سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

چیزی بیشتر از فوتبال


چیزی بیشتر از فوتبال
هنوز خاطره ۷ می۲۰۰۸ در ذهن مردان بارسا باقی است، آن جا که برنابئو بر سر والدس چهار بار خراب شد. رئال مادرید از تونل تحقیر بارسلونا گذشت، سیستم ۱-۳-۲-۴ شوستر جواب داد و آرایش ۳-۳-۴ ریکارد نابود شد.
از رئال مادرید آن روز برای بازی امروز، په په، مارسلو، روبن، هاینزه، دیارا، اسنایدر و رود فان نیستلروی نیستند اما بارسلونا به مراتب بهتر از بارسلونا آن شب است. حالا هواداران بارسا در اندیشه فتح تاریخ هستند. هوادارانی که امسال را سال بارسا می دانند و معتقدند که امشب برای رئال مادرید شب تلخی خواهد بود. این بازی علاوه بر مسایل ورزشی، برای مردم پایتخت نشین شهر مادرید که همواره خود را دارای تمدن کهن و برتری خاص نسبت به دیگر شهرها و ایالات می دانند و همچنین مردم جدایی طلب ایالت کاتالان که هیچ گاه با حکومت حاکم بر پایتخت همراه نبوده و خود را جدا از مسایل سیاسی کشور می دانند، دارای اهمیت ویژه ای است. حالا راموس فرصت دارد ثابت کند که شوستر اشتباه می کرده و رئال مادرید می تواند بارسلونا را حتی در چنین اوضاع بحرانی شکست دهد.
● نگاهی به آمار
رئال مادرید و بارسلونا تاکنون در رقابت های لالیگا بیش از ۱۵۶ بار به مصاف یکدیگر رفته اند که در این بین رئال مادرید به ۶۸ پیروزی دست یافته است. بارسلونا ۵۸ بار از سد کهکشانی ها عبور کرده و دو تیم ۳۰ بار برابر یکدیگر متوقف شده اند. رائول کاپیتان رئال مادرید با به ثمر رساندن ۱۲ گل، بیشترین تعداد گل در تمامی مصاف های دو تیم را به ثمر رسانده است.
● ال کلاسیکو
واژه "کلاسیکو" از سال ۲۰۰۰ به بعد مطرح شد و اصالتا نامی است که برای هر رقابت تاریخی در آرژانتین و یا سایر تیم های منطقه آمریکای جنوبی به کار می رود. ال کلاسیکو با توجه به رشد علاقه مردم به فوتبال اسپانیا در قاره آمریکا و به ویژه در کشور آمریکا با توجه به تنها شبکه فوتبالی این کشور یعنی "شبکه گل" به وجود آمد. مادرید و بارسلونا بزرگترین شهرهای اسپانیا هستند و دو تیم این شهرها نیز موفق ترین و بانفوذترین باشگاه های کشور به حساب می آیند.
● رقابت دیرینه
از نخستین روزهای فوتبال در اسپانیا، دو باشگاه رئال مادرید و بارسلونا به عنوان نمایندگان مناطق خود یعنی کاستیل و کاتالونیا شناخته می شدند و این دو منطقه از نظر فرهنگ نیز تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند. این پدیده جالب ورزشی اشاره هایی به تفاوت عمده جامعه شناسی و امور سیاسی در اسپانیا نیز دارد. مادرید مقر دولت و خانواده های سلطنتی است، به ویژه در دوره ژنرال فرانکو که این شهر به مرکز جاذبه نیروهای محافظه کار تبدیل شد. از سوی دیگر، می توان گفت که ایده هایی همچون جمهوری خواهی، فدرالیسم (اصل دولت اعتلافی)، سامان ستیزی، اتحادیه گرایی و کمونیسم که سبب به وجود آمدن پیشینه پیشرفت در اسپانیا شده اند، همگی در کاتالونیا که با نام بارسلونا شناخته می شود، قدرت بیشتری پیدا کردند. حتی پیشگامان فلسفه و یا هنر نیز پیش از آنکه می خواستند نظر عموم مردم اسپانیا را به خود جلب کنند، از طریق شهر بارسلونا این کار را می کردند. با این حال، رئال مادرید به جز در میان کاتالونیایی ها، باشگاه ارجح تری به شمار می آید. باشگاه بارسلونا برای مردم کاتالونیا چیزی فراتر از یک باشگاه است، چرا که به نظر می رسد بارسلونا با ایده های دموکراتیک در ارتباط است. برخلاف این مساله، برای بیشتر کاتالان ها همانند بسیاری از اسپانیایی ها، رئال مادرید به عنوان یک باشگاه دولتی شناخته می شود.
