشخص را ذكر كرد: با پذیرش بلغارستان و رومانی به ناتو، این اتحاد حد نهایی خود را به ۱۲۵۰ تانك، ۲۷۰۰ ماشین زرهی و ۱۶۰۰ سیستم توپخانه ای رساند. با وارد شدن سایر اعضای جدید به ناتو، سر جمع حداكثر میزان مجاز به ۵۹۹۲ تانك جنگی، ۸۸۸۲ ماشین زرهی، ۵۱۷۱ توپخانه، ۱۴۹۷ هواپیمای جنگنده و ۵۱۵ هلیكوپتر نظامی رسید. این سوال مطرح می شود كه مسكو برای چه به چنین قراردادی نیاز دارد، بویژه كه آمریكا و ناتو به لطف قرارداد نیروهای مسلح معمولی در اروپا، عملا این امكان را دارند همواره نظاره گر وضعیت نیروهای مسلح روسیه باشند.
آیا جای شگفتی دارد كه روسیه بالاخره آغاز به دادن پاسخ هایی با عصبیت به تمام این ها كرد ؟ در حال حاضر بحث درباره خروج مسكو از قرارداد نیروهای مسلح معمولی در اروپا و نیز خروج از قرارداد نابود سازی موشك های برد متوسط و كوتاه آغاز شده است. اخیرا این مطلب را «یوری بالویفسكی» رئیس ستاد كل نیروهای مسلح روسیه اعلام كرد.
بالاخره شخص «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه نیز مستقیما اعلام كرد كه به استقرار سیستم های آمریكایی دفاع ضد موشكی در لهستان و چك روسیه پاسخ می دهد. و بطور غیر متقارن پاسخ خواهد داد، یعنی در مقابل سیستم دفاع ضد موشكی كه هنوز باید موثر بودن خود را نشان دهد، موشك هایی را قرار می دهد كه قادر به گذر از این سیستم هستند و روسیه دارای چنین موشك هایی نیز هست.
برای اروپا زندگی زیر چتر سوراخ آمریكایی و با موشك های در حال آماده باش روسیه آرام تر است و یا بدون این و بدون آن ؟ پاسخ روشن است. در این صورت لهستان و چك چه نیازی به سیستم های ضد موشكی دارند، و برای چه ناتو سعی در ترساندن روس ها دارد ؟آمریكا ابرقدرت است، اما اغلب مرتكب اشتباهاتی بزرگ می شود. برای چه باری دیگر مشكلاتی را ایجاد كرد كه از نظر تاریخی، گویا همین دیروز با تلاش هایی بسیار موفق به رفع آنها شده بودیم ؟
منبع: نووستی
منبع : روزنامه ابرار