جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

کلیه, کبد, ریه و قلب شما را خریداریم


کلیه, کبد, ریه و قلب شما را خریداریم

نگاهی به خرید و فروش اعضای بدن در گوشه و کنار جهان

تصور کنید به نارسایی کلیه مبتلا هستید و خطر مرگ تهدیدتان می‌کند؛ به احتمال زیاد اگر بتوانید به جای آنکه صبر کنید تا کلیه مناسبی برای پیوند پیدا شود، به چین سفر می‌کنید و با پرداخت ۱۰هزار دلار، عمل پیوندکلیه انجام می‌دهید و به خانه بازمی‌گردید...

فروش اعضای بدن، مشکلی است که کشورهای برزیل، چین، هند و... با آن دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند. صنعت خرید و فروش اندام‌های انسان تا زمانی که جنگ، فقر، سیستم بهداشت عمومی ‌ناکارآمد و فرهنگ پایین در کشورهای جهان وجود دارد به حیاتش ادامه خواهد داد. قیمت اعضای بدن در کشورهای جهان متفاوت است، با وجود این، هر روز اخباری درباره به قتل رسیدن مردم و به سرقت رفتن اعضای بدن آنها در رسانه‌ها منتشر می‌شود. این مطلب نگاهی می‌اندازد به ۸ کشوری که این تجارت در آنها رواج دارد.

● مولداوی

شرق اروپا میعادگاه باندهای قاچاق اعضای بدن، موادمخدر، زنان و... است. یکی از کشورهایی که از فقر، فحشا و قاچاق اعضای بدن آسیب‌دیده، مولداوی است. با اینکه جمعیت این کشور ۳ میلیون نفر است، اما دولت توان کنترل خرید، فروش و قاچاق اعضای بدن را ندارد.

نهاد‌های بین‌المللی معتقدند سالانه تعداد زیادی از شهروندان این کشور به قتل می‌رسند و کبد، ریه، قلب و کلیه‌شان را قاچاقچیان به خارج از مولداوی قاچاق می‌کنند. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده ۱۰ درصد کلیه موردنیاز جهان برای پیوند به‌وسیله شهروندان مولداویایی تامین می‌شود. قاچاق اعضای بدن به‌دلیل وجود و گسترش فقر در کشورهایی مانند روسیه، فیلیپین، کلمبیا و ترکیه انجام می‌شود. در این میان تبهکاران سالانه ۵۰ میلیون دلار از این راه سود می‌کنند.

● چین

جمهوری خلق چین، کشور عجیبی است. اگر به نارسایی کلیه مبتلا باشید و خطر مرگ تهدیدتان کند، به‌راحتی می‌توانید در بیمارستان‌های چین کلیه مناسبی خریداری و مقدمات جراحی و... را فراهم کنید.

برای سفر به این کشور، خرید و پیوند کلیه، باید بین ۱۰ تا ۶۵ هزار دلار هزینه کرد. دولت چین کمونیست در سال ۱۹۸۴ قوانین تازه‌ای برای خرید و فروش اعضای بدن تصویب و اجرا کرد.

به موجب این قانون، افراد متقاضی پیوند یا فروش اعضای بدن باید گواهی معتبر پزشک معتمد دولت را ارائه دهند. باوجود تصویب و اجرای این قانون، می‌توان با پرداخت پول به پزشکان و مدیران بیمارستان‌ها اعضای بدن را خرید‌و‌فروش کرد.

در سال ۲۰۰۷، پلیس چین با یورش به بیمارستانی در پکن، پزشکان و مدیران آن را بازداشت کرد. پس از پایان عملیات، سخنگوی پلیس اعلام کرد این بیمارستان اعضای بدن زندانیان یکی از زندان‌های حومه پکن را به قیمت ناچیزی خریداری و به متقاضیان خارجی می‌فروخته است.

● مصر

در سرزمین فراعنه، قوانینی برای جلوگیری از خریدوفروش غیرقانونی اندام تصویب و اجرا نشده است. به گفته مسوولان سازمان‌های بهداشتی، سالانه ۵۰۰ کلیه در این کشور خرید‌و‌فروش می‌شود که در مقایسه با دیگر کشورهای قاره آفریقا، رقم قابل‌توجه و نگران‌کننده‌ای است. دلالان و قاچاقچیان، اعضای بدن شهروندان فقیر این کشور را می‌خرند و به قاره اروپا ارسال می‌کنند.

