قیمت طلا امروز




 دور زدن محاصره

 سایت اعتماد آنلاین / ۱۴۰۵/۰۵/۲۲

جنگ ایران معادلات نفتی خلیج فارس را تغییر داد؛ تلاش میلیارددلاری برای دور زدن تنگه هرمز

پیش از آنکه ایالات متحده و اسرائیل در ۲۸ فوریه حملات نظامی به ایران را آغاز کنند، روزانه حدود ۲۰ میلیون بشکه نفت خام از تنگه هرمز عبور می کرد؛ تنگه ای که خلیج عمان را به خلیج فارس متصل می کند. اما محاصره های هم پوشان ایالات متحده و ایران، مین های دریایی، حملات موشکی و هزینه های سرسام آور بیمه عملاً این تنگه را بسته است.
 جنگ ایران معادلات نفتی خلیج فارس را تغییر داد؛ تلاش میلیارددلاری برای دور زدن تنگه هرمز
کد خبر: 786363 | ۱۴۰۵/۰۵/۲۲ ۱۹:۲۲:۲۳ اعتمادآنلاین |

نیویورک‌تایمز نوشت: شش ماه پیش، صادرات نفت از خلیج فارس کار نسبتاً سرراستی بود: نفت خام را با پایین ترین قیمت ممکن تولید کنید، از سریع ترین مسیر صادر کنید و به کشورهایی بفروشید که بیشترین توان پرداخت را دارند. آن روزها به پایان رسیده است.

به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده: عبور کشتی ها از تنگه هرمز که مدت ها کارآمدترین مسیر صادرات بود، به دلیل جنگ در ایران همچنان به شدت کاهش یافته است. بخش زیادی از نفتی که از تنگه عبور می کند سوار بر نفتکش هایی است که از میان گذرگاه پرمخاطره ای از پهپادهای تهاجمی ایران عبور می کنند، یا با خاموش کردن دستگاه های موقعیت یاب خود به صورت پنهان حرکت می کنند. دست کم ۱۷ دریانورد در این منطقه کشته شده اند.

کشورهای خلیج فارس که دهه ها بخش بزرگی از نفت جهان را تولید کرده اند، اکنون در پی پایان دادن به وابستگی خود به این آبراه باریک هستند. آن ها در حال ساخت یا گسترش خطوط لوله و زیرساخت های دیگری هستند که می توانند این تنگه را دور بزنند و ظرفیت ذخیره سازی را در مناطقی مانند آسیا به شدت افزایش می دهند.

این تلاش ها نشان می دهد که جنگ چگونه کسب و کار نفت را در خلیج فارس تغییر می دهد. این پروژه ها میلیاردها دلار هزینه و سال ها زمان برای تکمیل نیاز دارند، اما شرکت ها و دولت ها آن ها را پوشش های بیمه ای ضروری در منطقه ای می دانند که به طور فزاینده ای بی ثبات می شود. حتی اگر آتش بس میان ایالات متحده و ایران نیز تحقق یابد، صادرکنندگان خلیج فارس دریافته اند که اتکای بیش از حد به یک مسیر ترانزیت واحد خطری است که دیگر توان پذیرش آن را ندارند. و این اقدامات به مرور می تواند نفوذ ایران در منطقه را کاهش دهد.

بسیاری از مردم تصور می کنند تنگه هرمز هرگز همان سهم پیش از جنگ از صادرات نفت را به خود نخواهد دید»، بن کیهیل، تحلیلگر انرژی در دانشگاه تگزاس در آستین، گفت. «هیچ کشوری در جهان نمی خواهد دوباره تا این اندازه به آن نقطه ترانزیت متکی باشد.»

او گفت تولیدکنندگان انرژی اکنون ارزش بیشتری برای امن سازی زیرساخت های خود قائل شده اند، حتی اگر این کار هزینه بیشتر و کارایی کمتری داشته باشد.

پیش از آنکه ایالات متحده و اسرائیل در ۲۸ فوریه حملات نظامی به ایران را آغاز کنند، روزانه حدود ۲۰ میلیون بشکه نفت خام از تنگه هرمز عبور می کرد؛ تنگه ای که خلیج عمان را به خلیج فارس متصل می کند. اما محاصره های هم پوشان ایالات متحده و ایران، مین های دریایی، حملات موشکی و هزینه های سرسام آور بیمه عملاً این تنگه را بسته است.

صادرات نفت خام از این تنگه تا هفته گذشته به حدود ۳.۷ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است؛ این آمار را کپلر، شرکت ردیابی دریایی، اعلام کرده است. البته نفت بیشتری از این مقدار از خلیج فارس صادر می شود که بخشی از آن با کشتی هایی جابه جا می شود که اقداماتی برای دشوار کردن ردیابی شان انجام می دهند. همچنین روزانه میلیون ها بشکه از مسیرهای موجود مانند خطوط لوله ای خارج می شود که وابسته به دسترسی به تنگه هرمز نیستند.

