دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

10 سرگرمی‌ آشپزخانه‌ای، پیشنهادهای جایگزین‌ تلویزیون


نی نی بان: اگر از تلویزیون، ویدیو و کامپیوتر به عنوان ابزاری برای سرگرم کردن کودک‌تان استفاده می‌کنید، به خصوص قبل از شام وقتی که مجبورید به آشپزخانه بروید، مراقب باشید تا این رفتار تبدیل به یک عادت نشود. تحقیقات نشان می‌دهند گذراندن زمانی زیاد جلوی مانیتور می‌تواند خلاقیت و توانایی‌های شناختی کودک را محدود کند. راه حل چیست؟ کودک‌تان را با خود به آشپزخانه ببرید. شما برای سرگرمی او مقدار زیادی وسیله در داخل کابینت دارید. کارشناسان برای شما پیشنهادهایی دارند که به کمک آن‌ها می‌توانید زمانی که در آشپزخانه هستید از روشن کردن تلویزیون بپرهیزید و طور دیگری کودک خود را سرگرم کنید.

 

1-بازی‌های ساختگی

جروم ال سینگر، دستیار کارگردان در تحقیقات تلویزیون خانواده و مرکز مشاوره در دانشگاه ییل پیشنهاد می‌کند از بازی‌های ساختگی با کودک‌تان شروع کنید. بازی‌های ساختگی نه تنها به کودک شما فرصت بیشتری برای به‌کارگیری قوه تخیل‌اش می‌دهد بلکه تحقیقات نشان می‌دهد کودکانی که بازی‌های ساختگی می‌کنند، نسبت به دیگران شادترند. برای مثال تظاهر کنید که شما در رستوران مورد علاقه کودک‌تان هستید و به او پیش‌بند دهید و کمک کنید تا برای حیوانات بازی‌اش میز و صندلی تهیه کند. یا تظاهر کنید که به پیک‌نیک می‌روید. سبدی خالی بردارید و از کودک‌تان بخواهید غذاهایی را برای پیک‌نیک انتخاب کند.

 

2-زیربشقابی

کنورسی، یکی دیگر از کارشناسان حوزه کودک می‌گوید شما متحیر خواهید شد وقتی کودک‌تان به سرعت پروژه هنری خود را از آنچه شما به او پیشنهاد داده‌اید انتخاب می‌کند. سعی کنید یک میز مجهز به وسایلی مانند چسب، ماژیک، کاغذ، قیچی، دانه و انواع مختلف ماکارونی خام و دانه‌های خشک برایش تهیه کنید. کودک شما می‌تواند زیربشقابی رنگینی برای خانواده شما بسازد و آن را با دانه‌ و ماکارونی تزیین کند.

 

3-داستان‌سرایی

کتی کنورسی که در پیش دبستانی برادوی در اکلند کالیفرنیا تدریس می‌کند پیشنهاد می‌دهد برای یکدیگر قصه بگویید. سعی کنید از وسایل آشپزخانه الهام بگیرید. برای مثال ماکارونی‌هایی که به ظرف آب جوش ریخته می‌شوند می‌توانند غواصانی در ماموریتی شجاعانه باشند. او را تشویق کنید تا چیزی به داستان اضافه کند یا داستان خودش را بسازد. کنورسی می‌گوید: «داستان‌سرایی برای بالا بردن توانایی کودکان فوق‌العاده است.» نه تنها به کودک شما در سازمان‌دهی افکارش کمک می‌کند بلکه دامنه لغات او را نیز افزایش می‌دهد. با ارتباطی که در این روش با شما برقرار می‌کند اعتماد به نفس او نیز افزایش می‌یابد.

توجه کنید: کودک شما از شنیدن داستانی که شخصیتی شبیه به او دارد لذت می‌برد.

 

4-کمک آشپز

 ماریلین سگال، رییس بازنشسته در مرکز مدرسه و خانواده در دانشگاه جنوب غربی فورت لودردال فلوریدا، می‌گوید چرا تمام کارها و سرگرمی‌ها باید برای شما باشد در حالی که کودک‌تان تماشاچی است؟ به کودک خود اجازه دهید به شما کمک کند. اگر نمی‌خواهید که او چاقویی تیز به دست بگیرد یا با شعله اجاق در تماس باشد، به او وظایف دیگری دهید تا در این راه به شما کمک کند. از او بخواهید سالاد را مخلوط کند، به دنبال مواد مورد احتیاج شما بگردد، میز را بچیند یا ذرت را پوست کند. او اضافه می‌کند: «کودکان احساس بزرگی می‌کنند وقتی مسئولیت کاری را به آن‌ها واگذار می‌کنند. اگر می‌خواهید به فرزند بزرگ‌تر خود کمک کنید تا کارها را نه به عنوان وظیفه‌ای سخت بلکه به عنوان یک سرگرمی انجام دهد، آن را تبدیل به یک بازی کنید. برای مثال او را به رقابت بطلبید که وسایل میز شام را آماده کند و آن را در کمتر از 3 دقیقه بچیند.»

 

5-کیک‌های آزمایشی

کنورسی می‌گوید به کودک‌تان این فرصت را بدهید تا غذاها را با ابتکار خودش درست کند. برای شروع این فعالیت به او مخلوط‌‌کن بزرگی دهید و از او بپرسید چه می‌خواهد درست کند. به او پیشنهاد دهید که مواد مورد نیاز مثل آرد و تخم مرغ را انتخاب کند.