● پاکستان

فقر، مردم پاکستان را زمین گیر کرده است. شهروندان این کشور، باید روزانه حداقل ۱۴تا ۱۶ ساعت کار کنند تا بتوانند اندکی از قرض‌هایشان را پرداخت‌کنند. یک راه‌حل آسان، فروش کلیه و دریافت ۳۰۰۰ هزار دلار است. دولت پاکستان در سال ۱۹۹۴ قانون مبارزه با خرید‌و‌فروش غیرقانونی اعضای بدن را تصویب کرد. با وجود این، اعضای بدن غیرقانونی خرید و فروش می‌شوند، اما ارگان‌های بهداشتی و نظارتی واکنشی نشان نمی‌دهند.

● هندوستان

در ۱۲ سال گذشته، میزان قاچاق اعضای بدن در سرزمین هفتادودو ملت، رشد فزاینده‌ای داشته‌است. سال ۲۰۰۴ روزنامه «تایمز آف‌ ایندیا» با انتشار گزارشی تحقیقی، سیستم بهداشت عمومی‌ هندوستان را شرمسار کرد. گزارشگران این روزنامه پی بردند مسوولان کمیته جلوگیری از فروش اعضای بدن، با دلالان خرید و فروش اعضا همکاری می‌کنند. مسوولان انجمن باور داشتند با این کار علاوه بر نجات جان انسان‌ها، شرایط کاری دلالان را بهبود می‌بخشند. پس از انتشار این گزارش، بسیاری از دلالان، پزشکان و مدیران بیمارستان‌ها دستگیر شدند اما کلیه هنوز هم در این کشور به راحتی خریدوفروش می‌شود.

● فلسطین

سرزمین فلسطین، محل تلاقی ۳ دین اسلام، مسیحیت و یهودیت است. این سرزمین مقدس به دلیل تجاوز و محدودیت‌های ایجادشده به‌وسیله نیروهای اشغالگر اسرائیلی، در فقر غوطه می‌خورد و به یکی از مراکز مهم فعالیت باندهای قاچاق اعضای بدن در جهان تبدیل شده است.

دولت غاصب اسرائیل قانون مبارزه با قاچاق اعضای بدن را تصویب کرده اما به‌دلیل اجرانشدن دقیق آن،‌ خرید‌و‌فروش اعضای بدن در این کشور رواج یافته است. مسوولان بهداشتی اسرائیل، شهروندان را ترغیب می‌کنند اندام‌های موردنیازشان را سفارش بدهند و در اوکراین که قوانین خرید و فروش اعضای بدن مجاز است، دریافت کنند. در بسیاری از موارد، گروه‌های تبهکار اسرائیلی اعضای بدن را از فروشندگان (فلسطینی‌ها) می‌خرند و آنها را به قتل می‌رسانند. دکتر زکی شاپیرا، متخصص پیوند اعضا در مرکز پزشکی بلیسیا در فلسطین، گفت: «شهروندان فلسطینی اندام‌هایشان را در ازای دریافت ۲ هزار دلار می‌فروشند، در حالی که قیمت واقعی این اندام‌ها ۱۰ تا ۱۲ برابر بیشتر است.»

● موزامبیک

این کشور که در جنوب قاره آفریقا واقع شده، یکی از مهم‌ترین مراکز قاچاق اعضای بدن (کلیه) در جهان است. دولت موزامبیک قانون ممنوعیت فروش اعضای بدن را در سال ۱۹۸۳ تصویب کرد اما از آن زمان تاکنون این قانون فقط در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی اجرا می‌شود. این قانون در بیمارستان‌ها به قاچاقچیان اجازه می‌دهد تا از اندام کودکان بی‌سرپرست و بزرگسالان استفاده کنند.

● کوزوو

نام «کوزوو» با قاچاق انسان و فروش اعضای بدن عجین شده است. سال ۱۹۹۹، پس از پایان جنگ کوزوو، اسنادی منتشر شد که نشان می‌داد ارتش آزادی بخش کوزوو اعضای ۴۰۰ سرباز صرب را پیش از آنکه کشته شوند، از بدنشان خارج کرده است. این اتهام‌ها، مبنای کیفرخواستی بود که «کارلا دی پونت»، دادستان دادگاه کیفری بین‌المللی، علیه رییس‌جمهور سابق یوگوسلاوی صادر کرد. دادستان این دادگاه، صدها مورد مشابه با این حادثه را به دلیل فقدان اسناد و مدارک کنار گذاشت.

منبع: lilomag.com

ترجمه: حسین صرافی