با این حال، شدت فعالیت ها برای یافتن راه حل های دائمی دور زدن تنگه در سراسر منطقه آشکار است. برای مثال در فجیره، شهر بندری امارات متحده عربی مشرف به خلیج عمان، گروه های ساختمانی شبانه روزی در حال احداث خط لوله نفت خام دوم به موازات خط لوله موجودی هستند که نفت را از میدان های خشکی ابوظبی منتقل می کند.

این پروژه بلندپروازانه قصد دارد ظرفیت دور زدن تنگه در این کشور را به دو برابر یعنی ۳.۶ میلیون بشکه در روز برساند و به تقریباً تمام نفت خام خشکی ابوظبی امکان دهد بدون آنکه کشتی ها مجبور به استفاده از تنگه هرمز باشند، به نفتکش های بین المللی برسد.

علاوه بر این، غول انرژی دولتی امارات، شرکت ملی نفت ابوظبی یا ادنوک، این هفته اعلام کرد که قصد دارد ۸.۲ میلیارد دلار برای گسترش کسب و کار گاز طبیعی خود هزینه کند. پیتر فن دریل، مدیر ارشد مالی ادنوک، به تلویزیون بلومبرگ گفت که این شرکت همچنین در حال بررسی طرح هایی برای یک تأسیسات صادرات گاز مایع در ساحل شرقی خود است تا از این طریق تنگه هرمز را دور بزند.

در عربستان سعودی همسایه، غول دولتی نفت، آرامکو، در حال تسریع توسعه چندمیلیارد دلاری خط لوله شرق-غرب خود است. این خط لوله ۱,۲۰۱ کیلومتری (۷۴۶ مایلی) که در دهه ۱۹۸۰ و در جریان جنگ ایران و عراق طراحی شد، شبه جزیره عربستان را تا بندر ینبع در دریای سرخ طی می کند. یاسر الرمیان، رئیس آرامکو، امسال آن را «شریان حیاتی» اقتصادی عربستان خواند و گفت از زمانی که ایران پس از حملات نظامی آمریکا و اسرائیل عملاً تنگه هرمز را بست، این خط لوله با موفقیت روزانه حدود هفت میلیون بشکه را از مسیر دیگری منتقل کرده است.

مقام های سعودی در تلاش اند روزانه یک تا دو میلیون بشکه دیگر به این ظرفیت اضافه کنند و همچنین در حال بررسی یک خط لوله دوم موازی کوچک تر برای فرآورده های نفتی پالایش شده هستند.

«در زمینه صادرات نفت خام، ما اکنون به دنبال افزایش فعالانه گزینه های جایگزین هستیم»، امین ناصر، مدیر اجرایی ارشد سعودی آرامکو، هفته گذشته گفت.

ابهام در تنگه هرمز همچنین موجب طرح های مشترک میان تولیدکنندگان خلیج فارس می شود.

یک کامیون از کنار مخازن بزرگ ذخیره نفت با واژه «ADNOC» عبور می کند.

شرکت ملی نفت ابوظبی یا ادنوک این هفته اعلام کرد که قصد دارد ۸.۲ میلیارد دلار برای گسترش کسب و کار گاز طبیعی خود هزینه کند. 

کویت در حال گفت و گو با عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی برای ساخت خط لوله ای است که میدان های نفتی این کشور را به بندرهایی در دریای سرخ یا عمان متصل کند. بر اساس گزارش های تلویزیون دولتی اردن، عراق و اردن طرح های مدت ها معوقی را برای خط لوله ای احیا کرده اند که می تواند روزانه تا یک میلیون بشکه نفت به بندر عقبه در ساحل دریای سرخ منتقل کند. عراق همچنین در حال تسریع طرح های بازسازی یک خط لوله نفتی آسیب دیده است تا نفت خام را از میدان های عراقی کرکوک به سواحل مدیترانه ای سوریه برساند.

با این حال بسیاری از این راه حل ها اصطکاک و دشواری های عظیمی به همراه دارند. تغییر مسیر تجاری عربستان سعودی بار امنیتی را به سمت دریای سرخ و تنگه باب المندب منتقل کرده است؛ جایی که گروه شبه نظامی حوثی در یمن به کشتی ها حمله می کند. روز سه شنبه، در پی حمله حوثی ها به یک کشتی در دریای سرخ، شش نفر کشته شدند.

کشورهای خلیج فارس علاوه بر خطوط لوله جدید، در حال ساختن بیمه نامه های فیزیکی در هزاران کیلومتر دورتر هستند و ظرفیت ذخیره سازی را در مکان هایی مانند کره جنوبی، ژاپن و هند گسترش می دهند.