زمانی که شما آماده‌اید تا شام خانوادگی‌تان را درست کنید، کیک آزمایشی کودک‌تان را در فر قرار دهید. (به دنبال ماده‌ای که او می‌خواهد از کتاب آشپزی درست کند بگردید تا از درجه و زمان پخت آن آگاه شوید.) زمانی که کیک آزمایشی شما آماده شد، به کودکان اجازه دهید آن را تست کند. ممکن است طعم خوبی نداشته باشد اما این تجربه به کودک شما مهارت‌های اولیه آشپزی را می‌آموزد و باعث می‌شود که او در آشپزخانه احساس راحتی کند. کنورسی می‌گوید: «فرآیند این عمل از نتیجه آن مهم‌تر است.»

 

6-آویز دستمال

کنورسی می‌گوید اگر کودک شما به پروژه‌های هنری علاقمند است، روی میزش وسایلی چون شیشه پاک‌کن، مهره و دکمه‌های قدیمی بگذارید. این وسایل می‌تواند خلاقیت‌های بسیاری را در او شکوفا کند، مانند درست کردن آویز دستمال. برای درست کردن آن مهره‌ها یا دکمه‌ها را از شیشه پاک کن رد کنید و انتهای آن را گره بزنید تا به شکل دایره در آید. به کودک‌تان پیشنهاد کنید که دانه‌ها را مطابق الگویی خاص به هم وصل کند. توجه کنید شیشه پاک‌کن‌ها انتهای تیزی دارند بنابراین قبل از آنکه آن را به کودک‌تان دهید انتهای آن را تا کنید. این را نیز به خاطر بسپارید که دانه‌ها و دکمه‌های بزرگ برای کودکان 4 سال یا زیر آن می‌تواند خطر خفگی داشته باشد.

 

7-فهرست‌های چشمگیر

خسته شده‌اید از این‌که کنار اجاقی داغ ایستاده و عرق کرده‌اید؟ آن هم تنها به این علت این‌که کودک شما از چیزهایی که برای او آماه کرده‌اید راضی نیست. از او بخواهید برای یک هفته فهرست غذایی تهیه کند. برای این‌که خودتان را از شر بیسکویت و بستنی‌های چاق‌کننده نجات دهید، او را به انتخاب غذاهای مغذی تشویق کنید. بهتر است هرم غذایی و فواید هر گروه را برایش توضیح دهید. اگر فردی از خانواده نسبت به غذایی خاص حساسیت دارد، از او بخواهید تا از انتخاب آن خودداری کند. اگر او آن‌قدر کوچک است که نوشتن نمی‌‌داند از او بخواهید تا نقاشی کند. تا زمانی که او مشغل این کار است غذای شما نیز آماده خواهد شد.

 

8-تفریح با پیتزا

خمیر پیتزای آماده بخرید و به کودک خود قوطی سس دهید تا روی آن بریزد. سپس به او اجازه دهید آن را با پنیر رنده شده، فلفل، پیاز، تکه‌های گوجه یا هر چیز دیگری که او دوست دارد تزیین کند. پس از آنکه پیتزا آماده شد به او چگونگی تغییر مواد پس از مرحله پخت را نشان دهید. (قارچ‌های کوچک و چروکیده شده، پنیر آب شده و رنگ‌های تغییر کرده است.)  

 

9-لذت بازی با حباب

کنورسی می‌گوید درست کردن حباب یکی از بزرگترین فعالیت‌های یادگیری برای کودکان است. در یک لگن آب، مقداری مایع ظرفشویی بریزید. با نی‌های آشامیدنی، باندهای پلاستیکی و سبدهای حصیری می‌توان حباب درست کرد. در این صورت کودک شما می‌تواند کار با ابزارهای مختلف را برای درست کردن حباب‌هایی با اندازه‌های متفاوت تجربه کند. این نکته را نیز در نظر بگیرید هنگامی که کودک‌تان در ساختن حباب مهارت پیدا کرد شما در نهایت با زمینی خیس روبه‌رو خواهید شد.

 

10-علم در آشپزخانه 

آشپزخانه شما پر از موادی است که کودک‌تان به وسیله آن‌ها قادر خواهد بود اصول اولیه علمی را یاد بگیرد. برای مثال این آزمایش را امتحان کنید: همه آنچا شما احتیاج دارید یک ساقه کرفس است که هنوز برگ دارد، هم‌چنین آب و چند قطره رنگ خوراکی. از کودک‌تان بخواهید آن را در یک فنجان آب رنگی قرار دهد. سپس از او بپرسید چه اتفاقی خواهد افتاد. حدود 3 ساعت بعد گیاه آب را به خود جذب می‌کند و ساقه و برگ‌های آن تغییر رنگ می‌دهد.

یا به او یک آهن‌ربا دهید و از او بخواهید در آشپزخانه به دنبال اشیایی بگردد که آن را جذب می‌کند. پس از مدتی او خواهد فهمید که آهن‌ربا فقط اشیا به خصوصی را جذب می‌کند. این روش به شما نیز این امکان را می‌دهد تا برای او توضیح دهید یک آهن‌ربا چگونه کار می‌کند. (آهن‌ربا‌ها اشیایی را جذب می‌کنند که خواص مغناطیسی داشته باشند مانند آن‌هایی که از آهن یا فولاد درست شده‌اند.)