به هر حال، در دوران جنگ های داخلی اسپانیا، اعضای هر دو باشگاه همچون "جوزپ سانیول" و "رافائل سانچس گوئرا" بوسیله پیروان فرانکو آسیب های بسیاری را متحمل شدند. رقابت میان دو باشگاه در دهه ۵۰ زمانی که باشگاه ها بر سر جذب "آلفردو دی استفانو" با یکدیگر جدال داشتند، بالا گرفت. "دی استفانو" سرانجام به رئال مادرید پیوست و نقش عمده ای در موفقیت های این باشگاه ایفا کرد. دهه ۶۰ شاهد نخستین رقابت این دو در اروپا بود. در این دهه، رئال مادرید و بارسلونا دو بار در لیگ قهرمانان اروپا برابر یکدیگر صف آرایی کردند که رئال مادرید در سال ۱۹۶۰ به پیروزی دست یافت و بارسلونا نیز دوئل سال ۱۹۶۱ را به سود خود به پایان برد. داستان رقابت دو باشگاه برای جذب بازیکنان بزرگ در دهه ۸۰ پیرامون "برند شوستر" و در دهه ۹۰ برای "مایکل لادروپ" تکرار شد. در سال ۲۰۰۰ جدال ها میان بارسا و رئال به دنبال تصمیم "لوئیس فیگو" مبنی بر جدایی از بارسلونا و پیوستن به رئال مادرید، اوج گرفت. دو تیم بازهم در لیگ قهرمانان اروپا و این بار در نیمه نهایی سال ۲۰۰۲ با یکدیگر روبرو شدند که این بار رئال مادرید با درخشش رائول و زیدان توانست به فینال رقابت ها راه یافته و برابر لورکوزن به عنوان قهرمانی دست پیدا کند. در آن سال رئالی ها با پیروزی برابر بارسا از سوی رسانه های اسپانیا عنوان "بازی قرن" را بدست آوردند.
● بازیکنانی که برای هردو باشگاه بازی کرده اند
در حالی که انتقال بازیکنانی همچون لوئیس انریکه از رئال مادرید به بارسلونا و لوئیس فیگو از بارسلونا به رئال مادرید سبب هیاهو در میان هواداران دو تیم شده است، رقابت میان دو تیم مانع از نقل و انتقال بازیکنان آنها نشده است. بازیکنانی همچون ریکاردو زامورا، جوزپ سامیتیر، برند شوستر، مایکل لادروپ و رونالدو برای هر دو باشگاه توپ زده اند.
● وضعیت کنونی
رئال مادرید که در این فصل به دنبال سومین قهرمانی پیاپی خود در لالیگا است، این روزها در بحران به سر می برد و اخراج برند شوستر سرمربی آلمانی این تیم و روی کارآمدن خوانده راموس، خود گواهی بر این مساله است. این در حالی است که بارسلونا این روزها در اوج به سر می برد. آنها با شش امتیاز اختلاف نسبت به ویارئال در صدر جدول قرار دارند و از ۲۱ بازی اخیر خود در رقابت های مختلف ۱۷ پیروزی بدست آورده اند. آبی-اناری پوشان همچنین بهترین آمار گلزنی این فصل رقابت های لالیگا را نیز در دست دارند. کهکشانی ها در صورت شکست برابر بارسلونا ۱۲ امتیاز از رقیب دیرینه عقب خواهند افتاد و روی کاغذ دیگر شانسی برای قهرمانی در این فصل نخواهند داشت.
● نخستین رویارویی گواردیولا و راموس
دیدار امروز شاهد تقابل پپ گواردیولا و خوانده راموس خواهد بود. راموس که چند روز بیشتر از روی کار آمدنش در مادرید نمی گذرد کار دشواری را برابر تیم گواردیولا پیش رو خواهد داشت. اما سرمربی پیشین تاتنهام می گوید: «ما برابر هر حریفی برای پیروزی به میدان می رویم; تفاوتی نمی کند که این حریف بارسلونا باشد یا هر تیم دیگری.» گواردیولا سرمربی بارسا نیز در آستانه مصاف با مادریدی ها گفت: «کاملا متقاعد شده ام که احتمال شکست ما برابر رئال مادرید وجود دارد و اگر روز شنبه خوب کار نکنیم، آنها توانایی پیروزی در این دیدار را دارند.»
● ترکیب احتمالی
مطبوعات بزرگ اسپانیا در فاصله سه روز تا آغاز این بازی بزرگ، ترکیب احتمالی دو تیم را به این صورت اعلام کرده اند: برای بارسلونا، ویکتور والدس درون دروازه خواهد بود، کارلوس پویول، رافائل مارکز، فرانک آبیدال و دانیل آلوز خط دفاعی را تشکیل خواهند داد. یحیی توره، سیدو کیتا و ژاوی هرناندز در میانه میدان قرار خواهند گرفت و لیونل مسی، تیری آنری و ساموئل اتوئو مهاجمان بارسلونا خواهند بود. در رئال مادرید نیز ایکر کاسیاس دروازه بان خواهد بود، کاناوارو، متزلدر، سرجیو راموس و سالگادو چهار مدافع مادریدی ها هستند. گاگو، گوتی، فان در فارت و خاویر گارسیا در میانه میدان بازی می کنند و رائول گونزالس و هیگواین، خط حمله تیم میهمان را تشکیل خواهند داد. قضاوت این بازی را نیز "لوئیز مدینا کانتالخو" داور ۴۳ ساله از شهر سویل برعهده خواهد داشت.
منبع : روزنامه ابتکار