منطق ساده است: اگر تنگه هرمز بسته شود، نفت از قبل در سوی دیگر دروازه قرار دارد.

«همه در تلاش اند ذخیره سازی بیشتری اضافه کنند»، ناصر از آرامکو گفت و افزود: «امنیت انرژی اکنون در حال تبدیل شدن به یک اولویت است.»

با این حال تحلیلگران خاطرنشان کردند که هرچند جنگ در ایران وابستگی کشورهای خلیج فارس به این تنگه را آشکار کرده است، این وابستگی هرگز به طور کامل از بین نخواهد رفت.

«آن ها قطعاً به تنگه هرمز نیاز دارند، زیرا مزایای بسیاری برایشان دارد و زیرساخت هایش موجود است»، کارول نخل، مدیر اجرایی ارشد شرکت مشاوره ای کریستول انرژی، گفت. اما او افزود: «احمقانه بود که آن ها تمام اعتماد خود را به هرمز معطوف کردند.» اخبار مرتبط رویترز: هیچ تردد قابل مشاهده‌ای برای تانکر‌های حامل نفت و گاز از سایر تولیدکنندگان خلیج فارس ثبت… آلن آیر: نظم جدید در خلیج فارس نیازمند گذشت زمان است تا به تعادلی تازه دست یابد، اما قطعاً در این…







چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵ - 19 August 2026
تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس
سایت فرارو

تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس

همزمان با غروب آفتاب در بوشهر، ساحل این شهر میزبان شهروندانی است که ساعاتی را در کنار خلیج فارس به تفریح و گذراندن اوقات فراغت سپری می‌کنند.
نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش
خبرگزاری ایسنا

نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش

محمود فرشچیان، بی‌شک یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های هنر معاصر ایران است. او نه فقط یک نگارگر، بلکه بنیان‌گذار مکتبی نوین در نقاشی ایرانی بود که توانست با تلفیق اصالت‌ها با نوآوری‌های مدرن، سبکی منحصربه‌فرد خلق کند.
اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس
روزنامه دنیای اقتصاد

اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس

تصاویر زیر از حمله آمریکا به محله مسکونی چاه‌تنگو قشم منتشر شده است.​
تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی
سایت فرارو

تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی

اگرچه در سال ۱۹۵۳ توافق آتش‌بس به درگیری‌های میان دو کره پایان داد، اما ردپای این جنگ همچنان به‌عنوان یادآوری ماندگار از گذشته باقی مانده و سبب شده است تاریخ این مناقشه نه‌ تنها فراموش نشود، بلکه به نسل‌های آینده نیز منتقل شود.
وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟
سایت عصرایران

وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟

فولاد، بتن و شیشه، همراه با نگاه نو به معماری، چهره شهرها را دگرگون کردند و تزئینات را به حاشیه راندند.
سوباتان بهشت مه آلود ایران
خبرگزاری ایسنا

سوباتان بهشت مه آلود ایران

جشن سده
خبرگزاری ایلنا

جشن سده

جشن سَده ازجشن های زردتشتیان است که دهم بهمن ماه برگزار می شود. این جشن بیش از هزار سال قدمت دارد و از کهن ترین جشن های ایرانی حتی
    
تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ

عکس های هوایی تلخ در جنوب شهر غزه یک سال قبل و بعد از جنگ را ، ببینید.
تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک

«مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور اسلامی ایران به منظور شرکت در هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در صدر هیاتی عالی رتبه بامداد دوشنبه (۲ مهر ۱۴۰۳) وارد فرودگاه جان اف کندی نیویورک شد.
بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان
سایت فراز

بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان

بالاخره پس از پنج روز پر تلاطم، تمام وزرای پیشنهادی «مسعود پزشکیان» از مجلس رای اعتماد گرفتند تا دولت چهاردهم کار خود را پرقدرت آغاز کند. در این گزارش تصویری گزیده تصاویر جالبی را که گرفته شده است می‌بینید.
عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!
سایت خبرآنلاین

عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!

رئیس مجلس و رئیس دستگاه قانون‌گذار کشوری که قانون ممنوعیت واردات آیفون را تصویب کرده با تصویری با گوشی آیفون دیده شده است.
اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟
سایت فراز

اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟

بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم شرایط اقتصادی کشور دچار تغییرات بسیاری شد. یکی از مهم‌ترین این تغییرات در نوسان قیمت بازار ارز، دلار و طلا رخ داده است. با توجه به تغیر چشمگیر دلار و طلا در این اینفوگرافیک میزان افزایش قیمت دلار و سکه تمام بهار آزادی را از مرداد ۱۴۰۰ تاکنون می‌بینید.