پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

موضوعات مربوط به فضا و پاسخ‌های سیاستگذاری


انگاره‌هاى تثبيت شده هم بدون مشکل نيست. رقابت تجارى که زمينه‌سازى تغييرات کاربرى‌هاى شهرى زمين است، اين اطمينان را فراهم مى‌آورد که پاره‌اى از عملکردها و تسهيلات ممکن است در صورت عدم دريافت حمايت يا يارانه ناپديد گرد. پاره‌اى نقاط از نظر فضاهاى باز يا تسهيلات تفريحى ضعيف است. نياز به دخالت در بازار يا تأمين نيازهاى عمومى موضوعى است سياسى که با درجات مختلف، در زمان‌هاى گوناگون نيازهاى عمومى موضوعى است سياسى که با درجات مختلف، در زمان‌هاى گوناگون و کمک صاحب‌نظران و پژوهشگران گوناگون بر روى آن کار شده است. مقامات محلى از لحاظ پذيرش نياز براى پردخت بودجه‌هاى ملى در جهت ايجاد تسهيلات اوقات فراغت با همديگر تفاوت‌هائى دارند. چنين مى‌نمايد که رفتارهاى آنان بازتاب فلسفهٔ سياسى گسترده‌ترى در مورد نقش دخالت دولت در تدارک خدمات محلى باشد.
پاره‌اى از مقامات محلى 'معيارهاي' ويژه‌اى را براى فراهم آوردن تسهيلات اوقات فراغت فراهم آورده‌اند و تلاش کرده‌اند با گشودن استخرهاى شنا، مراکز ورزشى و ميدان‌هاى بازى به يکنواخت‌سازى توزيع غير تجارى فعاليت‌هاى اوقات فراغت يارى رسانند. اين تمرکز بر سطح ويژه‌اى از تدارک (براى نمونه انجمن ملى ميدان‌هاى بازى در مورد تخصيص ۶ جريب (فرهنگي) فضاهاى باز به ازاء هر ۱۰۰۰ نفر از جمعيت توصيه‌هاى نموده است و شوراى ورزش يک مرکز ورزشى سرپوشيده به ازاء هر ۴۰۰۰ نفر را توصيه مى‌کند) يا تعيين نواحى خاص يا گروه‌هائى با نام 'نقاط' يا 'گروه‌هاى محروم' با استفاده از شاخص‌هاى اجتماعى که با توجه به جمع‌آورى آمارهاى سراسرى انجام گرفته ضرورتاً بر ارزش‌ها است. دامنهٔ سرمايه‌گذارى و نظارت دولتى بنابر ماهيت مديران مرکزى و محلى متفاوت است. مقامات محلى مى‌توانند عدم تعدل را با استفاده از بودجهٔ خودشان براى حفظ با ايجاد تسهيلات و از طريق برنامه‌ريز‌ى‌هاى محلى در تلاش براى تغيير ساختار کاربرى‌هاى زمين در حوزهٔ تحت تسلط خويش برقرار سازند. تأثير آنان در مقاومت نسبت به فشارهاى بازار با توجه به منابع در دسترسى آنان متفاوت بوده است. رفتارهاى کنونى دولت و محدوديت‌هاى مالى نشان از آن دارد که احتمال دارد نيروى بازار وارد آورد تا بتواند بر بخش از منابع نادر تسلط يابد.
همچنين تغيير اجتماعى بر مناسبت و سودمند بودن تسهيلات موجود تأثير مى‌گذارد. جامعهٔ معاصر شاهد تغييرات مهمى در ترکيب خانوارها، افزايش ميزان طلاق و شمار خانواده‌هاى تک‌سرپرست کهنسالان فعال‌تر و مستقل‌تر، و کوچک‌تر شدن بُعد خانوار و داشتن فرزندان کمتر بوده است. کاربرد سادهٔ تدارک 'معيارى يکنواخت' براى نقاط مختلف بازتاب اين انگاره‌هاى در حال تغيير نياز و تقاضا نخواهد بود.
تغيير ديگرى که بر انگارهٔ تثبيت‌يافتهٔ تدارک اثر گذاشته از طريق روش‌هاى حمل و نقل موجه است. چنين مى‌نمايد که استفاده از اتومبيل تقويت‌کنندهٔ امتيازات و کمبودهاى کنونى است. با افزايش صاحب اتومبيل شدن خانواده‌ها (۶۸% خانواده‌ها در سال ۱۹۹۱) تسهيلات دوردست و دور از ناحيه، در دسترس بسيارى از خانواده‌ها قرار گرفته است. چنين به‌نظر مى‌رسد که استفاده از اتومبيل تقويت‌کننده و افزايش‌دهندهٔ امتيازات و کمبودهاى اجتماعى موجود باشد و شرکت در فعاليت‌هاى اوقات فراغت را براى آنهائى که وابسته به خدمات رو به کاهش حمل و نقل عمومى هستند محدود سازد و دامنهٔ کاملى از تسهيلات قابل دسترس با وسايل موتورى (اتومبيل) در اختيار ديگران قرار دهد. بيش از همه سطوح درآمد تعيين‌کنندهٔ دسترس به فعاليت‌هاى اوقات فراغت است مگر آنکه در اين موارد از طرف دولت يارانه‌هاى هنگفتى پرداخت گردد.
رفتارهاى عمومى و رفتارهاى سياستمداران در مورد فراهم آوردن فرصت‌هاى اوقات فراغت براى آنهائى که در بازار اوقات فراغت رقابت‌کنندگان ضعيفى هستند داراى اهميت زيادى است. نابرابرى‌هاى اقتصادى - اجتماعى از نظر فضائى با انگارهٔ توزيع منابع دسترسى به تسهيلات تشديد مى‌گردد. دخالت از طريق پرداخت (براساس موازين مربوط به تفريح، مراکز اوقات فراغت و پارک‌ها عمومي)، يا قانونگذارى (در تعيين کاربرى زمين‌هاى شهري، کمربند سبز، نقاط حفاظتى يا پارک‌هاى ملي)، از ضوابط عمدهٔ پشتيبانى از گروه‌هاى محروم جامعه است. هرچه بازار رقابت ضعيف‌تر باشد، اتکاء به تدارک اين فرصت‌ها از طرف بخش دولتى بيشتر خواهد بود. اين رابطه هم براى افراد و هم براى تسهيلات صدق مى‌کند. زمين‌هاى بازي، سينماها، پارک‌ها و کلاس‌هاى شبانه همگى نسبت به نيروهاى تجارى و فشارهاى ناشى از اين نيروها آسيب‌پذير است. اين موضوع از لحاظ سياسى قابل داورى است که چه اندازه‌اى انگاره‌هاى فضائى در حال گسترش را بايد تغيير داد.
همچنین مشاهده کنید