پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا
چیستی عدالت در روابط خارجی دولت اسلامی
امنیت جهانی حتماً با عدالت جهانی همراه نمیشود؛ بلکه میتواند با ظلم جهانی همگام شود. بنابراین امنیت جهانی براساس عرضه و تقاضای آزاد قدرتهای جهانی ترسیم میشود؛ پس امنیت جهانی زاییده لیبرالیسم جهانی است و لیبرالیسم خود زاییده ظلم بردهدارانی چون «جان داک» برای جهان امروز بوده است.
۱) امنیت جهانی، موضوعی است که همراه با قدرت، ترسیم کننده سلسله مراتب جهانی است توسط دولت- ملتها تعیین میشود. امنیت جهانی مجموعهای از امکانات نظامی، اقتصادی و سیاسی است و در نتیجه جرح و تعدیل محورهای قدرت توسط سازمانهای جهانی به وجود میآید.
۲) امنیت جهانی حتماً با عدالت جهانی همراه نمیشود؛ بلکه میتواند با ظلم جهانی همگام شود. بنابراین امنیت جهانی براساس عرضه و تقاضای آزاد قدرتهای جهانی ترسیم میشود؛ پس امنیت جهانی زاییده لیبرالیسم جهانی است و لیبرالیسم خود زاییده ظلم بردهدارانی چون «جان داک» برای جهان امروز بوده است.
۳) جهانی شدن نیز به معنای جهانی شدن لیبرالیسم است که به وسیله امنیت جهانی محقق خواهد شد، پس غریزه و شهوتگرایی بر جهانی شدن و امنیت جهانی حاکم است، در نتیجه بیاخلاقی بر جهان حاکم خواهد شد. به همین دلیل، خشونت و جنگهای بسیاری جهان آینده را فرا خواهد گرفت، که طلیعه آن نیز جنگهای فرمایشی به رهبری لیبرالیسم جهانی، برای صدور دموکراسی است.
۴) نظریه دولت ـ ملت، مردمان زمین را به خشونت ناخواسته و کشتارهای بیهوده کشانده است. مردم به این دلیل که مردم هستند، در پی خشونت نیستند؛ بلکه زندگی و آرامش را پی میگیرند. اما نظریه دولت ـ ملت، مردم را به انسانهای مکانیکیای تبدیل میکند که برای ایجاد امنیت دولت ـ ملت یا باید بکشند یا کشته شوند.
۵) برای پیشگیری از خشونت، باید در نظریه دولت ـ ملت تجدید نظر کرد و جامعه مبتنی بر آن، یعنی جامعه مدنی خدشه وارد ساخت «نظریه دولت ـ مردم» را جایگزین آن نمود و جامعه مبتنی بر آن، یعنی «اجتماع مدنی» را محور قرار داد. به این ترتیب در این جامعه، دولت پرخاشگر وجود نخواهد داشت؛ چرا که مردم محور این دولتاند صلح جهانی در پناه عدالت و معنویت جهانی حرکتی است که همه مردم جهان در انتظار آن هستند و جبهه مردمی جهانی برای مقابله با ظلم جهانیِ برخاسته از سرمایهداری مبتنی بر لیبرالیسم، هدف غایی دولت اسلامی است نه ملت محصور در یک جغرافیای خاص.
۶) در این نظریه دولت واحدی حقوقی است که فلسفه آن برقراری عدالت در سطح روابط خارجی و داخلی است. عدالت در روابط خارجی، یعنی عدم پذیرش ظلم جهانی، نه ورود در فرآیند ظلم جهانی و عدالت در مسائل داخلی، یعنی عدم ظلم به مردم و تنظیم اموری که زندگی و معیشت مردم را به صلاح برساند. به این ترتیب، پیشرفت معرفتی و ساختاری جامعه تضمین میشود.
۷) صلح جهانی نیز بر این نظریه شکل میگیرد، چون ملت که به مرزهای جغرافیایی متکی است، در این نظریه حذف شده و مردم جایگزین آن میشود. مردم که در حوزههای فرهنگی خاص مثلاً جهان اسلام زندگی میکنند، دارای علایق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و عاطفی نزدیک به هم هستند و ما از آن به امت اسلامی یاد میکنیم و معتقدیم که مرزهای جغرافیایی نباید موجب جدایی امت اسلامی از هم شود.
۸) در بعد امتهای دیگر (غیر اسلامی) نیز این رویه طی میشود، چون عدل، ارزش مطلق حاکم در اسلام و تشیع است که اگر با بلاغ مبین ترکیب شود، میتواند روابط میان دیگر دولت ـ مردمها را شکل دهد. در این نظریه دیگر رایزنهای فرهنگی، سازمانهایی فانتزی و تشریفاتی نیستند؛ بلکه در محور روابط خارجی واقع میشوند و در یک رابطه منسجم با وزارت خارجه عمل خواهند کرد.
۹) کسانی که امنیت جهانی را میپذیرند، خواسته یا ناخواسته سلطه جهانی را نیز پذیرفته و امنیت خود را در پناه آن خواهند جست و امنیت درونی و بیرونی را در پناه یک ظلم جهانی خواهند پذیرفت.
موضعگیری داخلی برخی پس از انقلاب و در زمان حکومت دولت موقت، درباره عدم نیاز به انرژی اتمی و پس دادن F_۱۴ های خریداری شده نیروی هوایی تا مخالفت با چرخه سوخت اتمی پس از دوم خرداد ظاهراً شاهدی برای این رویه و تفکر باشد.
۱۰) چون محور سیاسی در این نظریه مردم است و مردم میخواهند زندگی کنند، پس به دنبال صلح و آرامش هستند و این را از فطرت خود یا عقل سلیم و شعور عمومی به دست میآورند. جهت آرمانی دولت اسلامی نیز بر اساس همین بنا میشود. صلح جهانی در پناه عدالت و معنویت جهانی حرکتی است که همه مردم جهان در انتظار آن هستند و جبهه مردمی جهانی برای مقابله با ظلم جهانیِ برخاسته از سرمایهداری مبتنی بر لیبرالیسم، هدف غایی دولت اسلامی است.
ابراهیم فیاض
منبع : پایگاه خبری - تحلیلی عدالتخواهی اسلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست